Masura de crestere a dobanzii cheie de la 10,5% la 17% adoptata de Banca Centrala a Rusiei nu a reusit sa opreasca devalorizarea accentuata a rublei. Toti ochii se indreapta acum spre ultima resursa pe care Moscova o poate pune in joc, pentru a limita efectele dezastrului produs de sanctiunile economice si caderea pretului petrolului: rezerva de aur a Bancii Centrale.
Aproximativ 10% din rezerva valutara a Rusiei este sub forma de aur, in depozitele Bancii Centrale. Este vorba despre 1.169,5 tone de aur, 150 de tone fiind adaugate numai in cursul acestui an, dupa cum a mentionat guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, in fata Dumei, informeaza Bloomberg.
Rusia trece printr-un moment mai mult decat delicat, in ceea ce priveste stabilizarea monedei nationale si reducerea deficitului bugetar. Pana acum, o suma de 80 de miliarde de dolari din rezerva valutara a tarii a fost alocata eforturilor de stabilizare a rublei.
Insa, caderea monedei rusesti s-a produs exact pe fondul prabusirii pietei petrolului cu 40% in doar sase luni, facand ca golul din rezerva valutara sa fie resimtit din plin.
Acum, diminuarea pretului aurului pe pietele internationale tradeaza nervozitatea traderilor, care asteapta ca Moscova sa faca apel la ultima rezerva importanta a tarii in incercarea de a redresa economia: aurul din rezerva Bancii Centrale.
"Rusia se afla intr-un punct critic, in care sanctiunile economice impuse pe piata europeana si prabusirea pretului... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 18:00
1Pretul aurului a scazut joi la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate, la o zi dupa ce presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat ca institutia ar putea incepe in acest an restrangerea programului de suplimentare a lichiditatilor.
"Un trader mi-a spus in urma cu cateva minute ca este o baie de sange, fiind rupte majoritatea barierelor tehnice, astfel ca putem atinge astazi un pret al aurului de 1.280 dolari uncia, apoi de 1.265 dolari uncia", a declarat Austin Kiddle, director la compania Sharps Pixley, transmite MarketWatch.
Contractele pentru aurul cu livrare in luna august sunt in declin cu 5,57%, respectiv cu 81,7 dolari, la 1.1292,4 dolari uncia, la bursa din New York.
Pe parcursul sedintei, aurul a fost cotat la 1.285 dolari uncia, nivel atins ultima oara in septembrie 2010, potrivit datelor FactSet.
Preturile contractelor futures pentru aur au inceput sa scada dupa ce seful Fed, Ben Bernanke, a spus miercuri ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale ale institutiei ar putea fi restranse in acest an, daca activitatile economice se vor imbunatati in conformitate cu asteptarile.
In prezent, Fed cumpara lunar obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru incurajarea cresterii economice. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 09:45
Pretul aurului a atins vineri cel mai redus nivel din ultimele 10 luni si se indreapta spre cel mai mare declin saptamanal dupa luna februarie, in urma speculatiilor ca intarirea dolarului si a economiei Statelor Unite va reduce interesul pentru plasamentele considerate sigure.
Contractele futures pentru aur cu livrare in iunie sunt in scadere cu 2%, la 1.534,4 dolari uncia, dupa un declin de pana la 2,1%, la 1.532 dolari uncia, cel mai redus nivel din ultimele 10 luni, transmite Bloomberg.
In aceasta saptamana cotatiile au coborat cu 2,7%. Pretul aurului cu livrare imediata a scazut cu 1,6%, la 1.535,5 dolari uncia.
Cotatia dolarului este in urcare cu 0,5% fata de euro, sustinuta de datele de joi privind scaderea numarului de solicitari pentru indemnizatii de somaj in Statele Unite. mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 16:44
Pretul aurului a inregistrat cel mai slab inceput de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a incheiat cu cea mai mare cantitate din metalul pretios vanduta de investitori din 2003 pana in prezent.
Situatia de pe piata aurului sugereaza ca metalul este pe cale sa se devalorizeze puternic pentru prima data dupa 12 ani de crestere sustinuta, perioada in care valoarea pretiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungand la nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie in septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de masura
utilizata pentru cotarea metalului pe pietele internationale, reprezinta 31,1 grame, transmite Bloomberg.
Pretul aurului a scazut cu 5,6% de la inceputul acestui an, finalizand sedinta de luni pe bursa de la Londra la cotatia de 1.581,55 dolari pe uncie, fata de un pret mediu de 1.669 dolari pe uncie inregistrat anul trecut.
Scaderea marcheaza cel mai prost inceput de an din 1988 pentru piata aurului, iar datele pentru luna februarie sugereaza continuarea trendului.
Astfel, jucatorii la burse au vandut in februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vanduta din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la inceputul lunii martie, investitorii au renuntat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.
Analistii Credit Suisse si Barclays anticipeaza ca raliul de 12 ani al aurului se va incheia in 2013, iar miliardarul George Soros si-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzactionare a... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 16:40
Pretul aurului a scazut vineri cu 1% dupa ce euro s-a depreciat puternic fata de dolar in urma unei declaratii a unei surse guvernamentale din zona euro potrivit careia Standard&Poor's este pe cale sa retrogradeze ratingurile mai multor state din uniunea monetara.
Declinul a fost limitat totusi, pentru ca investitorii asteapta confirmarea zvonurilor, iar aurul este pe care sa incheie saptamana in crestere si sa realizeze cele mai bune performante pe parcursul a doua saptamani din ultimele doua luni.
La ora 15:17 GMT, aurul spot era tranzactionat in scadere cu 1,1%, la 1.631,24 dolari uncia.
Contractele de pe piata americana cu livrare in februarie sunt in scadere cu 15,3 dolari, la 1.632,5 dolari uncia.
Reactia aurului la extinderea crizei din zona euro a fost mixta. Temerile legate de datoriile suverane din regiune au contribuit anul trecut la cresterea pretului aurului la un nivel record, chiar daca dolarul s-a apreciat, dar in trimestrul al patrulea metalul pretios a evoluat in concordanta cu alte marfuri.
"Aurul este sustinut de aversiunea fata de risc. Totusi, daca aceasta aversiune urca la un nivel foarte ridicat, aurul tinde sa fie vandut alaturi de alte active mai riscante", a declarat Anne-Laure Tremblay, analist la BNP Paribas.
Ea a adaugat ca este clar ca problemele legate de datoriile suverane din zona euro nu s-au incheiat si vor mai avea loc noi corectii de preturi pe piata aurului, in lunile urmatoare.
Euro a atins vineri un nou minim al... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 19:10
Aurul a inregistrat cel mai mare declin miercuri si se tranzactioneaza sub 1.600 de dolari pe uncie, cu mult sub recordul de peste 1900 de dolari pe uncie. 10 tari au resimtit cel mai acut picajul aurului, printre care India, Japonia, Franta si Germania.
In anii 1990, cand pretul aurului coborase sub 252 de dolari pe uncie, bancile centrale au inceput sa scape de aur. Banca Centrala Europeana a emis o declaratie, in numele a 15 banci centrale, prin care asigura investitorii care vanzarile anuale de aur vor fi reduse. Acordul privind detinerile de aur ale bancilor centrale expira in 2014, aminteste Business Insider.
Anul acesta, bancile centrale eu devenit cumparatori de aur, potrivit unui raport al Consilului Mondial al Aurului. Achizitiile sunt la maximul ultimilor 40 de ani si au crescut pana la 148,4 tone in cel de-al treilea trimestru. Cea mai mare parte a cererii vine de pe pietele emergente.
Printre tarile afectate de scaderea pretului la aur se numara India, Olanda si Japonia.
India este recunoscuta pentru faptul ca achizitioneaza aur de la FMI, dar nu isi discuta public planurile privind cumpararea metalului pretios. Acum, rezervele de aur ale statului indian valoreaza mai mult de 28 de miliarde de dolari.
Cu 612,5 tone de aur, Olanda este urmatoarea tara afectata de scaderea pretului la aur. Intre 1991 si 2011, tara a vandut mai mult de 1.100 de tone de aur. Acum, banca centrala sustine ca aurul "este ultima rezerva si ultima ancora in vremuri de... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 08:01
Pretul aurului se indreapta spre cea mai mare scadere zilnica din ultimele trei luni, ca urmare a aprecierii dolarului, care afecteaza cererea din regiuni de importanta majora pentru metalele pretioase, cum este India.
Liderii Uniunii Europene au incheiat la sfarsitul saptamanii trecute un acord istoric privind integrarea fiscala , dar nu au indeplinit asteptarile pietei, pentru o solutie drastica de rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro.
Lipsa de incredere a determinat investitorii sa se orienteze mai degraba catre siguranta relativa a dolarului decat spre aur, a carui cotatie a scazut cu circa 5% in numai o saptamana.
La ora 17:08 ora Romaniei, aurul spot era tranzactionat in scadere cu aproape 3%, la 1.659,66 dolari uncia.
Euro este in scadere cu 1,2%, la 1,3216 dolari pe unitate, dupa ce a atins un minim al sedintei de 1,3208 dolari pe unitate, cel mai redus nivel de dupa 4 octombrie.
Dolarul se apreciaza fata de euro, iar rupia indiana scade, ceea ce afecteaza cererea de aur, a explicat un trader. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 19:28
Pretul aurului a inregistrat scaderi marti, contractele pentru livrarile din luna februarie tranzactionandu-se in scadere cu 23.60 de dolari, sau 1,4%, pana la 1,710.90 dolari/uncia pe divizia Comex de la New York Mercantile Exchange.
Aurul nu a fost singurul metal pretios care inregistrat scaderi, marti, livrarile de argint pentru luna martie tranzactionandu-se in scadere cu 1.7%, pana la 31.825 dolari/uncia, potrivit The Wall Street Journal.
Livrarile de platina, de asemenea au scazut cu 1.5%, pana la 1,509.10 dolari/uncia, iar livrarile de paladiu pentru luna martie au scazut cu 0.6%, pana la 642.85 dolari/uncia.
Contractele futures pentru aur au scazut dupa anuntul de luni din partea Standard & Poor's care a inceput supravegherea Germaniei, Frantei si a altor 13 tari din zona euro in vederea unei posibile retrogradari in conditiile in care Europa continua sa depuna eforturi uriasei sa isi pastreze echilibrul sistemului financiar. Astfel de anunturi indica, in mod normal, 50% sanse de retrogradare in urmatoarele 90 de zile. mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 19:14
Aurul a inregistrat cea mai mare scadere din ultimele 18 luni, pe piata din New York, pe fondul speculatiilor ca pietele financiare ar putea sa se stabilizeze, fapt care a mai scazut din apetitul investitorilor pentru metalul pretios.Pretul aurului a scazut cu 5 procente in ultimele doua zile, anuland castigurile din ultimele doua saptamani care au ridicat valoarea metalului cu 16 procente pana la un pret record de 1,917.90 dolari pe uncie, potrivit Bloomberg.La data de 16 august, Wells Fargo & Co sustinea ca cererile speculative de la investitori au impins piata catre starea de "balon" pe punctul de a exploda.Pretul pentru livrarile din luna decembrie au scazut cu 72,30 de dolari, adica 3,9% pana la 1,789 dolari pe uncie, la ora 12:11 in New York. Dolarul a crescut in fata a sase mari monede pe fondul speculatiilor privind discursul sefului Fed Ben Bernanke care ar putea spune ca banca centrala este dispusa da acorde stimuli economiei.Aurul a castigat 31 de procente in 2011, in conditiile in care criza globala a datoriilor si nelinistea de pe piete a crescut apetitul investitorilor fata de metalul pretios. mai mult
Miercuri, 24 August 2011, ora 21:30