Fostul ministru PSD al Energiei Constantin Nita a fost condamnat, vineri, la patru ani de inchisoare cu executare.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitiei nu este definitiva, transmit televiziunile de stiri.
Nita este acuzat de DNA de trafic de influenta, dupa ce ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu.
Totodata, instanta a decis si confiscarea de la fostul ministru a sumei de 303.000 de lei.
Decizia poate fi atacata cu apel.
Nita a pretins 3,4 milioane de lei
Amintim ca Nita a fost trimis in judecata de procurorii DNA in luna iunie 2016, cand a si fost pus sechestru pe averea fostului ministru.
Potrivit DNA, in perioada in care era ministru delegat al Energiei, Nita i-a cerut lui Urdareanu un comision de 5 la suta din valoarea unui contract pe care firma omului de afaceri l-a incheiat cu Primaria Iasi. In schimb, fostul deputat PSD din perioada 2000-2016 ar fi urmat sa intervina pe langa primarul iesean de atunci, Gheorghe Nichita.
In acest caz, Urdareanu este denuntator.
"Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita Constantin in doua forme: partial cash si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul lui Nita Constantin", se mai mentioneaza in comunicatul procurorilor.
Asadar, pe data de 21 iulie 2013, Nita a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta... mai mult
Vineri, 26 Mai 2017, ora 11:41
Noile taxe care vor fi introduse de la 1 ianuarie si care vor fi aplicate companiilor din sectorul energetic nu ar trebui sa afecteze foarte mult pretul final al energiei, desi nu a fost calculat impactul asupra pretului final, a declarat joi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, intr-o conferinta de profil.
Intrebat daca noile taxe vor fi suportate de companiile energetice sau de consumatorii finali, Nita a raspuns: "Principiul trebuie sa fie win-win, trebuie sa castige toata lumea", a precizat el.
Nita a dat drept exemplu o taxa aplicata companiilor petroliere in Statele Unite, unde pentru o sonda se platesc 50.000 de dolari in primul an, 40.000 de dolari in al doilea an si 30.000 de dolari pe an pana la epuizarea zacamantului.
"Nu vad de ce in Romania nu ar trebui introduse astfel de taxe. Nu am facut calculele privind impactul in pretul final. ANRE trebuie sa le faca, nu Departamentul pentru Energie. Dar parerea mea este ca aceste taxe nu pot influenta foarte mult pretul final. De la 1 ianuarie, majorarea de pret va fi de doar 1%, iar o taxa pe stalpi nu poate sa influenteze foarte mult. ANRE va face toate calculele si va spune exact", a spus Nita.
Ministrul a amintit ca, de la 1 ianuarie, va scadea cu 10% contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta si, in plus, se vor cauta metode de a reduce tarifele de transport la energie si gaze naturale, masuri care vor avea ca efect scaderea facturii la energie. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 11:00
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, respinge acuzatiile de implicare in scandalul spagii de la Hidroelectrica, mentionand ca a atentionat conducerea Hidroelectrica asupra consecintelor penale ale unui contract cu pret fix.
"Resping ferm orice acuzatie, afirmatie, asociere in ceea ce priveste implicarea mea in acest caz. Iar mentionarea numelui meu de catre terte persoane pe marginea acestui subiect intra in categoria speculatiilor care se pot transforma in calomnie", a afirmat Nita, intr-o conferinta de presa.
Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, au fost retinuti de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de 263 milioane euro.
Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Bradean de complicitate la luare de mita si la dare de mita.
Potrivit DNA, Ioan Mihaila i-a promis in octombrie altui membru al Consiliului de Supraveghere, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vanzare a energiei electrice catre firma Energon Power&Gas, in conditii nefevorabile pentru producator.
DNA sustine totodata ca Bradean i-a transmis lui Remus Vulpescu - membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si director de cabinet al ministrului Finantelor... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 13:40
Pretul energiei electrice livrate consumatorilor finali va fi redus in medie cu 1,3%, incepand cu 1 iulie 2013, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, in urma analizei semestriale, a propus Comitetului de Reglementare reducerea tarifelor reglementate la energia electrica la consumatorii finali, iar Comitetul de Reglementare, in sedinta din data de 21 iunie, a aprobat Ordinul nr. 40/2013 privind Tarifele reglementate la energia electrica livrata de furnizorii de ultima instanta consumatorilor casnici si asimilati consumatorilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate.
De asemenea, a aprobat si Ordinul nr. 41/2013 privind Tarifele reglementate la energia electrica livrata de furnizorii de ultima instanta consumatorilor finali care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate, altii decat cei casnici si cei asimilati consumatorilor casnici, precum si a preturilor pentru energia reactiva.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat, recent, ca facturile la energie ar putea scadea cu 5 - 10%, de la 1 iulie.
"De la 1 iulie, ar trebui sa fie un impact in factura, ca urmare a noii legi. ANRE trebuie sa ne spuna, ca au toate elementele de supracompensare. Sigur, supracompensarea, anul acesta, trebuie sa se faca pe sase luni, semestrial, ceea ce nu prea le convine. Asta este realitatea. Ei vor anual sa o faca si noi anul acesta le-am cerut sa... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2013, ora 12:38
Facturile la energie ar putea scadea cu 5 - 10%, de la 1 iulie, pentru consumatorii casnici, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
"De la 1 iulie, ar trebui sa fie un impact in factura, ca urmare a noii legi. ANRE trebuie sa ne spuna, ca au toate elementele de supracompensare. Sigur, supracompensarea, anul acesta, trebuie sa se faca pe sase luni, semestrial, ceea ce nu prea le convine. Asta este realitatea. Ei vor anual sa o faca si noi anul acesta le-am cerut sa o faca semestrial.
Au datoria sa respecte legea, ca oricare institutie, si trebuie sa isi organizeze activitatea sa faca lucrul acesta. Ar trebui sa se vada un procent semnificativ, intre 5 si 10%", a spus Nita.
Totusi, ministrul Energiei nu a putut spune daca, in urma calculului de supracompensare, se va obtine acest procent.
Ce prevede OUG pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile
Ordonanta de urgenta pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptata, recent, de Guvern, in actul normativ fiind prevazut ca recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017, pentru centralele hidro si solare, respectiv de la 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.
De asemenea, au fost pastrate prevederile din proiectul de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, care propunea amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 13:33
Modificarile aduse Legii 220 in privinta scaderii numarului de certificate verzi va reduce factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, marti, la o conferinta de presa.
"Modificarile aduse Legii 220 in privinta scaderii numarului de certificate verzi va reduce factura platita de consumatorul final cu 50%, la capitolul energie regenerabila din factura", a afirmat Constantin Nita.
Noile prevederi ale Legii 220 presupun suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabila.
"Legea se refera la suspendarea ei pentru 3 ani si jumatate, pana la 1 ianuarie 2017. Astfel, sistemul de certificate va presupune alocarea unui certificat verde pentru energia eoliana, un certificat pentru hidro, doua certificate verzi pentru energia solara. Restul vor fi pastrate intr-un cos de ANRE, prin legislatie secundara. Se va calcula pentru fiecare investitor cate certificate va avea in 2017. Numarul de certificate probabil, in legislatia secundara, se va prevedea si pot fi scontate la banca sau pot fi preluate ca valoare dupa 1 ianuarie 2017", a adaugat ministrul delegat pentru Energie. mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 15:07
Guvernul va modifica legislatia privind acordarea certificatelor verzi pentru a preveni distrugerea industriei romanesti si a gasi un echilibru intre sprijinirea investitiilor in energie regenerabila si costurile pe acestea le implica, a sustinut ministrul delegat pentru Energie Constantin Nita.
"Stiu ca nu este un subiect placut, mai ales pentru investitori, dar, in acelasi timp, trebuie sa fie foarte clara. Nu putem distruge industria romaneasca numai de dragul industriei regenerabile. Trebuie sa gasim un echilibru. Aici si cei care au investiti in regenerabile trebuie sa ne inteleaga. Suntem prinsi ca intr-o menghina. Pe deoparte este consumatorul casnic care, sigur, suporta factura electrica, pe de alta parte este consumatorul industrial care, la randul lui, nu mai poate sa suporte nici el costul certificatelor verzi in costul final al produsului", a declarat acesta.
"In felul acesta, Guvernul este prins in doua parti si, sigur, mai are si pe cineva in spate, anume investitorul care spune: 'Dumneavoastra v-ati angajat in lege, chestiunea cu predictibilitatea'. Corect, asa este si recunoastem lucrul acesta. Dar trebuie sa si recunoastem cand gresim. Nu putem merge in greseala pana la capat. Trebuie sa luam masuri ca in tot acest palier sa existe un echilibru", a mai spus Nita.
Potrivit acestuia, toata lumea trebuie sa castige, si 'industriasul', si consumatorul casnic, si cel care a investit.
"Nu am vazut investitori din energia regenerabila care sa vina... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 12:26
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat ca Romania are nevoie de companii integrate care sa produca energie electrica din mai multe surse, pentru a fi competitive pe plan regional. In ceea ce priveste Hidroelectrica, acesta a spus ca exista posibilitatea sa se sparga in 2-3 companii.
"Important este sa cream 2-3 companii puternice, care sa joace un rol pe piata bursiera sau, in acelasi timp, sa poata concura pe piata energiei electrice. Pretul pe piata va fi intotdeauna creat de cerere si oferta", a explicat Nita.
Autoritatile din Romania trebuie sa creeze in sectorul energetic companii care sa joace un rol important si in zona, a declarat Constantin Nita.
"Este timpul sa cream companii romanesti puternice, care sa joace nu numai in Romania ci si in zona noastra de influenta a vecinilor nostri. O zona in care noi am putea sa devenim un jucator important in domeniul energiei.
Incepand cu 1 ianuarie 2014, in afara de consumatorul vulnerabil si cateva institutii publice, restul pietei va fi libera. De aceea si companiile romanesti vor trebui sa joace pe aceasta piata libera. Strategia energetica poate fi facuta, se lucreaza la un alt proiect, aici sunt invitati toti cei care activeaza in acest domeniu. La nivelul Uniunii Europene se vorbeste de perspectiva 2035 - 2050", a spus Nita.
Potrivit acestuia, Romania este singura tara din UE care are companii energetice care functioneaza pe o singura sursa.
"Nu poti sa pui, pe o piata... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 11:03
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a afirmat, marti, la Cluj-Napoca, ca proiectul constructiei hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti este deosebit de important "pentru echilibrarea Sistemului Energetic National".
"Am prezentat acest proiect foarte important in China, in urma cu patru ani. Este nevoie de aceasta hidrocentrala si cautam investitori, pentru ca suma este mare - aproximativ 1,2 miliarde de euro fara TVA - si statul roman nu isi poate permite in momentul de fata o asemenea investitie. Parteneriatul public-privat este o solutie, la fel o firma care sa poata sa investeasca aceasta suma", a declarat ministrul Constantin Nita, dupa ceremonia de inaugurare a Centrului de Servicii Suport Afaceri al Grupului E.ON Gaz Romania din municipiul Cluj-Napoca.
Referindu-se la liberalizarea pretului gazului pentru consumatorii casnici, oficialul guvernamental a subliniat ca exista un calendar semnat cu Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala si Comisia Europeana care trebuie sa fie respectat. Pentru consumatorii casnici majorarea se va face treptat, pana in 2018, iar pentru cei noncasnici pana la sfarsitul anului 2014.
Romania poate deveni exportator de energie
Ministrul delegat pentru energie a evidentiat, in context, ca pentru a deveni exportator de energie viabil pe piata internationala, Romania are nevoie de retele de interconectare cu Ungaria, Bulgaria si Turcia. Pe de alta parte, Romania are inca probleme legate de eficienta cu... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 16:04