Carnea de porc in viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei/ kilogram, sub pretul de cost al producatorului roman, in timp ce pretul in micile gospodarii ajunge si la 14 lei pe kilogram, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi.
"Se observa ca piata romaneasca este una paralela, avem o piata oficiala, cea a fermelor comerciale inregistrate sanitar - veterinar si avem piata porcilor din gospodariile populatiei. Dintotdeauna a existat o diferenta majora de pret intre cele doua piete. Noi efectiv ne zbatem la limita profitabilitatii, avand in vedere ca vindem porcii in viu la poarta fermei cu 5,2 lei/kg", a spus Ioan Ladosi, citat de Agerpres.
Pretul este cu 30% mai mic decat anul trecut in aceeasi perioada si cam tot cu 30% sub costul de productie. In acest moment mergem in pierdere.
Mai mult, piata fermierilor mici, a celor de subzistenta, este una extrem de activa si total necontrolata, iar porcul in viu se vinde in aceste locuri la preturi de 2-3 ori mai mari decat cele pe care le pot primi producatorii din industria carnii de porc.
"Spre deosebire de noi, piata aceasta paralela a micului gospodar este una extrem de activa si total necontrolata. In contextul actual, pretul la poarta micii gospodarii este undeva intre 12 -14 lei pe kilogram in viu, mai mult decat dublu. Aceasta chestiune este foarte usor explicabila pentru ca micul gospodar intra direct in negociere cu consumatorul final. Eu pot sa inteleg... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 10:45
Carnea de porc este cu 15-20% mai scumpa anul acesta de Sarbatori, ca urmare a faptului ca pe piata europeana exista un deficit major de carne, iar moneda nationala s-a depreciat in ultima perioada, a declarat, vineri, Dana Tanase, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii, prezenta la o conferinta de profil.
"Ne confruntam cu o criza a carnii de porc. Pesta porcina a devastat China si Asia, astfel ca UE exporta masiv in aceasta regiune. Acest lucru a facut ca, de la inceputul anului, pretul carnii de porc in Europa sa creasca cu 30%", a precizat Tanase.
La aceasta se adauga si deprecierea leului din ultima perioada, a continuat ea.
"E foarte greu sa spui ca aduci carne dintr-un stat membru, pentru ca, practic, nu mai are nimeni. Membrii asociatiei noastre au facut comenzi cu sase luni in urma pentru a avea carne acum. In ceea ce priveste pretul, in magazinele din Romania deja se simte o scumpire de 15-20%", a sustinut Tanase.
Reprezentanta Asociatiei Romane a Carnii a recomandat consumatorilor sa cumpere carne doar din unitatile autorizate, precum hipermarketuri, macelarii si magazine verificate de ANPC si de directiile sanitar-veterinare, pentru a fi siguri de calitatea acesteia.
Importurile de carne de porc au crescut atat cantitativ cat si valoric in primele opt luni din acest an, fata de perioada similara a anului trecut, ocupand in continuare prima pozitie in topul produselor agroalimentare importate, conform datelor Ministerului Agriculturii si... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 15:00
Pretul de achizitie al carnii de porc, materia prima de baza pentru fabricarea Salamului de Sibiu, a crescut fata de anul trecut cu 15%, insa la raft pretul produsului a inregistrat un avans de sub 10%, a declarat, vineri, Carmen Gavrilescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Pretul de achizitie al materiei prime a crescut cu 15% fata de anul trecut, dar la raft produsele au crescut undeva pana in 10%. Noi temporizam acest lucru, incercam sa nu ajunga la consumator (aceasta crestere - n. r.) (...) Este important ca, intr-un moment de criza, consumatorii romani sunt aproape de acest salam chiar daca pretul acestuia creste. Si este absolut fireasca cresterea, stiti toate tendintele europene. Daca vorbim pe elemente separate, slanina de exemplu, pretul de achizitie a inregistrat o dublare. Este o slanina speciala si nu se poate face salamul decat in anumite conditii", a spus presedintele asociatiei.
In ceea ce priveste provenienta materiei prime, Gavrilescu a subliniat ca toata materia se cumpara de pe piata externa.
"Noi acum luam materia prima din afara, pentru ca, facand schimburi intra-comunitare, suntem agreati cu stampila ovala - si asta inseamna doar carne si slanina din afara. In acest moment nu achizitionam carne din Romania", a precizat Gavrilescu.
Ea a subliniat ca, desi chinezii au apreciat foarte mult salamul de Sibiu la... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 14:23
Pretul la carnea de porc si de pasare va creste cu inca 30-40%, dupa scumpirile inregistrate in ultimele saptamani, sustine Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP), intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.
"Pretul carnii de porc si de pasare atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului roman. In cadrul Conferintei SIIC'2019 - Industria Carnii, atrageam atentia asupra cresterii pretului la carnea de porc si pasare, in doar doua saptamani, cu 20% si previzional pentru perioada imediat urmatoare cu aproximativ 40%. Pretul la carnea de porc si pasare a atins aceste previziuni si va creste in continuare cu 30-40%", se mentioneaza in document.
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania deplange faptul ca Romania e dependenta de importurile de carne.
"Marii producatori din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizeaza in state europene si vand catre tarile asiatice, puternic atinse de pesta porcina africana. China cumpara tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit ACEBOP, importatorii din Romania care doresc sa achizitioneze porci vor fi nevoiti sa plateasca saptamana viitoare 80 de euro/cap, in contextul in care necesarul fermelor de ingrasare s-a dublat.
Asociatia acuza lipsa capacitatii de reproductie a Romaniei, la porc si pasare, drept cauza principala a acestei crize.
"Daca Romania avea astazi o... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 16:31
Winston Churchill prezicea in 1931 ca peste 50 de ani carnea folosita la gatit va fi crescuta in laborator, pentru ca este absurd sa cresti o pasare intreaga doar pentru anumite parti ale sale. Oamenii de stiinta spun ca previziunea sa este pe cale sa se implineasca in urmatorii ani, chiar daca termenul avansat de britanic a fost depasit.
Potrivit acestora, primii curcani crescuti in laborator vor ajunge pe mesele noastre pana in 2030, arata The Telegraph.
Paul Mozdziak, cercetator la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, este de parere ca in cel mult 15 ani pasarile crescute in ferme vor fi inlocuite de cele crescute direct in laborator.
"In cativa ani de acum inainte, cand oamenii vor fi in supermarket incercand sa decida daca sa cumpere carne traditionala sau cultivata, sunt 100% sigur ca aceasta carne de cultura va fi la fel de ieftina, daca nu cumva mai ieftina", a declarat el.
Desi ideea de a creste carne in laborator nu suna bine pentru multi, este sprijinita ...citeste mai departe despre "Carnea de cultura este tot mai aproape. Tu ai manca o friptura dintr-un curcan care n-a trait niciodata?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2016, ora 23:02
1Carnea de porc se va scumpi in perioada urmatoare, pe fondul cresterii preturilor la cereale, estimeaza specialistii din domeniu.
"Pretul carnii de porc sigur va creste, pentru ca, atat timp cat input-urile sunt pe un trend agresiv crescator, inevitabil ori cresti pretul, ori intri in faliment - si asta nu este o chestie exclusiv romaneasca, ci se petrece la nivel mondial. Atunci cand input-urile cresc foarte mult, trebuie sa cresti, pentru ca altfel dai faliment", a declarat, vineri, Gabriel Ionescu, coordonator consultanta in cadrul companiei AgroManager.
Acesta nu a putut sa faca o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creste pretul carnii de porc, insa a precizat ca impactul hranei animalului poate ajunge pana la 70%.
"Mi-e greu sa estimez. Sunt atat de multi factori implicati... Aici s-a spus ca impactul mancarii poate merge pana la 70% - poate mai putin, 50 - 60%, dar este un impact major. Mancarea decide evolutia pretului. Mancarea se regaseste si in pretul purcelusului care este cumparat de fermele de ingrasare, dar se regaseste si in ingrasarea propriu-zisa. Pretul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% in unele cazuri, deci, inevitabil, se va regasi si in evolutia pretului la carnea de porc", a explicat specialistul.
Potrivit acestuia, pretul carnii de porc, in viu, este in prezent, sase lei/kilogram, in conditiile in care in urma cu cateva saptamani era de 6,4 lei/kilogram.
"Daca ne uitam la ce se intampla in Europa, pretul ar... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 17:39
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, a declarat ca nu sunt motive pentru majorarea pretului la carnea de miel de Paste, in conditiile in care Ministerul Agriculturii sustine sectorul ovin prin subventii substantiale.
"Am vazut ca se practica foarte mult in ultimul timp, a devenit un sport, sa anuntam mariri de preturi, ca dupa aceea chiar sa le marim. Am auzit in ultima saptamana discutii ca pretul la carnea de miel, de Paste, se va mari. Eu nu cred ca exista o motivatie la ora actuala pentru a mari pretul la carnea de miel", a mentionat Fuia.
Acesta a motivat ca nu ar trebui majorat pretul, in conditiile in care Ministerul Agriculturii sustine si sectorul ovin "prin subventii substantiale". mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 15:15
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din judetul Sibiu, Marcel Andrei, sustine ca pretul carnii de miel va creste in acest an, cu toate ca scumpirea va fi nesemnificativa pentru consumatori.
Potrivit presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Ovine din judetul Sibiu, Marcel Andrei, carnea de miel se va scumpi anul acesta, insa cresterea nu va afecta foarte mult consumatorii.
"La conditiile care au fost iarna aceasta, la costurile pe care le-am avut, pretul in greutate, la viu, ar trebui sa porneasca de la 15 lei, iar la carcasa de la 25 lei. Anul trecut, pretul a fost de 22-23 lei, asadar cresterea este nesemnificativa pentru buzunarul consumatorului", a spus Marcel Andrei.
Acesta a adaugat ca numarul cumparatorilor a scazut de la an la an din cauza reducerii puterii de cumparare si ca se asteapta ca si anul acesta cererea sa fie redusa.
"Numarul consumatorilor scade de la an la an si numarul de miei care se vand pe piata interna e tot mai mic. Se vede puterea de cumparare. Anul trecut, fata de 2010, numarul de miei care s-au vandut pe piata interna a fost redus cu 15-20 la suta. Puterea de cumparare a romanilor, pe care o simtim si la branza si la alte produse, scade si ne asteptam ca numarul de consumatori sa scada", a afirmat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din judetul Sibiu.
Potrivit acestuia, crescatorii mari se concentreaza mai mult pe export decat pe piata interna.
"Nu ne putem permite sa sacrificam mielul si sa venim cu el... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 20:15
Preturile produselor din carne vor creste cu cel mult 2-3% in aceasta toamna, aceast lucru depinzand de pretul materiilor prime, dupa cum a declarat Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara Romalimenta."In ultima perioada, a existat o crestere a pretului materiilor prime, crestere care se manifesta si in prezent, si care nu s-a reflectat inca total in pretul produselor din galantar.
Fata de anul trecut, vanzarile inregistrate la nivelul unitatilor de retail au scazut, deoarece din ce in ce mai multi comercianti aleg sa se indrepte spre piata neagra, nefiscalizata.
La ora actuala, nimeni nu stie exact care este dimensiunea pietei negre, cate magazine vand fiscalizat si cate nu. Piata merge din inertie - adica daca supravietuiesc unitatile de productie a carnii, supravietuiesc si consumatorii", a declarat Minea pentru Agerpres.
Presedintele Romalimenta sustine ca in Romania nu exista o piata reala.
"Nu avem insa nicio idee despre ce s-ar putea intampla in cazul unei crize, deoarece in Romania nu exista o piata reala, unde se cunoaste ca piata neagra este, de exemplu, de numai 10 la suta.
In absenta unor date clare, este greu de facut o prognoza in ceea ce priveste o posibila crestere sau scadere a preturilor la carne, insa o eventuala majorare a preturilor ar putea avea loc in perioada Sarbatorilor de Iarna, asa cum se intampla de obicei in Romania - spre deosebire de celelalte state europene", a declarat presedintele Romalimenta.... mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 08:19