Aproape 60% dintre cei care cauta sa isi cumpere o locuinta aleg apartamente noi, in vreme ce apartamentele vechi pierd tot mai mult teren in fata cumparatorilor, pe o piata in care oferta de locuinte noi este in crestere, iar preturile acestora s-au stabilizat, releva o analiza realizata de o companie de consultanta imobiliara.
"Din datele pe care le-am adunat, constatam ca preturile pe piata de rezidential nou au ramas constante, cu un ritm de vanzari la fel de constant. S-au inregistrat mici ajustari de pret fata de anul trecut, ca medie generala un minus de 3 - 4%. Aceste scaderi sunt in general pe piata proiectelor de volum si sunt firesti in conditiile unei cresteri mari de produs", releva analistii companiei de consultanta imobiliara Imoteca The Residential Experts.
Potrivit analizei, in 2018, pe piata au fost mai putine produse livrate si mai multe produse off plan, anul acesta estimarile aratand o crestere cu 40% a locuintelor noi finalizate, in jur de 14.000 de unitati.
"Un numar mai mare de locuinte scoase la vanzare creste presiunea pe preturi pentru dezvoltatori care, pentru a vinde tot ce finalizeaza, au nevoie de preturi bune. Asa ca fata de maximul istoric de preturi pentru apartamente noi care s-a inregistrat in 2006 - 2007 si prima jumatate din 2008 (inainte de debutul crizei din octombrie 2008) preturile din prezent sunt semnificativ mai mici, deci suntem departe de un maxim istoric in piata rezidentiala. De exemplu, in 2008, media de pret la... mai mult
Marti, 30 Iulie 2019, ora 12:08
Preturile locuintelor din Romania au scazut cu aproape 7% in primele opt luni, consemnand astfel o reducere mai abrupta fata de 2011 si 2012, cand a avut loc o incetinire a ritmului in care proprietarii au lasat la pret, Bucurestiul fiind pe primul loc in topul ieftinirilor.
Conform indicelui Imobiliare.ro, in primele opt luni ale acestui an apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in intreaga tara s-au ieftinit cu 6,95%, de la 978 la 910 euro pe metru patrat util. Spre comparatie, in 2012 a fost consemnata o scadere anuala de 1,3%, iar in 2011 declinul a ajuns la 4%, potrivit imobiliare.ro.
Desi valabila la nivel national, in marile orase exista abateri de la tendinta. Astfel, in Timisoara sau Constanta pretentiile proprietarilor sunt mai mari decat la inceputul anului, in vreme ce la Cluj-Napoca este mai degraba o stagnare.
"Interesant este insa ca, cel putin in ultima luna, chiar inainte de venirea toamnei, preturile au revenit pe minus in majoritatea cazurilor - cu o singura exceptie (Timisoara, n.r.)", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar.
Capitala se situeaza pe primul loc in topul reducerilor consemnate de la inceputul anului in marile orase. Apartamentele scoase la vanzare in Bucuresti s-au ieftinit cu 7,38% in acest interval, de la 1.138 la 1.054 de euro pe metru patrat util. Valoarea actuala este cu 1,5% mai mica decat cea de la finele lunii iulie 2013. In luna august, apartamentele noi au ajuns la o valoare medie de 1.173 de euro pe... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 13:31
Pretul mediu al apartamentelor noi si vechi din cinci mari orase din Romania a crescut cu 0,5% in luna februarie fata de ianuarie, diferenta fata de perioada similara a anului trecut fiind de 1,3%, pe fondul reducerilor inregistrate pe piata noua si a unei majorari in cazul unitatilor vechi.
Pretul mediu la care sunt scoase la vanzare locuintele in cele cinci mari orase analizate a crescut astfel la 973 de euro pe metru patrat, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.
"Trendul general crescator al preturilor consemnat luna trecuta a fost dictat, intr-o proportie insemnata, de scumpirile consemnate de locuintele din blocurile construite inainte de 1990. Astfel, patru din cele cinci mari orase analizate s-au situat pe un trend ascendent pe acest segment; in contrapunct, scaderi notabile au fost consemnate de unitatile locative noi din trei centre urbane.
In ciuda discutiilor legate de lansarea programului Noua Casa, care ar urma sa scoata apartamentele vechi din cursa finantarilor co-garantate de catre stat, proprietarii unor astfel de imobile nu se arata deloc dispusi sa-si reduca pretentiile. Chiar dimpotriva", se arata intr-un comunicat.
Capitala, singurul loc unde apartamentele vechi nu s-au scumpit
In Capitala, pretul mediu a scazut cu 1,5% in februarie fata de ianuarie si cu 4,3% comparativ cu aceeasi luna din 2012, ajungand la 1.099 de euro pe metru patrat. Bucurestiul este, de altfel, singurul oras in care apartamentele vechi nu s-au scumpit... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 17:59
Pretul mediu al apartamentelor a scazut, in 2012, pana la 1.000 euro/metru patrat, cu toate ca dezvoltatorii se asteptau sa gaseasca o piata activa in jurul pretului de rulare a programului 'Prima Casa'.
Din martie 2008, (momentul de varf al pietei imobiliare, cand pretul mediu cerut pentru locuintele vechi si noi din intreaga tara a atins nivelul maxim) pana in decembrie 2012, apartamentele s-au ieftinit cu 52%.
Astfel, daca un metru patrat util costa, in medie, la nivel national, 2.058 de euro inainte de valul de scaderi provocate de recesiune, acum aceeasi unitate de suprafata poate fi achizitionata cu mai putin de 1.000 de euro, respectiv cu 986 de euro. Marja de scadere este diferita insa atat in functie de fiecare oras in parte, cat si de categoriile de locuinte.
Cat costa un apartament in Bucuresti, Brasov sau Iasi
In Capitala, preturile au inregistrat o scadere de 49,5% pentru apartamentele noi si vechi, de la un nivel maxim de 2.264 de euro pe metru patrat in martie 2008, pana la o valoare de 1.142 de euro pe metru patrat in decembrie 2012.
In Brasov, preturile apartamentelor au scazut, fata de martie 2008, cu 40,6%, pana la o medie de 859 de euro pe metru patrat. In Iasi, analistii imobiliari au consemnat o scadere generala de 34% a preturilor apartamentelor scoase la vanzare, de la 1.297 de euro pe metru patrat util in primavara lui 2008, pana la 850, in prezent, in timp ce in Cluj-Napoca, apartamentele s-au ieftinit cu 36,3%, pana la o medie... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 14:15
Pretul mediu al apartamentelor din marile orase a continuat sa scada in luna august, atingand un nou minim istoric al ultimilor patru ani, cele mai accentuate reduceri fiind inregistrate in Brasov.
Pretul mediu la nivel national a ajuns in luna august la 967 euro/mp util, cu 0,8 % mai mic decat in cel inregistrat in iulie. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea este mai ampla, respectiv de 6,2%, tendinta fiind una de accentuare a acestei diferente, potrivit datelor portalului imobiliare.ro.
In Bucuresti, apartamentele nu s-au ieftinit
In Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca preturile nu au scazut in luna august. Panta descendenta a fost insa puternic resimtita in orase precum Brasov, Constanta sau Ploiesti.
In Bucuresti, luna august a adus o usoara crestere (0,3%) a pretului mediu la apartamentele noi si vechi, la 1.128 euro/mp util. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt mai ieftine cu 4,6%.
Preturile au evoluat diferit in Bucuresti in functie de vechimea locuintelor, astfel ca la apartamentele noi s-a inregistrat o usoara scadere fata de iulie, pana la o medie de 1.287 euro/mp util. Raportat la luna august din 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este in prezent cu aproape 6% mai mic.
Luna august nu a adus modificari importante de pret in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Totusi, cu o valoare medie de 1.048 euro/mp de suprafata utila, acestea sunt cu 5,8% mai... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 13:48
Preturile apartamentelor vechi vor scadea in acest an cu cateva procente, iar incheierea programului Prima Casa va accentua si mai mult acest declin, a declarat analistul imobiliar, Radu Zilisteanu.
"Anul acesta estimez o corectie de cateva procente a preturilor la apartamentele vechi. Daca programul Prima Casa se va incheia, numarul de tranzactii va fi mai mic, urmand ca preturile sa scada si mai mult", a declarat Zilisteanu.
Acesta sustine ca variatiile de preturi in ceea ce priveste piata imobiliara vor fi "cu o cifra" in urmatoarea perioada, asa cum s-a intamplat in ultimii trei ani.
"Ne-am obisnuit ca panta aceasta descrescatoare sa fie lina, de cateva procente. Anul 2012 fata de anul 2011 nu s-a modificat in fundamentele economice care determina preturile pe piata imobiliara decat cu un aspect si anume: banca centrala a facut mai greoi accesul la creditele imobiliare ipotecare in valuta.
In conditiile in care piata imobiliara este valutizata (preturile sunt exprimate in euro n.r.), iar dobanzile la creditele in euro sunt inca mai mici decat cele la creditele in lei, multi ar fi fost tentati sa acceseze credite in euro, motiv pentru care cererea solvabila mai scade in 2012 fata de 2011", a explicat Zilisteanu.
Potrivit regulamentului BNR, romanii care isi obtin veniturile in lei si vor sa contracteze un credit imobiliar in euro vor trebui sa contribuie cu un avans de cel putin 25% din valoarea proprietatii. Conditiile nu se aplica si in cazul... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:29
Preturile medii solicitate de proprietari la apartamentele vechi de 3 si 4 camere au scazut in martie fata de luna precedenta, in timp ce valoarea garsonierelor si apartamentelor de doua camere a ramas aceeasi, conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro.
"Martie 2012 se caracterizeaza mai ales printr-o revenire a pietei la valorile medii normale in ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute pe piata, dupa un start al anului 2012 in care s-a inregistrat cea mai slaba oferta imobiliara din 2007 pana in prezent", se spune in raport.
Pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera isi pastreaza o valoare constanta, putandu-se vorbi despre o stabilizare a pietei pe acest segment in primul trimestru al anului 2012. Astfel, fata de luna februarie, in martie, unitatile de o camera se mentin in jurul pragului de 36.300 euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, garsonierele au inregistrat o variatie de -4%.
O situatie similara a fost sesizata si pe segmentul apartamentelor de doua camere, unde nivelul preturilor medii se mentine. Diferentele dintre luna februarie si luna martie a anului 2012 sunt la nivelul catorva zeci de euro, stabilizand pretul mediu al unui apartament de doua camere in jurul valorii de 57.200 euro. In urma cu un an, proprietarii acestui tip de unitate solicitau un pret mediu de aproximativ 58.800 euro, cu 3% mai mult decat in prezent.
Modificari de pret de la o luna la alta s-au inregistrat pe... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:13
Cu toate ca anul trecut nu a fost marcat de ieftiniri spectaculoase pe piata imobiliara din Romania, 2012 vine cu scaderi de preturi la apartamente. Astfel, valoarea de listare a apartamentelor se prezinta diferit in anumite zone ale tarii.
In ciuda situatiei dificile de piata imobiliara, 2011 a adus o schimbare majora in ceea ce priveste indicele pretului cerut calculat la nivel national, care a coborat sub pragul de 1.000 de euro pe metru patrat util.
Potrivit Indicelui imobiliare.ro, in ultimele 12 luni, preturile apartamentelor din tara s-au diminuat cu aproximativ 4,1%, ajungand la o valoare medie de 991 de euro pe metru patrat la finalul lui 2011.
Potrivit ultimelor statistici, cel mai mare declin al preturilor, de 3,2% fata de luna precedenta, a avut loc chiar in decembrie.
Iata topul marilor orase in functie de cele mai mici preturi la apartamente:
Timisoara
Indicele Imobiliare.ro a crescut cu 2,9% in ultima luna a anului 2011 fata de ultima luna a anului anterior, ajungand pana la valoarea de 810 euro pe metro patrat util.
Pretul pe metru patrat util in decembrie 2011 la apartamentele vechi din Timisoara a crescut cu 2,3% fata de perioada similara a anului 2010. Si apartamentele noi s-au scumpit, ajungand la o valoare de 885 de euro pe metru patrat util.
Brasov
Fata de luna noiembrie 2011, apartamentele din Brasov au inregistrat o crestere de 0,8% in luna decembrie 2011, ajungand la un pret pe metru patrat util de 859 de euro,... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 08:12
Pretul locuintelor va scadea usor, in 2012, asa ca acum este momentul sa cumperi, dar nu este momentul sa vinzi. Desigur, exista si cativa factori care ar putea bulversa stabilitatea care se instaleaza pe piata imobiliara dn Romania, considera analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
Un "fenomen extraordinar de genul iesirea unei tari din zona euro sau intrarea in incapacitate de plata" ar putea bulversa socotelile romanilor, explica analistul, care considera, totusi, ca in parametri normali preturile locuintelor se vor stabiliza in 2012.
In plus, Zilisteanu ii sfatuieste pe oamenii de afaceri sa investeasca in imobiliare, intr-un interviu acordat Business 24.
Ce se va intampla cu preturile locuintelor in 2012?
In lipsa unor modificari fundamentale ale parametrilor pietei, respectiv cerere-oferta dar si asteptari, anul 2012 va fi destul de asemanator cu 2011, asta insemnand variatii foarte mici de preturi, de cateva procente, si cel mai probabil in jos, mai ales pentru apartamentele vechi. De asemenea, nu trebuie sa uitam faptul ca noile reglementari ale Bancii Nationale privind creditarea vor conduce la o scadere a cererii solvabile si atunci este foarte probabil ca vom mai asista la usoare scaderi de preturi. Deci vom vedea o stabilizare a pietei imobiliare la nivelul de acum.
Este momentul sa iti cumperi sau sa vinzi o locuinta acum, sau mai asteptam?
Sa vinzi nu, sa cumperi da. Este momentul sa cumperi pentru ca nu trebuie sa uitam ca de la inceputul... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 12:41