Cererea pentru petrol este in scadere, in timp ce productia creste galopant. Prin urmare, pretul a scazut semnificativ si a ajuns, luni, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani.
The Guardian explica pe scurt cum s-a ajuns la aceasta situatie.
Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, a coborat sub 23 de dolari pe baril, in tranzactiile de luni dimineata, acesta fiind cel mai mic nivel din noiembrie 2002 - cand SUA si Marea Britanie se pregateau sa invadeze Irakul.
Scaderea cererii are explicatii destul de simple. Ca o consecinta a pandemiei COVID-19, avioanele au fost tinute la sol in numar mare, multi oameni lucreaza de acasa (si, prin urmare, nu mai folosesc masinile personale pentru transport), iar marile economii consumatoare de petrol si produse derivate ar putea fi lovite de recesiune, asadar, combustibilii fosili vor fi folositi mult mai putin.
Cat despre ce se intampla pe partea de productie, aici lucrurile se complica. In mod normal, daca cererea scade, atunci raspunsul normal al producatorilor ar fi sa-si limiteze capacitatea, in speranta ca pretul se va stabiliza.
Dar, de data aceasta, situatia e alta. Arabia Saudita a dat robinetele la maxim, chiar daca veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici. Motivul? Aceasta tara face un joc de putere cu alte doua natiuni importante pe piata petrolului: SUA si Rusia.
Pe de o parte, sauditii spera ca scaderea pretului sa puna presiune pe producatorii americani ce extrag petrol din... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 00:00
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat, miercuri, prima reducere a productiei de la criza financiara din 2008, asa ca pretul barilului de titei a urcat cu 8%, la 50 de dolari.
Asta se va traduce cel mai probabil printr-o scumpire a carburantilor si in Romania.
Acordul OPEC vine dupa ce Arabia Saudita si aliatii sai din Golf au acceptat reduceri majore ale productiei, iar Iranul a fost de acord cu o inghetare a productiei, transmite Financial Times (FT).
Reuniunea continua la sediul OPEC din Viena, pentru a finaliza detaliile acordului, dar surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca principalele obstacole au fost depasite.
Cele 13 state membre ale cartelului isi vor reduce productia cu aproximativ 4,5%, sau 1,2 milioane barili pe zi, pana la 32,5 milioane barili pe zi, urmand sa fie stabilite pentru fiecare stat membru OPEC tinte de productie.
Analistii se asteapta ca Arabia Saudita sa efectueze cea mai semnificativa reducere a... citeste mai departe despre "Se scumpeste benzina! Prima reducere a productiei din ultimii 8 ani a crescut pretul petrolului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 21:30
Pretul barilului de petrol ar putea atinge in curand noi minime istorice, astfel ca o saturatie masiva a aprovizionarii mondiale va persista pana la sfarsitul anului 2016.
Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, a publicat vineri un raport in privinta pretului petrolului, subliniind ca acesta va fi "si mai scazut pentru si mai mult timp", relateaza CNN Money.
Astfel, temerile privind un baril de petrol cotat la 40 de dolari vor fi depasite de prognoza ce estimeaza o scadere a pretului pana la 20 de dolari.
Pentru anul 2016, pretul mediu al unui baril de petrol este estimat la 45 de dolari, in scadere de la o estimare de 57 de dolari, insa compania a precizat ca riscul unei prabusiri catre pragul de 20 de dolari este tot mai crescut.
Exclusiv Analiza unui colaborator Forbes: pretul benzinei in SUA si Europa. Cum sta Romania
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), formata din 12 state din Asia, Africa si America de Sud, va ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului, in cadere libera - cine va castiga si cine va pierde" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 17:55
Barilul de petrol se tranzactioneaza la New York la minimul a aproape patru luni si se indreapta catre cea mai mare scadere lunara incepand din mai, dupa ce mai multe rafinarii americane situate pe coasta de Est a SUA au redus productia din cauza uraganului Sandy.
Contractele futures pe petrol au scazut cu pana la 0,5%. Companiile Phillips 66, Hess Corp, NuStar Energy si PBF Energy au inchis rafinarii sau au redus productia inainte ca Sandy sa atinga uscatul in Statele Unite, potrivit Bloomberg.
Pretul benzinei a coborat dupa ce a atins luni maximul a aproape doua saptamani.
"Se va pierde o parte din cerere in urma inchiderii rafinariilor, iar aceasta este o estimare usor precauta. Spre deosebire de zona Golfului Mexic, nu exista insa productie de petrol care sa fie afectata, astfel ca impactul asupra aprovizionarii va fi minim", a declarat Harry Tchilinguirian, sef pentru strategie pe piata materiilor prime la BNP Paribas Londra.
Contractele au inchis sedinta precedenta la 85,54 dolari, minimul incepand cu 10 iulie. Preturile au scazut cu 7,1% in octombrie si cu 13% in acest an.
Pretul petrolului Brent cu livrare in decembrie a scazut 10 centi pe piata din Londra, la 109,34 dolari. Diferenta fata de petrolul tranzactionat in SUA a crescut pentru a sasea zi consecutiv, la 23,9 dolari, aproape de maximul a peste un an.
Benzina cu livrare in noiembrie la New York a scazut cu 1,6 centi, la 2,74 dolari pe galon (3,78 litri). Pretul benzinei a urcat luni cu... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 15:59
Pretul petrolului Brent a inregistrat in luna mai cel mai mare declin din ultimii doi ani, sub 102 dolari pe baril. Valoarea inregistrata este pusa pe seama situatiei economice din Spania si a rezultatelor financiare din SUA.
Piata a ajuns sub presiune dupa informatiile privind revizuirea cresterii PIB-ului SUA din primul trimestru de la estimarea initiala de 2,2% la 1,9% si a evolutiei sub asteptari a pietei americane a muncii, saptamana trecuta.
Increderea din piata continua sa fie afectata si de temerile legate de criza datoriilor din zona euro.
Randamentele obligatiunilor si costurile asigurarii datoriilor Spaniei si Italiei au crescut luni din cauza temerilor investitorilor legate de o posibila iesire a Greciei din zona euro, in timp ce randamentele obligatiunilor germane au atins minime record.
Cresterea stocurilor americane de petrol la cel mai ridicat nivel din iulie 1990, potrivit datelor Administratiei pentru Informatii in Energie din SUA a accentuat declinul cotatiilor.
Petrolul destinat pietei americane este tranzactionat in scadere cu 1,3 dolari, la 86,52 dolari pe baril.
Pretul petrolului Brent cu livrare in iulie a scazut cu 1,8 dolari, la un minim al sedintei de 101,67 dolari pe baril, iar la ora 15:15 GMT era de 101,9 dolari pe baril. mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 10:03
Ministrul Iranian al Economiei, Shamseddin Hosseini, a declarat ca pretul petrolului va creste din cauza sanctiunilor menite sa convinga tarile din Golful Persic sa renunte la programul nuclear.
Pretul petrolului ar putea ajunge si la 160 de dolari barilul daca Uniunea Europeana nu renunta la embargoul impus pe 1 iulie, a declarat Hosseini intr-un interviu CNN.
In cadrul Sumitului G8 de la Maryland reprezentatii celor mai puternice tari din lume au discutat despre ambitiile nucleare ale Iranului, scrie Bloomberg.
"Noi trebuie sa acordam foarte mare atentie atunci cand vorbim despre veniturile obtinute din vanzarile de petrol. Care sunt marii castigatori sau pierdanti ai acestor sanctiuni?".
"Intr-adevar este dificil. Dar nu doar pentru Iran. Putem fi toti siguri ca va exista o crestere considerabila a preturilor pe piata internationala de petrol. Este aceasta cea mai buna aborare?" , a spus Hosseini.
Ministrul Iranian a spus ca tara lui a indurat timp de 33 de ani sanctiuni "dar acest lucru nu a facut decat sa arate ca economia Iranului este atat de puternica incat nu poate fi afectata nici macar de aceste masuri. In plus, nu este singura economie ca are de suferit".
Liderii prezenti la summitul G8 au spus ca sunt pregatiti sa apeleze la Agentia Internationala pentru Energie sa ia masurile necesare pentru a garanta aprovizionarea cu petrol a tarilor in cazul in care apar intreruperi.
In G8 sunt prezente tari ca SUA, Canada, Anglia, Germania,... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:04
Pretul unui baril de petrol a crecut pana la 96 de dolari, dupa ce ingrijorarile cu privire la activitatile nucleare din Iran au fost "compensate" de incertitudinea cu privire la modul in care Italia se va ocupa de criza datoriilor.
Pretul pentru petrolul brut, cu livrare in decembrie a crescut cu 56 de centi, pana la 96.08 de dolari/baril, pe pietele de tranzactionare din New York, arata Business Week.
In Londra, petroul brent a crescut pana la 115.78 de dolari/barile pe bursa ICE Futures.
Titeiul crude nu a mai crescut din 4 octombrie, cand avea o valoare de 75 de dolari/baril.
Indoielile cu privire la capacitatea premierului Silvio Berlusconi de a solutia criza datoriilor suverane au adus din nou investitorii pe muche de cutit, remarca publicatia citata. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 16:54
Pretul petrolului Brent a depasit luni 119 dolari pe baril, iar cotatia de referinta pe piata americana a atins maximul ultimilor doi ani si jumatate, la peste 108 dolari pe baril, din cauza temerilor privind tensiunile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, transmite Reuters, citat de Mediafax.Cresterea economica globala impinge in sus cererea pentru petrol si energie, in contextul unei scaderi a productiei cauzate de criza din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
Totodata, aparenta lipsa de reactie a OPEC sprijina directia pietei.
Ministrul petrolului din Iran a declarat ca nu este nevoie ca OPEC sa convoace o reuniune extraordinara pentru a aborda problema pretului ridicat al titeiului.
In acest context, pretul petrolului Brent a urcat cu 39 de centi pe pietele asiatice, la 119,09 dolari pe baril, in usoara retragere de la maximul sesiunii de luni, de 119,48 dolari pe baril, aproape de maximul ultimilor doi ani si jumatate de 119,79 dolari pe baril inregistrat pe 24 februarie.
Totodata, cotatia de referinta pe piata americana a avansat cu 42 de centi, la 108,36 dolari pe baril, dupa un maxim de 108,74 dolari pe baril inregistrat pe parcursul noptii, cel mai ridicat nivel din septembrie 2008. mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 09:41
Barilul de petrol ar putea ajunge in scurt timp la un maxim istoric de 220 de dolari pe baril, daca revoltele din Algeria si mai ales din Libia ar duce la incetarea livrarilor de petrol din aceste tari. "Daca Libia si Algeria ar opri productia de petrol dintr-o data, preturile ar putea ajunge la peste 220 de dolari pe baril si capacitatea de stocare a OPEC ar fi redusa la 2,1 milioane de barili pe zi, niveluri similare cu cele vazute in timpul Razboiului din Golf si cand preturile au atins 147 de dolari in 2008", arata o nota trimisa de banca japoneza Nomura.Nomura a realizat o paralela intre tensiunile de acum din lumea araba si razboiul din Golf. In prima faza a acestuia, pretul petrolului a crescut cu 21%, comparabil cu ce se intampla acum in Libia (pretul barilului a crescut cu 13%).
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 23:44