Preturile benzinei din SUA ar putea creste dupa ce operatorul american de conducte de carburanti Colonian Pipeline a anuntat ca nu stie cand va relua livrarile, dupa ce, in urma cu cateva zile, o grupare de hackeri i-a atacat reteaua de conducte.
Compania continua sa monitorizeze impactul opririi temporare a serviciului sau si sa lucreze la reluarea acestuia, dar nu a estimat momentul in care va face acest lucru, refuzand si sa faca alte comentarii, potrivit Reuters.
Incidentul este una dintre cele mai perturbatoare operatiuni de tipul digital ransom (atac cibernetiv efectuat in scopul obtinerii unei rascumparari) si a determinat apeluri din partea unor parlamentari americani pentru imbunatatirea protectiei infrastructurii energetice critice din Statele Unite impotriva hackerilor.
Colonial livreaza 2,5 milioane de barili de benzina si alti carburanti pe zi, de la rafinariile de pe coasta Golfului Mexic catre consumatorii de pe coasta de mijloc a Atlanticului si din sud-estul SUA.
Reteaua sa de 8.850 de kilometri deserveste aeroporturi majore, inclusiv Hartsfield Jackson Airport din Atlanta, cel mai tranzitat aeroport din lume.
Expertii din comertul cu carburanti, inclusiv Asociatia Americana pentru Automobile, au declarat ca o intrerupere de cateva zile ar putea avea un impact semnificativ asupra aprovizionarii regionale cu combustibil, in special in sud-estul SUA.
In timp ce ancheta guvernului SUA este in faza incipienta, un fost oficial american si doua... mai mult
Luni, 10 Mai 2021, ora 08:51
Unul dintre sectoare economice care au inregistrat cele mai mari pierderi in perioada pandemica a fost cel al energiei. In timp ce clientii s-au putut bucura, in masura in care mobilitatea nu le-a fost ingradita, de preturi mult reduse la pompa pentru benzina si motorina, companiile din domeniu si-au vazut obisnuitele profituri de miliarde topindu-se, vazand cu ochii.
Desigur, avand in vedere ponderea costurilor cu transportul in costurile fiecarui produs, probabil ar fi trebuit sa asistam si la ceva reduceri de preturi, macar la alimente, mai vizibile.
Oricum, odata ce socul indus de cererea redusa se diminueaza, putem vedea saptamana de saptamana cum pretul la pompa incepe sa creasca. Puteti vedea aceste realitati, cu ochiul liber, aruncand o privire pe graficele alaturate.
In ceea ce priveste benzina, conform celor de GlobalPetroPrice.com, pretul mediu pe in ultima saptamana este de 4.40 lei/litru. Minimul inregistrat a fost de 4.22 lei/litri in 18 mai. Pentru comparatie, pretul mediu la benzina in lume pentru aceasta perioada este de 4.90 lei. Cea mai ieftina benzina la nivel global o gasim in Venezuela (0,02 USD/litru), Iran (0,08 USD/litru) si Sudan (0,14 USD/litru). Cea mai scumpa benzina din lume este in Hong Kong (2,24 USD/litru), Republica Centrafricana (1,8 USD/litru), Olanda (1,73 USD/litru) si Norvegia (1,68 USD/litru). La vecinii nostri, pretul mediu al benzinei in ultima saptamana a fost: Bulgaria (0,95 USD/litru), Ungaria (1,13 USD/litru), Serbia... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 10:37
Romania nu va fi afectata pe termen scurt de scaderea dramatica a pretului petrolului de pe pietele americane, iar pe fondul unul declin al cotatiei barilului Brent in Europa, vom avea o scadere a pretului la pompa al benzinei si motorinei, a declarat, marti, la Digi 24, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
"Romania, ca si Europa, este legata de cotatia Brent a petrolului, iar acolo pretul petrolului e in jur de 25 de dolari. Mai mult, dupa parerea mea, Romania nu va fi afectata pe termen scurt de aceasta scadere dramatica de pe pietele americane din doua motive: o data ca suntem conectati la piata Brent care are o cotatie de 25 de dolari, cat de cat normala si reala in acest moment, iar in al doilea rand Romania este importator net de petrol. Intr-un an cu o economie care functioneaza in mod normal, Romania consuma in jur de 11 milioane de barili de petrol, din care 4 milioane sunt asigurati de productia interna. Practic, importam cam in jur de 60% din necesarul de petrol al consumului intern. Productia interna a Romaniei se mentine la acelasi nivel constant de 4 milioane de barili anual. Deci, nu exista risc ca sa avem posibilitatea inchiderilor de sonde pentru faptul ca nu mai avem unde pune productia de petrol, cum se intampla in acest moment in America", a spus Popescu.
Ministrul de resort a mentionat, in acest context, ca o scadere a pretului carburantilor la pompa va reprezenta un lucru pozitiv pentru populatie.
"Ceea ce se... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 15:42
In ultima luna, Ungaria a devenit tara cu cei mai ieftini carburanti din Uniunea Europeana, "suflandu-i" Romaniei acest titlu. Primele semnale arata ca cererea si evolutia cursului valutar au fost principalii factori care au determinat ieftinirea benzinei si motorinei intr-o proportie mai mare la vecini decat la noi.
Cele mai recente date publicate de Comisia Europeana in raportul Oil Bulletin, valabile pentru 6 aprilie, arata ca un litru de benzina costa in Ungaria, in medie, 0,804 euro, iar un litru de motorina - 0,916 euro.
In niciun alt stat membru din UE nu gasim benzina mai ieftina.
In Polonia, preturile erau de 0,901 euro/litru, respectiv 0,934 euro/litru, in Bulgaria - 0,910 euro/litru, respectiv 0,909 euro/litru, in Romania - 0,933 euro/litru, respectiv - 0,968 euro/litru, iar Luxemburg se remarca la diesel - 0,902 euro/litru.
Astfel, pozitia Ungariei in acest top e putin atipica, avand in vedere ca, in ultimii ani, in Romania, Bulgaria si Polonia erau de obicei cele mai mici preturi (si Luxemburg la motorina).
In fapt, noi am pierdut acest "titlu" de curand, avand in vedere ca pe 16 martie, aveam cei mai ieftini carburanti din UE.
De ce Ungaria are preturi mai mici la carburanti ca noi?
In contextul scaderii cererii la nivel mondial pentru benzina si motorina, pe fondul restrictiilor de circulatie impuse in contextul COVID-19 si razboiului de pe piata petrolului (incheiat de curand), preturile carburantilor au scazut semnificativ in ultimele... mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2020, ora 11:51
Cererea pentru petrol este in scadere, in timp ce productia creste galopant. Prin urmare, pretul a scazut semnificativ si a ajuns, luni, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani.
The Guardian explica pe scurt cum s-a ajuns la aceasta situatie.
Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, a coborat sub 23 de dolari pe baril, in tranzactiile de luni dimineata, acesta fiind cel mai mic nivel din noiembrie 2002 - cand SUA si Marea Britanie se pregateau sa invadeze Irakul.
Scaderea cererii are explicatii destul de simple. Ca o consecinta a pandemiei COVID-19, avioanele au fost tinute la sol in numar mare, multi oameni lucreaza de acasa (si, prin urmare, nu mai folosesc masinile personale pentru transport), iar marile economii consumatoare de petrol si produse derivate ar putea fi lovite de recesiune, asadar, combustibilii fosili vor fi folositi mult mai putin.
Cat despre ce se intampla pe partea de productie, aici lucrurile se complica. In mod normal, daca cererea scade, atunci raspunsul normal al producatorilor ar fi sa-si limiteze capacitatea, in speranta ca pretul se va stabiliza.
Dar, de data aceasta, situatia e alta. Arabia Saudita a dat robinetele la maxim, chiar daca veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici. Motivul? Aceasta tara face un joc de putere cu alte doua natiuni importante pe piata petrolului: SUA si Rusia.
Pe de o parte, sauditii spera ca scaderea pretului sa puna presiune pe producatorii americani ce extrag petrol din... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 00:00
Romania are cei mai ieftini carburanti din intreaga UE, dupa ce petrolul s-a ieftinit in contextul scaderii cererii din cauza crizei provocate de COVID-19 si de razboiul preturilor care are loc pe piata titeiului.
Potrivit statisticii Oil Bulletin publicata de Comisia Europeana pe 16 martie, in tara noastra, un litru de benzina costa, in medie, sub un euro (mai exact, 0,981 euro), iar un litru de motorina - 1,015 euro.
Imediat dupa noi se afla Ungaria (1,017 euro/litrul de benzina, respectiv 1,044 euro/litrul de motorina), Bulgaria (1,059 euro/litrul de benzina, respectiv 1,058 euro/litrul de motorina) si Polonia (1,046 euro/litrul de benzina, respectiv 1,070 euro/litrul de motorina).
Cei mai scumpi carburanti se gasesc in Olanda (1,551 euro/litrul de benzina, respectiv 1,244 euro/litrul de motorina), Grecia (1,50 euro/litrul de benzina, respectiv 1,26 euro/litrul de motorina) si Italia (1,496 euro/litrul de benzina, respectiv 1,389 euro/litrul de motorina). Suedia are cea mai scumpa motorina - 1,399 euro/litru, iar un litru de benzina costa 1,330 euro/litru.
Afla mai multe AICI despre cauzele ieftinirii carburantilor din ultima vreme
Benzina si motorina, sub 5 lei/litru. Cu cat s-au ieftinit carburantii comparativ cu inceputul anului. Cat costa un plin
Am comparat preturile la cateva statii de alimentare practicate pe 2 ianuarie si pe 19 martie, pentru a vedea cu cati bani scoatem mai putin din portofel.
Astfel, la statia Petrom din zona bulevardului... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 00:00
In vreme ce coronavirusul afecteaza cererea mondiala de petrol, Arabia Saudita a declansat un razboi al preturilor, astfel ca "aurul negru" s-a ieftinit masiv in ultima vreme. Iar acest lucru se reflecta si la pompa.
Petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, a debutat in forta in 2020, cotatia ajungand pe 6 ianuarie aproape de 70 de dolari pe baril.
Ulterior, insa, aceasta a scazut treptat pana aproape de 50 de dolari pe baril, la finalul lunii februarie.
Dar iata ca luni dimineata, 9 martie, pretul s-a prabusit, dupa cum arata statisticile publicate de Markets Insider.
Scaderea a fost de aproximativ 30%, dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca a redus pretul oficial de vanzare al petrolului sau. De asemenea, oficialii acestei tari au dezvaluit ca intentioneaza sa majoreze semnificativ productia de titei luna viitoare, declansand practic un razboi al preturilor exact intr-un moment in care epidemia de coronavirus afecteaza cererea mondiala de petrol.
Cotatiile futures pentru titeiul Brent au scazut cu 12,23 dolari, adica cu 27%, pana la 33,04 dolari per baril, luni, in jurul orei 05:52 GMT, dupa ce anterior a coborat pana la 31,02 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat din februarie 2016.
"Arata ca o cursa in jos pentru a obtine comenzi", sustine Jonathan Barratt, director de investitii la Probis Securities in Sydney.
Piata aurului negrului a fost afectata de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic pretul titeiului, adoptand o strategie de... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 08:10
Parlamentul a votat, saptamana trecuta, eliminarea supraaccizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2020. In timpul dezbaterilor, Lia Olguta Vasilescu a declarat ca si PSD a facut acest lucru, dar pretul benzinei si al motorinei tot nu a scazut. Dar oare ce ne arata statisticile?
"Supraacciza... am eliminat-o si noi si ne-am trezit ca pretul la pompa nu a scazut. Pot sa pun pariu ca nici acum nu o sa scada. Chiar si Guvernul, printr-o nota interna, va roaga sa nu votati aceasta lege si sa nu eliminati supraacciza. (...)
O sa vedeti si dumneavoastra, cand o sa produca efecte aceasta lege, ca degeaba am eliminat supracciza, ca pretul la pompa nu a scazut si nu am facut altceva decat sa bagam in buzunarul marilor companii niste bani pe care ar fi trebuit sa ii ia statul. Dar daca nu ii vreti, nu e niciun fel de problema", a precizat social-democrata Lia Olguta Vasilescu, fost ministru al Muncii.
In ciuda acestor avertismente, cei din PSD au sustinut demersul liberalilor si au votat proiectul de lege, care a trecut astfel de Parlament. Acum se afla la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Ce ne arata statistica
Guvernul PSD condus de Victor Ponta este cel care a introdus supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant, in 2014, scopul declarat fiind acela de a strange fonduri suplimentare pentru investitii in infrastructura.
Dar banii nu au ajuns sa fie folositi in acest scop, fiind virati direct la bugetul de stat. Pana si Ponta a recunoscut ca... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 08:13
Pretul benzinei si al motorinei ne arde la buzunare: avem cea mai mare scumpire dintre statele membre UE, in ultimul an. O combinatie intre haosul din sistemul fiscal, supraacciza reintrodusa in toamna lui 2017, devalorizarea leului in fata principalelor monede si scumpirea barilului de petrol ne-a adus in aceasta situatie.
Ziare.com a consultat datele publicate de Comisia Europeana pentru a vedea cati bani dam in plus atunci cand mergem sa ne alimentam masinile.
Benzina s-a scumpit de doua ori mai rapid ca media la nivelul UE
Pret benzina 27 august 2018: 1,235 euro pe litru
Pret benzina 28 august 2017: 1,009 euro pe litru
Scumpirea este de peste 18% intr-un an! Adica pretul benzinei a crescut in Romania, in aceste 12 luni, de aproape doua ori mai repede ca media UE. In aceasta perioada, carburantul s-a scumpit cu 10% la nivelul intregului bloc comunitar.
Sursa date: Comisia Europeana / Oil Bulletin
Statistica europeana arata ca suntem pe locul al patrulea in randul statelor membre cu cea mai ieftina benzina, la finalul acestei luni. Astfel, cu 1,235 euro pe litru, ne aflam dupa Bulgaria (1,139 euro/litru), Polonia (1,194 euro/litru) si Ungaria (1,232 euro/litru) . In aceste tari pretul a crescut intr-un ritm mai scazut decat in cazul nostru, respectiv cu 11,67%, 12,3% si 8,27% in ultimul an.
Austria are un pret al benzinei apropiat de al nostru (1,297 euro/litru), la fel si Luxemburg (1,278 euro/litru) . In aceste state, insa, salariul mediu este... mai mult
Sambata, 01 Septembrie 2018, ora 00:00