Perioada dintre insamantare si recoltare este cea mai stresanta pentru un fermier roman. Pretul graului la momentul recoltei este influentat atat de ceilalti producatori romani si ucrainieni, cat si de fermierii americani sau australieni. El este stabilit la nivel global si nicio persoana nu are control total asupra lui. In orice moment al anului, pretul la usa hambarului sau la marginea campului este suma dintre pretul la nivel global si costul de transport pana la portul mare.
Anul acesta, situatia producatorilor pare si mai delicata, pe fondul unei productii record la grau atat in Romania cat si pe celelate piete. Spre exemplu, Romania va avea o recolta de circa 7,6 milioane de tone de grau, in crestere cu 2,7% fata de cea de anul trecut, ceea ce inseamna un record al ultimului deceniu, potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene. Productiile record de la nivel european, dar si ale altor mari fermieri de pe mapamond au determinat o scadere a pretului graului cu 8,5% fata de inceputul lui iulie 2013, cand tona de grau se vindea cu 195 euro.
Un fermier poate evita o astfel de pierdere prin intermediul instrumentelor derivate, cum sunt contractele pentru diferenta. Pentru fermieri, tranzactionarea unor contracte cu activ suport grau echivaleaza cu o asigurare: obtinerea la termenul prestabilit a unei cantitati garantate, la un pret cert, independent de variatiile pretului de piata.
Citeste mai multe despre acest subiect, in continuarea articolului Cum te... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 13:05
Samsarii de cereale din Romania apeleaza la noi tertipuri pentru a-si creste profitul: cumpara, in timpul verii, grau de la vecinii bulgari pentru a-l vinde, apoi, la export, la pretul mult mai piperate.
Comerciantii romani au semnat un contract de vanzare cu Egipt pentru o cantitate insemnata de cereale, 60.000 de tone. Cererea mare de cereale din Africa de Nord a facut ca preturile sa creasca semnificativ, la 260 de euro tona, cea mai mare valoare din ultimele cinci luni.O parte insemnata din aceste cantitati comercializate de traderii internationali care activeaza pe piata locala este reprezentata de graul importat din Bulgaria pe perioada verii.
Potrivit publicatiei Vukodinov, exista cinci multinationale care beneficiaza de pe urma scaderilor de pret la cereale din Bulgaria pe perioada verii. Ei obtin profituri importante din exportul cerealelor achizitionate la preturi de nimic pe perioada verii.
Productia de grau din Bulgaria, din acest an, a fost extrem de buna atat in ceea ce priveste cantitatea cat si calitatea. Si bulgarii au obtinut, in acest an, productii record de cereale, de 4,8 milioane de tone. Potrivit autoritatilor din Bulgaria, cantitatea de grau exportata a fost de 4,2 milioane de tone.
Scandalurile care i-au avut actori pe speculatii de pe piata cerealelor
Consiliul Concurentei anchetezea, in prezent, o eventuala cartelizare a traderilor de pe piata cerealelor. Practic, cei mai importanti jucatori internationali care opereaza pe... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 11:30
La nivel european cererea de cereale este foarte mare, spune comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos, adaugand ca pretul de interventie nu trebuie sa joace un rol de substitut al pietei cerealelor.
"Dar cand ne uitam acum, chiar la nivel european, cererea de cereale este foarte mare, deci o eventuala scadere de preturi nu-i datorita faptului ca a scazut cererea, ci problema trebuie rezolvata si gasite solutiile in alta parte. Interventia pe piata nu-i un panaceu universal pentru orice motiv care poate sa duca la scaderea preturilor", a spus Ciolos.
El a afirmat ca, desi exista o scadere lejera a pretului fata de anul trecut, preturile raman in continuare ridicate pe piata internationala si pe piata europeana, ceea ce arata ca, in continuare, cererea este mare.
Ciolos a adaugat ca, in cazul pretului de interventie la cereale, acesta nu trebuie sa joace un rol de substitut al pietei.
"Dincolo de majoritatea politica - care trebuie sa existe pentru astfel de decizii, din perspectiva mea pot sa va spun ca pretul de interventie nu trebuie sa joace un rol de substitut al pietei. Nu interventia trebuie sa cumpere cerealele pentru ca agricultorul nu are unde sa le vanda. Agricultorul, ca si in orice sector economic, trebuie sa produca in functie de ceea ce se cere pe piata.
Interventia are rolul de a juca pe piata atunci cand pot sa apara caderi brutale de preturi la nivel, la o scara mai larga, si nu datorita intelegerii unor traderi si pentru ca sunt... mai mult
Sambata, 31 August 2013, ora 09:33
Ministerul Agriculturii cerceteaza o eventuala intelegere intre comercianti si traderii de pe piata cerealelor. Ei s-ar fi intalnit la Mamaia pentru a decide pretul cu care vor cumpara cereale de la fernmieri. Nu este de mirare ca in prezent graul se vinde cu 160 de euro tona. Nici mai mult, nici mai putin.
"Este o acuzatie din parte producatorilor ca traderi si comerciantii s-ar fi intalnit pe la Mamaia si au stabilit preturile. Inclusiv la porumb care este foarte jos. Ca urmare noi am solicitat ca si ANPC sa faca o ancheta sa verifice si noi sa verificam pe linia noastra. Va fi sesizat Consiliul Concurentei", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii.
Producatorii de pe piata locala se plang ca anul agricol bun le aduce mai multe necazuri decat bucurii. Pretul foarte scazut cu care se vand cerealele face ca ei sa nu isi poata acoperi nici macar costurile de productie, cu atat mai putin sa iasa pe plus. "Jocurile" pe piata locala a cerealelor le fac marii traderi internationali: Cargill, Bunge, Glencore si Alfred Toepfer
Plangerile producatorilor au inceput sa fie luate in seama de autoritati dupa ce s-a facut analiza pretul practicat pe bursele europene.
"Pe mine ma socheaza faptul ca piata romaneasca este la diferenta destul de mare de piata europeana. Asta este foarte ciudat", a precizat secretarul de stat la MInisterul Agriculturii.
In conditiile in care Romania Politica Agricola Comuna, pretul... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 08:17
Piata cerealelor din Romania este "subminata" pe interior de traderii care urmaresc sa mentina pretul la un nivel cat mai scazut. Mijloacele prin care reusesc sa tin pretul jos sunt printre cele mai creative: plimba cerealele romanesti si apoi le aduc tot pe piata locala ca fiind de "import".
Fermierii romani ies pe pierdere si in anii in care este seceta, si in cei in care se inregistreaza o productie record de cereale. Profitand de faptul ca romanii nu au sisteme de depozitare, traderii influenteaza piata astfel incat pretul cerealelor sa ramana cat mai jos. Totusi, tehnicile utilizate pentru a "tine pretul jos" astfel incat traderii sa poata achizitiona la un pret foarte mic din Romania si vinde scump in strainatate sunt la limita legii.
Acest sistem de "manipulare" a pietei a intrat deja in vizorul autoritatilor. Maria Grup, holdingul care controleaza 1% din piata cerealelor din Romania, a fost cercetat de DIICOT in 2012 pentru ca "a obtinut beneficii financiare substantiale, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive".
Practic, reprezentantii companiei pregateau actele pentru a exporta o cantitate de cereale, aceasta era "plimbata" cateva zile pe mare, iar apoi era adusa, din nou, in tara la un alt pret.
Exista si alte "metode" pe care le folosesc traderii pentru a tine pretul cerealelor jos:
"Mecanismul este simplu: sunt filiale in Romania care vand cerealele la un pret mic, mai pun 10 bani, il vand pe factura la filiala mama si de... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 15:15
In ciuda unui an agricol foarte bun, producatorii romani se plang ca la final tot pe pierdere vor iesi. Pretul cerealelor a scazut foarte mult, iar piata din Romania se afla cu mult sub nivelul celei internationale, desi pretul de vanzare al cerealelor ar trebui sa fie acelasi. Producatorii romani dau vina pe traderi, care "manipuleaza piata" dupa bunul plac. Autoritatile ridica din umeri si spun ca nu au ce sa faca, nu le permite Politica Agricola Comuna.
Producatorii de cereale acuza la unison traderii de pe aceasta piata ca mentin pretul la un nivel foarte scazut in mod intentionat, chiar sub nivelul de bursa internationala. Potrivit agricultorilor, in Romania un kilogram de grau se vinde cu 55-56 de bani, pe cand pe piata internationala pretul este undeva la nivelul de 88-89 lei/kg.
"Traderii sunt de vina pentru preturile acestea extrem de scazute. Ei profita de pe faptul ca producatorii nu au spatii de depozitare, sunt decapitalizati. Creditorii le bat la usa si sunt nevoiti sa vanda, dar ei vand in pierdere. Aici este toata problema. Nu mai vorbim de profit. Din pacate, tot ce se vinde pe piata se vinde sub pretul de cost ceea ce face sa nu isi poata incepe in conditii normale noul ciclu agricol", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR
Care este mecanismul prin care traderii "tin pretul jos"
La randul sau, Adrian Radulescu, consilier... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 08:01
Marii oameni de afaceri din agricultura au inceput sa faca investitii serioase in sistemele de depozitare a cerealelor. Adrian Porumboiu si Laurentiu Baciu sunt doar doua exemple de antreprenori care au decis sa investeasca sume importante de bani in spatiile de depozitare pentru a-si putea valorifica mai bine productia.
Unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din agricultura, Adrian Porumboiu, a anuntat ca va investi intr-un sistem de silozuri pentru a depozita 50.000 de tone. El detine si o retea importanta de silozuri, a carei capacitate vrea sa o extinda la 350.000 de tone. Potrivit calculelor Business24, omul de afaceri ar trebui sa investeasca in jur de 10 milioane de euro daca va construi un sistem de silozuri ultramodern si aproximativ 6-7 milioane pentru un sistem de depozitare care sa nu aiba cantar, uscator sau laborator.
De cealalta parte, Laurentiu Baciu, seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), care detine si lucreaza aproximativ 2.000 de hectare de teren agricol a explicat la solicitarea Business24 cat a investit in silozuri si de sunt atat de importante aceste spatii de depozitare.
Laurentiu Baciu, seful LAPAR
Baciu a investit 800.000 de euro pentru silozuri in care sa depoziteze 4.000 de tone de cereale. Seful LAPAR a explicat ca a investit intr-un sistem ultramodern de depozitare.
"Eu am ales aparatura de ultima generatie. Silozuri ultramoderne cu laborator, cantar sau uscator. Se poate face si... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 18:03
Romania va inregistra in acest an o productie record la cereale, dupa o iarna blanda si o primavara ploioasa. In plina recolta, fermierii trebuie sa decida daca isi vand cerealele la preturi "de nimic" sau asteapta toamna pentru un pret cu 15-20% mai mare.
Productia record din Romania si din celelalte state europene trage in jos pretul cerealelor. Oricum, in perioada recoltei, piata este suprasaturata si cerealele se ieftinesc foarte mult.
"Daca isi vand cerealele la pretul acesta vor ajunge in toamna sa nu aiba cu ce sa inceapa noua recolta", a spus Laurentiu Baciu, seful Lapar.
Daca isi depoziteaza cerealele si mai asteapta cel putin cateva luni, fermierii ar putea obtine un pret cu 15-20% mai mare.
Fermierii sunt sfatuiti sa mai astepte
Sefului Lapar ii sfatuieste pe fermierii sa astepte pana in luna august pentru a vinde graul, iar in cazul rapitei in septembrie, atunci cand preturile se vor mai regla.
La randul sau, consilierul prezidential Adrian Radulescu este de parere ca agricultorii vor putea castiga cu 15-20% mai mult daca asteapta pana la finalul toamnei sa isi vanda cerealele.
"Pretul cerealelor va creste cu 15-20% pana in noiembrie-decembrie. Foarte important la stabilizarea preturilor va fi dupa productia de porumb. Ea este cea care stabileste pretul definitiv al cerealelor. Intrucat avem o productie buna si la porumb este greu de spus daca vom avea scaderi de pret", a declarat pentru Business24 Adrian Radulescu, consilier... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 13:45
Pretul cerealelor a inregistrat scaderi de 30-40% in ultimele luni, surprinzand fermierii romani cu rezerve mari in hambare. Agricultorii au refuzat sa vanda in toamna, pentru ca anul trecut piata a evoluat exact invers: preturile au explodat in primavara.
In prezent, tona de porumb se tranzactioneaza cu 746 de lei, pe cand la inceputul lunii, era cotata cu 829 lei. Situatia este cu atat mai dramatica daca analizam preturile practicate in ultimul trimestru. La inceputul anului, pe 3 ianuarie, porumbul se vindea cu 941 lei/tona si a ajuns la 746 lei la inceputul lunii aprilie.
Cotatii la porumb pentru perioada ianuarie - aprilie, exprimate in lei. SURSA: bursacereale.com
"Anul trecut a fost invers. Pretul foarte mici la recoltare dupa care pretul a crescut foarte mult, nu mai era marfa de vandut. Lucrand asa pompieristic, vom ajunge in situatia de a inregistra pierderi. Anul acesta s-a vazut ce s-a intamplat: pret ridicat la recoltare, dupa care pretul a scazut cu 30-40% in urmatoarele trei-patru luni", a spus Laurentiu Baciu, seful LAPAR.
Cea mai buna cotatie pentru porumb din ultimul trimestru a fost pe 11 ianuarie cu 967 lei/tona.
Evolutia pietelor internationale, dar si scaderea cererii sunt principalii "responsabili" pentru ieftinirea atat de brusca a cerealelor, sustin specialistii din industrie.
Situatia este similara si pentru grau. De la inceputul anului, pretul pentru tona de grau a scazut de la 998 la 870 lei. Cea mai buna cotatie pentru... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 16:00