Cotatia aurului a atins luni cea mai ridicata valoare din ultimele doua saptamani iar bursele asiatice au inregistrat scaderi pe linie, pe fondul cresterii ingrijorarilor ca extinderea epidemiei de coronavirus ar putea afecta economia chineza, ceea ce i-a facut pe investitorii sa renunte la activele mai riscante si sa caute valori de refugiu, transmite Reuters.
Pe piata spot, cotatia aurului a crescut cu 0,6%, pana la 1.579,11 dolari uncia in jurul orei 4:33 GMT dupa ce anterior a atins o valoare de 1.586,42 dolari, cea mai ridicata inregistrata dupa data de 8 ianuarie. Pe piata din SUA, cotatia aurului pe piata futures a crescut cu 0,4% pana la 1.578,30 dolari.
In paralel, bursele asiatice au inregistrat scaderi dupa publicarea unor informatii potrivit carora epidemia de coronavirus a provocat 80 de victime si a infectat peste 2.000 de persoane in China iar locuitorilor din provincia Hubei, de unde provine virusul, li se interzice accesul in Hong Kong, pe fondul eforturilor globale destinate opririi raspandirii.
Investitorii "se asteapta pentru noi riscuri la adresa pietelor de pe urma coronavirusului si de aceea se grabesc sa iasa de pe pietele bursiere, acesta este motivul pentru care cotatia aurului este in crestere", sustine Stephen Innes, analist la AxiCorp. Acesta a adaugat ca epidemia va avea un anumit impact asupra economiei chineze.
Autoritatile de la Beijing au anuntat luni ca au decis sa prelungeasca vacanta de Anul Nou chinezesc cu 3 zile, pana la... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 10:29
Pretul aurului va creste in acest an cu 30%, sustine unul dintre cei mai controversati investitori, Marc Faber, care prezice o revenire a pretului aurului aproape de cotatia record atinsa in septembrie 2011.
Dr. Doom, asa cum este cunoscut Faber, a afirmat, cu ocazia prezentarii strategiei globale a Societe Generale de la Londra, ca plasamentele in aur se vor dovedi extrem de rentabile in cursul acestui an, precizeaza revista Market Watch.
Aurul castiga teren
"Sunt convins ca pretul aurului va urca substantial in 2015. Sa zicem undeva spre 30%. Supriza cea mare o reprezinta pierderea increderii investitorilor in bancile centrale, iar cand acest lucru se va intampla este bine sa ai banii bagati deja in aur, argint sau platina. Este lucrul pe care eu l-as face", a precizat Marc Faber in cadrul intalnirii de la Londra. In prezent, aurul se tranzactioneaza cu 1237,80 dolari uncia.
Metalul pretios a pierdut 35 de procente in ultimii trei ani si jumatate, varful fiind atins in septembrie 2011 la cotatia de 1900 de dolari/uncie.
Desi considerat unul dintre cele mai slab performante active din ultimii ani, ca urmare a deprecierilor successive de 28% in 2013 si 1,5% anul trecut, aurul a inceput sa castige teren odata cu inceputul acestui an.
Pe piata contractelor futures la 30 de zile, aurul a inregistrat deja o crestere de 4,1% depasind chiar profitabilitatea data de investitiile in dolarul american.
Neincrezator in economia americana
"Bunurile sunt... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 09:50
Aurul pare sa straluceasca mai bine in tranzactiile derulate de la inceputul anului, spre deosebire de petrol si de moneda europeana, de cand Grecia starneste tensiuni politice la marginea zonei euro.
Goana dupa aur a investitorilor pare, de fapt, sa fie o constanta declansata de instabilitatea economica sau politica din orice colt al lumii, considera analistii postului CNN.
"Grexit", sinonim cu febra aurului
Speculatiile privind eventuala victorie a partidului Syriza in Grecia si iesirea tarii din zona euro au dus deja la inventarea unui nou termen in jargonul bursier: "Grexit".
In atitudinea investitorilor, "Grexit" se traduce prin achizitii masive de aur de pe piata, metalul pretios fiind intotdeauna bine cotat in momentele de tensiune politica.
Recordul a fost atins in 2011, moment in care Grecia si-a dezvaluit complet fragilitatea economica, aurul ajungand la 1900 dolari/uncie.
Din acel moment si pana in prezent, pretul aurului a inregistrat caderi succesive, pana la 1210 dolari/uncie, cu 60% mai putin fata de clipa de glorie.
O crestere de 10% a fost inregistrata si in 2014, pe fondul slabiciunii economice manifestate de cele 5 piete emergente fragile.
Aurul nebunilor
Pentru multi dintre expertii in investitii, goana dupa aur declansata in acest moment este o capcana in care nu s-ar lasa prinsi.
"Fara indoiala ca aurul pare atractiv in acest moment. Insa acest lucru se datoreaza situatiei din Grecia. Pretul aurului are tendinta de a... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 13:16
1Pretul aurului a inregistrat cel mai slab inceput de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a incheiat cu cea mai mare cantitate din metalul pretios vanduta de investitori din 2003 pana in prezent.
Situatia de pe piata aurului sugereaza ca metalul este pe cale sa se devalorizeze puternic pentru prima data dupa 12 ani de crestere sustinuta, perioada in care valoarea pretiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungand la nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie in septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de masura
utilizata pentru cotarea metalului pe pietele internationale, reprezinta 31,1 grame, transmite Bloomberg.
Pretul aurului a scazut cu 5,6% de la inceputul acestui an, finalizand sedinta de luni pe bursa de la Londra la cotatia de 1.581,55 dolari pe uncie, fata de un pret mediu de 1.669 dolari pe uncie inregistrat anul trecut.
Scaderea marcheaza cel mai prost inceput de an din 1988 pentru piata aurului, iar datele pentru luna februarie sugereaza continuarea trendului.
Astfel, jucatorii la burse au vandut in februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vanduta din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la inceputul lunii martie, investitorii au renuntat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.
Analistii Credit Suisse si Barclays anticipeaza ca raliul de 12 ani al aurului se va incheia in 2013, iar miliardarul George Soros si-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzactionare a... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 16:40
Pretul record al aurului si criza din Europa au facut firmele care activeaza pe aceasta piata sa se orienteze catre aurul populatiei.
Pretul aurului cu livrare imediata a crescut anul trecut pe piata londoneza cu 10% si a atins pe 6 septembrie un record istoric de 1.921,15 dolari pe uncie. Cotatia a coborat cu 17% de atunci si se tranzactiona miercuri la Londra la sub 1.600 dolari pe uncie.
In Portugalia, una dintre tarile cu cele mai bogate rezerve de aur, numarul magazinelor de bijuterii, in cadrul carora functioneaza si buticuri care cumpara aur, a crescut cu 29% anul trecut fata de 2010, potrivit unui raport al Parlamentului de la Lisabona, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
In primul trimestru al acestui an, s-au deschis in medie doua astfel de magazine pe zi, se spune in raport. Cu toate acestea, in prezent, afacerile au inceput deja sa se inchida, dupa ce majoritatea eventualilor clienti si-au epuizat "rezervele" de aur si bijuterii.
Cum a evoluat piata aurului anul acesta
Oferta de aur reciclat, in care sunt incluse si bijuteriile topite, a scazut in primul trimestru cu 8% fata de nivelul din ultimele trei luni ale anului trecut, la 391,5 tone, potrivit unui raport al World Gold Council.
Cererea totala pentru aur a coborat cu 5% in primele trei luni ale anului comparativ cu intervalul corespunzator din 2011, la 1.097,6 tone. In trimestrul al doilea, cererea pentru aur a coborat mai abrupt, cu 7,1%, la 990 de tone, cu o scadere de 23% in zona... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 17:14
Aurul pare sa isi recapete statutul de investitie sigura, expertii spunand ca uncia va atinge 3.000 dolari.
Pretul aurului a inceput din nou sa creasca, investitorii aratandu-si din nou interesul pentru metalul pretios pe masura ce volatilitatea pietelor financiare internationale este tot mai mare.
Aurul s-a cotat marti la 1.630,55 dolari pe uncie dupa opt sedinte consecutive de apreciere, in coborare de la maximul zilei de 1.632,90 dolari. Cu toate acestea, cotatia metalului pretios este sub maximul de anul trecut de 1.920,30 dolari pe uncie, scrie Reuters.
Traderii si analistii considera ca aurul incepe sa manifeste caracteristici de investitie sigura, dupa ce pretul a fluctuat in sincron cu pietele financiare, atunci cand problemele zonei euro s-au agravat, iar invesitorii au cautat sa cumpere dolari si obligatiuni americane.
"Aurul nu a fost in centrual atentiei si a fost vazut mai mult ca o sursa de bani decat o moneda in sine. Exista insa semne ca s-ar putea sa intre bani noi", a spus Simon Weeks, director de vanzari al ScotiaMocatta din Londra.
Conform multor specialisti insa, fluctuatiile constante ale pretului aurului au tinut investitorii departe, mai ales in ultima vreme, cand pietele financiare au dat dovada de o volatilitate ridicata. "Pretul continua sa se schimbe, asa ca investitorii au fost descurajati sa investeasca in aceasta piata. Acum e sus, apoi coboara iar", a spus un dealer din Singapore.
Aurul, pe drum spre 3.000 dolari/uncia mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 18:16
Pretul aurului va creste in saptamana 19-23 decembrie 2011, ultima perioada de tranzactionare inainte de Craciun, daca aprecierea dolarului va incetini. Potrivit analistilor, volumul tranzactiilor ar putea totusi sa scada usor in fiecare zi, pana de Craciun, cand majoritatea tranzactiilor sunt suspendate.
In Romania, tranzactionarile de contracte futures sunt inchise pe 24, 25 si 26 decembrie, urmand ca marti, pe 27 decembrie, tranzactiile sa isi reia activitatea incepand cu ora 00.00.
In SUA, sesiunea de tranzactionare este inchisa doar pe 26 decembrie, potrivit Forbes.
In saptamana care s-a incheiat, pretul aurului a scazut, per total, chiar daca vineri a inregistrat cresteri semnificative.
Cel mai activ contract pentru livrari de aur in luna Februarie pe divizia Comex a New Yor Mercantile Exchange s-a stabilit la 1597,90 de dolari uncia, cu o scadere totala de 6,9% pentru intraga saptamana. Pretul contractelor futures la argint, pentru livrarile din luna ianuarie s-au stabilit la 29,671 dolari, cu o scadere saptamanala de 8% pentru intreaga saptamana.
Minimul atins joi a fost de 1,562.50 de dolari pentru contractele de livrari aur pentru luna februarie.
Pretul aurului ar putea creste
Preturile ar putea creste saptamana viitoare, au fost de parere 22 de participanti din cei 31 de saptamana aceasta, inclusi intr-un studiu privind evolutia aurului in urmatoarea perioada, realizat de compania Kintco News.
Printre reprezentantii pietei prezenti in... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 10:52
Pretul aurului va crestere in continuare, pe fondul incercarilor investitorilor de a se proteja de volatilitatea valutelor, iar porumbul va fi materia prima cu cea mai buna evolutie in trei-sase luni, relateaza Mediafax.Cotatiile materiilor prime vor urca, in medie, cu 6-8% pe o perioada de 12 luni, considera Theresa Gusman, de la Deutsche Bank RREEF Commodity Advisors, fond care administreaza active de 4,5 miliarde de dolari. Gusman are, insa, o atitudine mai prudenta pe termen scurt in privinta metalelor destinate sectorului industrial si a produselor din sectorul energetic.
"Ne aflam pe un trend de crestere pe piata materiilor prime, deoarece sursele de aprovizionare sunt limitate, iar cererea vine din China, India si Orientul Mijlociu, toate piete in curs de dezvoltare. Consumatorul marginal a devenit Statele Unite", a spus managerul, intr-un interviu pentru Reuters.
Pe termen scurt, echipa de analisti de la Deutsche Bank RREEF Commodity Advisors este optimista in privinta aurului, intrucat monede precum dolarul, yenul sau euro se confrunta cu probleme.
"Ne asteptam ca pretul aurului sa creasca. Reprezinta in continuare un plasament sigur intr-o perioada de depreciere a valutelor", a declarat Gusman, adaugand ca departamentul pe care il conduce are ca obiectiv un pret tinta peste 2.000 de dolari pentru o uncie de aur.
Cotatia porumbului pe pietele internationale va creste, sustinuta de cererea puternica inregistrata in China in ultimii ani si de stocurile reduse din... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 16:19
Pretului aurului a crescut puternic, iar indicii bursieri sunt in scadere la nivel mondial, in urma datelor privind stagnarea pietei americane a muncii in august, care scot in evidenta fragilitatea economiei Statelor Unite, transmite Mediafax.Pretul aurului a urcat cu aproape 3% in urma informatiilor, la 1.880,24 dolari uncia.
Euro a coborat la un minim al sedintei de 1,4228 dolari pe unitate, dar a recuperat pierderile, fiind tranzactionat in crestere cu 0,1%, la 1,4271 dolari pe unitate.
Indicele mondial al actiunilor MSCI este in scadere cu 0,8%, iar titlurile europene cu 2,3%.
La New York, tranzactiile electronice sugereaza ca principalii indici vor incepe sedinta in scadere cu peste 1%. mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 18:14