Inteligenta Artificiala (AI) are potentialul sa creeze adevarate revolutii in anumite domenii, inclusiv in cel medical. Deocamdata, AI se afla intr-un stadiu incipient, iar pentru a se dezvolta are nevoie de datele noastre.
Robert Chang, un oftalmolog de la Universitatea Stanford din SUA, a inceput sa lucreze cu AI in urma cu cativa ani. El crede ca aceste tehnologii avansate pot ajuta la depistarea din timp a pacientilor care pot dezvolta afectiuni precum glaucomul. Dar mai intai are nevoie de date. De o cantitate uriasa de date, care sa fie supuse analizarii, daca vrea ca algoritmul sa aiba o eficienta foarte ridicata.
Potrivit Wired.com, Robert Chang a inceput cu pacientii sai, insa nu a fost de ajuns, caci pentru ca un algoritm de acest calibru sa ajunga sa fie extrem de precis are nevoie de sute de mii sau chiar milioane de informatii.
Prin urmare, a obtinut granturi si a apelat la colaboratorii de la alte universitati pentru a le obtine.
Mai mult, a mers si la registrele de donatii, unde oamenii isi pun la dispozitie voluntar datele despre ei, in scop stiintific. Dincolo de faptul ca umbla de colo-colo pentru a le obtine, medicul s-a mai confruntat cu problema confidentialitatii datelor, precum si cu regulile complicate in ceea ce priveste accesul la date de catre terte parti.
Dupa atata zbatere, Chang crede ca a gasit solutia. El colaboreaza acum cu prof. Dawn Song de la Universitatea California-Berkeley pentru a crea o modalitate sigura prin care... mai mult
Duminica, 18 August 2019, ora 15:06
Concurenta dintre companii pentru acumularea de informatii despre consumatori in mediul online se intensifica, iar pretul la care sunt vandute pentru a fi folosite in strategiile de marketing a scazut chiar pana la 0,0005 dolari pentru datele referitoare la varsta, sex si locatie ale unei persoane, scrie Financial Times.
In ultimii ani, colectarea de date despre consumatori s-a dezvoltat intr-o industrie de miliarde de dolari, in care cei mai importanti jucatori obtin informatii analizand cautarile online, activitatea de pe retelele sociale, cumparaturile si date publice, potrivit Financial Times. Activitatea acestora este in mare parte nereglementata, in timp ce oamenii sunt tot mai ingrijorati de supravegherea stricta de catre state.
"Dosarele" rezultate includ mii de detalii despre persoane, inclusiv probleme de sanatate, bonitate financiara si chiar date despre femeile gravide. Companiile folosesc algoritmi pentru a determina pe baza datelor adunate cum sa anticipeze si sa influenteze comportamentul consumatorilor.
Informatii simple despre varsta, sex si locatie se vand chiar si cu 0,0005 dolari pe persoana, sau 0,5 dolari la 1.000 de persoane, potrivit unor oferte de preturi obtinute de Financial Times.
Informatiile despre persoane considerate influente in reteua sociala au un pret mai ridicat, de 0,00075 dolari, sau 0,75 dolari pentru 1.000 de astfel de indivizi.
Detaliile privind veniturile si istoricul cumparaturilor sunt usor mai valoroase, cu... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 15:35
Aplicatiile gratuite pentru Facebook, telefoane si tablete nu au costuri financiare implicite pentru utilizator, dar sunt "platite" cu informatii personale sensibile, de la inclinatii politice si religioase la preferinte sexuale, date folosite uneori in mod inadecvat, potrivit unei analize WSJ.
Majoritatea aplicatiilor gratuite solicita si obtin accesul la date sensibile cu caracter personal ale utilizatorului si ale prietenilor sai, chiar daca acestia nu si-au dat acordul pentru colectarea informatiilor.
Astfel, datele personale isi pot face aparitia in locuri neasteptate si in baze de date care nu au nicio legatura cu Facebook sau chiar cu dezvoltatorii aplicatiilor care le-au colectat. De cele mai multe ori, aceste informatii sunt folosite pentru a bombarda utilizatorul de internet cu spoturi publicitare atent selectate si personalizate in functie de preferintele sale.
Aplicatiile de pe telefoane "destepte", tablete PC si platforme de socializare precum Facebook au ajuns sa inlocuiasca in buna masura software-ul traditional, cumparat contra unei sume de bani, fiind "platite" cu informatii personale, ajunse una dintre cele mai de pret marfuri din economia globala.
Industria publicitatii pe internet, care genereaza afaceri de 28 miliarde de dolari pe an, se bazeaza in mare masura pe "comportamentul online" al utilizatorilor, care permite crearea de spoturi publicitare puternic personalizate, livrate "la tinta".
Compania de cercetare de piata Rubinson... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 16:55