Romania a avut, la inceputul lui iulie, cea mai ieftina benzina dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE), insa pretul la pompa a crescut considerabil in comparatie cu aceeasi perioada din 2012, in ciuda tendintei europene.
Astfel, in tara noastra, un litru de carburant costa echivalentul a 1,26 euro, Romania plasandu-se astfel pe ultimul loc in UE, potrivit datelor Comisiei Europene.
Pe urmatoarele locuri in topul statelor cu cea mai ieftina benzina se afla Polonia (1,27 euro/litru) si Bulgaria (1,29 euro/litru).
La polul opus se afla Italia, cu 1,74 euro/litru, fiind urmata de Olanda, unde un litru de carburant costa 1,73 de euro si Danemarca (1,69 de euro/litru).
Pretul mediu al unui litru de benzina in UE este de 1,565 euro.
Citeste mai multe despre Harta preturilor benzinei in UE: Romania, in topul scumpirilor pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 11:57
Romania s-a confruntat cu scumpiri la pompa inca din prima saptamana a anului 2013, asa cum reiese din datele Comisiei Europene.
Astfel, un litru de benzina a crescut de la 1,25 euro, cat era in 17 decembrie 2012, la 1,27 euro, pe 7 ianuarie 2013, ajungand la acelasi nivel cu cel din Bulgaria.
Comparativ cu inceputul anului 2012, cand pretul era de 1,23 euro, carburantul s-a scumpit cu 3,24%, in timp ce in Germania preturile au stagnat in jurul valorii de 1,6 euro, iar in Portugalia a scazut usor, de la 1,59 euro, la 1,58 euro.
Totusi, Romania si Bulgaria raman tarile din Uniunea Europeana cu cea mai ieftina benzina, fiind urmate de Estonia, Polonia (1,30 euro/litru) si Luxemburg (1,31 euro/litru).
La polul opus se afla Suedia, Danemarca, Grecia (1,58 euro/litru), Olanda (1,73 euro/litru) si Italia (1,75 euro/litru).
In tabel se afla preturile unui litru de benzina, exprimate in euro, in tarile UE, cu toate taxele incluse, la data de 7 ianuarie 2013.
Citeste mai multe despre Scumpiri la pompa: Cat costa un litru de benzina in Romania, comparativ cu alte state UE pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 09:41
Tensiunile din Siria si Iran, dar si criza economica, afecteaza pretul barilului de petrol si, in consecinta, pretul carburantilor la pompa, inclusiv in Romania. Care sunt, insa, elementele care contribuie la formarea pretului la benzina si motorina?
Pe langa elementele mentionate mai sus, un alt detaliu care joaca un rol important in evolutia preturilor din ultimele luni este embargoul impus de UE si SUA petrolului iranian. Acest lucru produce pagube insemnate unuia dintre cei mai mari furnizori de titei din lume si creeaza valuri pe o piata care oricum reactioneaza la cei mai mici stimuli.
Preturile de la pompa depind mai putin, insa, de cotatiile barilului de petrol si mai mult de cele ale carburantilor la nivel international, mai exact, la bursa benzinei si motorinei de la Rotterdam, numite cotatii Platts.
Pe langa acestea, importante pentru furnizorii din Romania mai sunt cheltuielile legate de lantul logistic, precum depozitare, transport, aditizare, managementul benzinariilor, cursul monedei nationale fata de dolar si euro, elemente de fiscalitate, precum taxe, impozite si accize, dar si preturile stabilite de companiile concurente.
Cum functioneaza cotatiile Platts?
La fel ca si pretul barilului de petrol de pe marile burse, cotatiile Platts sunt sensibile la situatia politico-economica din lume si reactioneaza foarte rapid la evenimentele globale, precum criza economica, embargoul asupra petrolului iranian ori conflictul din Siria.
Aceste... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 09:03
Romania are cel mai mic pret al benzinei si al treilea cel mai mic pret al motorinei din UE. Pretul benzinei este cu 18% mai mic si cel al motorinei cu 10% mai mic in Romania decat in UE.
Sistemul redeventelor petroliere este eterogen la nivel european, sustine intr-un comunicat de presa, consilierul de stat Andreea Paul.
Pretul benzinei a crescut cu 97% in Romania si cu 69% in Uniunea Europeana in perioada 2009-2012. In perioada 12 ianuarie 2009-11 aprilie 2012, pretul benzinii in Romania s-a aflat intr-o continua crestere, de la 0,67 euro/litru ajungand la 1,31 euro/litru. Pe cand, pretul benzinei a crescut de la 0,95 euro/litru la 1,60 euro/litru.
Potrivit sursei citate, pretul motorinei a crescut in perioada 12 ianuarie 2009-11 aprilie 2012 cu 71% in Romania si cu 58% in UE. Romania ocupa locul trei in UE in topul celor mai mici preturi, dupa Luxemburg si Lituania. In 2012, pretul motorinei a inregistrat o crestere de 6,1%. mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 13:12
Dupa descoperirea de zacaminte de gaze naturale de la Marea Neagra, in Romania s-a dat si peste o "mina" de petrol in valoare de 1 mld. de euro. Acest lucru ar trebui sa se reflecte in preturile platite de consumatorul roman, dupa cum crede expertul Ionut Purica.
Dupa ani de zile in care s-a vorbit despre apropiata epuizare a resurselor energetice ale Romaniei, 2012 a adus surprize in acest domeniu. La sfarsitul lunii februarie, OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea a 42-48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in Marea Neagra, ceea ce echivaleaza cu de trei-sase ori consumul anual al Romaniei.
Dupa doar o luna, saptamana aceasta s-a anuntat gasirea unui zacamant petrolier si de gaze naturale ce valoreaza un miliard de euro in zona orasului aradean Pancota. Prospectiunile geologice au fost facute de compania Universal Premium, cu o finantare asigurata de Universal Premium Fund, care are ca investitori companii petroliere din Romania, Belgia, Olanda, Luxemburg si Elvetia.
Exploatarea ar urma sa inceapa peste cateva luni. "Suntem in faza finala a prospectiilor geologice, iar in jumatatea a doua a acestui an incepem extractia. Estimam ca productia petroliera a Romaniei poate creste cu sapte pana la noua procente prin exploatarea acestui zacamant", a declarat Ioan Teodor Vostinaru, presedintele Universal Premium Fund.
Ionut Purica, directorul executiv al Centrului de Consultanta Energetica, spune ca aceste descoperiri nu sunt intamplatoare si ca... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 07:59
In Romania se inregistreaza cea mai mica pondere a taxelor in pretul benzinei, de 54%, si a saptea cea mai mica pondere a taxelor in pretul motorinei, de 56%, din UE-27 (dupa Austria, Luxemburg, Cipru, Lituania, Malta si Slovenia), se arata intr-o analiza realizata de Andreea Paul, consilier de stat al primului ministru.
Ca valoare nominala, taxele au crescut in Romania cu 75% la benzina si cu 97% la motorina in ultimii trei ani. La nivel european, cresterile medii au fost de 47% la benzina, respectiv 69% la motorina.
In Romania, ponderea taxelor in pretul actual al carburantilor se ridica la 54% din pretul benzinei si la 56% din pretul motorinei.
La nivelul Uniunii Europene, taxele medii detin ponderi mai mari decat in Romania, de 61% in pretul benzinei, respectiv de 59% in pretul motorinei, potrivit buletinelor de preturi pentru carburanti din 27 februarie ale Comisiei Europene.
Aceleasi buletin arata ca Romania detine cea mai mica pondere a taxelor in pretul benzinei si a saptea cea mai mica pondere in pretul motorinei in UE.
In ceea ce priveste valoarea nominala a taxelor, Romania se situeaza pe locul secund in cazul benzinei in topul celor mai mici taxe dupa Cipru, cu o valoare de 0,699 euro/litru si pe locul cinci in cazul motorinei, dupa Luxemburg, Slovenia, Cipru si Lituania, cu 0,738 euro/litru.
Nivelul mediu al taxei pe litru la nivelul UE este de 0,927 euro la benzina si de 0,869 euro la motorina.
Ponderea taxelor in pretul benzinei a... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 20:02
Pretul benzinei a crescut cu 4,2% in Romania, in perioada 12 ianuarie - 24 februarie 2012, in timp ce in Uniunea Europeana pretul mediu a scazut cu 2,2%, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Andreea Paul, consilier de stat al primului ministru.
In acelasi timp, pretul motorinei a crescut in Romania cu 3%, in timp ce pretul mediu european stagneaza, conform sursei citate.
"Concurenta europeana e mai ascutita decat la noi, in consecinta, nu preia atat de repede tendinta cotatiilor internationale la produsele petroliere", este mentionat in comunicat.
Pretul benzinei 95, in Romania, era vineri de 1,285 euro/litru (5,60 lei/litru), in crestere cu 4,2% fata de pretul inregistrat la inceputul anului, iar Romania se pozitioneaza pe locul doi in UE in topul celor mai mici preturi, dupa Cipru.
In Romania, pretul benzinei este cu 15% mai mic decat in Uniunea Europeana, iar cel al motorinei este cu 10% mai mic.
Potrivit sursei citate, pretul benzinei a crescut cu 93% in Romania si cu 49% in UE, intre 12 ianuarie 2009 si 24 februarie 2012, de la 0,666 euro/litru la 1,285 euro/litru.
Pretul motorinei a crescut cu 68% in Romania si cu 48% in UE intre 12 ianuarie 2009 si 24 februarie 2012. Motorina a inregistrat la 24 februarie 2012 pretul de 1,324 euro/litru (5,77 lei/litru), in crestere cu 3% fata de cel inregistrat la inceputul anului. mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 17:03
Cu doar noua luni in urma, presedintele Traian Basescu promitea romanilor ca la mijlocul anului 2012 acestia vor simti cresterea economica "in buzunare", fiindca tara este stabilizata.
"Suntem aici, stabilizati, reluam cresterea economica. Probabil in 2012, la mijlocul anului, va incepe sa se simta cresterea economica si pentru fiecare salariat, in puterea de cumparare", spunea increzator presedintele cu un an in urma in cadrul unei emisiuni televizate.
La nici un an dupa declaratia lui Traian Basescu, seful Guvernului a iesit la inspectie pe autostrada si a declarat ferm ca nici anul acesta romanii nu vor simti cresterea economica in buzunare fiindca Romania trebuie sa-si regaseasca stabilitatea.
Analistul financiar, Daniel Daianu considera ca romanilor nu li se poate asigura un trai mai bun, indiferent cine ar veni la putere. Cu toate acestea, analistul spune ca autoritatile pot face un singur lucru: sa arate populatiei ca se lupta cu risipa.
"Daca nu le dai nimic oamenilor si doar distribui saracia, trebuie macar sa le acorzi respect. Chiar daca nu mai exista resurse si bani la buget, oamenii trebuie sa vada ca banul public este economisit", a declarat Daniel Daianu pentru Business24.
Anul 2012 este vazut ca un an greu, in care problemele din extern vor pune presiune asupra cresterii economice a Romaniei.
Iata cateva motive pentru care nici anul 2012 nu va aduce prosperitate romanilor:
Preturile carburantilor au "explodat"
De la inceputul anului... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 23:00
Ancheta Consiliului Concurentei privind politica de stabilire a preturilor la combustibili, in care au fost implicate companiile OMV Petrom, Lukoil Romania, Mol Romania, Rompetrol si Eni, a fost mai mult o chestiune de imagine, iar consumatorii finali vor avea, in continuare, de suportat scumpiri, sunt de parere specialistii in domeniu.
Companiile anchetate risca amenzi de pana la 10 la suta din cifra de afaceri. Unele surse, totusi, sustin ca amenzile se vor limita la doar 3 la suta din cifra de afaceri a companiilor, potrivit Mediafax.
Ce importanta ar avea, totusi, aceste amenzi, daca ele vor fi aplicate, pentru consumatorii finali? Potrivit lui Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor de Transport Rutier (FORT), fie ca sunt date sanctiuni, fie ca nu, pretul carburantilor va continua sa se majoreze si in 2012.
"Indiferent de situatie, preturile vor creste, pentru ca setea de profituri pe care o au aceste companii nu poate fi stavilita de nimic. Din contra, probabil, in cazul in care apar aceste sanctiuni, vor incerca sa-si recupereze banii tot pe seama noastra", a declarat Hagiu.
Citeste mai multe despre Se va scumpi benzina in 2012, in ciuda amenzilor pentru petrolisti? pe Ziare.com. mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 19:18