Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut in luna noiembrie, pentru a sasea luna consecutiv, atingand cel mai ridicat nivel de dupa luna decembrie 2014, insa cresterea inregistrata luna trecuta a fost cel mai mare salt inregistrat pe parcursul unei singure luni dupa iulie 2012, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In noiembrie 2020, acest indice a crescut pana la 105 puncte, de la o valoare de 101 puncte in luna octombrie (o cifra revizuita usor in sus fata de valoarea initiala de 101,9 puncte).
FAO a subliniat ca factorul principal care a stat la baza salutului de luna trecuta a fost cresterea cu 14,5%, de la o luna la alta, a pretului uleiurilor vegetale ca urmare a unei majorari a preturilor la uleiul de palmier in conditiile scaderii stocurilor mondiale. "Similar, preturile la ulei de rapita si uleiul de floarea soarelui au continuat sa creasca pe fondul livrarilor limitate", a adaugat FAO.
Preturile la cereale au inregistrat o crestere mai modesta de 2,5% in noiembrie, comparativ cu luna octombrie, dar una de 19,9% raportat la aceeasi luna a anului trecut. "Preturile la export pentru grau au continuat sa creasca in noiembrie, in mare parte ca urmare a restrangerii perspectivelor privind... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 12:55
Senatorii au dat vot favorabil, marti, intr-o sedinta de plen online, proiectului de lege pentru plafonarea pretului medicamentelor si al alimentelor de stricta necesitate.
S-au inregistrat 79 de voturi "pentru", 39 "impotriva" si 12 abtineri.
Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui proiect de lege.
Proiectul prevede ca la preturile de livrare ale producatorului, adaosul maxim pentru intreg lantul de distributie si vanzare cu amanuntul va fi de maxim 10% pe toata perioada starii de urgenta si pe o perioada de cel mult 90 de zile de la data instaurarii starii de urgenta.
"Se plafoneaza preturile la raft ale medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale si alte asemenea, prevazute de legislatia in vigoare, dupa cum urmeaza: la costul de productie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lantul de distributie adaosul total nu poate depasi 10% din pretul de vanzare al producatorului, in conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 in Legea concurentei nr 21/1996 republicata cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in proiectul initiat de grupul parlamentar al PSD.
De asemenea, se plafoneaza preturile la raft ale alimentelor care fac parte din cosul minim de consum, dupa cum urmeaza: la costul de productie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lantul de distributie adaosul total nu poate depasi 10% din pretul de vanzare al producatorului, in conformitate cu prevederile Legii concurentei.... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 22:03
Indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut semnificativ in luna noiembrie, atingand cea mai ridicata valoare din ultimii doi ani, ca urmare a majorarii preturilor la carne si uleiuri vegetale, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna noiembrie 2019, acest indice a urcat cu 2,7% comparativ cu luna octombrie, pana la 177,2 puncte, cea mai ridicata valoare din ultimele 26 de luni.
Organizatia a subliniat ca indicele care masoara pretul cerealelor s-a diminuat cu 1,2% in luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, pana la 162,4 puncte, pe fondul concurentei puternice in randul marilor producatori mondiali de grau.
In schimb, indicele care masoara pretul uleiurilor vegetale a inregistrat un salt de 10,4%, pana la 150,6 puncte, acesta fiind cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna mai 2018, pe fondul cresterii cotatiilor la uleiul de palmier ca urmare a cererii robuste la import, a utilizarii crescute in productia de motorina bio precum si a unor posibile deficiente de aprovizionare in cursul anului urmator.
De asemenea, indicele care masoara pretul la carne a inregistrat un salt de 4,6% comparativ cu luna octombrie, pana la 190,5 puncte, aceasta fiind cea mai mare crestere de la o luna la... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 14:00
Preturile alimentelor la nivel mondial au inregistrat in iulie un recul de 3,7%, comparativ cu luna precedenta, cel mai semnificativ declin din decembrie pana in prezent, ca urmare a scaderii cotatiilor la toate tipurile de culturi, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.
FAO publica lunar propriul sau indice global al preturilor la produsele alimentare (Food Price Index), care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna iulie 2018, acest indice a scazut la 168,8 puncte, de la 175,3 puncte in iunie.
Cel mai semnificativ declin lunar al preturilor s-a inregistrat in iulie la produsele lactate si la zahar.
"Declinul din iulie a fost determinat de cotatiile mai slabe de export pentru grau, porumb si orez. In general pretul graului pe plan global este mai redus in prima jumatate a lunii, dar temerile privind productia din UE si in Rusia au dus la majorarea cotatiilor de export spre sfarsitul lunii", se arata in comunicatul FAO.
Luna trecuta, FAO a anuntat ca se asteapta in 2018 la o recolta mondiala de cereale de 2,586 miliarde tone, cu 64,5 milioane tone, sau 2,4%, mai putin decat productia record inregistrata in 2017. Noile prognoze ale FAO sunt cu 24 milioane de tone mai mici decat cele preconizate luna trecuta si reflecta perspectivele unei recolte mai mici de grau in Uniunea Europeana si de grau si cereale... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 15:38
Preturile alimentelor din Romania sunt corelate cu cele din zona euro, iar aceasta corelare a fost favorizata in acest an de excesul de cerere interna, a declarat, joi, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, in conferinta de lansare a raportului "Evolutia Concurentei in sectoare cheie - 2017".
"In economiile emergente, precum Romania, unde stim ca procesul de convergenta este inflationist prin natura sa, a putut fi observata o decuplare partiala intre cresterea economica si cresterea inflatiei, pe de o parte, si intre preturile de productie si preturile de consum, pe de alta parte.
In aceste conditii, poate fi avansata si pentru aceasta economie importanta factorilor structurali, precum inflatia globala, favorizata de deschiderea economica si de integrarea in lanturile globale de valoare", a aratat oficialul BNR, intr-o prezentare intitulata "Factori structurali in evolutia preturilor bunurilor de consum".
El a explicat ca, in Romania, gradul de deschidere a economiei a crescut foarte mult in ultimele decenii, ajungand la peste 65% din Produsul Intern Brut actual.
De asemenea, dupa 2007, ponderea UE in comertul nostru exterior a depasit 70%. Comertul cu bunuri intermediare a ajuns sa reprezinte 60% din comertul extern, un creditor puternic al rolului inflatiei globale in determinarea inflatiei interne, in stransa legatura cu cresterea rolului marilor retaileri si cu cresterea ponderii comertului intern prin intermediul acestora. Scaderea constanta a ratei inflatiei... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 16:34
1La nivel global, pretul alimentelor a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani, inregistrand o scadere de 14% intre lunile august 2014 si mai 2015, arata expertii Bancii Mondiale.
Principala cauza o reprezinta scaderea dramatica a pretului petrolului, aceasta angerenand o reducere a costurilor de cultivare si a pretului ingrasamintelor aplicate in culturile agricole, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale.
Cosul abundentei
Pretul scazut al petrolului a favorizat dezvoltarea unor culturi abundente de grau, porumb si orez pe anul in curs.
Laolalta cu scaderea costurilor in exploatarea terenurilor agricole, piata marfurilor alimentare s-a bucurat si de reducerea costurilor de transport, fapt ce a asigurat o scadere stabila a pretului alimentelor, in ciuda usoarei reveniri a pretului petrolului.
Intre august 2014 si mai 2015, graul a inregistrat cea mai mare scadere de pret, de 18%, urmat de orez cu 14 procente si porumb, 6%.
Momentul coincide si cu impunerea embargoului la alimente de catre Rusia, producatorii europeni de produse agro-alimentare reclamand pierderi de 9 miliarde de euro ca urmare a scaderii dramatice a preturilor pe piata din UE.
La sfarsitul lunii trecute, Moscova a anuntat prelungirea embargoului pentru produsele agro-alimentare din UE, Norvegia, Statele Unite, Australia si Canada pana in august 2016.
Masura ar putea influenta evolutia pretului la alimente la nivel global, pe masura ce Rusia cauta alti furnizori de pe... mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 11:23
Preturile alimentelor au crescut in martie, la nivel mondial, pentru cea de-a treia luna consecutiv, potrivit indicelui FAO prezentat joi de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), care releva ca cel mai mult s-au scumpit uleiurile vegetale si cerealele.
Indicele Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (FAO) din cadrul ONU masoara luna de luna fluctuatiile de pret pentru un cos de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne si zahar.
FAO a ridicat totodata cu un milion de tone estimarile privind stocurile de cereale la nivel mondial in 2012, la 519 milioane tone, cu 15,6 milioane tone, respectiv 3,1% mai mult fata de nivelurile initiale.
Institutia, cu sediul la Roma, a confirmat totodata prognoza anterioara privind productia mondiala de grau, care ar trebui sa scada in acest an cu 1,4% fata de nivelul record de anul trecut, la 690 milioane tone.
Cresterea preturilor alimentelor poate antrena presiunile inflationiste, intr-o perioada de relaxare extrema a conditiilor de politica monetara din economiile dezvoltate, precum SUA si zona euro.
Preturile alimentelor au atins recorduri istorice in luna februarie a anului trecut, in paralel cu declansarea Primaverii Arabe. Preturile s-au retras de atunci, insa revenirea pe crestere in primul trimestru din 2012 ar putea readuce in atentia pietelor presiunile inflationiste.
Pietele internationale ale alimentelor au fost agitate in ultima perioada de situatia din Iran, care cumpara masiv cereale la... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 14:24
Pretul alimentelor de baza va creste cu mai mult de 100% in urmatorii 20 de ani, daca liderii lumii nu vor lua masuri pentru a reforma sistemul alimentar global, a avertizat organizatia caritabila Oxfam. Pana in 2030, costul mediu al culturilor cheie va creste cu 120%, pana la 180%, potrivit raportului "Cresterea unui viitor mai bun", citat de BBC News. Jumatate din scumpire va fi provocata de schimbarile climatice.
Raportul le cere liderilor lumii sa imbunatateasca reglementarile de pe piata alimentara si sa investeasca intr-un fond climatic global.
"Sistemul alimentar trebuie reformat pentru a depasi provocarile din ce in ce mai presante ale schimbarii climatice, escaladarea preturilor alimentelor si lipsa terenului, apei si energiei", a afirmat directorul general al Oxfam, Barbara Stockong.
In raportul sau, Oxfam prezinta patru "puncte fierbinti" in ceea ce priveste lipsa de siguranta alimentara, zone care intampina deja dificultati in asigurarea hranei populatiei.In Guatemala, 865.000 de persoane sunt in pericol in ceea ce priveste hrana, din cauza lipsei de investitii de stat in fermele mici.
In aceste conditii, zona este dependenta de importul de alimente.In India, oamenii cheltuiesc o proportie de doua ori mai mare din venit pe mancare decat cei din Marea Britanie. Ei platesc echivalentul a 10 lire sterline pe un litru de lapte si sase lire pe un kilogram de orez.
In Azerbaidjan, productia de grau a scazut anul trecut cu 33%, din cauza conditiilor... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 09:36
Banca Mondiala a avertizat ca pretul alimentelor a atins un nivel periculos si a impins inca 44 de milioane de persoane in saracie din iunie 2010, relateaza BBC News, conform NewsIn.Potrivit BM, preturile au crescut cu 15% in perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011.Scumpirea alimentelor este resimtita disproportionat de persoanele sarace, care cheltuiesc peste jumatate din venit pe mancare.In aceste conditii, institutia a cerut grupului economiilor dezvoltate si emergente, G20, sa abordeze problema la reuniunea de saptamana aceasta.
Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat intr-un comunicat: "Preturile globale ale alimentelor cresc la niveluri periculoase si ameninta zeci de milioane de persoane sarace din lume".El a subliniat si ca scumpirea mancarii reprezinta un factor agravant al revoltelor din Orientul Mijlociu, desi nu este principala cauza.Cresterea rapida a preturilor alimentelor a generat in 2008 revolte in mai multe tari. Potrivit estimarilor Bancii Mondiale, 125 de milioane de persoane traiau atunci in saracie extrema.Institutia a apreciat ca, in prezent, preturile nu sunt chiar la nivelul din 2008, ci cu 3% mai mici, dar sunt totusi cu 27% mai mari decat anul trecut.
Un alt raport dat publicitatii luna aceasta de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) afirma ca pretul alimentelor in lume a atins un nivel record in luna ianuarie.
Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din G20 urmeaza sa se... mai mult
Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 12:26