Polonia ar putea pune deoparte aproximativ trei miliarde zloti (792 milioane dolari) in bugetul pe 2021, bani ce vor fi folositi pentru acordarea de despagubiri gospodariilor afectate de cresterea preturilor la energie electrica in 2020, a declarat, marti, ministrul polonez al Activelor Statului, Jacek Sasin, transmite Reuters.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei din Polonia (URE) a aprobat solicitarile formulate de companiile energetice pentru a majora pretul energiei electrice livrate consumatorilor casnici cu aproximativ 10,5-13% pe luna in 2020, insa Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la putere, a promis ca va proteja gospodariile de pe urma cresterii facturilor la electricitate.
"Am facut unele calcule care sunt de ordinul miliardelor, credem ca in total va fi vorba de o suma de aproximativ trei miliarde zloti", a declarat Jacek Sasin, intr-un interviu acordat postului de televiziune TVN24.
Sasin a precizat ca gospodariile vor putea depune cereri pentru acordarea de despagubiri de la guvern pentru majorarea facturilor la energie incepand cu finalul acestui an.
"In cele din urma, polonezii nu vor plati mai mult pentru energie electrica, asa ca vom face ceea ce am promis", a spus Jacek Sasin.
In anul 2019, pretul energiei electrice in Polonia a fost plafonat gratie unei reduceri a nivelului taxei platite de consumatori pentru electricitate si a tarifului de tranzitie, care se regaseste in factura la electricitate. mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 13:51
Pretul final al energiei electrice pentru populatie nu va creste de la 1 iulie, desi tarifele de distributie vor fi majorate cu 2,21%, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), remis, joi, AGERPRES.
Astfel, comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, in sedinta din 24 iunie 2019, ordinele privind ajustarea tarifelor specifice pentru serviciul de distributie a energiei electrice prestat de operatorii de distributie concesionari.
Aceasta ajustare a fost aprobata ca urmare a rezultatului analizei datelor transmise de operatorii de distributie concesionari si a calculelor veniturilor reglementate ale acestora, in conformitate cu prevederile metodologiilor de calcul aplicabile.
Astfel, desi tarifele de distributie pentru consumatorii alimentati la joasa tensiune vor fi ajustate cu 2,21% si vor avea un impact pozitiv pentru siguranta si buna functionare a sistemelor de distributie, modificarea acestora nu va conduce la cresteri ale pretului final platit de clientii casnici pentru care furnizarea energiei electrice este asigurata in regim reglementat, spun oficialii ANRE.
"In cadrul preocuparilor constante pentru asigurarea unui echilibru real intre obiectivele operatorilor de distributie concesionari si interesele utilizatorilor beneficiari ai serviciului de distributie, ANRE acorda o atentie deosebita pentru cresterea transparentizarii costurilor care compun tariful de energie electrica, in vederea stabilirii... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 16:07
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei de specialitate OPCOM a ajuns la o medie de 373 lei pe MWh pentru energia cu livrare marti, 27 noiembrie, nivelul fiind aproape cu 62% mai mare comparativ cu ziua de 1 noiembrie, cand media a fost de de 230 de lei pe MWh, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.
Pe intervale orare, pretul depaseste de mai multe ori pragul de 500 de lei pe MWh si ajunge chiar la 544 de lei pe MWh intre orele 17:00 si 18:00.
Reamintim ca recordul absolut intr-un interval orar a fost de 680 de lei pe MWh, inregistrat pe 1 februarie 2017. Piata spot sau Piata pentru Ziua Urmatoare, prescurtat PZU, este de referinta pentru preturile din Romania, intrucat aici se tranzactioneaza circa 40% din cantitatile totale de energie electrica.
In piata regionala, pretul din Romania (80,11 euro pe MWh) este cel mai mic dintre tarile cu care Romania este cuplata la nivel de PZU, respectiv Ungaria, Cehia si Slovacia, unde pretul este de 82,31 euro pe MWh in fiecare dintre aceste tari.
Si pentru ziua de luni, 26 noiembrie, pretul mediu din PZU in Romania (327 lei pe MWh sau 70,27 euro pe MWh) este cel mai mic din regiune, in conditiile in care energia in Ungaria costa 74,15 euro pe MWh, in Slovacia - 73,20 euro, iar in Cehia - 73,14 euro.
Totodata, luni, la ora 13:35, Romania importa 364 de MW, potrivit datelor privind starea sistemului energetic national, postate in timp real pe site-ul Transelectrica.
Productia de... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 14:07
Pretul energiei pe piata spot a bursei OPCOM a inregistrat, miercuri, o medie de 345 de lei pe MWh, fiind cel mai mare nivel zilnic inregistrat in acest an si, totodata, cel mai ridicat din randul tarilor cu care Romania este cuplata, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.
Spre comparatie, la inceputul lunii august, pretul mediu era de 166 de lei pe MWh, in iulie - 170 de lei, in iunie - 258 de lei, in mai - 112 lei, in aprilie - 63 de lei, in martie - 221 de lei, in februarie - 215 lei, iar la inceputul lunii ianuarie de 162 de lei pe MWh.
In intervalul orar de varf, adica 9:00 - 22:00, pretul de miercuri are o medie de 382 lei pe MWh, cu un maxim de 451 de lei pe MWh la ora 20:00. Aceasta valoare orara este, de asemenea, cea mai mare din acest an.
Piata spot - Piata pentru Ziua Urmatoare - este o piata volatila. Spre exemplu, in august, pretul in Romania a fost unul dintre cele mai mici din regiune, chiar cel mai mic din Europa pe data de 5 august.
Pe plan regional, pretul mediu din Romania de miercuri, 74,48 euro pe MWh, este cel mai mare dintre tarile cu care aceasta este cuplata. In Ungaria, pretul mediu este de 67,61 euro, in Slovacia - 67,51 euro, iar in Cehia - 67,09 euro pe MWh.
Pretul mare al energiei pe piata din Romania vine in contextul in care Nuclearelectrica a anuntat, marti, ca va opri controlat reactorul 2 de la Cernavoda incepand de miercuri, ora 15:00, pentru reparatii, timp de trei zile.
Totodata, productia de... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 15:08
Pretul energiei electrice pe bursa de profil OPCOM a fost in continua crestere in aceasta luna, ajungand ca electricitatea cu livrare marti, 21 august, sa coste de doua ori mai mult decat la inceputul lunii august, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.
Astfel, pe piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare), la 1 august, pretul energiei avea o medie de 166 de lei pe MWh, pe 8 august pretul a sarit la 232 lei pe MWh, pe 14 august a ajuns la 278 lei pe MWh, iar energia cu livrare marti, 21 august, costa 321 de lei pe MWh.
Acelasi pret, 69 euro/MWh, il regasim si in tarile cu care Romania este cuplata la nivelul pietei spot de energie, adica Ungaria, Slovacia si Cehia.
Productia de energie a Romaniei era, luni, la ora 14:30, de 7.832 MW, potrivit starea sistemului energetic national, prezentata in timp real pe site-ul Transelectrica.
Consumul national era 7.588 MW, la ora mentionata, diferenta reprezentand exporturi. mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 15:08
Pretul energiei electrice angro din Romania ar putea creste cu 50%, in cazul in care contributia energiei regenerabile ar fi scoasa din mixul de productie, a declarat, miercuri, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota.
"Simularile pe care le facem la nivelul Autoritatii privind modelarea pietei de energie electrica din Romania, plecand de la mixul energetic pe care il avem in acest moment pe toate componentele, arata un lucru foarte interesant: daca maine am scoate din mixul de productie din piata angro de energie electrica regenerabilele, pretul energiei electrice angro din Romania ar creste cu 50%", a precizat Emil Calota, la o conferinta de specialitate, transmite Agerpres.
Potrivit acestuia, din simularile ANRE reiese ca prin scoaterea energiei regenerabile, care are o contributie in piata energiei electrice de 10 TWh, pretul angro al MWh ar creste de la 40 de euro la 60 de euro.
"Pe de alta parte, la momentul acesta, consumatorul final plateste circa 35 de lei pe MWh impactul certificatului verde, ceea ce inseamna 8 euro. Daca vom compara 8 euro cu 20 de euro, repet, la nivelul pietei angro de energie electrica, constatam ca mentinerea acestui sector este net favorabil, economic vorbind", a explicat Emil Calota.
Producatorii de energie din surse regenerabile au incasat anul trecut din vanzarea de certificate verzi circa 1,663 miliarde lei (376 milioane euro), ceea ce a mentinut trendul ascendent al... mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 13:30
Scaderea spectaculoasa, cu 24%, a pretului energiei electrice compenseaza surplusul de certificate verzi din acest an, a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
Precizarea vine dupa ce, in urma cu doua zile, marii consumatori industriali de energie s-au plans ca au costuri foarte mare cu factura energetica din cauza certificatelor verzi.
"Este adevarat ca aparitia mai multor producatori de energie regenerabila a crescut numarul de certificate verzi in 2013 fata de 2012, lucru care a condus la costuri suplimentare pentru marii consumatori de electricitate. Marii consumatori de electricitate trec cu vederea faptul ca pretul platit de un consumator industrial pe kWh, luand in calcul electricitatea, toate taxele si certificatele (verzi, de carbon) este mai mic in acest an fata de 2012", a precizat Ionel David.
El a amintit ca, in primele 10 luni ale anului 2013, pretul electricitatii pe piata a fost cu 24% mai mic decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.
"Aceasta scadere spectaculoasa a pretului electricitatii compenseaza surplusul de certificate verzi din 2013 si are la baza, in buna masura, aportul de energie ieftina adusa pe piata de catre industria energiilor regenerabile, mai ales energia produsa din surse eoliene care are un cost marginal foarte scazut. Faptul ca energia s-a ieftinit nu este mentionat, pentru ca de fapt aceasta ieftinire le-a compensat cheltuielile cu certificatele verzi. Drept... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:40
Cresterea pretului energiei electrice cu 5% la finalul lunii iunie 2012 nu va avea un impact major asupra facturii pe care o va plati consumatorul final, a declarat, miercuri, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Energie (ANRE), Petre Lificiu, la o conferinta Finmedia.
"O crestere cu 5% a pretului energiei la sfarsitul lunii nu inseamna nimic. Adica, inseamna sa nu uitam becul aprins in baie cand plecam la serviciu", a afirmat Petre Lificiu.
Pretul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie 2012 pentru populatie si pentru consumatorii industriali, au declarat, luni, surse guvernamentale.
De asemenea, autoritatile romane trebuie sa aplice calendarul eliminarii preturilor reglementate pentru consumatorii casnici incepand din 2013, pana in 2017.
In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, acesta ar urma sa se majoreze din 2013. mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 11:16
Pretul energiei electrice platit de populatia din Romania, raportat la puterea de cumparare, este peste media UE, aproape dublu fata de nivelul din Franta, apropiat de cotele din Danemarca sau Germania si mai ridicat decat in Austria sau Olanda, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
Raportata la nivelul de trai (ajustata la puterea de cumparare), suma platita de romani este cu 14% mai mare decat media UE si de aproape doua ori peste nivelurile din Franta sau Finlanda, reiese din datele Eurostat.
Totodata, tariful la electricitate din Romania raportat la puterea de cumparare este cu 19% mai ridicat decat cel suportat de austrieci, respectiv cu 24% peste cel din Olanda si se apropie de cotele din Danemarca sau Germania.
Ponderea costurilor cu energia electrica in bugetul romanilor este de asemenea cu circa 33% mai ridicata fata de costurile din Marea Britanie sau Suedia.
In valoare nominala populatia din Romania plateste unul dintre cele mai reduse tarife din UE pentru energia electrica, de 46,6 lei, sau 10,9 euro pe 100 kWh. Numai bulgarii achita un pret mai mic, de 17,1 leva, sau 8,7 euro pe 100 kWh.
Media UE este de 18,4 euro pe 100 kWh. Datele se refera la tarifele din a doua jumatate a anului trecut.
Pentru gaze naturale, pretul platit de populatia din Romania este cel mai mic din UE atat in valoare nominala, cat si dupa ajustarea la puterea de cumparare.
Astfel, romanii platesc 11,9 lei, sau 2,8 euro, pe 100 kWh de gaze naturale, fata de... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 20:44