Actiunile Gabriel Resources au inchis joi la Toronto in crestere cu 10,6%, la 83 de centi, dupa ce au urcat cu pana la 16% in timpul sedintei bursiere, insa compania a pierdut 43% din valoare de la inceputul acestei saptamani.
Titlurile Gabriel au oscilat joi intre 71 centi si 87 centi, dupa ce au inchis miercuri la 75 centi.
La finalul sedintei de joi, capitalizarea de piata a companiei este de 318,8 milioane dolari canadieni.
Ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Sova, a declarat, joi, ca, in cazul in care proiectul Rosia Montana nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretentii la despagubiri de 2 miliarde de dolari, care inseamna 550 milioane dolari cheltuieli pe investitii realizate si 1,5 miliarde profitul estimat.
Volumul tranzactionat a fost in continuare peste medie, de 2 milioane de actiuni, insa mai redus fata de rulajele din primele trei sedinte ale saptamanii.
Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit luni cu 54%, la 68 centi, cea mai slaba inchidere din ultimii 14 ani, dupa ce premierul Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta in cele doua camere ale Parlamentului.
Declinul a continuat marti, insa titlurile au crescut puternic miercuri, cu 15%.
Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.
Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, compania... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 10:55
Actiunile Gabriel Resources au inregistrat miercuri o crestere de pana la 23% in primele ore de tranzactii pe bursa din Canada, dupa ce cotatia s-a prabusit cu 56% pe parcursul primelor doua zile ale saptamanii.
Titlurile au scazut luni cu 54%, de la 1,47 dolari canadieni (inchiderea din sedinta de vineri) la 68 de centi. Actiunile au inchis marti la 65 de centi, cu 4,4% mai putin decat in ziua precedenta, desi pe parcursul sedintei declinul a ajuns pana la 22%.
Compania si-a revenit miercuri pe bursa de la Toronto, inregistrand o crestere de pana la 23,1%, la 80 de centi.
Actiunile Gabriel s-au prabusit luni, dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta la Senat, apoi la Camera. In prima parte a sedintei de luni, titlurile companiei erau in picaj cu aproximativ 70%.
Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.
Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care dezvolta proiectul minier. Restul titlurilor sunt detinute de stat, prin Minvest Deva.
Directorul general al companiei, Jonathan Henry, a declarat intr-un interviu publicat marti deThe Globe and Mail ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamana viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana.
"In... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 08:42
Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit luni la Bursa din Toronto, dupa anuntul premierului Ponta cu privire la respingerea proiectului Rosia Montana in Parlamentul Romaniei.
Titlurile companiei canadiene au inregistrat astfel un record istoric negativ, atingand la inchidere pretul de 0,68 dolari canadieni/ actiune, in scadere cu 53,74% fata de inchiderea sedintei de vineri, cand au fost cotate la 1,47 dolari canadieni/ actiune.
Capitalizarea bursiera a companiei s-a redus astfel de la 564.627.082 dolari (aproximativ 544.691.377 dolari SUA) canadieni la 261.188.038 de dolari canadieni (251.966.079 dolari SUA).
La listarea sa pe piata de capital in 2000, actiunile Gabriel Resources au avut un pret de 3 dolari canadieni/ actiune.
Autoritatea de reglementare a Bursei din Toronto a anuntat pentru 37 de minute oprirea tranzactiilor cu actiuni Gabriel Resources, imediat dupa anuntul primului ministru roman.
Tranzactiile s-au reluat insa cu putin timp inainte de deschiderea sedintei bursiere de luni, care a avut loc la ora locala 09.30 (16.30 ora Romaniei), deci dupa declaratiile premierului.
Actiunile au deschis la pretul de 1,10 dolari canadieni/ actiune, foarte aproape de maximul zilei, de 1,11 dolari canadieni/ actiune.
In prima parte a sedintei investitorii au vandut masiv titlurile Gabriel Resources, pretul acestora atingand chiar si un minim de 0,41 dolari canadieni/ actiune, practic o depreciere de 72% fata de inchiderea de vineri.
Ulterior... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 09:19
Actiunile Gabriel Resources (GBU) s-au depreciat la 0,47 dolari/unitate in mai putin de ora de la deschiderea bursei din Toronto, in scadere cu 68% fata de vineri, cand bursa a inchis la un pret de 1,47 dolari/unitate.
Gabriel Resources, compania canadiana care finanteaza proiectul minier de la Rosia Montana, avertizeaza, prin intermediul unui comunicat, ca actiunile trebuie "tranzactionate cu prudenta", pana la clarificarea situatiei din Romania.
Canadienii se asteapta ca protestele de amploare de duminica seara, la care au participat circa 15.000 de oameni la nivel national si declaratiile premierului Victor Ponta, care a cerut respingerea in Parlament, prin procedura de urgenta, a proiectului de lege pentru exploatarea de la Rosia Montana, sa genereze un nou soc pe bursa de la Toronto.
"Cel mai probabil astazi pretul actiunilor va incorpora o respingere a proiectului in Parlament.
Pentru investitorii care au o toleranta la risc mare si fonduri disponibile pentru un orizont lung devine interesanta perspectiva unui litigiu. Daca luam in considerare un numar maxim de 500 milioane de actiuni ale Gabriel Resources (aici sunt incluse si optiunile primite de management) si acceptam ca valida suma vehiculata de premier de doua miliarde de dolari despagubiri o actiune ar trebui sa 'valoreze' circa patru dolari. Aceste sume nu ar include si cheltuielile companiei si nici eventualele taxe", a declarat Ovidiu George Dumitrescu, reprezentant al companiei de brokeraj... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 16:42
Dupa mai multe semnale pozitive din partea autoritatilor romane in privinta proiectului minier de la Rosia Montana, brokerii se asteapta la cresteri spectaculoase ale actiunilor Gabriel Resources, compania canadiana care finanteaza proiectul.
Gabriel Resources este o companie canadiana infiintata cu scopul exploatarii zacamintelor de la Rosia Montana, cu rezerve totale estimate la 300 de tone de aur, respectiv 1.600 de tone de argint. In spatele companiei se afla investitori de talie mondiala, precum miliardarii Thomas Kaplan, John Paulson si Seth Klarman.
Prin intermediul sucursalei sale romanesti, Rosia Montana Gold Corporation, miliardarii au injectat circa 500 de milioane de dolari in ultimii 17 ani, in incercarea de a obtine acordul autoritatilor.
Compania detine 80.69% din proiect, a carui valoare indicativa este cuprinsa intre 865 milioane si 2,5 miliarde de dolari. Deoarece proiectul nu este inca operational, Gabriel Resources nu a raportat pana acum venituri, compania asteptand eliberarea unui certificat de mediu si aprobarea planului de urbanism pentru a putea demara lucrarile.
Recent, circumstantele au inceput sa se alinieze in favoarea companiei canadiene. La nivel macroeconomic, cotatiile aurului si ale argintului isi revin din minimele ultimilor trei ani, ceea ce favorizeaza sectorul producatorilor de metale pretioase. Dupa ce a pierdut peste jumatate din capitalizare fata de maximele din 2011, acesta poate beneficia de pe urma perceptiei... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 14:30
Evolutiile extreme inregistrate recent de pretul aurului au afectat actiunile Gabriel Resources, care la mijlocul acestei luni au cazut cu 29% intr-o singura zi, iar luni se tranzactionau pentru 1,68 dolari canadieni fata de 2,15 dolari canadieni la data de 11 aprilie.
Volatilitatea actiunilor Gabriel Resources a avut de suferit si din cauza profilului principalilor sai investitori, informeaza un articol publicat de revista Forbes.
Cel mai mare actionar la Gabriel Resources este managerul de fonduri speculative John Paulson cu o participatie de 16%, urmat de miliardarul american Thomas Kaplan care detine un pachet de 15% prin fondul sau Electrum Strategic si investitorul Seth Klarman care detine o participatie de 13% prin fondul sau speculativ Baupost.
Timp de mai multi ani Gabriel Resources a incercat sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana, insa s-a lovit de ingrijorarile organizatiilor de protectia mediului fata de intentia companiei de a utiliza cianuri. Recenta volatilitate a pretului aurului nu este singura veste negativa care a afectat actiunile Gabriel Resources, in conditiile in care eliberarea unei autorizatii de mediu este incetinita deoarece Romania solicita garantii financiare suplimentare.
Insa pana acum John Paulson, Thomas Kaplan si Seth Klarman s-au dovedit investitori rabdatori pe termen lung.
Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) intentioneaza sa dezvolte cea mai moderna mina din Romania, la Rosia Montana, propunandu-si sa... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 11:01
Compania Gabriel Resources, prezenta in Romania prin Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a finalizat un plasament privat cu BSG Capital Markets privind subscrierea de catre noul investitor a 30 de milioane de actiuni comune, reprezentand 9% din titluri, in schimbul a 67,5 milioane de dolari.Titlurile au o valoare individuala de 2,25 dolari pe unitate, informeaza Mediafax.
Acordul garanteaza BSG Capital Markets, parte a grupului Beny Steinmetz, cu activitati in domeniul minier, dreptul de a achizitiona alte 30 de milioane de actiuni in termen de 18 luni, la pretul de 2,5 dolari pe titlu in primele 12 luni, respectiv trei dolari in ultimele sase luni, se arata intr-un comunicat al Gabriel Resources.
Gabriel Resources intentioneaza sa foloseasca fondurile obtinute prin aceasta tranzactie pentru dezvoltarea proiectului de la Rosia Montana, la care are o participatie de 80,23%.
BSG a avertizat Gabriel Resources ca isi rezerva dreptul sa isi majoreze sau sa isi reduca participatia la companie in functie de conditiile din piata.
RMGC dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei, cu cheltuieli de 272 dolari pe uncie.
Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri ca va include proiectul minier de la Rosia Montana in programul de guvernare si vrea ca acesta sa inceapa cat mai... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 17:37