Pretul energiei electrice pe piata bursiera spot, cu livrare marti, a ajuns in orele de varf la 552,9 lei pe MWh, dublu fata de alte tari din regiune, potrivit datelor operatorului bursier OPCOM, analizate de AGERPRES.
Astfel, pretul maxim de marti se apropie foarte mult de recordul de 600 de lei pe MWh inregistrat in iarna 2017.
Pretul mediu a fost de 405 lei pe MWh, fata de 307 lei pe MWh, cat a fost luni.
In regiune, Romania are cel mai mare pret al energiei in ziua de marti, similar cu cel din Ungaria, cu care este cuplata la nivel de piata sport, insa de doua ori mai mare fata de preturile din Cehia si Slovacia.
Astfel, daca un MWh costa, in Romania, 117 euro la orele de varf (intre orele 20:00 si 21:00), in Cehia si Slovacia pretul este de 59 de euro pe MWh.
Datele in timp real ale Transelectrica arata ca, marti la ora 12:30, Romania importa aproape 1.000 de MW. Consumul era de 7.946 MW, in timp ce productia, de 7.035 MW. mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 12:47
Pretul energiei in Romania, pe piata spot, a scazut luni la jumatate fata de cel inregistrat saptamana trecuta, avand o medie de 123 de lei pe MWh, ca urmare a productiei mari de energie eoliana din Europa, in special din Germania, si a consumului mic, datorat Pastelui catolic.
Pretul din tara noastra este influentat de ceea ce se intampla pe pietele din Vest, intrucat piata spot din Romania este cuplata cu cele din Ungaria, Cehia si Slovacia, iar aceste doua tari din urma au schimburi masive fizice cu Germania, unde se gasesc foarte multe capacitati eoliene.
In euro, pretul energiei ajunge la 25,88 de euro pe MWh in Romania si Ungaria, iar in Cehia si Slovacia este foarte mic, 3,98 euro ca medie zilnica, si chiar negativ, respectiv -6,20 de euro pe MWh, in varf de consum, arata datele OPCOM, operatorul pietei de energie din Romania.
"Preturile sunt foarte mici in Cehia si Slovacia intrucat acestea sunt cuplate fizic cu Germania, unde a fost vant foarte puternic si s-a inregistrat o productie foarte mare de energie eoliana. La acestea se adauga o perioada de consum foarte redus, ca urmare a zilelor libere de Pastele catolic", a explicat, luni, pentru AGERPRES, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFERR).
Potrivit acestuia, influenta sa resimte si asupra pietei din Romania, unde preturile sunt trase in jos.
Totodata, pretul negativ din Cehia si Slovacia inseamna ca producatorii de energie platesc pentru a ramane in... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2019, ora 11:58
Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis, luni, sa mentina actualele tarife reglementate de energie electrica pentru clientii finali casnici, de la 1 martie 2019, potrivit unui comunicat al institutiei, remis AGERPRES.
"Tarifele reglementate au fost stabilite in urma analizei datelor si informatiilor transmise de furnizorii de ultima instanta, cu respectarea prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate si a preturilor aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor finali aprobate prin Ordinul ANRE nr. 11 /2019. Tarifele reglementate de energie electrica aprobate pentru clientii finali casnici valabile incepand cu data de 1 martie 2019 nu se modifica fata de cele care sunt, in prezent, in vigoare", au precizat reprezentantii ANRE.
Totodata, tarifele de distributie vor creste, in medie, cu circa 2,5% de la 1 martie.
"Avand in vedere cresterea valorii prognozate a 'Costurilor rezultate cu plata impozitelor, redeventelor, taxelor si varsamintelor asimilate, stabilite conform legislatiei in vigoare sau de catre autoritatile locale', cauzate de modificarea procentului aplicat la cifra de afaceri realizata in anul 2018 de la 0,1% la 2%, consideram necesara efectuarea corectiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distributie si corectarea tarifelor de distributie valabile de la 1 martie 2019', se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordin.
Acesta mai... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 11:21
Romania a inregistrat in primul semestru din 2018 cea mai mare crestere din Uniunea Europeana a pretului electricitatii, in timp ce la nivelul UE pretul mediu per kilowat ora pentru consumatorii casnici s-a situat la 20 de euro, stabil comparativ cu primele sase luni din 2017, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In perioada ianuarie-iunie 2018, taxele si cotizatiile au reprezentat peste o treime (37%) din pretul electricitatii pentru consumatorii casnici din UE, in timp ce la gazele naturale procentul este de 27%.
Intre primul semestru din 2017 si primul semestru din 2018, cea mai mare scadere a pretului electricitatii exprimat in moneda locala s-a inregistrat in Polonia (minus 4,3%), Grecia (minus 3,6%), Letonia (minus 3,5%), Malta si Germania (ambele cu minus 3,2%), iar cea mai mare crestere a fost in Romania (14,1%), Estonia (11,7%), Olanda si Croatia (ambele cu 9,2%).
Pretul mediu la gazele naturale destinate consumatorilor casnici din UE s-a situat in primul semestru din 2018 la sase euro per 100 kilowati ora, stabil comparativ cu primele sase luni din 2017.
Exprimat in euro, cel mai scazut pret la gazele naturale destinate consumatorilor casnici s-a inregistrat in primele sase luni din acest an in Bulgaria (9,8 euro per 100 kilowati ora), Lituania (11 euro per 100 kilowati ora) si Ungaria (11,2 euro per 100 kilowati ora) iar cel mai ridicat in Danemarca (31,3 euro per 100 kilowati ora), Germania (29,5 euro per 100... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 14:21
Consumatorul casnic n-ar trebui sa fie afectat de scumpirea spectaculoasa a energiei electrice de pe bursa, din ultimele doua saptamani, apreciaza expertii consultati de Ziare.com. Cu toate astea, e greu de crezut ca pretul electricitatii va ramane scazut pe termen mediu si lung, cata vreme Romania nu investeste suficient in productie si continua sa se zbata intr-o stare de incertitudine politica si economica.
In ultimele doua saptamani, s-a dublat pretul energiei electrice comercializate pe piata pentru ziua urmatoare (PZU), pe care specialistii o numesc piata SPOT. Astfel, pretul MW/h care pe 1 mai era de cel mult 115 lei a urcat pana pe 21 mai la nu mai putin de 304 lei. Preturi similare se inregistrau si in Ungaria, in vreme ce in Cehia si Slovacia, curentul pe PZU era de aproape doua ori mai ieftin.
Furnizorii de energie spun, insa, ca fluctuatiile nu sunt iesite din comun pe aceasta piata si ca preturile ar trebui sa se mentina la nivel ridicat vreme indelungata pentru ca ele sa se reflecte intr-o scumpire a electricitatii pentru clientul casnic.
"Niciun furnizor serios de energie nu se duce peste clientul sau - mai ales peste cel casnic - sa-i ceara bani in plus la factura pentru cateva zile in care au urcat preturile pe piata SPOT. Ar fi nevoie ca aceste scumpiri sa se mentina vreme de cateva sapatamani sau chiar luni ca sa-l determine pe frunizor sa scumpeasca. Ceea ce merita spus, insa, este ca, din cate am putut vedea, sunt cresteri de pret inclusiv pe... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 00:00
Beijingul a redus in mai pretul electricitatii, pentru a doua luna consecutiv, in vederea scaderii costurilor de productie, a anuntat miercuri Comisia Nationala de Dezvoltare si Reforma din China (NDRC), un indiciu care sugereaza ca a doua economie mondiala incetineste, transmite Reuters.
De la 1 mai, pretul electricitatii a fost redus cu 2,7%, ceea ce inseamna ca firmele vor face economii de 21,6 miliarde de yuani (3,39 miliarde de dolari), dupa ce si-au redus costurile cu 43 miliarde de yuani in aprilie, in urma scaderii cu 10% a pretului la electricitate, a informat NDRC.
Analistii avertizeaza ca disputele comerciale dintre Washington si Beijing, noile masuri de restrictionare a pietei imobiliare si protejarea mediului inconjurator ar putea incetini avansul economiei chineze la 6,5% anul acesta.
In 2017, PIB-ul Chinei a inregistrat o performanta peste asteptari, cu o crestere anuala de 6,9%, peste tinta oficiala de 6,5%, gratie exporturilor si vanzarilor cu amanuntul.
Este pentru prima data dupa 2010 cand economia chineza a inregistrat o crestere superioara celei inregistrata in anul precedent.
In 2016, economia chineza a inregistrat un avans de 6,7% comparativ cu 2015, cea mai slaba crestere inregistrata de economia chineza in ultimii 26 de ani. mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 12:07
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM va cobori marti, 1 mai, sub pragul de 1 leu pe MWh in mai multe intervale orare, iar media in orele de varf de consum va fi mai mica decat in restul zilei, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.
Astfel, pana la ora 7:00, pretul energiei va fi in jur de 0,3 lei pe MWh. La ora 8:00, pretul va urca la 10 lei, dar va cobori din nou sub 1 leu intre orele 14:00 si 17:00. Ulterior, spre seara, va urca pana la un maxim de 199 de lei pe MWh, la ora 21:00.
Media zilnica de marti va fi de 34 de lei pe MWh, fata de un pret mediu situat intre 100 si 200 de lei, cat a fost in ultima perioada.
Interesant este ca, in orele de varf de consum, adica in intervalul orar 9:00 - 20:00, pretul mediu (17,7 lei pe MWh) este mai mic decat cel din afara orelor de varf de consum (51,6 lei pe MWh). De obicei este invers.
Totodata, o alta situatie extrem de rara o vom intalni marti in tarile cu care piata spot din Romania este cuplata, adica Slovacia si Cehia, unde pretul energiei va fi negativ, adica utilizatorii vor primi bani pentru a consuma electricitate.
Spre exemplu, la ora 13:00, cand in Romania curentul costa 0,2 euro pe MWh, in Slovacia si Cehia pretul este de minus 30 de euro pe MWh, adica producatorii platesc consumatorii cu aceasta suma sa utilizeze un MWh de electricitate.
Toate aceste fenomene sunt specifice zilelor pentru care se prognozeaza un consum mic de electricitate, concomitent cu o... mai mult
Marti, 01 Mai 2018, ora 08:27
Dupa introducerea sistemului de sprijin pentru productia de energie din surse regenerabile, pretul la consumator al electricitatii ar trebui sa fie majorat cu 3 - 4%, a declarat, joi, Adrian Borotea, director in CEZ Romania."Impactul la consumatori, odata cu intrarea in vigoare a legislatiei privind sprijinirea energiilor regenerabile, va fi intre 2 si 4%, asa cum a anuntat deja Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Noi (CEZ Romania - n.r.) nu am cerut cresterea tarifelor de distributie si furnizare, care, chiar daca nu au fost modificate in ultimii ani, este cazul sa creasca, iar cel mai oportun moment ar fi 1 ianuarie 2012", a afirmat Borotea.
Legislatia privind sprijinirea productiei din surse regenerabile va intra in vigoare in luna septembrie.
Producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pentru energia produsa si livrata in retea, pe care le vand furnizorilor, obligati sa le cumpere anual in limita unor cote stabilite de ANRE. Ulterior, furnizorii vor transfera in facturi costurile cu certificatele verzi, astfel ca pretul final el energiei va creste. mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 14:06
Pretul energiei electrice ar putea ramane in acest an la nivelul din 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) apreciind ca nu sunt motive pentru majorarea acestuia, anunta Mediafax."ANRE nu anticipeaza in 2011 motive de majorare a pretului platit de consumatorii casnici. La sfarsitul anului 2010 ANRE a acceptat cresterea tarifelor de distributie si transport al energiei, dar in acelasi timp distribuitorii au obtinut o scadere a pretului la care cumpara energie de la producatori", au declarat pentru MEDIAFAX surse din comitetul de reglementare din cadrul ANRE.
Cea mai recenta majorare a pretului energiei, de circa 4%, a fost realizata la inceputul anului 2010.
mai mult
Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 15:58