Romania are cei mai ieftini carburanti din intreaga UE, dupa ce petrolul s-a ieftinit in contextul scaderii cererii din cauza crizei provocate de COVID-19 si de razboiul preturilor care are loc pe piata titeiului.
Potrivit statisticii Oil Bulletin publicata de Comisia Europeana pe 16 martie, in tara noastra, un litru de benzina costa, in medie, sub un euro (mai exact, 0,981 euro), iar un litru de motorina - 1,015 euro.
Imediat dupa noi se afla Ungaria (1,017 euro/litrul de benzina, respectiv 1,044 euro/litrul de motorina), Bulgaria (1,059 euro/litrul de benzina, respectiv 1,058 euro/litrul de motorina) si Polonia (1,046 euro/litrul de benzina, respectiv 1,070 euro/litrul de motorina).
Cei mai scumpi carburanti se gasesc in Olanda (1,551 euro/litrul de benzina, respectiv 1,244 euro/litrul de motorina), Grecia (1,50 euro/litrul de benzina, respectiv 1,26 euro/litrul de motorina) si Italia (1,496 euro/litrul de benzina, respectiv 1,389 euro/litrul de motorina). Suedia are cea mai scumpa motorina - 1,399 euro/litru, iar un litru de benzina costa 1,330 euro/litru.
Afla mai multe AICI despre cauzele ieftinirii carburantilor din ultima vreme
Benzina si motorina, sub 5 lei/litru. Cu cat s-au ieftinit carburantii comparativ cu inceputul anului. Cat costa un plin
Am comparat preturile la cateva statii de alimentare practicate pe 2 ianuarie si pe 19 martie, pentru a vedea cu cati bani scoatem mai putin din portofel.
Astfel, la statia Petrom din zona bulevardului... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 00:00
Benzina s-a scumpit foarte mult in ulima vreme. In fapt, tara noastra a inregistrat cea mai mare crestere de pret din intreaga Uniune Europeana. Si nici la motorina nu stam bine. Insa care este situatia cand vine vorba de GPL?
Potrivit datelor compilate de Comisia Europeana, la 21 mai 2018, un litru din acest carburant costa, in medie, 2,331 lei (adica 0,504 euro) in tara noastra.
Acest lucru inseamna ca este de mai bine de doua ori mai ieftin decat benzina (5,7 lei) si motorina (5,8 lei).
Daca ne uitam la nivelul UE, tara noastra are al treilea cel mai mic pret la GPL, dupa Polonia si Bulgaria.
In total, 19 state membre comercializeaza acest tip de combustibil.
Sursa date: Comisia Europeana
Dar haideti sa vedem si evolutia pretului.
Fata de inceputul anului, cand un litru costa 2,345 lei, GPL-ul era pe 21 mai 2018 mai ieftin cu 14 bani. Insa comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cand costa 2,245/litru, vedem o scumpire de aproape 86 de bani.
Asta in conditiile in care, in ultimele 12 luni, pretul benzinei a crescut cu peste un leu, iar al motorinei cu 1,2 lei.
Deci soferii cu masini pe GPL sunt mai putin afectati de cresterile de pret decat cei care au automobile pe benzina sau motorina. ...citeste mai departe despre "Avem cea mai mare scumpire la benzina din UE - Cum stam la GPL?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 02 Iunie 2018, ora 06:54
Pretul fara taxe al carburantilor in Romania a continuat sa fie si in acest an mai mare decat media la nivelul Uniunii Europene, in timp ce taxele aplicate de stat sunt printre cele mai mici din spatiul comunitar, dupa cum reiese din informatiile centralizate de Comisia Europeana.
Astfel, ultimul numar al publicatiei Oil Bulletin a Comisiei Europene, cel din 18 decembrie 2017, arata ca, in Romania, pretul unui litru de benzina, fara taxe, este de 0,511 euro, in timp ce media UE este de 0,508 euro. La fel si la motorina, unde pretul fara taxe este de 0,560 euro pe litru, iar media UE, de 0,542 euro pe litru.
Si mai interesant este ca, fata de inceputul anului, pretul fara taxe al carburantilor a crescut mai mult la noi in tara decat media UE.
Astfel, in cazul benzinei, tarifele in Romania sunt mai mari cu 1,1%, in timp ce media UE a scazut cu 1%. La motorina, preturile in Romania au crescut cu 5%, iar media UE, cu doar 1,1%.
Daca includem si taxele, adica TVA (19%) si accizele pe care soferii le platesc in pretul carburantilor si care merg la bugetul de stat, pretul final la pompa este de 1,117 euro pe litru in cazul benzinei si 1,140 euro pe litru la motorina.
Acestea sunt mai mici decat media europeana, care este de 1,363 euro pe litru la benzina si 1,249 euro pe litru la motorina.
Din faptul ca pretul fara taxe in Romania este mai mare decat cel al mediei UE, iar pretul cu taxe este mai mic, reiese ca nivelul de taxare este relativ redus in Romania fata... mai mult
Joi, 28 Decembrie 2017, ora 19:23
Pretul fara taxe al carburantilor comercializati in Romania continua sa fie mai mare decat media europeana, in timp ce taxele aplicate de stat sunt printre cele mai mici din spatiul comunitar, potrivit datelor publicate saptamanal de Comisia Europeana.
Astfel, ultimele date ale Comisiei, respectiv cele din 15 mai, arata ca pretul motorinei fara taxe in Romania este de 499 de euro pentru 1.000 de litri, in timp ce media europeana este 486 de euro.
In ceea ce priveste benzina, decalajul este si mai mare. In Romania, benzina costa pe 512 de euro pe mia de litri, in timp ce media UE este de 497 de euro pe mia de litri.
In acelasi timp, taxele aplicate de stat, respectiv TVA si acciza, sunt cele mai mici din UE in ceea ce priveste benzina: 528 euro pe 1.000 de litri, sub media UE de 857 euro pe mia de litri.
Citeste si De ce s-a scumpit benzina in Romania in februarie, iar in Bulgaria nu?
La motorina, taxele din Romania sunt cele mai mici, dupa Luxemburg: 494 euro pe mia de litri, fata de media UE de 702 euro pe mia de litri.
Joi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declara ca institutia pe care o reprezinta continua investigatia sectoriala pe piata carburantilor, pentru a analiza de ce preturile in Romania sunt mai mari decat media din Uniunea Europeana.
"Vedem ca, de peste un an, fata de preturile din vestul Uniunii Europene, au crescut la noi, de unde noi de obicei eram sub media pe UE, acum suntem peste media UE si vrem sa intelegem... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 18:51
Romania are cei mai ieftini carburanti din Uniunea Europeana (UE), potrivit statisticilor Eurostat aferente finalului lunii martie.
Pretul mediu al benzinei si motorinei din tara noastra a coborat si a ajuns foarte aproape de un euro pe litru.
Potrivit statisticii europene, citate de Digi 24, ambii carburanti costa 1,01 euro pe litru.
Bulgarii ne urmeaza, cu un pret similar pentru motorina, iar la benzina - 1,03 euro pe litru.
In Ungaria, carburantii depasesc 1 euro si 10 centi, insa cea mai scumpa benzina e in Italia, unde un litru costa 1,53 de euro.
Motorina este mai ieftina decat benzina in majoritatea tarilor europene, insa clasamentul preturilor mari este condus de Suedia, unde un litru de motorina costa 1,41 euro.
De ce s-au ieftinit carburantii
Pretul benzinei si motorinei a scazut incepand cu luna ianuarie, ca urmare a faptului ca au intrat in vigoare trei masuri importante:
- reducerea TVA de la 20% la 19%
- eliminarea supraaccizei de 7 eurocenti pe litrul de carburant
- reducerea nivelului accizelor, dupa cum urmeaza:
motorina de la 1897,08 lei/1000 litri la 1518,04 lei/1000 litribenzina fara plumb de la 2035,40 lei/1000 litri la 1656,36 lei/1000 litribenzina cu plumb de la 2327,27 lei/1000 litri la 1948,23 lei/1000 litri.
Citeste mai multe: Avem aproape cea mai ieftina benzina din UE, dupa ce taxele au fost reduse masiv de la 1 ianuarie ...citeste mai departe despre "Romania are cei mai ieftini carburanti din UE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 12:52
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie sectoriala pe piata carburantilor, dupa ce preturile fara taxe la carburanti au depasit usor media Uniunii Europene, pentru a vedea cum s-au format preturile, dar si cum s-a transpus directiva europeana privind stocurile obligatorii de carburanti.
"Mai ales in prima parte a anului trecut, preturile in Romania fara taxe la benzina si la motorina sunt mai mari decat in marea majoritate a tarilor din UE, sunt peste media UE, ceea ce e un fenomen nou. Pentru ca, traditional, in Romania, preturile fara taxe erau putin sub media Uniunii Europene", a declarat, luni, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, in cadrul unui eveniment pe teme energetice.
Seful autoritatii antimonopol argumenteaza necesitatea anchetei prin faptul ca, fata de prima parte a anului trecut, lucurile s-au schimbat sensibil.
"Este semi-adevarat ca in Romania pretul carburantilor este mai mare decat in Austria. Intrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decat media Uniunii Europene. Cautam raspunsul", a afirmat Chiritoiu.
Autoritatea de concurenta va analiza de ce preturile fara taxe la carburanti au urcat in ultimele luni, depasind media Uniunii Europene.
"Pentru noi este o evolutie surprinzatoare, o sa vedem de ce, de la sfarsitul anului 2016, au crescut preturile fara taxe, care acum sunt usor peste media europeana", a declarat Chiritoiu.
Consiliul Concurentei are astfel parghia legala in care sa ceara companiilor sa-i... mai mult
Luni, 20 Februarie 2017, ora 14:53
Premierul Victor Ponta afirma ca Romania poate avea o politica de raliere la media europeana in privinta combustibilului in masura in care va avea si o infrastructura mai buna, spunand ca nu doar pretul este problema principala, ci si consumul mai mare din cauza lipsei infrastructurii.
Intrebat, marti, la Tuzla, despre faptul ca un litru de combustibil este mai scump in Romania decat in alte tari europene, Victor Ponta a spus ca "putem sa avem o politica de raliere la media europeana in masura in care avem si o infrastructura mai buna".
"E mai scump decat alte tari din Uniunea Europeana, la motorina suntem pe locul 21, daca nu ma insel, la benzina am urcat putin mai mult si evident ca putem sa avem o politica de raliere la media europeana in masura in care avem si o infrastructura mai buna. Problema numarul unu la noi nu e doar pretul, problema este consumul mai mult pentru ca nu ai infrastructura, deci trebuie sa vedem cu ce incepem. Daca avem infrastructura mai buna atunci sigur ca si pretul pe ansamblu al transportului rutier va fi mai mic, in masura in care avem transport aerian si feroviar iarasi performant, care sa poata sa acopere aceste necesitati", a afirmat premierul.
El a mentionat ca daca va fi facuta infrastructura mai repede, atunci costurile pe ansamblu vor fi ceva mai mici.
"De exemplu, faptul ca vara aceasta am experimentat, a fost un experiment pana la urma, acele noi mijloace de transport feroviar catre mare ne ajutam la sfarsitul sezonului... mai mult
Miercuri, 13 August 2014, ora 08:45
Premierul Victor Ponta a declarat ca ia in considerare propunerea fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, de a creste, incepand cu 2014, accizele la carburanti, dar si de a taxa suplimentar traficul greu. Insa o astfel de masura poate produce efecte devastatoare in economie, declansand scumpiri in lant, avertizeaza reprezentantii mediului de afaceri.
Proiectul, care a fost prezentat inca din vara, in cadrul PNL, de Relu Fenechiu, vizeaza o crestere de 10 eurocenti/litrul de benzina, ce reprezinta 8,5% din pretul de la pompa. De asemenea, se are in vedere o taxare progresiva a masinilor de peste 3,5 tone, incepand cu 0,15 eurocenti/km, in prima faza.
Masurile ar urma sa produca un surplus de 26 de miliarde de euro pana in 2025, bani necesari pentru un proiect foarte ambitios: construirea a 4000 de kilometri de autostrada, in conditiile in care in ultimii 23 de ani, Romania a construit doar 450 de km.
"Este o idee mai veche, de cand domnul Fenechiu era ministru, de a introduce o anumita taxa pe pretul benzinei si motorinei care sa alimenteze numai si numai resursele necesare pentru construirea de infrastructura rutiera, nu ca venituri la bugetul general. Trebuie sa o analizam si sa vedem. Nu o resping in niciun caz de la inceput", a declarat premierul.
In conditiile in care nu exista un acord al companiilor petroliere pentru amortizarea costurilor majorarii accizei la carburanti, mediul de afaceri atrage atentia asupra efectelor pe care le poate... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 07:05
Romania beneficiaza de unul dintre cele mai scazute preturi pentru benzina si motorina din Uniunea Europeana, insa costurile se resimt puternic, din cauza veniturilor mici. Un roman trebuie sa munceasca aproximativ opt ore ca sa poata plati carburantii pentru un drum dus-intors pe autostrada Bucuresti-Pitesti. In schimb, un danez trebuie sa munceasca doar o ora pentru a parcurge aceeasi distanta.
Pretul mediu pentru un litru de benzina la pompele din Romania se situa, luni, la 1,29 euro, iar cel de motorina, la 1,30 euro. Este cel mai scazut pret pentru carburanti dupa Estonia, care percepe tarife de 1,28 euro/l de benzina si motorina.
Doar ca un roman castiga, in medie, un venit brut de doi euro pe ora, in timp ce estonienii, 9,4 euro, potrivit Eurostat.
Asadar, pentru o distanta de 220 de km, la un consum de circa 6%, romanul va munci opt ore pentru a acoperi costul carburantilor (cirac 14 litri de benzina), in timp ce estonianul, aproape doua ore.
Doar bulgarii o duc mai prost decat romanii. La un castig salarial brut de 1,5 euro/h , un bulgar plateste 1,31 euro/ l benzina si 1,33 euro/l de motorina si trebuie sa munceasca 12 ore, pentru a putea procura 14 litri de benzina.
La polul opus, danezii obtin cel mai mare venit brut la ora de munca, adica 25 de euro, dar si unul dintre cele mai ridicate preturi pentru carburanti: 1,71 euro/ l benzina si 1,5 euro/l motorina. Totusi, ei trebuie sa munceasca doar o ora pentru a putea procura cantitatea de... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 09:01