Perioada dintre insamantare si recoltare este cea mai stresanta pentru un fermier roman. Pretul graului la momentul recoltei este influentat atat de ceilalti producatori romani si ucrainieni, cat si de fermierii americani sau australieni. El este stabilit la nivel global si nicio persoana nu are control total asupra lui. In orice moment al anului, pretul la usa hambarului sau la marginea campului este suma dintre pretul la nivel global si costul de transport pana la portul mare.
Anul acesta, situatia producatorilor pare si mai delicata, pe fondul unei productii record la grau atat in Romania cat si pe celelate piete. Spre exemplu, Romania va avea o recolta de circa 7,6 milioane de tone de grau, in crestere cu 2,7% fata de cea de anul trecut, ceea ce inseamna un record al ultimului deceniu, potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene. Productiile record de la nivel european, dar si ale altor mari fermieri de pe mapamond au determinat o scadere a pretului graului cu 8,5% fata de inceputul lui iulie 2013, cand tona de grau se vindea cu 195 euro.
Un fermier poate evita o astfel de pierdere prin intermediul instrumentelor derivate, cum sunt contractele pentru diferenta. Pentru fermieri, tranzactionarea unor contracte cu activ suport grau echivaleaza cu o asigurare: obtinerea la termenul prestabilit a unei cantitati garantate, la un pret cert, independent de variatiile pretului de piata.
Citeste mai multe despre acest subiect, in continuarea articolului Cum te... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 13:05
Vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent vineri la Alba Iulia, a evitat sa dea prognoze cu privire la cantitatea de grau obtinuta in acest an, sustinand ca orice previziune in aceasta perioada ar influenta pretul.
"Eu ma feresc, asa cum stiti, in ultimul timp, sa fac, sa dau prognoze cu privire la cantitatea de grau sau la alte culturi. Am promis fermierilor ca nu o sa vorbim decat dupa ce se incheie campania de recoltat. Am vazut ca mai sunt fermieri care spun ca a scazut sau altii ca a crescut productia. Cred ca lucrurile acestea nu sunt benefice in aceasta perioada si cel mai important este sa ne ocupam de campania de recoltat, dupa aia vorbim si de cantitate. Pentru ca orice previziune in aceasta perioada ar influenta pretul. Si cred ca cea mai importanta operatiune este aceasta de recoltat. Degeaba ai productie buna, daca nu reusesti sa o recoltezi. Si asta, sigur, ca poate sa aiba un impact in aceasta perioada cu privire la beneficiul pe care l-ar avea fermierul respectiv", a declarat Daniel Constantin.
El a mentionat ca au fost reintroduse certificatele de depozit.
"Exista o lege propusa de Ministerul Agriculturii, aprobata de Parlament si promulgata de presedinte, in cel mai scurt timp vom avea normele metodologice, si sper sa fie un instrument util pentru un numar mai mare de fermieri decat a fost pana in trecut, pe vechea lege. Deci, vrem sa luam toate masurile astfel incat fermierii sa aiba avantaje in... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 16:30
La nivel european cererea de cereale este foarte mare, spune comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos, adaugand ca pretul de interventie nu trebuie sa joace un rol de substitut al pietei cerealelor.
"Dar cand ne uitam acum, chiar la nivel european, cererea de cereale este foarte mare, deci o eventuala scadere de preturi nu-i datorita faptului ca a scazut cererea, ci problema trebuie rezolvata si gasite solutiile in alta parte. Interventia pe piata nu-i un panaceu universal pentru orice motiv care poate sa duca la scaderea preturilor", a spus Ciolos.
El a afirmat ca, desi exista o scadere lejera a pretului fata de anul trecut, preturile raman in continuare ridicate pe piata internationala si pe piata europeana, ceea ce arata ca, in continuare, cererea este mare.
Ciolos a adaugat ca, in cazul pretului de interventie la cereale, acesta nu trebuie sa joace un rol de substitut al pietei.
"Dincolo de majoritatea politica - care trebuie sa existe pentru astfel de decizii, din perspectiva mea pot sa va spun ca pretul de interventie nu trebuie sa joace un rol de substitut al pietei. Nu interventia trebuie sa cumpere cerealele pentru ca agricultorul nu are unde sa le vanda. Agricultorul, ca si in orice sector economic, trebuie sa produca in functie de ceea ce se cere pe piata.
Interventia are rolul de a juca pe piata atunci cand pot sa apara caderi brutale de preturi la nivel, la o scara mai larga, si nu datorita intelegerii unor traderi si pentru ca sunt... mai mult
Sambata, 31 August 2013, ora 09:33
Ministerul Agriculturii cerceteaza o eventuala intelegere intre comercianti si traderii de pe piata cerealelor. Ei s-ar fi intalnit la Mamaia pentru a decide pretul cu care vor cumpara cereale de la fernmieri. Nu este de mirare ca in prezent graul se vinde cu 160 de euro tona. Nici mai mult, nici mai putin.
"Este o acuzatie din parte producatorilor ca traderi si comerciantii s-ar fi intalnit pe la Mamaia si au stabilit preturile. Inclusiv la porumb care este foarte jos. Ca urmare noi am solicitat ca si ANPC sa faca o ancheta sa verifice si noi sa verificam pe linia noastra. Va fi sesizat Consiliul Concurentei", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii.
Producatorii de pe piata locala se plang ca anul agricol bun le aduce mai multe necazuri decat bucurii. Pretul foarte scazut cu care se vand cerealele face ca ei sa nu isi poata acoperi nici macar costurile de productie, cu atat mai putin sa iasa pe plus. "Jocurile" pe piata locala a cerealelor le fac marii traderi internationali: Cargill, Bunge, Glencore si Alfred Toepfer
Plangerile producatorilor au inceput sa fie luate in seama de autoritati dupa ce s-a facut analiza pretul practicat pe bursele europene.
"Pe mine ma socheaza faptul ca piata romaneasca este la diferenta destul de mare de piata europeana. Asta este foarte ciudat", a precizat secretarul de stat la MInisterul Agriculturii.
In conditiile in care Romania Politica Agricola Comuna, pretul... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 08:17
Autoritatile pot apela la rezerva strategica de cereale pentru a le "veni de hac" traderilor de pe aceasta piata. In situatia in care Guvernul ar fi dispus sa "reinnoiasca" rezerva de 720.000 de tone de cereale, atunci poate pretul ar mai creste.
Fermierii romani ies pe pierdere si in anii in care este seceta, si in cei in care se inregistreaza o productie record de cereale. Traderii de pe aceasta piata profita de faptul ca agricultorii nu au sisteme de depozitare si sunt nevoiti sa isi vand cat mai repede marfa si tin preturile la un nivel foarte scazut in mod artificial.
Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat agricultorii romani nu reusesc sa isi acopere cu "superproductia" din acest an nici macar cheltuielile si nu vor avea cu ce sa inceapa urmatoarea cultura.
Situatia este cu atat mai ingrijoratoare intrucat pretul practicat in Romania este mult sub nivelul celui de pe Bursa Internationala a Cerealelor, desi ar fi trebuit sa fie la un nivel aproximativ egal.
Autoritatile nu au cum sa intervina in mod direct pe piata pentru a regla pretul cerealelor, insa exista o serie "mijloace" prin care pot influenta piata.
Ce rol joaca rezerva strategica a Romaniei
Rezerva strategica de cereale a Romaniei este estimata la 720.000 de tone, ce pot fi folosite in anii in care productia nationala nu acopere consumul intern.
Totusi, aceasta rezerva nationala si in cazul cerealelor poate avea un rol important pentru reglarea pretului pe piata. La fel cu... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 13:20
In ciuda unui an agricol foarte bun, producatorii romani se plang ca la final tot pe pierdere vor iesi. Pretul cerealelor a scazut foarte mult, iar piata din Romania se afla cu mult sub nivelul celei internationale, desi pretul de vanzare al cerealelor ar trebui sa fie acelasi. Producatorii romani dau vina pe traderi, care "manipuleaza piata" dupa bunul plac. Autoritatile ridica din umeri si spun ca nu au ce sa faca, nu le permite Politica Agricola Comuna.
Producatorii de cereale acuza la unison traderii de pe aceasta piata ca mentin pretul la un nivel foarte scazut in mod intentionat, chiar sub nivelul de bursa internationala. Potrivit agricultorilor, in Romania un kilogram de grau se vinde cu 55-56 de bani, pe cand pe piata internationala pretul este undeva la nivelul de 88-89 lei/kg.
"Traderii sunt de vina pentru preturile acestea extrem de scazute. Ei profita de pe faptul ca producatorii nu au spatii de depozitare, sunt decapitalizati. Creditorii le bat la usa si sunt nevoiti sa vanda, dar ei vand in pierdere. Aici este toata problema. Nu mai vorbim de profit. Din pacate, tot ce se vinde pe piata se vinde sub pretul de cost ceea ce face sa nu isi poata incepe in conditii normale noul ciclu agricol", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR
Care este mecanismul prin care traderii "tin pretul jos"
La randul sau, Adrian Radulescu, consilier... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 08:01
Pretul cerealelor a inregistrat scaderi de 30-40% in ultimele luni, surprinzand fermierii romani cu rezerve mari in hambare. Agricultorii au refuzat sa vanda in toamna, pentru ca anul trecut piata a evoluat exact invers: preturile au explodat in primavara.
In prezent, tona de porumb se tranzactioneaza cu 746 de lei, pe cand la inceputul lunii, era cotata cu 829 lei. Situatia este cu atat mai dramatica daca analizam preturile practicate in ultimul trimestru. La inceputul anului, pe 3 ianuarie, porumbul se vindea cu 941 lei/tona si a ajuns la 746 lei la inceputul lunii aprilie.
Cotatii la porumb pentru perioada ianuarie - aprilie, exprimate in lei. SURSA: bursacereale.com
"Anul trecut a fost invers. Pretul foarte mici la recoltare dupa care pretul a crescut foarte mult, nu mai era marfa de vandut. Lucrand asa pompieristic, vom ajunge in situatia de a inregistra pierderi. Anul acesta s-a vazut ce s-a intamplat: pret ridicat la recoltare, dupa care pretul a scazut cu 30-40% in urmatoarele trei-patru luni", a spus Laurentiu Baciu, seful LAPAR.
Cea mai buna cotatie pentru porumb din ultimul trimestru a fost pe 11 ianuarie cu 967 lei/tona.
Evolutia pietelor internationale, dar si scaderea cererii sunt principalii "responsabili" pentru ieftinirea atat de brusca a cerealelor, sustin specialistii din industrie.
Situatia este similara si pentru grau. De la inceputul anului, pretul pentru tona de grau a scazut de la 998 la 870 lei. Cea mai buna cotatie pentru... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 16:00
Carnea de porc se va scumpi in perioada urmatoare, pe fondul cresterii preturilor la cereale, estimeaza specialistii din domeniu.
"Pretul carnii de porc sigur va creste, pentru ca, atat timp cat input-urile sunt pe un trend agresiv crescator, inevitabil ori cresti pretul, ori intri in faliment - si asta nu este o chestie exclusiv romaneasca, ci se petrece la nivel mondial. Atunci cand input-urile cresc foarte mult, trebuie sa cresti, pentru ca altfel dai faliment", a declarat, vineri, Gabriel Ionescu, coordonator consultanta in cadrul companiei AgroManager.
Acesta nu a putut sa faca o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creste pretul carnii de porc, insa a precizat ca impactul hranei animalului poate ajunge pana la 70%.
"Mi-e greu sa estimez. Sunt atat de multi factori implicati... Aici s-a spus ca impactul mancarii poate merge pana la 70% - poate mai putin, 50 - 60%, dar este un impact major. Mancarea decide evolutia pretului. Mancarea se regaseste si in pretul purcelusului care este cumparat de fermele de ingrasare, dar se regaseste si in ingrasarea propriu-zisa. Pretul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% in unele cazuri, deci, inevitabil, se va regasi si in evolutia pretului la carnea de porc", a explicat specialistul.
Potrivit acestuia, pretul carnii de porc, in viu, este in prezent, sase lei/kilogram, in conditiile in care in urma cu cateva saptamani era de 6,4 lei/kilogram.
"Daca ne uitam la ce se intampla in Europa, pretul ar... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 17:39