Bucurestiul ajunge din urma Cluj-Napoca in ce priveste chiria: un apartament cu doua camere se situeaza acum la 420 de euro pe luna atat in Capitala, cat si in Cluj-Napoca.
In ultimul trimestru din 2019, piata inchirierilor de apartamente a fost una destul de dinamica pentru final de an, potrivit celui mai recent raport de piata publicat de Analize Imobiliare si Imobiliare.ro.
"Astfel, preturile medii solicitate de catre proprietari au inregistrat variatii in mai multe centre regionale, dar si in alte resedinte de judet. In Bucuresti, spre exemplu, chiria medie solicitata pentru un apartament cu doua camere se situeaza acum la 420 de euro pe luna, in crestere de la 410 euro pe luna in al treilea trimestru al anului.
Acelasi tip de locuinta (bicamerala, confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafata utila de 50-60 de metri patrati) poate fi inchiriata, in Cluj-Napoca, tot cu 420 de euro pe luna, la fel ca in cele trei luni anterioare", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Pe urmatoarele locuri in clasamentul celor mai mari chirii cerute pe segmentul apartamentelor cu doua camere se situeaza Timisoara si Brasov. Aici proprietarii solicita, in medie, 350 de euro pe luna (la fel ca trimestrul trecut).
In ce priveste Iasiul, s-a inregistrat o scadere in acest rastimp: de la 350 de euro pe luna la 330 de euro.
"Aceeasi chirie medie, anume 330 de euro pe luna, este practicata si in Tulcea, in vreme ce, in Targu Mures, pretentiile... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 12:04
Preturile apartamentelor scoase la vanzare in marile orase din tara au crescut usor, in luna martie, in ciuda scaderilor inregistrate pe segmentul apartamentelor vechi.
Totusi, in perioada analizata au avut loc variatii atat in plus, cat si in minus, potrivit unui comunicat de presa remis luni Ziare.com de catre Imobiliare.ro.
"Suma medie solicitata pentru un metru patrat de apartament (nou sau vechi) a ajuns, astfel, la 1.237 de euro pe metru patrat util, cu 0,3% mai mult decat la finele lui februarie (cand era 1.233 de euro pe metru patrat util).
In trei dintre cele sase mari orase monitorizate constant de Imobiliare.ro, asteptarile vanzatorilor s-au majorat fata de luna precedenta, iar in celelalte trei s-au diminuat. De mentionat este ca, la nivelul acestor centre regionale, scaderi de pret au fost consemnate cu precadere pe segmentul apartamentelor vechi", arata sursa citata.
Preturile la apartamente au crescut in Bucuresti, Brasov, Constanta, cel din urma inregistrand cea mai mare crestere.
Au scazut preturile in Cluj Napoca si Iasi, iar in Timisoara s-au mentinut constante.
Bucuresti
In Capitala, preturile apartamentelor au crescut, per ansamblu, cu 0,4%, de la 1.322 de euro pe metru patrat util, pana la 1.327 de euro pe metru patrat util.
"Pe ambele segmente de piata analizate, variatiile preturilor au fost destul de temperate, chiar daca nu au urmat aceeasi directie. Astfel, locuintele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,3% (de la 1.219... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 12:10
Deja exista in Romania un oras in care preturile apartamentelor le-au depasit pe cele de dinaintea crizei economice. Ramane de vazut daca, incepand din 2019, vor continua scumpirile si in restul tarii sau daca dimpotriva, piata se va prabusi din nou. Pana acum, nici macar analistii cu experienta in finante si imobiliare n-au cazut de acord asupra unui scenariu.
Se repeta istoria?
In 2008, preturile apartamentelor din Romania au ajuns la cel mai ridicat nivel din perioada post-decembrista. Tara noastra era prinsa intr-o bula imobiliara si totul era mai scump decat ar fi trebuit.
Spre exemplu, un apartament modest cu 2 camere si suprafata de 55 de metri patrati ajungea sa coste, in medie, aproape 120.000 de euro in Bucuresti, peste 70.000 de euro in Cluj-Napoca si peste 55.000 de euro in orase cu putere economica mai mica, asa cum sunt Galati si Braila.
Odata cu instalarea recesiunii, preturile s-au prabusit. Doar pe parcursul anului 2009, preturile au scazut cu peste o treime si au continuat apoi sa se micsoreze, in anii urmatori. Asa se face ca, in anii 2014 - 2015, romanii isi puteau cumpara un apartament cu 4 camere la pretul pe care l-ar fi platit, in 2008, pentru o garsoniera.
Doar in Cluj-Napoca apartamentele sunt astazi mai scumpe decat in 2008
Odata ce economia romaneasca a dat semne ca isi revine, iar puterea de cumparare a oamenilor a crescut, a reinceput si majorarea preturilor apartamentelor. De la luna la luna, romanii au inceput sa... mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2019, ora 00:00
Preturile apartamentelor au scazut in iunie cu 1,2%, pana la un nivel mediu national de 1.200 de euro pe metru patrat, cu doar 3,1% mai mare fata de cel consemnata la inceputul anului, ceea ce arata ca piata imobiliara intra intr-o etapa de stabilizare, se arata intr-o analiza a unui portal imobiliar, remisa joi AGERPRES.
Spre comparatie, in primul semestru din 2017, preturile apartamentelor s-au majorat, in medie, cu 6,7% la nivel national (pana la 1.120 euro/mp) . Cel mai mare ritm de crestere in prima jumatate a acestui an a fost consemnat in Brasov.
In Bucuresti, pretentiile vanzatorilor de apartamente s-au majorat in iunie cu 0,4%, de la 1.328 la 1.333 euro/mp, conform analizei realizate de Imobiliare.ro. Preturile de la finalul lunii iunie au fost cu 5,9% mai ridicate decat la inceputul lunii ianuarie. Preturile din Capitala au avut, pana acum, un ritm de crestere mai temperat comparativ cu alte orase (Cluj-Napoca sau Timisoara) . Tendinta de crestere din primul semestru a fost sustinuta mai ales de apartamentele noi, a caror valoare medie a depasit 1.400 euro/mp util la finalul lui iunie.
Dupa o crestere de 2,8% consemnata pe parcursul lunii iunie (de la 1.048 la 1.077 euro/mp), Brasovul se situeaza pe primul loc in clasamentul ritmului scumpirilor in prima jumatate de an. Interesant este ca, in vreme ce locuintele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,1% in ultima luna (pana la 1.068 euro/mp), cele noi au consemnat un salt de peste 4,4%, atingand pragul... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 12:31
Trimestrul al treilea din 2015 a adus cresteri de 1,57% ale preturilor solicitate de proprietarii de apartamente din Capitala, comparativ cu trimestrul trecut, conform unei analize realizate de echipa de consultanti imobiliari HomeFinders.
La nivelul intregii piete de apartamente din Bucuresti, pretul mediu solicitat in trimestrul al treilea este de 59.142 euro, in vreme ce pretul mediu solicitat in trimestrul al doilea s-a situat in jurul valorii de 58.167 de euro.
Pe segmente de piata, preturile solicitate pentru apartamentele din zona mediu si premium s-au mentinut relativ stabile, in timp ce pretentiile proprietarilor de apartamente din zonele de est, sud si vest au crescut cu 3,74%.
De altfel, in luna septembrie s-a inregistrat cel mai mare pret mediu solicitat pentru apartamentele din zonele marginase in ultimele opt luni: 51.500 de euro.
Comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, se remarca o evolutie diferita a preturilor solicitate in ultimele trei luni pe cele doua segmente de piata.
Pretul mediu solicitat pentru apartamentele din zonele centrale, semicentrale si de nord ale Capitalei au consemnat o crestere de 1,68% si s-au stabilizat in jurul valorii de 67.450 de euro.
De partea cealalta, preturile solicitate pentru apartamentele din zonele marginase au inregistrat o scadere de 2,02% si se situeaza in jurul valorii de 50.833 de euro.
Si parcursul preturilor solicitate pe durata ultimelor trei luni a fost diferit fata de aceeasi... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 10:24
In luna septembrie, un metru patrat util de spatiu locuibil a ajuns la 1.048 euro, cu 1,6% mai mult decat in august, dar cu 5,1% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, conform NewsIn."Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in marile orase a inregistrat variatii moderate in septembrie. La nivelul tranzactiilor, insa, exista diferente mari de la un caz la altul, chiar si in cazul unor proprietati cu caracteristici asemanatoare. In acelasi imobil, doua apartamente cu acelasi numar de camere ajung sa fie vandute la preturi total diferite", a declarat directorul general imobiliare.ro, Adrian Erimescu.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns, in luna septembrie, la valoarea de 1.365 euro/mp util, in scadere cu 0,2% fata de luna august, valoare foarte apropiata de pretul mediu inregistrat pe acest segment in urma cu un an. Pretul a evoluat diferit insa pe categorii de apartamente. In septembrie, apartamentele noi cu trei camere s-au ieftinit 1,6%, garsonierele noi s-au scumpit cu 0,5% in ultimele treizeci de zile, iar pretul apartamentelor cu doua camere a crescut cu 0,3%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, o diferenta notabila, de aproape 11%, se constata in cazul garsonierelor.
In septembrie, apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit cu 0,1%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.111/euro mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 11:25
Programul Prima Casa 4 nu i-a influentat pe proprietarii apartamentelor vechi din tara, care nu au operat scaderi de pret semnificativ, ca urmare a lansarii celei de-a patra edtii a programului guvernamental, conform unei analize realizate de imobiliare.ro care mai releva faptul ca valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru luna aprilie a ajuns la valoarea de 1.049 euro/mp util,Proprietarii au ramas in mare masura indiferenti si lipsiti de reactie imediata fata de implementarea Programului Prima Casa 4, pe segmentul apartamentelor vechi oscilatiile de pret fiind cuprinse intre -0,3% in Brasov si +0,7% in Cluj. In aprilie, variatii mai mari ale pretului au avut loc pe segmentul apartamentelor noi, dezvoltatorii reactionand insa intr-un mod contrastant de la un oras la altul », sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
Bucuresti
Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna aprilie, o valoare medie de 1.184 euro/mp util (+1,3%) pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, inregistrand, pentru a patra luna consecutiv, o usoara crestere sub influenta evolutiei apartamentelor noi.
Apartamentele vechi nu au cunoscut o evolutie semnificativa.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna aprilie la valoarea de 1.390 euro/mp util, in crestere cu 4,5% fata de luna martie. Cea mai interesanta evolutie au avut-o apartamentele noi mari, care s-au scumpit cu aproape 5%. Garsonierele noi au inregistrat... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 10:19
Piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca, potrivit unui studiu imobiliare.ro care arata faptul ca interesul cumparatorilor pe segmentul rezidential s-a mentinut la un nivel ridicat in luna martie, iar pretul de vanzare pentru apartamente a inregistrat o usoara crestere, de 0,9% fata de luna februarie, desi, comparativ cu anul trecut, valoarea apartamentelor este in continuare cu 13,9% mai mica, pana la un cost mediu de 1.211 euro/metru patrat.Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o crestere de 0,3% in luna martie, atingand valoarea de 940 euro/mp util. Pe categorii de apartamente, insa, singurele care s-au scumpit au fost apartamentele cu trei camere cu 0,8%, in timp ce proprietarii apartamentelor cu doua camere au redus preturile cu 0,3%.
Garsonierele s-au ieftinit cu 3,9%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua camere, 10,7%, iar cea mai mica, de 7,2%, apare in cazul apartamentelor cu trei camere."
Preturile au evoluat timid dar diferit in cele sapte orase pe care le analizam osciland intre -2,5%, cel mai mare procent de scadere fiind inregistrat la Ploiesti si +1,3%, varf atins de segmentul apartamentelor noi din Brasov. In perioada urmatoare, va exista un relativ echilibru pe piata rezidentiala intretinut in buna masura de asteptarea unor semnale pozitive concrete pe plan economic, dar si de largirea adresabilitatii... mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 11:29
Preturile apartamentelor din Capitala s-au mentinut in aprilie la nivelul atins in luna precedenta, cand a avut loc cea mai puternica devalorizare a locuintelor, potrivit unui comunicat remis miercuri de compania de consultanta imobiliara Colliers International, informeaza NewsIn."Desi la nivel de sector s-au inregistrat schimbari moderate de pret, la nivel de Bucuresti, atat pentru segmentul apartamentelor noi, monitorizate prin BREI-N, cat si pentru cel al apartamentelor vechi, monitorizate prin BREI-V, indicele global se mentine la aproape aceeasi valoare cu cea a lunii martie", se arata in comunicat.La nivel de sector, preturile apartamentelor au oscilat intre - 1% si + 7%, fata de luna anterioaraCea mai mare scadere a preturilor in aprilie s-a inregistrat in sectorul 1, unde un metru patrat a ajuns la 1.582 de euro.
Sectorul doi si sectorul trei au cunoscut fiecare o apreciere a preturilor cu 3%. Astfel, al finalul lunii aprilie un metru patrat construit in aceste sectoare costa aproximativ 1.044 euro, respectiv 1.091 euro, cu TVA inclus.
Preturile au scazut usor cu 1% comparativ cu luna martie, doar in sectoarele patru si sase, unde un metru patrat construit, cu TVA inclus, costa in aprilie 1.215 euro, respectiv 936 euro.
Comparativ cu nivelul de acum 6 luni, toate sectoarele au suferit scaderi de preturi, cu marje cuprinse intre - 16% si - 40%. Reprezentantii companiei de consultanta imobiliara considera ca usoara crestere inregistrata in sectoarele 2 si 3 ar putea... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2009, ora 17:09