Parlamentul a votat, saptamana trecuta, eliminarea supraaccizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2020. In timpul dezbaterilor, Lia Olguta Vasilescu a declarat ca si PSD a facut acest lucru, dar pretul benzinei si al motorinei tot nu a scazut. Dar oare ce ne arata statisticile?
"Supraacciza... am eliminat-o si noi si ne-am trezit ca pretul la pompa nu a scazut. Pot sa pun pariu ca nici acum nu o sa scada. Chiar si Guvernul, printr-o nota interna, va roaga sa nu votati aceasta lege si sa nu eliminati supraacciza. (...)
O sa vedeti si dumneavoastra, cand o sa produca efecte aceasta lege, ca degeaba am eliminat supracciza, ca pretul la pompa nu a scazut si nu am facut altceva decat sa bagam in buzunarul marilor companii niste bani pe care ar fi trebuit sa ii ia statul. Dar daca nu ii vreti, nu e niciun fel de problema", a precizat social-democrata Lia Olguta Vasilescu, fost ministru al Muncii.
In ciuda acestor avertismente, cei din PSD au sustinut demersul liberalilor si au votat proiectul de lege, care a trecut astfel de Parlament. Acum se afla la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Ce ne arata statistica
Guvernul PSD condus de Victor Ponta este cel care a introdus supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant, in 2014, scopul declarat fiind acela de a strange fonduri suplimentare pentru investitii in infrastructura.
Dar banii nu au ajuns sa fie folositi in acest scop, fiind virati direct la bugetul de stat. Pana si Ponta a recunoscut ca... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 08:13
Pretul benzinei si motorinei va scadea, de anul viitor, dupa eliminarea supraaccizei la carburanti cu peste 20 de lei la un plin de combustibil de 60 de litri, a declarat deputatul PNL Robert Sighiartau.
El a precizat ca foarte multi transportatori, desi platesc taxe la bugetul de stat, prefera sa alimenteze camioanele in alte tari, pentru ca in Romania pretul carburantului este mult prea mare.
"Foarte multi transportatori, companiile de transport din Romania, care platesc taxe la bugetul de stat, nu isi alimentau camioanele din Romania, pentru ca pretul la combustibil era mai scump din cauza acestei supraaccize, decat in alte tari europene mult mai dezvoltate, in care venitul mediu al oamenilor este mult mai ridicat.
Daca faceti un calcul, supraacciza insemna 0.32 centi, cu TVA aferent inseamna 0,38 centi pe litru. Daca se face un calcul la un plin de 60 de litri, inseamna peste 20 si ceva de lei la un plin de combustibil", a subliniat Robert Sighiartau dupa votul din Camera Deputatilor privind eliminarea supraaccizei la carburanti.
Intrebat daca este adevarat ca Ministerul de Finante a transmis ca prin eliminarea acestei supraaccize se incalca o directiva europeana, Robert Sighiartau a precizat ca a discutat cu Florin Citu pe aceasta tema si nu exista nicio problema.
"Florin Citu a fost semnatar al acestui proiect de lege, am discutat cu el inainte de dezbaterile din Comisia de Buget-Finante, nu este nicio contradictie cu directivele CE, pentru ca inclusiv... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 15:43
Consiliul Concurentei analizeaza, impreuna cu Ministerul Finantelor, posibilitatea de a plafona pretul carburantilor, in contextul intentiei Guvernului de a elimina supraacciza, a declarat, marti, pentru AGERPRES, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
"Este o idee recenta si ne vom consulta cu Ministerul Finantelor pe aceasta tema. Mi se pare absolut legitima intentia Guvernului de a se asigura ca reducerea de taxe se reflecta si la pompa", a spus Chiritoiu.
Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei a analizat pana acum mai multe situatii in care taxele aplicate unor produse au scazut sau au crescut, precum reducerea TVA la paine, iar analizele au aratat ca aceste scaderi sau cresteri se reflecta si in preturile finale.
"Vom analiza daca de aceasta data este cazul sa luam masura plafonarii. Legislatia nationala prevede situatii in care preturile pot fi plafonate sau inghetate, iar o astfel de masura este compatibila cu legislatia europeana", a aratat oficialul Concurentei.
El a adaugat ca masura plafonarii preturilor s-a mai aplicat de doua ori pana acum in Romania, cel mai recent in cazul politelor RCA, iar Comisia Europeana nu a considerat ca aceasta masura ar fi fost ilegala.
Chiritoiu a precizat ca analiza sectoriala pe care o deruleaza Consiliul Concurentei in ceea ce priveste pretul carburantilor va fi gata in curand, iar raportul va fi facut public la inceputul anului viitor.
"Datele arata ca variatia barilului de titei se... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 17:20
Pretul fara taxe al carburantilor comercializati in Romania continua sa fie mai mare decat media europeana, in timp ce taxele aplicate de stat sunt printre cele mai mici din spatiul comunitar, potrivit datelor publicate saptamanal de Comisia Europeana.
Astfel, ultimele date ale Comisiei, respectiv cele din 15 mai, arata ca pretul motorinei fara taxe in Romania este de 499 de euro pentru 1.000 de litri, in timp ce media europeana este 486 de euro.
In ceea ce priveste benzina, decalajul este si mai mare. In Romania, benzina costa pe 512 de euro pe mia de litri, in timp ce media UE este de 497 de euro pe mia de litri.
In acelasi timp, taxele aplicate de stat, respectiv TVA si acciza, sunt cele mai mici din UE in ceea ce priveste benzina: 528 euro pe 1.000 de litri, sub media UE de 857 euro pe mia de litri.
Citeste si De ce s-a scumpit benzina in Romania in februarie, iar in Bulgaria nu?
La motorina, taxele din Romania sunt cele mai mici, dupa Luxemburg: 494 euro pe mia de litri, fata de media UE de 702 euro pe mia de litri.
Joi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declara ca institutia pe care o reprezinta continua investigatia sectoriala pe piata carburantilor, pentru a analiza de ce preturile in Romania sunt mai mari decat media din Uniunea Europeana.
"Vedem ca, de peste un an, fata de preturile din vestul Uniunii Europene, au crescut la noi, de unde noi de obicei eram sub media pe UE, acum suntem peste media UE si vrem sa intelegem... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 18:51
Rompetrol a redus pretul carburantilor comercializati in statiile proprii cu patru bani/litru.
Un litru de Efix benzina 95 de comercializeaza cu 5,99 lei, unul de benzina Alto 101 cu 6,63 lei, litrul de Efix Diesel cu 6,05 lei si cel de Diesel Alto 55 cu 6,36 lei, scrie Agerpres.
Ultima ieftinire a carburantilor a avut loc la sfarsitul lunii iulie, pretul benzinei comercializate in statiile Rompetrol scazand cu trei bani/litru si pe cel al motorinelor cu cinci bani/litru. Astfel, un litru de Efix benzina 95 se comercializa cu 5,87 lei, unul de benzina Alto 101 cu 6,51 lei, litrul de Efix Diesel cu 5,93 lei si cel de Diesel Alto 55 cu 6,24 lei.
Dupa Lukoil si Petrom, vine randul Rompetrol sa creasca preturile carburantilor
Ultima majorare de pret a fost facuta de Rompetrol la inceputul lunii august, cand, preturile carburantilor au crescut cu noua bani/litru.
Petrom majoreaza preturile carburantilor pentru a doua oara intr-o luna
Un alt jucator important de pe aceasta piata, Petrom, a anuntat la inceputul lunii august o majorare de pret de noua bani/litru pentru carburantii vanduti in statiile proprii. mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 10:16
Cotatiile petrolului au scazut cu peste 7% de la maximul anului inregistrat in martie, iar leul s-a depreciat cu 1% in raport cu dolarul, prin urmare pretul carburantilor ar trebui sa scada cu circa 6%, potrivit unei analize a firmei de consultanta X-Trade Brokers.
Pretul petrolului a scazut cu 7,44% de la maximul anului inregistrat la 1 martie.
"In ceea ce priveste Romania, de la 1 martie (cand petrolul a atins maximul de pret pe acest an) si pana vinerea trecuta, leul a pierdut 1,41% in fata dolarului american, moneda in care este cotat petrolul.
Tinand seama de deprecierea monedei nationale si de scaderea de 7,44% a pretului petrolului, pare logica o ieftinire a carburantilor de aproximativ 6% in cazul unei transmisii integrale a miscarilor de piata in aritmetica preturilor la pompa, al carei efect ar trebui sa fie vizibil intr-un orizont de cateva saptamani", a declarat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Pe termen mediu si lung: proiectul Obama de limitare a speculatiilor de pe piata petrolului ar putea avea un efect de crestere a volatilitatii pretului, iar o noua infuzie de lichiditati efectuata de Federal Reserve ar putea urca din nou semnificativ pretul petrolului, mai spun analistii.
Scaderea pretului petrolului cu 7,44% de la maximul anului (128,36 dolari/baril, nivel atins pe 1 martie) pana la cotatia marcata vineri la inchiderea burselor poate fi explicata atat prin relaxarea investitorilor in privinta... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 16:57
Conducerea OMV analizeaza o serie de riscuri la adresa Petrom, de la boicoturi cauzate de majorarea preturilor sau noi litigii costisitoare cu fostii sau actualii salariati, la amenzi din partea Consiliului Concurentei si plecarea masiva a directorilor sau angajatilor-cheie din companie, potrivit Mediafax."Cresterile substantiale de anul trecut ale pretului carburantilor, cauzate in mare parte de majorarea taxelor, si evolutiile adverse ale preturilor din perspectiva consumatorului au avut ca rezultat si vor putea genera in viitor proteste si boicoturi impotriva companiilor petroliere precum Petrom", se arata in prospectul realizat de grupul austriac de petrol si gaze OMV in vederea unei majorari de capital de pana la 900 milioane euro.
OMV mai spune la capitolul riscuri ca, in urma proceselor cu fosti si actuali salariati, compania Petrom ar putea fi nevoita sa ii reangajeze sau sa le achite compensatii, a caror valoarea nu poate fi estimata. Compania arata ca Petrom deja a platit compensatii catre foti proprietari de terenuri care au primit dreptul de a primi compensatii pentru exproprierile din timpul regimului comunist.
In 2007 si 2008 Petrom a constituit provizioane pentru litigii cu actuali si fosti angajati in valoare totala de 1,5 miliarde de lei (415 milioane de euro). La 31 martie 2011 compania are provizioane de 477 milioane de lei (116 milioane de euro).
Totodata, Petrom ar putea fi sanctionata in urma investigatiei inceputa in 2005 de Consiliul Concurentei in... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 23:04
Rompetrol, companie din grupul kazah de petrol si gaze KazMunaiGaz, a majorat miercuri pretul carburantilor cu pana la noua bani pe litru, la o zi dupa ce OMV Petrom (SNP), compania cu cea mai mare cota de piata, a operat cresteri de pret, anunta Mediafax.Carburantii comercializati de Rompetrol au preturi cuprinse intre 5,3 lei si 5,97 lei pe litru, potrivit datelor companiei.
OMV Petrom, care detine peste 40% din piata distributiei de carburanti, a scumpit marti carburantii cu noua bani pe litru.
Companiile petroliere din Romania explica de cele mai multe ori cresterile preturilor carburantilor prin evolutia cotatiilor internationale ale petrolului si a competitiei de pe piata interna.
Pe de alta parte, toate celelalte companii care distribuie carburanti isi orienteaza cotatiile la pompa dupa cele ale OMV Petrom.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.
Principalele companii care distribuie carburanti sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil Romania (subsidiata a grupului rus Lukoil) si MOL (Ungaria).
De la inceputul anului companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%. mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 11:55
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat miercuri pentru NewsIn ca este foarte greu de dovedit ca societatile petroliere s-au inteles intre ele in stabilirea pretului carburantilor, reiterand faptul ca autoritatea le poate doar amenda, fara a pune presiune asupra pretului."Aceste companii petroliere nu pot fi obligate sa vanda carburant mai ieftin. Concurenta ii poate doar amenda, daca se dovedeste ca au incalcat Legea Concurentei si ii putem atentiona sa nu se inteleaga intre ei. Dar nu toate incalcarile de lege sunt depistate. Sunt convins ca exista si lucruri care ne scapa. Este foarte greu sa dovedesti ca s-au inteles intre ele in ceea ce priveste pretul carburantilor", a spus Bogdan Chiritoiu.De asemenea, referitor la faptul ca se pune deseori problema ca, desi Romania are resurse de petrol, cu toate acestea pretul carburantilor creste, reprezentantul autoritatii de concurenta a subliniat ca Petrom a fost privatizata cu tot cu rezervele de petrol, astfel ca aceste cantitati nu mai sunt ale tarii, ci ale unei companii private, care le poate folosi dupa bunul plac.
"Trebuie inteles faptul ca nu mai este petrolul nostru, ci este al unei companii private care a primit dreptul sa il exploateze in folosul propriu. Nu este nimic neconcurential sau ilegal in asta.
Cand a fost privatizata, Petrom a fost privatizata cu rezervele de titei si gaze. Noi i-am putea doar amenda, daca ar incalca legea, dar nu-i putem forta sa ieftineasca benzina si motorina.... mai mult
Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 14:29