Cuantumul taxelor pe care companiile din Romania le platesc in pretul benzinei este de 52% din total tarif, respectiv de 48% la motorina, iar Romania se afla, astfel, in Top 10 al tarilor cu cel mai ridicat nivel al taxelor pe acest segment, reiese din datele unui studiu de specialitate, dat publicitatii luni.
La nivel european, taxele reprezinta 59% din costul carburantilor din petrol, comparativ cu 50% media la nivel mondial. Conform cercetarii, nivelurile de taxe de la nivel european sunt mai mari decat in alte economii majore, inclusiv din SUA si Japonia.
Pe plan local, companiile platesc taxe cu 4% mai mari decat media la nivel mondial, exprimate ca procent din pretul combustibilului, "lucru ce genereaza un dezavantaj major pentru acestea si are potentialul de a incetini cresterea economica", se precizeaza in studiul realizat de UHY, reteaua internationala de experti in contabilitate si consultanta.
Realizatorii explica faptul ca, in Romania, taxele reprezinta in medie 52% din costul pretului benzinei si 48% din costul pretului motorinei, spre deosebire de media de la nivel mondial de 50%, respectiv 44%.
Ca exemple din alte state, este amintita Marea Britanie, unde taxele urca pana la 60% din costul pentru motorina, in vreme ce in Germania aceasta valoare este de 53% din cost. De asemenea, in Japonia taxele din costul benzinei reprezinta 42% din costul total si 33% in cazul motorinei, in timp ce in Canada procentajele sunt de 35% pentru benzina si 32% la... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 14:04
Romania a inregistrat cea mai mare scumpire a benzinei, in Europa, de la inceputul anului pana acum. Suntem lideri detasati, la mare distanta de urmatoarea clasata, Franta, si intr-un ritm de doua ori mai rapid decat media europeana.
Auto Bild scrie ca benzina este cu 11,8 la suta mai scumpa acum decat la 1 ianuarie, adica de la 5,16 lei/ litru, la 5,72 lei/ litru.
Pe urmatoarele doua locuri se afla Franta si Marea Britanie, cu cresteri de 9,6, respectiv 9,5 la suta fata de inceputul anului.
Dar aici vorbim despre sortimentele cele mai ieftine. Daca doriti sa alimentati cu carburanti premium, probabil trebuie sa stiti ca preturile - atat la benzina, cat si la motorina - au depasit 6,5 lei/ litru, un record in ultimul an, relateaza si Stirile TVR.
E drept si ca pretul barilului de petrol a depasit 75 de dolari recent, fata de 50 de dolari cat era cotatia vara trecuta, insa deja preturile petrolului incep sa scada.
Puteti afla mai multe despre preturile combustibililor si posibila evolutie, mai jos:
Scumpiri in lant la motorina si benzina: Un plin costa cu pana la 48 de lei mai mult fata de octombrie 2017Preturile carburantilor s-au marit cu 20 de bani/litru in ultimele doua saptamani si vor continua sa creascaNe pandeste un nou val de scumpiri la pompa, dupa ce petrolul a atins cote nemaivazute din 2014 ...citeste mai departe despre "Avem de departe cea mai mare scumpire a benzinei, in Europa, in 2018" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Mai 2018, ora 21:48
Pretul fara taxe al carburantilor in Romania a continuat sa fie si in acest an mai mare decat media la nivelul Uniunii Europene, in timp ce taxele aplicate de stat sunt printre cele mai mici din spatiul comunitar, dupa cum reiese din informatiile centralizate de Comisia Europeana.
Astfel, ultimul numar al publicatiei Oil Bulletin a Comisiei Europene, cel din 18 decembrie 2017, arata ca, in Romania, pretul unui litru de benzina, fara taxe, este de 0,511 euro, in timp ce media UE este de 0,508 euro. La fel si la motorina, unde pretul fara taxe este de 0,560 euro pe litru, iar media UE, de 0,542 euro pe litru.
Si mai interesant este ca, fata de inceputul anului, pretul fara taxe al carburantilor a crescut mai mult la noi in tara decat media UE.
Astfel, in cazul benzinei, tarifele in Romania sunt mai mari cu 1,1%, in timp ce media UE a scazut cu 1%. La motorina, preturile in Romania au crescut cu 5%, iar media UE, cu doar 1,1%.
Daca includem si taxele, adica TVA (19%) si accizele pe care soferii le platesc in pretul carburantilor si care merg la bugetul de stat, pretul final la pompa este de 1,117 euro pe litru in cazul benzinei si 1,140 euro pe litru la motorina.
Acestea sunt mai mici decat media europeana, care este de 1,363 euro pe litru la benzina si 1,249 euro pe litru la motorina.
Din faptul ca pretul fara taxe in Romania este mai mare decat cel al mediei UE, iar pretul cu taxe este mai mic, reiese ca nivelul de taxare este relativ redus in Romania fata... mai mult
Joi, 28 Decembrie 2017, ora 19:23
Pretul fara taxe al carburantilor comercializati in Romania continua sa fie mai mare decat media europeana, in timp ce taxele aplicate de stat sunt printre cele mai mici din spatiul comunitar, potrivit datelor publicate saptamanal de Comisia Europeana.
Astfel, ultimele date ale Comisiei, respectiv cele din 15 mai, arata ca pretul motorinei fara taxe in Romania este de 499 de euro pentru 1.000 de litri, in timp ce media europeana este 486 de euro.
In ceea ce priveste benzina, decalajul este si mai mare. In Romania, benzina costa pe 512 de euro pe mia de litri, in timp ce media UE este de 497 de euro pe mia de litri.
In acelasi timp, taxele aplicate de stat, respectiv TVA si acciza, sunt cele mai mici din UE in ceea ce priveste benzina: 528 euro pe 1.000 de litri, sub media UE de 857 euro pe mia de litri.
Citeste si De ce s-a scumpit benzina in Romania in februarie, iar in Bulgaria nu?
La motorina, taxele din Romania sunt cele mai mici, dupa Luxemburg: 494 euro pe mia de litri, fata de media UE de 702 euro pe mia de litri.
Joi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declara ca institutia pe care o reprezinta continua investigatia sectoriala pe piata carburantilor, pentru a analiza de ce preturile in Romania sunt mai mari decat media din Uniunea Europeana.
"Vedem ca, de peste un an, fata de preturile din vestul Uniunii Europene, au crescut la noi, de unde noi de obicei eram sub media pe UE, acum suntem peste media UE si vrem sa intelegem... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 18:51
Premierul Victor Ponta a declarat ca ia in considerare propunerea fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, de a creste, incepand cu 2014, accizele la carburanti, dar si de a taxa suplimentar traficul greu. Insa o astfel de masura poate produce efecte devastatoare in economie, declansand scumpiri in lant, avertizeaza reprezentantii mediului de afaceri.
Proiectul, care a fost prezentat inca din vara, in cadrul PNL, de Relu Fenechiu, vizeaza o crestere de 10 eurocenti/litrul de benzina, ce reprezinta 8,5% din pretul de la pompa. De asemenea, se are in vedere o taxare progresiva a masinilor de peste 3,5 tone, incepand cu 0,15 eurocenti/km, in prima faza.
Masurile ar urma sa produca un surplus de 26 de miliarde de euro pana in 2025, bani necesari pentru un proiect foarte ambitios: construirea a 4000 de kilometri de autostrada, in conditiile in care in ultimii 23 de ani, Romania a construit doar 450 de km.
"Este o idee mai veche, de cand domnul Fenechiu era ministru, de a introduce o anumita taxa pe pretul benzinei si motorinei care sa alimenteze numai si numai resursele necesare pentru construirea de infrastructura rutiera, nu ca venituri la bugetul general. Trebuie sa o analizam si sa vedem. Nu o resping in niciun caz de la inceput", a declarat premierul.
In conditiile in care nu exista un acord al companiilor petroliere pentru amortizarea costurilor majorarii accizei la carburanti, mediul de afaceri atrage atentia asupra efectelor pe care le poate... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 07:05
Romania beneficiaza de unul dintre cele mai scazute preturi pentru benzina si motorina din Uniunea Europeana, insa costurile se resimt puternic, din cauza veniturilor mici. Un roman trebuie sa munceasca aproximativ opt ore ca sa poata plati carburantii pentru un drum dus-intors pe autostrada Bucuresti-Pitesti. In schimb, un danez trebuie sa munceasca doar o ora pentru a parcurge aceeasi distanta.
Pretul mediu pentru un litru de benzina la pompele din Romania se situa, luni, la 1,29 euro, iar cel de motorina, la 1,30 euro. Este cel mai scazut pret pentru carburanti dupa Estonia, care percepe tarife de 1,28 euro/l de benzina si motorina.
Doar ca un roman castiga, in medie, un venit brut de doi euro pe ora, in timp ce estonienii, 9,4 euro, potrivit Eurostat.
Asadar, pentru o distanta de 220 de km, la un consum de circa 6%, romanul va munci opt ore pentru a acoperi costul carburantilor (cirac 14 litri de benzina), in timp ce estonianul, aproape doua ore.
Doar bulgarii o duc mai prost decat romanii. La un castig salarial brut de 1,5 euro/h , un bulgar plateste 1,31 euro/ l benzina si 1,33 euro/l de motorina si trebuie sa munceasca 12 ore, pentru a putea procura 14 litri de benzina.
La polul opus, danezii obtin cel mai mare venit brut la ora de munca, adica 25 de euro, dar si unul dintre cele mai ridicate preturi pentru carburanti: 1,71 euro/ l benzina si 1,5 euro/l motorina. Totusi, ei trebuie sa munceasca doar o ora pentru a putea procura cantitatea de... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 09:01
Distribuitorii vor fi obligati sa afiseze la pompa continutul de biocarburanti din benzina si motorina, conform unei hotarari de guvern adoptate miercuri.
Actul normativ armonizeaza legislatia romaneasca cu cea din Uniunea Europeana privind conditiile de introducere pe piata a benzinei si motorinei si de stabilirea a valorilor tinta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Potrivit Guvernului, prevederea se inscrie printre masurile de limitare a gazelor cu emisii de sera.
Romania are cea mai ieftina benzina din Europa, dar costul ei atarna cel mai greu in buzunarul romanilor, dupa bulgari.
Avem cea mai ieftina benzina din UE, dar platim cel mai mult pentru ea, dupa bulgari mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 17:25
Pretul petrolului este afectat, in perioada actuala, de criza datoriilor suverane din Europa, ritmul de crestere economica din SUA si situatia din Iran.
"Panta de scadere a pretului petrolului din aprilie si pana catre finele lunii iunie a fost foarte abrupta; situatia din Iran nu a cunoscut schimbari majore in aceasta perioada, iar economia americana a evoluat, in general, in jurul unor parametrii estimati, asa incat reiese ca, dintre toti cei trei factori, criza din Europa (in frunte cu Grecia, dar si Spania, Italia, Portugalia) a fost cel mai important si influent, "doborand" pretul petrolului cu aproape 30% in intervalul mentionat, de la 125,26 dolari/baril la inceputul lui aprilie, pana la 88,46 dolari/baril in 22 iunie, nivel neatins de la sfarsitul anului 2010", a declarat Victor Safta, director general Noble Securities, sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Pe parcursul anului 2012, pretul petrolului a fost foarte volatil, castigand 12,8 procente in primul trimestru, apoi scazand cu 20,76% in al doilea trimestru. In luna iulie, cotatia petrolului a recuperat aproape jumatate din pierderea mentionata, pretul petrolului Brent de marti, 31 iulie, fiind de 105,99 dolari/baril, cu 8,29% mai mare decat la finalul lunii precedent.
In Romania, pretul carburantului a crescut in iulie cu aproximativ 4-4,5%. In aceeasi perioada, insa, leul s-a devalorizat puternic, pierzand 6,11% fata de... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 16:00
Daca majorarea pretului la carburanti nu a avut niciun efect asupra preturilor produselor alimentare, sarbatorile ar putea fi un motiv de ingrijorare pentru romanii care vor sa se aprovizioneze din hipermarketuri. Reprezentantii sindicatelor din industria alimentara avertizeaza ca, in prejma sarbatorilor, comerciantii vor ridica preturile la alimente cu 5-7%, pentru a-si acoperi pierderile din lunile precedente.
Saptamana trecuta, Petrom a scumpit pretul carburantilor cu 6 bani/litru in cazul benzinei si 12 bani/litru in cazul motorinei. CEO-ul companiei, Mariana Gheorghe, a precizat ca actuala crestere a preturilor la motorina este determinata de majorarea cererii pentru acest produs, in conditiile in care Romania consuma mai mult decat produce din acest tip de combustibil.
Pretul carburantilor sta la baza formarii preturilor tuturor bunurilor de larg consum, de aceea Business 24 a contactat specialisti din industria alimentara si a transporturilor, dar si un specialist in finante, pentru a vedea in ce masura vor fi afectate preturile si inflatia.
Potrivit presedintelui RomPan, Aurel Popescu, cresterea pretului la combustibil nu va influenta pretul painii.
"Noi, cand avem influente mici, lasam sa se adune si in momentul in care avem un procent de 5% atunci modificam preturile in piata.
Dupa parerea mea, pana la sfarsitul anului nu vor exista cresteri de pret la paine, pentru ca pretul graului a mai scazut, iar trendul e tot de scadere. Mentinem aceasta compensare... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 20:12