Carnea de porc in viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei/ kilogram, sub pretul de cost al producatorului roman, in timp ce pretul in micile gospodarii ajunge si la 14 lei pe kilogram, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi.
"Se observa ca piata romaneasca este una paralela, avem o piata oficiala, cea a fermelor comerciale inregistrate sanitar - veterinar si avem piata porcilor din gospodariile populatiei. Dintotdeauna a existat o diferenta majora de pret intre cele doua piete. Noi efectiv ne zbatem la limita profitabilitatii, avand in vedere ca vindem porcii in viu la poarta fermei cu 5,2 lei/kg", a spus Ioan Ladosi, citat de Agerpres.
Pretul este cu 30% mai mic decat anul trecut in aceeasi perioada si cam tot cu 30% sub costul de productie. In acest moment mergem in pierdere.
Mai mult, piata fermierilor mici, a celor de subzistenta, este una extrem de activa si total necontrolata, iar porcul in viu se vinde in aceste locuri la preturi de 2-3 ori mai mari decat cele pe care le pot primi producatorii din industria carnii de porc.
"Spre deosebire de noi, piata aceasta paralela a micului gospodar este una extrem de activa si total necontrolata. In contextul actual, pretul la poarta micii gospodarii este undeva intre 12 -14 lei pe kilogram in viu, mai mult decat dublu. Aceasta chestiune este foarte usor explicabila pentru ca micul gospodar intra direct in negociere cu consumatorul final. Eu pot sa inteleg... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 10:45
Europa se confrunta cu un excedent de carne de porc, in conditiile in care pandemia de coronavirus si pesta porcina africana au redus vanzarile, ceea ce face ca preturile sa scada.
Germania, cel mai mare producator de carne de porc din UE, a fost exclusa de pe o serie de piete importante din Asia dupa ce, in septembrie, au aparut cazuri de pesta porcina africana la porcii mistreti. Acest lucru inseamna ca exista un surplus de carne de porc pe continent, dupa ce ultimele restrictii impuse in contextul pandemiei de Covid-19 au facut ca restaurantele sa vanda mai putine snitele si carnati, sustine Bloomberg.
Pretul carnii de porc in Germania este cu peste 40% sub nivelul din luna martie, iar preturile la carcase sunt la cel mai redus nivel de dupa 2016. Chiar daca multi alti producatori europeni profita de importurile record de carne de porc ale Chinei, abatoarele din unele tari se confrunta si ele cu restrictii la export. Incetinirile provocate de coronavirus au contribuit si ele la acumularea a sute de mii de porci nevanduti in fermele din Germania.
Potrivit Asociatiei crescatorilor de porci din Germania, fermierii pierd aproximativ 60 de euro la fiecare animal, iar unele exploatatii ar putea da faliment fara ajutorul de urgenta al Guvernului.
Max Green, analist la IHS Markit, spune ca desi China "absoarbe cantitati uriase de carne de porc, nu este suficient pentru a sustine preturile".
Uniunea Europeana este cel mai mare exportator de carne de porc.... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 14:30
Carnea de porc este cu 15-20% mai scumpa anul acesta de Sarbatori, ca urmare a faptului ca pe piata europeana exista un deficit major de carne, iar moneda nationala s-a depreciat in ultima perioada, a declarat, vineri, Dana Tanase, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii, prezenta la o conferinta de profil.
"Ne confruntam cu o criza a carnii de porc. Pesta porcina a devastat China si Asia, astfel ca UE exporta masiv in aceasta regiune. Acest lucru a facut ca, de la inceputul anului, pretul carnii de porc in Europa sa creasca cu 30%", a precizat Tanase.
La aceasta se adauga si deprecierea leului din ultima perioada, a continuat ea.
"E foarte greu sa spui ca aduci carne dintr-un stat membru, pentru ca, practic, nu mai are nimeni. Membrii asociatiei noastre au facut comenzi cu sase luni in urma pentru a avea carne acum. In ceea ce priveste pretul, in magazinele din Romania deja se simte o scumpire de 15-20%", a sustinut Tanase.
Reprezentanta Asociatiei Romane a Carnii a recomandat consumatorilor sa cumpere carne doar din unitatile autorizate, precum hipermarketuri, macelarii si magazine verificate de ANPC si de directiile sanitar-veterinare, pentru a fi siguri de calitatea acesteia.
Importurile de carne de porc au crescut atat cantitativ cat si valoric in primele opt luni din acest an, fata de perioada similara a anului trecut, ocupand in continuare prima pozitie in topul produselor agroalimentare importate, conform datelor Ministerului Agriculturii si... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 15:00
Pretul de achizitie al carnii de porc, materia prima de baza pentru fabricarea Salamului de Sibiu, a crescut fata de anul trecut cu 15%, insa la raft pretul produsului a inregistrat un avans de sub 10%, a declarat, vineri, Carmen Gavrilescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Pretul de achizitie al materiei prime a crescut cu 15% fata de anul trecut, dar la raft produsele au crescut undeva pana in 10%. Noi temporizam acest lucru, incercam sa nu ajunga la consumator (aceasta crestere - n. r.) (...) Este important ca, intr-un moment de criza, consumatorii romani sunt aproape de acest salam chiar daca pretul acestuia creste. Si este absolut fireasca cresterea, stiti toate tendintele europene. Daca vorbim pe elemente separate, slanina de exemplu, pretul de achizitie a inregistrat o dublare. Este o slanina speciala si nu se poate face salamul decat in anumite conditii", a spus presedintele asociatiei.
In ceea ce priveste provenienta materiei prime, Gavrilescu a subliniat ca toata materia se cumpara de pe piata externa.
"Noi acum luam materia prima din afara, pentru ca, facand schimburi intra-comunitare, suntem agreati cu stampila ovala - si asta inseamna doar carne si slanina din afara. In acest moment nu achizitionam carne din Romania", a precizat Gavrilescu.
Ea a subliniat ca, desi chinezii au apreciat foarte mult salamul de Sibiu la... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 14:23
Pretul la carnea de porc si de pasare va creste cu inca 30-40%, dupa scumpirile inregistrate in ultimele saptamani, sustine Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP), intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.
"Pretul carnii de porc si de pasare atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului roman. In cadrul Conferintei SIIC'2019 - Industria Carnii, atrageam atentia asupra cresterii pretului la carnea de porc si pasare, in doar doua saptamani, cu 20% si previzional pentru perioada imediat urmatoare cu aproximativ 40%. Pretul la carnea de porc si pasare a atins aceste previziuni si va creste in continuare cu 30-40%", se mentioneaza in document.
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania deplange faptul ca Romania e dependenta de importurile de carne.
"Marii producatori din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizeaza in state europene si vand catre tarile asiatice, puternic atinse de pesta porcina africana. China cumpara tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit ACEBOP, importatorii din Romania care doresc sa achizitioneze porci vor fi nevoiti sa plateasca saptamana viitoare 80 de euro/cap, in contextul in care necesarul fermelor de ingrasare s-a dublat.
Asociatia acuza lipsa capacitatii de reproductie a Romaniei, la porc si pasare, drept cauza principala a acestei crize.
"Daca Romania avea astazi o... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 16:31
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu exclude posibilitatea scumpirii unor alimente de sezon, cum ar fi carnea de porc, pe fondul cresterii ofertei pentru astfel de produse, mai ales dupa o perioada de post.
"Daca va uitati pe ciclicitatea preturilor, intotdeauna in preajma Craciunului, fiind o piata libera, cererea determina si oferta si, atunci, si preturile evolueaza pe masura. In Romania, stim bine ca in perioada dinainte de Craciun, la un moment dat, se inregistreaza un varf de consum si, dupa o perioada de post, este de asteptat sa creasca cererea si sa se produca acea fluctuatie de pret.
Volatilitatea preturilor este extrem de importanta pe piata europeana si mondiala, pentru ca este greu sa preintampini aceste salturi ale preturilor. De aceea, este posibil sa ne asteptam la scumpiri in aceasta perioada, iar eu, ca ministru al Agriculturii, trebuie sa tin cont si de producatori, dar si de consumatori", a spus Achim Irimescu, la finalul dezbaterilor din ...citeste mai departe despre "Dupa post, vin scumpirile: Trebuie sa ne asteptam la cresteri de preturi, sustine ministrul Agriculturii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 19:17
Carnea de porc se va scumpi in perioada urmatoare, pe fondul cresterii preturilor la cereale, estimeaza specialistii din domeniu.
"Pretul carnii de porc sigur va creste, pentru ca, atat timp cat input-urile sunt pe un trend agresiv crescator, inevitabil ori cresti pretul, ori intri in faliment - si asta nu este o chestie exclusiv romaneasca, ci se petrece la nivel mondial. Atunci cand input-urile cresc foarte mult, trebuie sa cresti, pentru ca altfel dai faliment", a declarat, vineri, Gabriel Ionescu, coordonator consultanta in cadrul companiei AgroManager.
Acesta nu a putut sa faca o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creste pretul carnii de porc, insa a precizat ca impactul hranei animalului poate ajunge pana la 70%.
"Mi-e greu sa estimez. Sunt atat de multi factori implicati... Aici s-a spus ca impactul mancarii poate merge pana la 70% - poate mai putin, 50 - 60%, dar este un impact major. Mancarea decide evolutia pretului. Mancarea se regaseste si in pretul purcelusului care este cumparat de fermele de ingrasare, dar se regaseste si in ingrasarea propriu-zisa. Pretul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% in unele cazuri, deci, inevitabil, se va regasi si in evolutia pretului la carnea de porc", a explicat specialistul.
Potrivit acestuia, pretul carnii de porc, in viu, este in prezent, sase lei/kilogram, in conditiile in care in urma cu cateva saptamani era de 6,4 lei/kilogram.
"Daca ne uitam la ce se intampla in Europa, pretul ar... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 17:39
Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a declarat, vineri, la Targu Mures ca in curand Romania va relua exportul de carne de porc, in data de 22 februarie specialisti de la Comunitatea Europeana urmand sa evalueze normele propuse in acest sens de tara noastra, transmite corespondentul NewsIn. "Suntem la capatul implementarii unui program inceput acum trei ani de combatere si eradicare a pestei porcine.
Pe data de 22 vom avea un grup de lucru format din tehnicieni trimisi de la Comisia Europeana, care va evalua aceste norme prin care noi propunem iesirea Romaniei in comertul european si international cu produse obtinute de la porc romanesc, lucru care se intampla dupa 20 de ani", a afirmat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
"Practic, acest lucru ne va aduce in pozitia de a putea face comert intracomunitar cu carne din porc romanesc, dar ne asigura si accesul pe marile piete ale lumii. Avem solicitari din China, Federatia Rusa si SUA", a mai spus Roatis.
Acesta a precizat ca ANSVA a atras sume mari de bani si pentru combaterea altor boli care au facut ca produsele romanesti sa fie interzise pe piata comunitara. "Acum, cu acest program strategic vom demara actiunile pentru combaterea rabiei in mediul silvatic.
ANSVA a atras sume serioase pentru aceste programe. Urmarim ca prin programele depuse sa atragem fonduri pentru a eradica boli care pot deveni bariere comerciale si pentru ca Romania sa aiba acces pe marile... mai mult
Sambata, 12 Februarie 2011, ora 00:29
Cele mai mari preturi la alimente sunt practicate de comerciantii din Constanta, Bihor si Dambovita pe cand locuitorii din Teleorman, Doljenii si Clujenii cheltuiesc pe mancare.Dambovitenii platesc cel mai mult pentru un kilogram de varza, pretul ajungand si la 2,5 lei, in vreme ce argesenii o cumpara si cu 4 bani pe kilogram. Morcovii se vand in medie cu 2 - 3 lei pe kilogram, iar o salata verde costa cam 2 lei bucata, scrie EVZ.
Cartofii costa intre 0,5 - 1,5 lei in pietele din Alba si Covasna si 1 - 1,5 lei in Arad si Bihor. Cel mai putin platesc sucevenii, cu 0,5 si 0,8 lei pe kilogram.
Locuitorii din Teleorman cumpara mai ieftin decat cei din alte judete carne de porc in carcasa, preturile medii fiind de 7 - 8 lei pe kilogram. Pentru un kilogram de muschi de porc, fara grasime, locuitorii din Alba platesc aproape 25 de lei.
Constanta, cea mai scumpa
Cele mai mari preturi sunt practicate de comerciantii din judetul Constanta, unde un kilogram de carne de porc in carcasa se vinde cu 14 - 16 lei. Totusi, constantenii se bucura de cele mai mici preturi la branzeturile proaspete, care pot fi cumparate la 6,5 - 8 lei.
In ceea ce priveste carnea de vita, cele mai scazute preturi sunt in Bistrita Nasaud (7,5 - 8 lei/kilogram), iar cele mai mari in Timis (15 - 19 lei/kilogram). mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 15:48