Unul dintre sectoare economice care au inregistrat cele mai mari pierderi in perioada pandemica a fost cel al energiei. In timp ce clientii s-au putut bucura, in masura in care mobilitatea nu le-a fost ingradita, de preturi mult reduse la pompa pentru benzina si motorina, companiile din domeniu si-au vazut obisnuitele profituri de miliarde topindu-se, vazand cu ochii.
Desigur, avand in vedere ponderea costurilor cu transportul in costurile fiecarui produs, probabil ar fi trebuit sa asistam si la ceva reduceri de preturi, macar la alimente, mai vizibile.
Oricum, odata ce socul indus de cererea redusa se diminueaza, putem vedea saptamana de saptamana cum pretul la pompa incepe sa creasca. Puteti vedea aceste realitati, cu ochiul liber, aruncand o privire pe graficele alaturate.
In ceea ce priveste benzina, conform celor de GlobalPetroPrice.com, pretul mediu pe in ultima saptamana este de 4.40 lei/litru. Minimul inregistrat a fost de 4.22 lei/litri in 18 mai. Pentru comparatie, pretul mediu la benzina in lume pentru aceasta perioada este de 4.90 lei. Cea mai ieftina benzina la nivel global o gasim in Venezuela (0,02 USD/litru), Iran (0,08 USD/litru) si Sudan (0,14 USD/litru). Cea mai scumpa benzina din lume este in Hong Kong (2,24 USD/litru), Republica Centrafricana (1,8 USD/litru), Olanda (1,73 USD/litru) si Norvegia (1,68 USD/litru). La vecinii nostri, pretul mediu al benzinei in ultima saptamana a fost: Bulgaria (0,95 USD/litru), Ungaria (1,13 USD/litru), Serbia... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 10:37
Romania nu va fi afectata pe termen scurt de scaderea dramatica a pretului petrolului de pe pietele americane, iar pe fondul unul declin al cotatiei barilului Brent in Europa, vom avea o scadere a pretului la pompa al benzinei si motorinei, a declarat, marti, la Digi 24, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
"Romania, ca si Europa, este legata de cotatia Brent a petrolului, iar acolo pretul petrolului e in jur de 25 de dolari. Mai mult, dupa parerea mea, Romania nu va fi afectata pe termen scurt de aceasta scadere dramatica de pe pietele americane din doua motive: o data ca suntem conectati la piata Brent care are o cotatie de 25 de dolari, cat de cat normala si reala in acest moment, iar in al doilea rand Romania este importator net de petrol. Intr-un an cu o economie care functioneaza in mod normal, Romania consuma in jur de 11 milioane de barili de petrol, din care 4 milioane sunt asigurati de productia interna. Practic, importam cam in jur de 60% din necesarul de petrol al consumului intern. Productia interna a Romaniei se mentine la acelasi nivel constant de 4 milioane de barili anual. Deci, nu exista risc ca sa avem posibilitatea inchiderilor de sonde pentru faptul ca nu mai avem unde pune productia de petrol, cum se intampla in acest moment in America", a spus Popescu.
Ministrul de resort a mentionat, in acest context, ca o scadere a pretului carburantilor la pompa va reprezenta un lucru pozitiv pentru populatie.
"Ceea ce se... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 15:42
In vreme ce coronavirusul afecteaza cererea mondiala de petrol, Arabia Saudita a declansat un razboi al preturilor, astfel ca "aurul negru" s-a ieftinit masiv in ultima vreme. Iar acest lucru se reflecta si la pompa.
Petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, a debutat in forta in 2020, cotatia ajungand pe 6 ianuarie aproape de 70 de dolari pe baril.
Ulterior, insa, aceasta a scazut treptat pana aproape de 50 de dolari pe baril, la finalul lunii februarie.
Dar iata ca luni dimineata, 9 martie, pretul s-a prabusit, dupa cum arata statisticile publicate de Markets Insider.
Scaderea a fost de aproximativ 30%, dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca a redus pretul oficial de vanzare al petrolului sau. De asemenea, oficialii acestei tari au dezvaluit ca intentioneaza sa majoreze semnificativ productia de titei luna viitoare, declansand practic un razboi al preturilor exact intr-un moment in care epidemia de coronavirus afecteaza cererea mondiala de petrol.
Cotatiile futures pentru titeiul Brent au scazut cu 12,23 dolari, adica cu 27%, pana la 33,04 dolari per baril, luni, in jurul orei 05:52 GMT, dupa ce anterior a coborat pana la 31,02 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat din februarie 2016.
"Arata ca o cursa in jos pentru a obtine comenzi", sustine Jonathan Barratt, director de investitii la Probis Securities in Sydney.
Piata aurului negrului a fost afectata de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic pretul titeiului, adoptand o strategie de... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 08:10
Eliminarea supraaccizei la carburanti la 1 ianuarie a determinat o scadere a pretului benzinei si motorinei la pompa. Ieftinirea putea fi mai mare, dar accizele au fost recalculate pentru a fi in concordanta cu noutatile legislative si sa fie in conformitate cu cele practicate in UE.
Finantele au decis, marti, 31 decembrie, la ora 19, ca ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuata de Parlament este prea mare, dar si ca nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, si au majorat accizele cu 9,11% fata de nivelul publicat cu o zi inainte in Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzina si cu 107 lei/1.000 l la motorina.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, miercuri, ca "este o mizerie" ca in timp ce romanii se pregateau de Revelion, Ministerul Finantelor a majorat accizele la carburanti: "Acesti oameni au inceput sa fure din buzunarele romanilor inca din prima zi a anului", sustinea liderul social-democratilor.
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a facut cateva precizari pe aceasta tema: "Vesti bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a mintit). Eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa. Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din Codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat de INS", a precizat pe Facebook Florin Citu.
Citeste... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 00:00
Parlamentul a votat, saptamana trecuta, eliminarea supraaccizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2020. In timpul dezbaterilor, Lia Olguta Vasilescu a declarat ca si PSD a facut acest lucru, dar pretul benzinei si al motorinei tot nu a scazut. Dar oare ce ne arata statisticile?
"Supraacciza... am eliminat-o si noi si ne-am trezit ca pretul la pompa nu a scazut. Pot sa pun pariu ca nici acum nu o sa scada. Chiar si Guvernul, printr-o nota interna, va roaga sa nu votati aceasta lege si sa nu eliminati supraacciza. (...)
O sa vedeti si dumneavoastra, cand o sa produca efecte aceasta lege, ca degeaba am eliminat supracciza, ca pretul la pompa nu a scazut si nu am facut altceva decat sa bagam in buzunarul marilor companii niste bani pe care ar fi trebuit sa ii ia statul. Dar daca nu ii vreti, nu e niciun fel de problema", a precizat social-democrata Lia Olguta Vasilescu, fost ministru al Muncii.
In ciuda acestor avertismente, cei din PSD au sustinut demersul liberalilor si au votat proiectul de lege, care a trecut astfel de Parlament. Acum se afla la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Ce ne arata statistica
Guvernul PSD condus de Victor Ponta este cel care a introdus supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant, in 2014, scopul declarat fiind acela de a strange fonduri suplimentare pentru investitii in infrastructura.
Dar banii nu au ajuns sa fie folositi in acest scop, fiind virati direct la bugetul de stat. Pana si Ponta a recunoscut ca... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 08:13
Cosmin-Stefan Marinescu, consilierul prezidential pentru politici economice, afirma ca eliminarea accizei suplimentare la carburanti in ianuarie 2017 si apoi reintroducerea acesteia in septembrie este "un ilustru exemplu de impredictibilitate", el prezentand si statistici ale Comisiei Europene care indica faptul ca preturile la pompa au crescut in ultimele saptamani.
"Acciza suplimentara asupra carburantilor, caci despre ea este vorba, a trebuit mai intai sa fie eliminata (ianuarie 2017), pentru ca mai recent sa fie reintrodusa (septembrie 2017). Nu doresc sa dezvolt aici motivele acestui stop-and-go fiscal, un ilustru exemplu de impredictibilitate.
Doresc doar sa evidentiez impactul accizei asupra preturilor, in contextul dezbaterilor recente. Pe de o parte, se considera ca eliminarea accizei nu s-a regasit in scaderea preturilor carburantilor in ianuarie 2017.
Pe de alta parte, ca reintroducerea accizei nu a ridicat deloc preturile in septembrie 2017, cu alte cuvinte impozitarea ar fi fost perfect neutra.
Statistica ne arata, insa, altceva. Si anume faptul ca in ianuarie 2017 preturile carburantilor au scazut, iar in septembrie au crescut (si probabil vor continua sa mai creasca, prin cea de-a doua runda de accizare de 16 bani/litru, de la 1 octombrie) ", arata Marinescu.
Consilierul prezidential publica, intr-o postare pe blog, o serie de grafice statistice, citand ca sursa Weekly Oil Bulletin al Comisiei Europene, din care rezulta ca in ianuarie 2017... mai mult
Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 11:51
Statul roman ar fi avut de doua ori de pierdut, daca marii comercianti de combustibil din tara noastra ar fi ales sa internalizeze dubla majorare a accizei. Astfel spus, erau doua variante: fie au de pierdut comerciantii si statul, fie consumatorii.
Explicatia este una simpla - prin faptul ca supraacciza se regaseste in pretul combustibilului, Guvernul castiga si de pe urma TVA din plata accizei majorate, dar si de pe urma impozitului pe profit.
Din TVA aferenta majorarii de accize, Guvernul roman ar putea sa incaseze 551 de milioane de lei, teoretic, scrie Profit.ro. In realitate, suma va fi aproximativ la jumatate, deoarece in cazul transportatorilor TVA este deductibila 100%, iar in cazul firmelor 50%. Chiar si asa, este o suma important care intra in bugetul statului.
Apoi, marii jucatori de pe piata combustibililor ar pierde aproximativ 2,9 miliarde de lei din profit, in urma internalizarii costurilor cu supracciza. Ar rezulta astfel o scadere a impozitului pe profit pe care aceste companii il platesc cu circa 464 de milioane de lei.
In plus, mai exista si banii pe care companiile ii platesc statului roman din dividende si din impozitul pe dividende.
Astfel, in total, Guvernul roman ar pierde anual peste trei sferturi de miliard de lei, iar comerciantii o suma mult mai mare, daca supraacciza nu ar fi platita din buzunarul cetateanului de rand. mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 11:18
Companiile care vand carburanti in Romania cresc foarte repede preturile, in functie de conditiile de pe pietele internationale, dar e cu totul alta poveste cand vine vorba de ieftiniri.
Datele Comisiei Europene, consultate de Ziare.com, arata ca un litru de carburant costa in tara noastra, pe 13 martie, 1,236 de euro.
Pretul este mai mare decat in state mai prospere, precum Polonia (1,113 euro/litru), Luxemburg (1,197 euro/litru) sau Austria (1,211 euro/litru).
Si statele vecine stau mai bine ca noi, avand in vedere ca in Bulgaria un litru de benzina costa 1,104 euro (cel mai mic pret din toata UE), iar in Ungaria - 1,190 euro.
Cum a evoluat pretul benzinei in Romania
Martie 2014: 1,255 euro/litruFebruarie 2015: 1,145 euro/litruMartie 2015: 1,236 euro/litru
Petrolul s-a prabusit, carburantii s-au ieftinit
Pretul benzinei se stabileste in functie de mai multi indicatori, printre care se numara cotatia petrolului, cursul dolarului, taxe si accize.
In consecinta, ...citeste mai departe despre "Anomalia de la pompa: Pretul benzinei scade cu greu, dar creste vertiginos" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 07:20
Distribuitorii vor fi obligati sa afiseze la pompa continutul de biocarburanti din benzina si motorina, conform unei hotarari de guvern adoptate miercuri.
Actul normativ armonizeaza legislatia romaneasca cu cea din Uniunea Europeana privind conditiile de introducere pe piata a benzinei si motorinei si de stabilirea a valorilor tinta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Potrivit Guvernului, prevederea se inscrie printre masurile de limitare a gazelor cu emisii de sera.
Romania are cea mai ieftina benzina din Europa, dar costul ei atarna cel mai greu in buzunarul romanilor, dupa bulgari.
Avem cea mai ieftina benzina din UE, dar platim cel mai mult pentru ea, dupa bulgari mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 17:25