Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG) dezaproba decizia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) de stabilire a pretului de referinta la gaze naturale in functie de preturile de tranzactionare de pe hub-ul CEGH din Viena, care nu reflecta realitatile pietei din Romania, potrivit unui comunicat al patronatului.
"In conditiile in care Romania nu exporta gaze naturale si nicio molecula nu ajunge in hub-ul din Baumgarten, determinarea pretului de referinta pe baza indicelui CEGH nu reflecta corect valoarea gazelor naturale extrase in Romania si in consecinta contravine Legii Petrolului nr. 238/2004, care prevede la art. 49 alin. (2) ca 'redeventa petroliera se stabileste ca o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase'. Teoria economica si standardele profesionale aplicabile in Romania si pe plan international impun determinarea valorii de piata pe baza tranzactiilor de vanzare-cumparare referitoare la bunurile respective", se arata in comunicatul remis, marti, AGERPRES.
Astfel, valoarea gazelor naturale din Romania este cea obtinuta prin tranzactiile realizate de catre producatori, nu un pret stabilit artificial.
"Romania devine astfel un caz izolat pe plan mondial, in care pretul de referinta al gazelor naturale este calculat pe baza tranzactiilor realizate in alta tara in care nu exista livrari de gaze naturale extrase in Romania.
Nici macar in tari europene unde exista hub-uri importante de tranzactionare a gazelor naturale (ex. Marea... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 14:47
2Consiliul Concurentei analizeaza preluarea Petrom Distributie Gaze SRL de catre Ligatne SRL, in conditiile in care compania mama care opereaza Ligatne controleaza si SC Gaz Sud SA si SC Grup Dezvoltare Retele SA.
Concentrarea economica rezultata din aceasta preluare depaseste pragurile valorice prevazute de lege, atrag atentia reprezentanii Concurentei.
"Consiliul Concurentei va evalua aceasta concentrare economica in scopul stabilirii ompatibilitatii cu un mediu concurential normal si va emite o decizie in termenele prevazute de lege", se arata intr-un comunicat oficial al institutiei.
Tranzactia a fost anuntata in iulie de OMV Petrom, care iese prin aceasta operatiune din activitatea de distributie a gazelor catre consumatorii finali, urmand sa se concentreze pe furnizarea de gaze catre clientii comerciali si industriali.
Petrom a vandut distributia de gaze
Petrom (SNP), cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a vandut participatia de 99,99% in Petrom Distributie Gaze (PDG) SRL catre Ligatne SRL, in luna iulie, anul trecut.
Pretul pentru care s-a facut aceasta afacere nu a fost facut public, cele doua parti implicate cazand de acord sa pastreze confidentialitatea valorii tranzactiei. Finalizarea intelegerii este conditionata de aprobarea prealabila a Consiliul Concurentei.
"Conform strategiei noastre vom continua sa ne concentram asupra activitatii de furnizare de gaze catre clientii industriali si comerciali. Vanzarea... mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 13:03
In Romania, costurile cu distributia gazelor se ridica la 45%, in timp ce in Bulgaria, acestea ajung la 33%, a atras atentia Razvan Nicolescu, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER).
"Va trebui, probabil, o dezbatere interna in legatura cu aceasta situatie. La Transport si la Gaze si la energie electrica, transparenta este mai mare, tinand cont ca operatorii sunt listati", a declarat Nicolescu, in cadrul unei dezbateri organizate de reprezentantii Comisiei Europene la Bucuresti.
Vicepresedintele ACER a mai precizat ca in Romania, costul cu energia electrica reprezinta 30% din pretul final platit de consumatorul final, in timp ce in Bulgaria acesta ajunge la 50%.
Consilier Principal, Directia Generala Energie, din cadrul Comisiei Europeane, Tudor Constantinescu, a tinut sa precizeze ca in Bulgaria exista un singur importator de gaze, "deci nu o piata functionala" si ca, din aceasta cauza, "nu se pot compara mere cu pere". mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 12:02