Intr-o perioada in care toti ochii sunt atintiti pe dinamica piata a chiriilor, preturile de vanzare ale caselor din marile orase au ajuns sa fie, in unele cazuri, chiar de doua ori mai mici decat cele ale apartamentelor cu 3 si 4 camere.
O analiza Imobiliare.NET, care a luat in calcul pretul mediu pe metru patrat al locuintelor din marile orase ale tarii, arata ca in aprilie, apartamentele cu 3 si 4 camere sunt mai scumpe in medie cu 26%-51% decat casele/vilele.
In Bucuresti, pretul mediu pentru o casa/vila este de 613 E/mp, cu 43% mai mic decat cel al unui apartament cu 3 camere si cu 45% mai mic decat cel al unui apartament cu 4 camere.
In aprilie, pretul mediu al unui apartament cu 3 camere in Capitala este de 1.071 E/mp, iar cel al unui apartament cu 4 camere ajunge la 1.116 E/mp.
In Cluj, pretul mediu al unei case/vile este mai mare decat in Bucuresti, ridicandu-se la 645 E/mp. Cu toate acestea, trendul se pastreaza si aici, pretul unei case/vile fiind mai mic cu 37% decat cel al unui apartament cu 3 camere si cu 35,5% mai mic decat cel al unui apartament cu 4 camere
In aprilie, pretul mediu al apartamentelor din Cluj cu 3 camere este de 1.026 E/mp, iar cel al apartamentelor cu 4 camere este de 1.000 E/mp.
Conform statisticilor Imobiliare.NET, cel mai scazut pret mediu al caselor/vilelor din orasele importante de provincie se inregistreaza in Constanta, 400 E/mp, la jumatate fata de pretul mediu al apartamentelor cu 4 camere si cu 51% mai mic decat... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 10:10
1Apartamentele cu doua camere executate silit de banci pot fi cumparate la preturi de doua ori mai mici decat cele care se afla in ofertele dezvoltatorilor de pe piata libera. Numarul de imobile executate silit la preturi mici este mult mai mare acum decat in urma cu trei ani si este in continua crestere. Unele locuinte costa mai putin de 20.000 de euro si se afla in zone centrale din marile orase ale tarii.
"Cei interesati au invatat deja ca, daca la prima licitatie, bunul nu se vinde, la a doua, pretul va scadea obligatoriu cu 25%. Asadar, in 90% dintre cazuri, in ultima vreme, nu se prezinta nimeni la prima licitatie pentru bunurile executate silit si astfel bancile sunt fortate sa porneasca a doua licitatie de la 75% din pretul evaluat initial", a declarat Elena Puica, directorul comercial al portalului executari.com.
Conditiile de participare la licitatii impun depunerea unei garantii in valoare de 10% din pretul de evaluare initial intr-un cont bancar la dispozitia executorului. Banii trebuie depusi de obicei cu cateva zile inainte de data licitatiei, iar daca licitatia nu are un castigator, suma este inapoiata, dupa ce se transmite o solicitare in acest sens, potrivit art. 514 din Codul de procedura civila.
Apartamente cu doua camere care valorau cel putin 150.000 de euro in perioada de boom imobiliar se vand acum, de catre banci, la preturi si de trei ori mai mici. Capitala ramane zona cu cele mai scumpe locuinte executate silit, la preturi de minim... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 13:01
Mai mult de 100 de ansambluri rezidentiale isi vor prezenta oferta in cadrul editiei din acest an a Targului Imobiliar National tIMOn, preturile incepand de la 18.000 de euro si ajungand pana la 850.000 de euro.
"Dezvoltatorii noilor proiecte imobiliare ce vor intra in piata in 2013 au inceput sa faca simulari de pret tinand cont de nevoile si posibilitatile actuale ale romanilor, a spus miercuri Vlad Vlasceanu, director tIMOn, la o conferinta de specialitate.
Astfel, se pleaca de la pretul mediu al apartamentelor vechi din zona si se fac proiecte pentru locuinte noi care sa nu depaseasca cu mai mult de 20% costul celor construite inainte de 1990. Exista o exigenta crescuta si in ceea ce priveste compartimentarea, noile locuinte fiind proiectate pe modelul celor din anii 1980", a precizat Ion Catutoiu, consultant tIMOn.
Oferta de locuinte de la tIMOn este de peste 8.000 de locuinte, dintre care 3.000 noi, la cheie, construite in ultimele 12 luni. Numai 10% din oferta este formata din locuintele construite inainte de 1990.
Cea mai ieftina locuinta este o garsoniera de 18.000 de euro, in zona de sud a Capitalei, iar cea mai scumpa, o casa cu 8 camere, in zona Piata Romana si promovata la tIMOn la pretul de 849.990 de euro.
"Dezvoltatorii vin cu reduceri spectaculoase de preturi, de pana la 20.000 de euro, unii se ofera sa plateasca avansul la Prima Casa in numele cumparatorilor care nu au bani de avans, dar in acelasi timp inregistram cresteri de preturi la... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 18:02
Preturile medii solicitate de proprietari la apartamentele vechi de 3 si 4 camere au scazut in martie fata de luna precedenta, in timp ce valoarea garsonierelor si apartamentelor de doua camere a ramas aceeasi, conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro.
"Martie 2012 se caracterizeaza mai ales printr-o revenire a pietei la valorile medii normale in ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute pe piata, dupa un start al anului 2012 in care s-a inregistrat cea mai slaba oferta imobiliara din 2007 pana in prezent", se spune in raport.
Pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera isi pastreaza o valoare constanta, putandu-se vorbi despre o stabilizare a pietei pe acest segment in primul trimestru al anului 2012. Astfel, fata de luna februarie, in martie, unitatile de o camera se mentin in jurul pragului de 36.300 euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, garsonierele au inregistrat o variatie de -4%.
O situatie similara a fost sesizata si pe segmentul apartamentelor de doua camere, unde nivelul preturilor medii se mentine. Diferentele dintre luna februarie si luna martie a anului 2012 sunt la nivelul catorva zeci de euro, stabilizand pretul mediu al unui apartament de doua camere in jurul valorii de 57.200 euro. In urma cu un an, proprietarii acestui tip de unitate solicitau un pret mediu de aproximativ 58.800 euro, cu 3% mai mult decat in prezent.
Modificari de pret de la o luna la alta s-au inregistrat pe... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:13
In luna septembrie, un metru patrat util de spatiu locuibil a ajuns la 1.048 euro, cu 1,6% mai mult decat in august, dar cu 5,1% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, conform NewsIn."Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in marile orase a inregistrat variatii moderate in septembrie. La nivelul tranzactiilor, insa, exista diferente mari de la un caz la altul, chiar si in cazul unor proprietati cu caracteristici asemanatoare. In acelasi imobil, doua apartamente cu acelasi numar de camere ajung sa fie vandute la preturi total diferite", a declarat directorul general imobiliare.ro, Adrian Erimescu.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns, in luna septembrie, la valoarea de 1.365 euro/mp util, in scadere cu 0,2% fata de luna august, valoare foarte apropiata de pretul mediu inregistrat pe acest segment in urma cu un an. Pretul a evoluat diferit insa pe categorii de apartamente. In septembrie, apartamentele noi cu trei camere s-au ieftinit 1,6%, garsonierele noi s-au scumpit cu 0,5% in ultimele treizeci de zile, iar pretul apartamentelor cu doua camere a crescut cu 0,3%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, o diferenta notabila, de aproape 11%, se constata in cazul garsonierelor.
In septembrie, apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit cu 0,1%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.111/euro mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 11:25
Apartamentele de 3 si 4 camere reprezinta 56,1% din oferta din Bucuresti si continua sa se ieftineasca in conditiile in care ponderea acestora este in crestere fata de acum doi ani, cand celelalte tipuri dominau piata, iar cumparatorii cauta suprafete mici, potrivit portalului imobiliare.ro. Numarul apartamentelor cu trei si patru camere scoase la vanzare este in crestere in toata tara, dar doar in Bucuresti si in Timisoara oferta este dominata de apartamentele mari, potrivit Mediafax.
Cumparatorii insa se indreapta spre locuinte mai mici, iar unitatile locative cu trei si patru camere petrec mai mult timp in piata si continua sa se ieftineasca, potrivit portalului imobiliar.
"Numarul apartamentelor cu trei si patru camere scoase la vanzare continua sa creasca.
Pe aceste sub-categorii se inregistreaza si cele mai mari fluctuatii de pret. In ultimele 12 luni, la Timisoara, de exemplu, apartamentele vechi cu patru camere s-au ieftinit cu 8%, in timp ce pretul garsonierelor vechi este la acelasi nivel ca in august 2010", a declarat Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.
In Bucuresti, daca in urma cu doi ani, apartamentele cu trei si patru camere nu depaseau 40% din oferta, in prezent, aceste categorii imobiliare reprezinta 56,1% din totalul apartamentelor scoase la vanzare in piata.
Oferta este impartita intre apartamente cu trei camere, reprezentand 37,7% din oferta totala, apartamente cu doua camere - 32,6%, apartamente cu patru sau mai multe camere - 18,4%,... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 12:11
Preturile locuintelor ajung sa fie cu pana la 20% mai ridicate, in functie de numarul etajelor imobilului in care sunt amplasate, potrivit unei analize a imobiliare.ro realizata luand in calcul apartamentele cu doua camere din blocuri vechi cu patru, opt si zece niveluri, relateaza Mediafax.
Portalul imobiliar a analizat diferentele de preturi dintre apartamentele cu doua camere aflate in blocuri vechi cu patru, opt si zece etaje in principalele orase din tara, inclusiv Bucuresti.
Rezultatele au aratat ca diferentele pe metru patrat ajung pana la 20% din pret, cele mai scumpe fiind locuintele din blocurile cu opt etaje.
In Bucuresti, pretul mediu afisat pentru un apartament cu doua camere, amplasat intr-un bloc cu opt etaje, construit dupa anul 1977, este de 1.390 euro/mp, cu 7% mai mare fata de pretul unui apartament similar dintr-un bloc cu patru etaje (1.298 euro/mp) si cu 20% mai mare decat pretul mediu al unei locuinte aflate intr-un imobil cu zece etaje (1.159 euro/mp).
Apartamentele cu doua camere din blocurile cu opt etaje raman cele mai scumpe si in cazul imobilelor construite inainte de 1977. In acest caz, pretul mediu afisat pentru un apartament cu doua camere este de 1.225 euro/mp, cu 6% mai mult fata de pretul unui apartament similar dintr-un bloc cu patru etaje (1.155 euro/mp) si cu 11,5% mai mult fata de un apartament dintr-un imobil cu zece niveluri (1.099 euro/mp).
"Zonele cu cele mai multe anunturi de vanzare in imobile cu... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 13:18
Mai mult de doua treimi dintre romani ar alege achizitionarea unui apartament, in locul unei chirii lunare, potrivit unui studiu imobiliare.ro.Apartamentele sunt in topul preferintelor romanilor
Dintre cei care vor sa achizitioneze o locuinta, 72% sunt interesati de un apartament si numai 28% de o casa, raspuns influentat, probabil, de puterea de cumparare. Pentru 60% dintre respondenti, nu este deloc important ca locuinta sa fie noua.
Desi pretul este un factor important, cei mai multi dintre potentialii beneficiari care au raspuns chestionarului ar dori sa achizitioneze un apartament cu trei camere (40%); preferinta urmata de apartamentele cu doua camere (24%), cele cu patru camere (22%) si garsoniere (16%).
Aceasta optiune este intarita si de raspunsurile date la intrebarea legata de suprafata locuintei cautate.
Astfel, 23% dintre respondenti prefera locuintele cu suprafete de 60 - 80 mp, 22% pe cele de 80 -100 mp 22% si 17% pe cele de peste 100 mp.
Avans mic, disponibiltate mare pentru rate
Desi in usoara contradictie cu comportamentul real al vizitatorilor in portal, la nivel declarativ, peste jumatate dintre respondenti ar fi de acord sa achite pentru o locuinta intre 35.000 si 80.000 de euro, mai precis 21% ar plati intre 50.000 si 65.000 de euro, 18% intre 65.000 si 80.000 de euro si 18% intre 35.000 si 50.000 de euro.
Un procent de 16% dintre cei chestionati au declarat ca ar plati intre 80.000 si 100.000 de euro. Doar 8% dintre respondenti ar plati intre... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 14:12
Piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca, potrivit unui studiu imobiliare.ro care arata faptul ca interesul cumparatorilor pe segmentul rezidential s-a mentinut la un nivel ridicat in luna martie, iar pretul de vanzare pentru apartamente a inregistrat o usoara crestere, de 0,9% fata de luna februarie, desi, comparativ cu anul trecut, valoarea apartamentelor este in continuare cu 13,9% mai mica, pana la un cost mediu de 1.211 euro/metru patrat.Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o crestere de 0,3% in luna martie, atingand valoarea de 940 euro/mp util. Pe categorii de apartamente, insa, singurele care s-au scumpit au fost apartamentele cu trei camere cu 0,8%, in timp ce proprietarii apartamentelor cu doua camere au redus preturile cu 0,3%.
Garsonierele s-au ieftinit cu 3,9%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua camere, 10,7%, iar cea mai mica, de 7,2%, apare in cazul apartamentelor cu trei camere."
Preturile au evoluat timid dar diferit in cele sapte orase pe care le analizam osciland intre -2,5%, cel mai mare procent de scadere fiind inregistrat la Ploiesti si +1,3%, varf atins de segmentul apartamentelor noi din Brasov. In perioada urmatoare, va exista un relativ echilibru pe piata rezidentiala intretinut in buna masura de asteptarea unor semnale pozitive concrete pe plan economic, dar si de largirea adresabilitatii... mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 11:29