In ciuda traditiei de a vinde produse alimentare la promotie, inainte de Paste, in acest an, marile supermarket-uri si hipermarketuri nu s-au inghesuit sa ofere discount-uri.
Astfel, sunt toate sansele ca masa de Paste sa va coste mai mult decat anul trecut.
Cel mai important produs in aceasta perioada, oul, are preturi cuprinse intre 17,49 de lei (Cora, Carrefour) si 18,99 de lei (Real), pentru un carton cu 30 de bucati. In Carrefour, puteti gasi si oua deja vopsite, insa pretul este cam piperat, de 17,20 de lei/10 bucati, acestea costand cu 5 bani mai mult in Real.
Pentru carne, preturile variaza ceva mai mult. Astfel, in Carrefour, atat pieptul de pui dezosat, cat si fileul de porc costa 17,99 lei. In schimb, posteriorul de miel este mult mai scump, fiind nevoie sa dati 28,99 lei pe kilogram. Pentru sarmale, carnea tocata amestec vine la un pret de 12,99 lei/kg.
Cititi mai multe despre Cat va costa masa de Paste pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 17:10
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, a declarat ca nu sunt motive pentru majorarea pretului la carnea de miel de Paste, in conditiile in care Ministerul Agriculturii sustine sectorul ovin prin subventii substantiale.
"Am vazut ca se practica foarte mult in ultimul timp, a devenit un sport, sa anuntam mariri de preturi, ca dupa aceea chiar sa le marim. Am auzit in ultima saptamana discutii ca pretul la carnea de miel, de Paste, se va mari. Eu nu cred ca exista o motivatie la ora actuala pentru a mari pretul la carnea de miel", a mentionat Fuia.
Acesta a motivat ca nu ar trebui majorat pretul, in conditiile in care Ministerul Agriculturii sustine si sectorul ovin "prin subventii substantiale". mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 15:15
Productia agricola din 2011 a atins cote record, performanta care ar fi trebuit sa se reflecte in preturile produselor de panificatie, ale cerealelor, carnii si laptelui. In mod normal, in luna noiembrie, ar fi trebuit sa avem o scadere de 2-3% a preturilor acestor alimente. Acest lucru nu se va intampla, ci, din contra, vom asista la un nou val de scumpiri.Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, la inceputul lunii trecute, reducerea prognozei de crestere a preturilor de la 5,1 la 4,6%.
Datele preliminare arata ca Romania are un an agricol record, productia mare urmand sa adauge 1 miliard de euro la bugetul de stat.
La majoritatea culturilor, s-au obtinut cantitati de recolta peste media ultimilor cinci ani.
Spre exemplu, la grau si secara, productia a depasit 7,127 milioane de tone, fiind cu 6% peste estimarile pentru 2011, conform Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Ce castigam de pe urma acestor recoltelor record?
"Romania este o tara atipica. In conditiile in care am avut un an agricol record, cu cea mai buna productie la grau si porumb din ultimii ani, ar fi trebuit, in mod firesc, ca pretul la alimentele de baza sa scada", a declarat pentru Bloombiz.ro Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).
La categoria produselor de baza intra painea, laptele si carnea. In cazul ultimelor doua, pretul este direct dependent de pretul porumbului, foarte multe animale fiind hranite cu furaje.
Astfel, in luna... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 14:15