Pretul fara taxe al carburantilor in Romania a continuat sa fie si in acest an mai mare decat media la nivelul Uniunii Europene, in timp ce taxele aplicate de stat sunt printre cele mai mici din spatiul comunitar, dupa cum reiese din informatiile centralizate de Comisia Europeana.
Astfel, ultimul numar al publicatiei Oil Bulletin a Comisiei Europene, cel din 18 decembrie 2017, arata ca, in Romania, pretul unui litru de benzina, fara taxe, este de 0,511 euro, in timp ce media UE este de 0,508 euro. La fel si la motorina, unde pretul fara taxe este de 0,560 euro pe litru, iar media UE, de 0,542 euro pe litru.
Si mai interesant este ca, fata de inceputul anului, pretul fara taxe al carburantilor a crescut mai mult la noi in tara decat media UE.
Astfel, in cazul benzinei, tarifele in Romania sunt mai mari cu 1,1%, in timp ce media UE a scazut cu 1%. La motorina, preturile in Romania au crescut cu 5%, iar media UE, cu doar 1,1%.
Daca includem si taxele, adica TVA (19%) si accizele pe care soferii le platesc in pretul carburantilor si care merg la bugetul de stat, pretul final la pompa este de 1,117 euro pe litru in cazul benzinei si 1,140 euro pe litru la motorina.
Acestea sunt mai mici decat media europeana, care este de 1,363 euro pe litru la benzina si 1,249 euro pe litru la motorina.
Din faptul ca pretul fara taxe in Romania este mai mare decat cel al mediei UE, iar pretul cu taxe este mai mic, reiese ca nivelul de taxare este relativ redus in Romania fata... mai mult
Joi, 28 Decembrie 2017, ora 19:23
Guvernul are in plan cresterea accizelor la carburanti, iar acest anunt a venit la pachet cu atacuri din partea social-democratilor la gigantii din domeniu, in vreme ce transportatorii au trimis avertismente dupa avertismente in legatura cu efectele negative ale masurii, respinse insa de Executiv.
Dar daca ne indepartam putin de circul mediatic, atunci ne vom da seama ca cei care au de pierdut sunt, de fapt, romanii.
Potrivit unui proiect de ordonanta al Ministerului Finantelor, de la 1 septembrie, acciza pentru benzina fara plumb va fi de 2.643,39 lei/tona, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri, iar acciza pentru motorina va fi de 2.245,11 lei/tona, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri.
In prezent, accizele sunt de 1.656,36 lei/1.000 litri pentru benzina fara plumb si de 1.518,04 lei/1.000 litri pentru motorina, ceea ce inseamna o crestere a accizei la benzina fara plumb cu 23% si a accizei la motorina cu 25%.
La benzina cu plumb, mai putin utilizata, acciza creste cu 19,5%, de la 1.948,23 lei/1.000 litri in prezent pana la 2.327,27 lei/1.000 de litri.
Practic, se revine exact la nivelul din 2016, cand era in vigoare supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburanti introdusa de Guvernul Ponta in 2014.
In urma majorarii accizei, un litru de benzina fara plumb sau de motorina se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani.
Premierul Mihai Tudose a spus cu subiect si predicat ca scopul acestei masuri este sa aduca mai multi bani la buget, pe... mai mult
Luni, 14 August 2017, ora 06:49
Pretul unui kilometru de autostrada in Romania este de trei ori mai mare decat in Bulgaria, potrivit unui raport al Consiliului Concurentei (CC) pentru piata lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi, dat miercuri publicitatii.
In urma prelucrarii datelor si informatiilor puse la dispozitie de CNADNR, in Romania, pretul mediu al unui kilometru de autostrada construit in zona de ses este de 23,34 milioane lei/km, iar cel al unui kilometru de autostrada construit in zona de deal este de 20,87 milioane lei/km, ambele peste nivelul standardelor de cost.
"In cadrul analizei s-a constatat o variatie semnificativa a preturilor medii pe kilometrul de autostrada. Spre exemplu, la zona de ses, in Romania, preturile au variat in intervalul 2,68 milioane de euro (tronsonul Fetesti - Cernavoda) si 11,61 milioane de euro (varianta de ocolire Pitesti), in Bulgaria intre 2 milioane de euro (tronsonul Tracia - Nova Zagora - Yambol) si 2,8 milioane de euro (Hemus - Sofia si Yana), iar in Polonia intre 4,6 milioane de euro (Zgorzelec - Krzyzowa) si 12,4 milioane de euro (Zgorzelec - Krzyzowa)", releva datele raportului.
Prin urmare, conform CC, in Romania, variatia pretului mediu pentru un kilometru de autostrada construit in aceeasi forma de relief este cea mai mare (45,86%), fata de Polonia (36,42%) si Bulgaria (14,22%). Comparativ cu Bulgaria, pretul mediu/kilometru de autostrada construit in zona de ses este de aproape trei ori mai mare.
Actele aditionale,... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 14:07
Lucrarile la Autostrada Arad-Timisoara - care a fost deschisa traficului in decembrie 2011, desi proiectul nu era finalizat, astfel ca se circula cu restrictii de viteza - au fost receptionate vineri, fiind ridicate si restrictiile, iar lucrarile au o garantie de doi ani.
In cadrul unei conferinte de presa care a avut loc, vineri, la Hotelul Continental din Timisoara, cu ocazia receptiei lucrarilor la Autostrada Arad-Timisoara, au fost prezentate imagini de pe autostrada, in care apareau atat indicatoarele cu restrictiile de viteza impuse de constructori pana la finalizarea ultimelor lucrari, cat si mai multe parapete de avertizare ca in zona inca se lucreaza.
Potrivit constructorilor, toate aceste restrictii au fost ridicate acum.
Managerul de proiect, Octavian Brasai, a declarat ca nu mai sunt probleme pe acest tronson, ca toate restrictiile au fost ridicate, putandu-se circula cu 130 de kilometri pe ora, si ca timp de doi ani se vor putea repara eventuale probleme ce vor mai aparea, deoarece atat este si garantia.
"Probabil ca ati vazut probleme, ieri (joi - n.r.), dar intre timp a avut loc receptia la terminarea lucrarii si acum nu mai sunt probleme. In presa s-a mai zis ca e vorba de o receptie intermediara, dar, de fapt, vorbim de receptia finala pe care o facem astazi (vineri - n.r.). Aceasta receptie are doua anexe in care se trec lucrarile care nu sunt finalizate sau care s-a constatat ca nu sunt bine facute. Toate acestea sunt rezolvate in prezent.... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 15:26
Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, miercuri, ca valoarea autostrazii Craiova-Pitesti depaseste suma de 1,5 miliarde de euro, insa cifra nu trebuie sa sperie, pentru ca autostrada se va realiza pe banii investitorilor, care isi asuma investitia.
Vasilescu a mai spus ca modalitatea in care se va construi aceasta autostrada reprezinta o premiera pentru Romania si nu intelege de ce in ultimii 20 de ani nu s-au realizat autostrazi cu banii investitorilor pe care sa ii recupereze ulterior din taxe.
"Sunt cinci consortii interesate (n.r. - de construirea autostrazii Craiova-Pitesti). Stiu despre doua dintre ele - unul spaniol si unul chinezesc, acestea erau informatiile de actualitate acum vreo luna de zile, cand au fost si la mine in birou si bineinteles ca i-am directionat catre Ministerul Marilor Proiecte si catre CNADNR.
Noi speram sa se inteleaga pana la urma cumva, pentru ca aici va fi o negociere care va trebui purtata intre Guvern si aceste consortii, avand in vedere ca investitia se va face pe banii acestor consortii", a spus Vasilescu.
Potrivit primarului Craiovei, valoarea autostrazii este undeva peste 1,5 miliarde de euro, asta insemnand ca va trebui sa isi recupereze banii respectivi in urmatorii 10 ani.
"Va trebui ca noi, cei care ne vom deplasa pe aceasta autostrada, sa suportam o taxa, dar din punctul meu de vedere este foarte in regula acest lucru, asa cum se intampla peste tot in UE, iar taxa respectiva este pur si simplu... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 15:39
Guvernul concesioneaza, din nou, autostrada Comarnic-Brasov. Contractul de concesiune pentru executia, exploatarea si intretinerea autostrazii Comarnic-Brasov se ridica la 982,85 milioane de euro, pentru autostrada de 58 de kilometri.
Autostrada va fi impartita in doua tronsoane, Comarnic-Predeal si Predeal-Brasov. De-a lungul celor 58 de kilometri vor fi amplasate 57 de poduri si 5 pasaje, potrivit anuntului de licitatie.
Termenul-limita pentru depunerea ofertelor este 21 ianuarie 2013, iar pretul ofertei va cantari in proportie de 75% in decizia de atribuire a contractului.
Companiile care isi depun oferta trebuie sa fi avut, in ultimii trei ani, o cifra de afaceri anuala medie de cel putin 1,3 miliarde de lei, din activitatea de constructii de infrastructura rutiera.
Romania concesioneaza, in total, 370 de km de autostrada. Este vorba despre patru tronsoane pe care statul vrea sa le construiasca in concesiune: Comarnic-Brasov, Craiova-Pitesti, Ploiesti-Buzau-Focsani si centura de sud a Bucurestiului. mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 14:46
Romania a avut candva peste 3.000 kilometri de autostrada, insa numai pe hartie, in proiectele lui Nicolae Ceausescu, in timp ce in realitate a fost construita numai o zecime, potrivit unui articol postat pe blogul publicatiei britanice The Economist. In comparatie, Ungaria, tara cu o suprafata de peste doua ori mai mica decat Romania, are 1.100 de kilometri de autostrada.
Daca vrei sa descoperi Romania nu conduce, inchiriaza un elicopter. Acesta a fost sfatul pe care presedintele Traian Basescu l-a dat, in martie, unor potentiali investitori din regiunea Golfului Persic, se spune in articolul "Drumurile romanesti: Tristetea autostrazilor din Romania" postat pe blogul publicatiei.
"Nu am descoperit niciodata Romania asa cum am facut-o din elicopter", a spus presedintele, admitand ca infrastructura de transport a tarii este mult subdezvoltata.
Este cu siguranta o imagine trista. Cea mai mare parte a celor 300 de kilometri de autostrada din Romania au fost construiti in perioada comunista si varsta lor se vede.
Drumurile care leaga Bucuresti de alte orase sunt foarte aglomerate.
Trenurile se taraie la nu mai mult de 50-60 de kilometri pe ora, mai incet chiar decat atunci cand au fost construite caile ferate.
Dunarea uimeste putinii turisti de pe vasele de croaziera cu imensitatile sale neexploatate. Un raport al Forumului Economic Mondial plaseaza Romania pe pozitia a 134-a din 139 de state dupa calitatea drumurilor.
"Tara a avut odata peste 3.000 de kilometri de... mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 17:51