Cererea de chirii din marile orase ale Romaniei a crescut chiar si in ultimul an, in conditii de pandemie, iar preturile chiriilor s-au majorat si ele, in conformitate cu cererea.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce sa fii atent la media pretului util la inchiriere.
Daca vrei o chirie intr-unul din marile orase ale tarii atunci va trebui sa iei pretul mediu al unui metru patrat util de locuinta si sa-l inmultesti cu suprafata apartamentului pe care vrei sa-l inchiriezi.
In Constanta, spre exemplu, pretul chiriei pe metrul patrat util este de 6 euro. Astfel ca, daca iti cauti o chirie, atunci pentru un apartament de 50 metri patrati utili nu ar trebui sa platesti mai mult de 300 de euro pe luna.
In schimb, in Bucuresti, metrul patrat util la inchiriere ajunge, in medie, la 7,5 euro. Asta inseamna ca, daca esti in cautarea unei chirii, la un apartament de 60 metri patrati utili, chiria s-ar ridica in momentul de fata undeva la 450 de euro. Iar pentru un apartament de 2 camere care are 40 metri patrati utili, nu ar trebui sa platesti mai mult de 300 de euro lunar.
Preturile sunt acum cu aproape 50% mai mari fata de acum 5 ani cand in Bucuresti, pentru un apartament de 60 metri patrati utili plateai doar 300 de euro.
In marile orase precum Iasi, Timisoara, Constanta sau Brasov, pretul pe metru patrat util variaza intre 6 si 6,5 euro, in timp ce in Bucuresti si in Cluj sare de 7 euro. Iar acest lucru a fost cauzat de cererea foarte mare... mai mult
Luni, 10 Mai 2021, ora 08:30
Bucurestiul ajunge din urma Cluj-Napoca in ce priveste chiria: un apartament cu doua camere se situeaza acum la 420 de euro pe luna atat in Capitala, cat si in Cluj-Napoca.
In ultimul trimestru din 2019, piata inchirierilor de apartamente a fost una destul de dinamica pentru final de an, potrivit celui mai recent raport de piata publicat de Analize Imobiliare si Imobiliare.ro.
"Astfel, preturile medii solicitate de catre proprietari au inregistrat variatii in mai multe centre regionale, dar si in alte resedinte de judet. In Bucuresti, spre exemplu, chiria medie solicitata pentru un apartament cu doua camere se situeaza acum la 420 de euro pe luna, in crestere de la 410 euro pe luna in al treilea trimestru al anului.
Acelasi tip de locuinta (bicamerala, confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafata utila de 50-60 de metri patrati) poate fi inchiriata, in Cluj-Napoca, tot cu 420 de euro pe luna, la fel ca in cele trei luni anterioare", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Pe urmatoarele locuri in clasamentul celor mai mari chirii cerute pe segmentul apartamentelor cu doua camere se situeaza Timisoara si Brasov. Aici proprietarii solicita, in medie, 350 de euro pe luna (la fel ca trimestrul trecut).
In ce priveste Iasiul, s-a inregistrat o scadere in acest rastimp: de la 350 de euro pe luna la 330 de euro.
"Aceeasi chirie medie, anume 330 de euro pe luna, este practicata si in Tulcea, in vreme ce, in Targu Mures, pretentiile... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 12:04
Zonele Dristor, Grozavesti-Politehnica, Unirii-Universitate, Timpuri Noi si Eroilor-Stirbei Voda sunt cele mai cautate de studentii care vin din provincie sa studieze in Capitala, iar preturile cerute pentru inchirierea unei garsoniere pornesc de la 230 euro/luna, conform unei analize remise luni AGERPRES.
Conform datelor prezentate de cele 50 de agentii care vor participa la Salonul Imobiliar Bucuresti, in perioada 7-9 septembrie, avand in vedere stocul limitat al caminelor universitare - atat cel public cat si cel privat, cererea se indreapta catre garsoniere din zone strategic pozitionate fata de nevoile chiriasilor.
Conform datelor Institutului National de Statistica la nivelul anului 2017 in regiunea Bucuresti-Ilfov erau 33 de universitati, cu 127.500 de studenti.
"Daca ne uitam cu atentie la Topul SIB, trei din cele cinci zone - Dristor, Grozavesti-Politehnica si Timpuri Noi- corespund cu zonele foarte bine reprezentate in cadrul targului de ansambluri noi rezidentiale. Acest fapt denota o crestere a calitatii locuirii in viitorul apropiat, pe masura ce noile proiecte vor fi livrate, iar o parte din oferta va ajunge si pe piata chiriilor", spune Dora Patrascu, PR Manager, Salonul Imobiliar Bucuresti.
Pe locul I in clasamentul preferintelor se afla zona Dristor, cu un nivel al chiriilor pentru garsoniere cuprins intre 230 si 240 euro/luna. Desi nu se afla in imediata vecinatate a niciunui pol universitar, zona Dristor este prima in top datorita nivelului... mai mult
Luni, 27 August 2018, ora 12:08
Suma medie solicitata pentru o garsoniera din Bucuresti a ajuns la circa 240 de euro pe luna in vara acestui an, in crestere cu 5,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In vara anului trecut, chiria medie ceruta era de 228 de euro, potrivit datelor publicate joi de Imobiliare.ro.
Avansul vine in contextul in care, in centrele universitare, cererea pe piata inchirierilor de apartamente a inceput deja sa creasca inca din perioada de vara, inainte ca studentii sa inceapa noul an scolar.
In Bucuresti, cei interesati pot gasi, insa, si oferte mai accesibile: o garsoniera in vila, de 40 de metri patrati utili, poate fi inchiriata, spre exemplu, cu 200 de euro pe luna in zona 13 septembrie.
"Un apartament cu doua camere, pe de alta parte, costa acum 350 de euro pe luna, in medie - o crestere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 321 de euro pe luna.
Pe Imobiliare.ro, insa, studentii pot gasi si oferte mai convenabile: in cartierul Drumul Taberei, spre exemplu, un apartament mobilat si utilat costa 260 de euro pe luna", se arata in comunicat.
In ultimele 12 luni, pretentiile proprietarilor de locuinte cu trei camere au ramas la aproximativ acelasi nivel, respectiv 400 de euro pe lun, fata de 404 euro pe luna in vara anului trecut.
In Rahova, zona Petre Ispirescu, o locuinta de 70 de metri patrati utili are un pret cerut de 300 de euro pe luna.
In Cluj-Napoca, bugetul mediu necesar pentru inchirierea unei garsoniere a ajuns... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 10:26
Anul 2018 va aduce chirii mai echilibrate pentru birourile noi din polii de business ai Capitalei, acolo unde se concentreaza cele mai multe cladiri noi de birouri, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanta imobiliara, remis miercuri AGERPRES.
Daca in urma cu cinci ani, chiriile spatiilor de birouri noi, de clasa A din polul de business Barbu Vacarescu-Aviatiei-Dimitrie Pompeiu porneau de la 16 euro/mp/luna si ajungeau la 17 euro/mp/luna, acum incep de la 14,5 euro/mp/luna si ajung la 17,5 euro/mp/luna, fiind, conform studiului realizat de ESOP l CORFAC International, apropiate la limita inferioara de cele din polul de business Orhideea-Grozavesti-Politehnica, unde chiriile sunt de 13-14,5 euro/mp/luna.
In zona "Expozitiei" au fost anuntate in ultimele luni mai multe proiecte de anvergura, astfel incat se contureaza un nou pol de business "Expozitiei-Piata Presei Libere", care se pozitioneaza ca nivel al chiriilor intre polul Barbu Vacarescu-Aviatiei- Dimitrie Pompeiu si polul Orhideea-Grozavesti-Politehnica cu valori de 14,5-16,5 euro/mp/luna.
"In 2017, marile proiecte de birouri in constructie s-au concentrat in principalii poli de birouri din Bucuresti, numarul lor marindu-se, de la doi, la cinci poli de business. In paralel cu dezvoltarea zonelor din centru-nord si Victoriei-Aviatorilor, s-a consolidat polul din centru-vest, s-a deschis polul Unirii - Timpuri Noi si s-a anuntat un nou pol de birouri in zona Expozitiei-Piata Presei Libere.... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:34
Mai sunt doar doua luni pana la inceperea anului universitar, asa ca au inceput sa creasca chiriile in orasele care sunt mari centre universitare.
In asteptarea studentilor, proprietarii de locuinte au crescut pretentiile financiare, arata o analiza remisa Ziare.com, realizata de portalul Imobiliare.ro.
Au fost comparate preturile medii solicitate in iulie 2016 cu valorile consemnate in ianuarie 2016 si iulie 2015.
Dintre cele patru centre universitare analizate, cele mai accesibile locuinte pot fi gasite in Timisoara (garsoniere si trei camere) si Iasi (doua si trei camere). La polul opus se afla Cluj-Napoca.
Cluj-Napoca
Orasul de pe Somes se situeaza pe primul loc atat in clasamentul celor mai mari chirii solicitate in prezent de proprietari (exceptie facand aici segmentul garsonierelor, unde este surclasat de Bucuresti), cat si in cel al scumpirilor consemnate la 6 si la 12 luni, conform Imobiliare.ro.
Astfel, pretul mediu pentru o garsoniera se situeaza la 200 de ...citeste mai departe despre "Chiriile cresc inainte de venirea studentilor: Orasul in care s-au consemnat scumpiri de pana la 30%" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 14:19
Pretul chiriilor pentru spatiile imobiliare a atins pragul de jos si urmeaza sa se stabilizeze. Dupa ce chiriile la apartamentele cu doua camere au ajuns in luna martie la cel mai scazut nivel din 2007 pana in prezent, a venit si randul sectorului industrial.
Potrivit unui studiu Regatta, anul 2012 se dovedeste a fi unul prielnic pentru sectorul imobiliar industrial, unde nivelul chiriilor de baza se va mentine la 3-4 euro/mp, iar suprafetele cele mai solicitate fiind cele de pana la 1.000 mp.
"In conditiile unei stabilizari a pietei, care a marcat mai toate segmentele domeniului imobiliar apar si oportunitati (..). Spre exemplu, in prezent, avem in portofoliu un spatiu scos la inchiriere la pretul de 1 euro /mp, localizat in Bucuresti intr-o pozitie foarte buna din punctul de vedere al accesului, constand in 3600 mp hala si 1400 mp birouri si anexe, si care detine toate facilitatile necesare atat pentru depozitare cat si pentru productie".
Criza financiara a determinat cresterea perioadei de negociere, si implicit a deciziei de tranzactionare. Potrivit sursei citate, in prezent durata medie de negociere a unei tranzactii este de circa 30-45 de zile.
In anul 2011, Compania Regatta a inchiriat suprafete ce insumeaza circa 16.000 mp, la care se adauga spatiile de birouri aferente.
Locatiile tranzactionate s-au impartit aproximativ in mod egal intre parcuri logistice si spatii individuale.
Majoritatea clientilor au fost companii multinationale, iar cererea... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 08:01
Piata imobiliara din Bucuresti se afla intr-un impas. Numarul de apartamente scoase spre inchiriere sau la vanzare a scazut, nivelul chiriilor a variat foarte putin in ultimul an, iar apartamentele se ieftinesc pe zi ce trece, in timp ce Prima Casa nu mai are viata lunga.
"Ofertele noi de apartamente sunt putine, iar suma ceruta drept chirie este aproximativ aceeasi ca anul trecut, diferenta fiind de cativa euro la pretul mediu. Motivul din spatele acestei situatii este o oferta bogata si o cerere scazuta", a declarat doctor Ion Radu Zilisteanu pentru Business24.
Singurele modificari notabile se inregistreaza la apartamentele mari, de patru camere, unde nivelul chiriei este cu aproximativ 100 de euro mai mic decat media aceleasi perioade a anului trecut.
Business24: Nivelul mediu al chiriilor in ultimul an s-a modificat foarte putin, acesta variind cu 2-3 euro. De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?
Dr. Ion Radu Zilisteanu: In primul rand trebuie sa spunem ca piata chiriilor a fost alimentata de imobilele care au venit la oferta ca urmare a faptului ca proprietarii nu au mai putut obtine preturile dorite din vanzarea lor.
Pentru a nu le lasa neutilizate si, totodata, pentru a scapa de niste cheltuieli de intretinere, s-au hotarat sa le inchirieze.
Din ofertele existente pe piata chiriilor, numeroase sunt noi. Oferta de pe piata chiriilor e relativ ridicata si preturile au stagnat, din cauza unei cereri mult mai mici.
Credeti ca se va relua o... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:36
Numarul de oferte de inchirieri de locuinte in Bucuresti a scazut pana la 26.700, la sfarsitul anului 2011. Preturile, insa, au ramas la acelasi nivel cu cele din 2010.
Cele mai multe locuinte oferite spre inchiriere pe piata sunt apartamentele de doua camere, potrivit rapoartelor recente.
In 2011, s-au inregistrat cu 10% mai putine apartamente scoase la inchiriat fata de 2010, dar pretul mediu al chiriilor s-a pastrat la acelasi nivel cu anul precedent, potrivit informatiilor oferite de Anunturiparticulari.ro.
Analiza scoate la iveala o tendinta de scadere a numarului de oferte de inchiere pentru Bucuretti in ultimii doi ani. S-au inregistrat scaderi succesive de la 30.750 de oferte in 2009, la 29.600 de oferte in 2010 pana la aproximativ 26.700 la final de 2011. Ne apropiem de nivelul anului 2008, cand pe piata erau vehiculate putin peste 24.000 de oferte.
Tendinta de scadere a numarului de oferte de inchiriere a adus cu sine o stabilizare a preturilor medii solicitate de proprietari. In conditiile unei oferte mai mici, nivelul preturilor nu a mai fluctuat in 2011 atat de mult comparativ cu 2010, potrivit raportului.
Preturile s-au stabilizat, in 2011
Rapoartele lunare de monitorizare realizate indica pentru 2011 mici fluctuatii de pret la chirii comparativ cu decembrie 2010, singura exceptie fiind apartamentele de 4 camere.
Chiriile la garsoniere nu au inregistrat in 2011 diferente mari fata de anul anterior.
Comparativ cu decembrie 2010, la... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 11:56