Parlamentul a votat, saptamana trecuta, eliminarea supraaccizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2020. In timpul dezbaterilor, Lia Olguta Vasilescu a declarat ca si PSD a facut acest lucru, dar pretul benzinei si al motorinei tot nu a scazut. Dar oare ce ne arata statisticile?
"Supraacciza... am eliminat-o si noi si ne-am trezit ca pretul la pompa nu a scazut. Pot sa pun pariu ca nici acum nu o sa scada. Chiar si Guvernul, printr-o nota interna, va roaga sa nu votati aceasta lege si sa nu eliminati supraacciza. (...)
O sa vedeti si dumneavoastra, cand o sa produca efecte aceasta lege, ca degeaba am eliminat supracciza, ca pretul la pompa nu a scazut si nu am facut altceva decat sa bagam in buzunarul marilor companii niste bani pe care ar fi trebuit sa ii ia statul. Dar daca nu ii vreti, nu e niciun fel de problema", a precizat social-democrata Lia Olguta Vasilescu, fost ministru al Muncii.
In ciuda acestor avertismente, cei din PSD au sustinut demersul liberalilor si au votat proiectul de lege, care a trecut astfel de Parlament. Acum se afla la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Ce ne arata statistica
Guvernul PSD condus de Victor Ponta este cel care a introdus supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant, in 2014, scopul declarat fiind acela de a strange fonduri suplimentare pentru investitii in infrastructura.
Dar banii nu au ajuns sa fie folositi in acest scop, fiind virati direct la bugetul de stat. Pana si Ponta a recunoscut ca... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 08:13
De cativa ani incoace, motorina este mai scumpa decat benzina in Romania. Acesta situatie nu se regaseste insa in toate tarile Uniunii Europene, Spania fiind una dintre ele.
Am ales statul iberic pentru comparatie pentru ca acolo am observat, in timpul unei vizite recente, ca situatia preturilor carburantilor este inversa celei de la noi.
Astfel, potrivit statisticii Oil Bulletin publicata de Comisia Europeana, "momentul de cotitura" pentru diesel a fost la inceputul lui martie 2017. Atunci, in tara noastra, motorina a devenit mai scumpa decat benzina (1,060 vs. 1,056 euro/litru).
Trendul s-a mentinut pana in prezent. Pe 14 octombrie 2019, un litru de motorina costa, in medie, in tara noastra, 1,203 euro, fata de 1,158 euro - un litru de benzina.
"Tendinta de scumpire a motorinei reprezinta un trend vizibil in ultimii ani, in raport cu benzina. Motivul are legatura, in principal, cu orientarea politicilor publice: daca la inceput motorina era vazuta ca un mod de alimentare mai eficienta a motoarelor, accentul fiind pus pe consumul mai redus si pe stimularea industriei de autocamioane, ulterior, si in special dupa scandalul emisiilor poluante, atentia publica s-a orientat pe efectele negative asupra mediului mai mari ale motorinei in raport cu cele ale benzinei", explica Claudiu Cazacu, analist-sef la XTB Romania, intr-o declaratie pentru Ziare.com. El mai spune ca un alt motiv pentru scumpirea motorinei este cresterea taxarii acestui carburant, la nivelul... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 08:13
In primele patru luni din 2019, carburantii s-au scumpit in Romania mai mult decat media UE.
La inceputul anului, datele Oil Bulletin centralizate de Comisia Europeana arata ca un litru de benzina costa in tara noastra 1,065 euro, in timp ce media UE era de 1,331 euro.
In ianuarie, un sofer cu masina diesel scotea din buzunar 1,139 euro/litru, iar media la intregul bloc comunitar era de 1,287 euro pentru litrul de motorina.
Pe 1 aprilie, un litru de benzina costa in Romania 1,169 euro, ceea ce inseamna o scumpire de 8,9%, iar media UE era de 1,413 euro/litru, adica mai mare cu 5,8%.
La inceputul lunii, pretul unui litru de motorina era, in tara noastra, de 1,220 euro, adica cu 6,6% mai mare decat in ianuarie, in timp ce media UE era de 1,346 euro, consemnand o crestere de 4,38%.
Citeste si: Pana si GPL-ul s-a scumpit in ultimul an: Iata cat a crescut pretul la carburanti
Ce platim, de fapt, la pompa?
* TVA, accize si alte taxe (care merg direct in buzunarul statului);
* Costuri logistice (distributie primara si secundara - salarii, intretinere, amortizari);
* Costuri de operare retea de distributie (salarii, taxe, impozite locale, utilitati, investitii obligatorii);
* Costul materiei prime (inclusiv costurile aferente aprovizionarii si prelucrarii acesteia);
* Costuri financiare (dobanzi - credite investitii, curs valutar etc.);
* Adaos comercial.
Ancheta Consiliului Concurentei
Consiliul Concurentei a finalizat recent ancheta pe... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 08:20
Cosmin-Stefan Marinescu, consilierul prezidential pentru politici economice, afirma ca eliminarea accizei suplimentare la carburanti in ianuarie 2017 si apoi reintroducerea acesteia in septembrie este "un ilustru exemplu de impredictibilitate", el prezentand si statistici ale Comisiei Europene care indica faptul ca preturile la pompa au crescut in ultimele saptamani.
"Acciza suplimentara asupra carburantilor, caci despre ea este vorba, a trebuit mai intai sa fie eliminata (ianuarie 2017), pentru ca mai recent sa fie reintrodusa (septembrie 2017). Nu doresc sa dezvolt aici motivele acestui stop-and-go fiscal, un ilustru exemplu de impredictibilitate.
Doresc doar sa evidentiez impactul accizei asupra preturilor, in contextul dezbaterilor recente. Pe de o parte, se considera ca eliminarea accizei nu s-a regasit in scaderea preturilor carburantilor in ianuarie 2017.
Pe de alta parte, ca reintroducerea accizei nu a ridicat deloc preturile in septembrie 2017, cu alte cuvinte impozitarea ar fi fost perfect neutra.
Statistica ne arata, insa, altceva. Si anume faptul ca in ianuarie 2017 preturile carburantilor au scazut, iar in septembrie au crescut (si probabil vor continua sa mai creasca, prin cea de-a doua runda de accizare de 16 bani/litru, de la 1 octombrie) ", arata Marinescu.
Consilierul prezidential publica, intr-o postare pe blog, o serie de grafice statistice, citand ca sursa Weekly Oil Bulletin al Comisiei Europene, din care rezulta ca in ianuarie 2017... mai mult
Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 11:51
In noaptea ce tocmai a trecut, pretul carburantilor a crescut cu aproape 10 bani pe litru, ca urmare a majorarii accizei prin decizia Guvernului Tudose. A fost, insa, doar o etapa, urmand sa mai avem parte de o scumpire oficiala peste doua saptamani.
Nu a fost insa prima scumpire din ultimele doua saptamani, ci a doua. Anterior, pretul benzinei si motorinei crescuse, la inceputul lunii, cu circa 10 bani pe litru.
Spre exemplu, relateaza Profit.ro, in cazul OMV Petrom, cresterea este de peste 19 bani pe litru, de la inceputul lunii septembrie, toate sortimentele fiind acum peste 4,6 lei.
Asta in conditiile in care ministrul de Finante, Ionut Misa, estimase o scumpire de 16 bani, in prima etapa din 15 septembrie a majorarii accizei.
La un alt mare jucator de pe piata din Romania, Rompetrol, pretul benzinei si motorinei crescuse, insa, cu 22-23 de bani pe litru, de la inceputul lunii pana pe 14 septembrie, deci inainte de prima etapa a majorarii accizei. Si aici, toate sortimentele de combustibil au trecut de 4,5 lei.
De remarcat, insa, ca in aceasta perioada si pretul petrolului s-a majorat cu peste 8%, de la 49,56 de dolari (30 august) pana la 53,63 de dolari (13 septembrie).
Amintim ca, pe 30 august, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru reintroducerea supraaccizei la combustibili. Atunci, ministrul de Finante, Ionut Misa, a spus ca pretul combustibilului va creste in total cu 32 de bani, dupa majorarea accizei.
Pe 12 septembrie, premierul a... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 09:43
Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, a comparat decizia Guvernului Tudose de a majora pretul la combustibil cu o "hotie la drumul mare".
Astfel, dupa ce ministrul de Finante, Ionut Misa, a anuntat miercuri ca pretul combustibilului va creste cu 32 de bani, dupa majorarea accizei, suma ce va fi platita in plus pentru fiecare plin de benzina va fi de 15 lei, incepand cu 1 octombrie.
"15 lei in plus la fiecare plin! Pentru cine nu a aflat, NU este o HOTIE la drumul mare, este chiar o decizie a Guvernului Dragnea-Tudose-Tariceanu!
Haiducia de la Palatul Victoria a atins noi culmi. Peste tot sunt identificati 'dusmani ai poporului'. Se cauta vinovati, oameni si companii, doar, doar ascund incompetenta si lipsa de intelegere a ceea ce trebuie facut cu tara aceasta! Ca la orice scamatorie de genul 'Alba-Neagra', cei care pierd sunt oamenii de buna credinta.
Atragem atentia romanilor sa cantareasca foarte bine ce aleg sa creada. Stirile false, rostogolite cinic de premier si guvernanti, despre orice si, aproape oricine, sau realitatea!!!
Realitatea este ca acesta crestere a pretului carburantilor va conduce la:
⁃ cresterea costului pentru ce se produce;
⁃ cresterea pretului la ceea ce se cumpara;
⁃ cheltuieli tot mai mari in domenii care inca tin economia Romaniei (de la agricultura pana la industrie si servicii);
⁃ scaderea puterii de cumparare a romanilor", avertizeaza pe Facebook Raluca Turcan.
De asemenea, deputatul PNL sustine ca "e tot mai... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 16:01
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat, marti, ca este la curent cu proiectul de crestere a accizei la carburanti, explicand ca s-a ajuns la aceasta solutie deoarece producatorii nu au ieftinit pretul la pompa, desi pretul barilului este in scadere, iar masura nu ii va afecta pe consumatori, pentru care impactul va fi "nesemnificativ".
"Sunt la curent cu aceasta propunere de majorare a unor accize. Accizele au fost reduse, euroacciza a fost eliminata, din pacate ceea ce ne asteptam sa se intample, si anume o reducere a pretului carburantului la pompa, nu s-a intamplat.
Stiu ca au avut loc discutii la nivelul Guvernului cu operatorii economici, din domeniul petrolier, si propunerea care se are in vedere (...) este de a introduce o mica majorare a accizei", a explicat Tariceanu.
Iata tot ce trebuie sa stii despre majorarea accizei la carburanti
Acesta a afirmat ca masura va avea un impact "nesemnificativ" asupra pretului resimtit de consumator. "Pentru consumator nu va fi o povara, avand in vedere ca in acest moment pretul barilului si al carburantilor este redus. Discutia pe care am inteles ca Ministerul Finantelor a purtat-o cu operatorii economici este ca aceasta crestere sa fie practic absorbita in pretul actual", a mai spus seful ALDE.
"Aceasta majoare a accizei se va resimti intr-o masura nesemnificativa in pretul final al carburantului, la pompa. In Romania avem cele mai mici taxe pe carburanti. Din informarea de la Ministerul... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 15:40
Romania are cei mai ieftini carburanti din Uniunea Europeana (UE), potrivit statisticilor Eurostat aferente finalului lunii martie.
Pretul mediu al benzinei si motorinei din tara noastra a coborat si a ajuns foarte aproape de un euro pe litru.
Potrivit statisticii europene, citate de Digi 24, ambii carburanti costa 1,01 euro pe litru.
Bulgarii ne urmeaza, cu un pret similar pentru motorina, iar la benzina - 1,03 euro pe litru.
In Ungaria, carburantii depasesc 1 euro si 10 centi, insa cea mai scumpa benzina e in Italia, unde un litru costa 1,53 de euro.
Motorina este mai ieftina decat benzina in majoritatea tarilor europene, insa clasamentul preturilor mari este condus de Suedia, unde un litru de motorina costa 1,41 euro.
De ce s-au ieftinit carburantii
Pretul benzinei si motorinei a scazut incepand cu luna ianuarie, ca urmare a faptului ca au intrat in vigoare trei masuri importante:
- reducerea TVA de la 20% la 19%
- eliminarea supraaccizei de 7 eurocenti pe litrul de carburant
- reducerea nivelului accizelor, dupa cum urmeaza:
motorina de la 1897,08 lei/1000 litri la 1518,04 lei/1000 litribenzina fara plumb de la 2035,40 lei/1000 litri la 1656,36 lei/1000 litribenzina cu plumb de la 2327,27 lei/1000 litri la 1948,23 lei/1000 litri.
Citeste mai multe: Avem aproape cea mai ieftina benzina din UE, dupa ce taxele au fost reduse masiv de la 1 ianuarie ...citeste mai departe despre "Romania are cei mai ieftini carburanti din UE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 12:52
Pretul combustibililor sunt cele mai mari in Slovacia, comparativ cu statele vecine membre ale Uniunii Europene (Austria, Ungaria, Polonia si Cehia), conform datelor Eurostat. Soferii romani cumpara cea mai ieftina benzina, iar bulgarii beneficiaza de cel mai scazut pret la motorina. Referitor la pretul benzinei care include si taxele, Slovacia este pe locul 17 in UE la cele mai scazute preturi, in timp ce pretul motorinei este al doilea cel mai ridicat din UE (incluzand taxele). mai mult
Sambata, 25 Iulie 2009, ora 10:57