Preturile petrolului au crescut joi cu circa 2%, in urma indiciilor ca producatorii din cadrul OPEC+ ar putea creste productia mai lent decat era asteptat pentru lunile urmatoare, in timp ce cererea mai mare la nivel global va continua.
Cotatia petrolului Brent a avansat cu 1,7%, la 75,85 dolari pe baril, in timp ce pretul petrolului West Texas Intermediate a urcat cu 2,3%, la 75,12 dolari pe baril.
In timpul tranzactiilor, ambii indicatori au atins cele mai ridicate niveluri de dupa octombrie 2018.
La reuniunea OPEC+, participantii au inclinat spre cresterea productiei de petrol cu aproximativ 2 milioane de barili pe zi, intre lunile august si decembrie, a declarat o sursa apropiate discutiilor.
Majorirarile lunare ale livrarilor statelor din OPEC+, intre care si Rusia, vor fi de sub 500.000 de barili pe zi.
"Cred cu convingere ca, pe termen scurt, OPEC+, in frunte cu Arabia Saudita vor dori sa preseze tarile consumatoare si sa impuna un pret mai mare pentru a recupera pagubele de anul trecut", a spus John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York. ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului a crescut cu 2% pentru a recupera pagubele produse de pandemie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Iulie 2021, ora 09:55
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU) a avut o medie de 289 lei pe MWh in luna mai 2021, cu 140,6% mai mult fata de pretul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, respectiv 120 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.
Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 696,9 milioane de lei, in crestere cu 188% fata de mai 2020 (241,8 milioane de lei).
De asemenea, volumul tranzactiilor a crescut cu 19,4%, pana la 2.366.562 de MWh.
Cota de piata a PZU a fost de 54,8%, in crestere cu 9%. Cu alte cuvinte, peste jumatate din consumul net de energie al tarii a fost tranzactionat pe PZU in luna mai.
Citeste si: Virgil Popescu ii catalogheaza speculanti pe furnizorii de energie care au crescut preturile
Pe piata spot a OPCOM au fost inregistrati 366 de participanti, dintre care activi au fost 275.
Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) este o componenta a pietei angro de energie electrica pe care se realizeaza tranzactii orare ferme cu energie electrica cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare.
Din 2014, Piata pentru Ziua Urmatoare din Romania functioneaza in regim cuplat cu pietele similare din Republica Ceha, Slovacia si Ungaria. ...citeste mai departe despre "Pretul energiei pe bursa a crescut cu peste 140% in mai 2021 fata de anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Iunie 2021, ora 16:43
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU) a avut o medie de 309 lei pe MWh in luna aprilie 2021, cu 150,6% mai mult fata de pretul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, respectiv 123 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.
Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 765,7 milioane de lei, in crestere cu 218% fata de aprilie 2020 (240,2 milioane de lei).
De asemenea, volumul tranzactiilor a crescut cu 26%, pana la 2.438.233 de MWh.
Cota de piata a PZU a fost de 51,9%, in crestere cu 4,2%. Cu alte cuvinte, peste jumatate din consumul net de energie al tarii a fost tranzactionat pe PZU in luna aprilie.
Pe piata spot a OPCOM au fost inregistrati 367 de participanti, dintre care activi au fost 293.
Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) este o componenta a pietei angro de energie electrica pe care se realizeaza tranzactii orare ferme cu energie electrica cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare.
Din 2014, Piata pentru Ziua Urmatoare din Romania functioneaza in regim cuplat cu pietele similare din Republica Ceha, Slovacia si Ungaria. ...citeste mai departe despre "Pretul energiei pe bursa a crescut cu peste 150%, in aprilie 2021 fata de anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Mai 2021, ora 13:50
Preturile benzinei din SUA ar putea creste dupa ce operatorul american de conducte de carburanti Colonian Pipeline a anuntat ca nu stie cand va relua livrarile, dupa ce, in urma cu cateva zile, o grupare de hackeri i-a atacat reteaua de conducte.
Compania continua sa monitorizeze impactul opririi temporare a serviciului sau si sa lucreze la reluarea acestuia, dar nu a estimat momentul in care va face acest lucru, refuzand si sa faca alte comentarii, potrivit Reuters.
Incidentul este una dintre cele mai perturbatoare operatiuni de tipul digital ransom (atac cibernetiv efectuat in scopul obtinerii unei rascumparari) si a determinat apeluri din partea unor parlamentari americani pentru imbunatatirea protectiei infrastructurii energetice critice din Statele Unite impotriva hackerilor.
Colonial livreaza 2,5 milioane de barili de benzina si alti carburanti pe zi, de la rafinariile de pe coasta Golfului Mexic catre consumatorii de pe coasta de mijloc a Atlanticului si din sud-estul SUA.
Reteaua sa de 8.850 de kilometri deserveste aeroporturi majore, inclusiv Hartsfield Jackson Airport din Atlanta, cel mai tranzitat aeroport din lume.
Expertii din comertul cu carburanti, inclusiv Asociatia Americana pentru Automobile, au declarat ca o intrerupere de cateva zile ar putea avea un impact semnificativ asupra aprovizionarii regionale cu combustibil, in special in sud-estul SUA.
In timp ce ancheta guvernului SUA este in faza incipienta, un fost oficial american si doua... mai mult
Luni, 10 Mai 2021, ora 08:51
Cererea de chirii din marile orase ale Romaniei a crescut chiar si in ultimul an, in conditii de pandemie, iar preturile chiriilor s-au majorat si ele, in conformitate cu cererea.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce sa fii atent la media pretului util la inchiriere.
Daca vrei o chirie intr-unul din marile orase ale tarii atunci va trebui sa iei pretul mediu al unui metru patrat util de locuinta si sa-l inmultesti cu suprafata apartamentului pe care vrei sa-l inchiriezi.
In Constanta, spre exemplu, pretul chiriei pe metrul patrat util este de 6 euro. Astfel ca, daca iti cauti o chirie, atunci pentru un apartament de 50 metri patrati utili nu ar trebui sa platesti mai mult de 300 de euro pe luna.
In schimb, in Bucuresti, metrul patrat util la inchiriere ajunge, in medie, la 7,5 euro. Asta inseamna ca, daca esti in cautarea unei chirii, la un apartament de 60 metri patrati utili, chiria s-ar ridica in momentul de fata undeva la 450 de euro. Iar pentru un apartament de 2 camere care are 40 metri patrati utili, nu ar trebui sa platesti mai mult de 300 de euro lunar.
Preturile sunt acum cu aproape 50% mai mari fata de acum 5 ani cand in Bucuresti, pentru un apartament de 60 metri patrati utili plateai doar 300 de euro.
In marile orase precum Iasi, Timisoara, Constanta sau Brasov, pretul pe metru patrat util variaza intre 6 si 6,5 euro, in timp ce in Bucuresti si in Cluj sare de 7 euro. Iar acest lucru a fost cauzat de cererea foarte mare... mai mult
Luni, 10 Mai 2021, ora 08:30
Cotatia cuprului a ajuns luni dimineata la 9.650 de dolari pe tona la London Metal Exchange, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ca urmare a asteptarilor ca oferta va fi limitata pe masura ce revenirea economiei mondiale va lua viteza, transmite Bloomberg.
Preturile la cupru au crescut odata cu preturile la majoritatea materiilor prime industriale, de la minereu de fier la aluminiu. Cotatiile la cupru au fost stimulate de perspectiva relansarii cresterii economice pe masura ce campaniile de vaccinare progreseaza si dolarul american se depreciaza, la care se adauga asteptarile ca perioada de inflatie scazuta din marile economii ar putea sa se apropie de sfarsit.
Rolul crucial jucat de cupru in tranzitia la energia verde alimenteaza estimarile ca tendinta de apreciere va fi una de durata, avand in vedere ca tarile din intreaga lume adopta tinte mai ambitioase de mediu.
Analistii de la banca Goldman Sachs Group Inc. si cei de la firma de trading Trafigura Group se asteapta ca preturile la cupru sa depaseasca recordul de 10.190 de dolari pe tona stabilit in 2011 in contextul in care cererea va devansa oferta.
Datele preliminare arata ca economia Chinei, cel mai mare consumator mondial de metale, a continuat sa creasca in luna aprilie, dupa un avans record in primul trimestru, iar exporturile solide si sporirea increderii au sprijinit relansarea.
Datele ce urmeaza a fi publicate saptamana aceasta ar putea arata, de asemenea, ca revenirea economiei... mai mult
Luni, 26 Aprilie 2021, ora 10:52
In timp ce in restul lumii pretul Bitcoin se chinuie sa depaseasca 59.000 de dolari, in Coreea de Sud acesta se tranzactioneaza cu 68.000 de dolari, ajungand chiar la peste 68.800 de dolari in cursul zilei de astazi.
Diferenta de aproape 10.000 de dolari vine dintr-un serviciu numit Kimchi Premium. Acesta reprezinta diferenta dintre pretul cu care se vinde Bitcoin in SUA si restul lumii, pe de o parte, si pretul care se vinde in Coreea de Sud.
Kimchi Premium se aplica atunci cand bursele din Coreea de Sud nu au suficiente active digitale pentru a satisface cererea in crestere. Motivul principal al acestui fapt este represiunea recenta a tarii asupra schimburilor criptografice care au restrictionat fluxurile de capital.
Binance, care este una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare din lume, si-a inchis, in urma cu cateva luni biroul din Coreea de Sud din cauza restrictiilor extrem de severe aplicate acestui sector.
Autoritatile de reglementare din Coreea de Sud au restrictionat foarte mult trimiterea de won (moneda nationala a Coreea de Sud) in alte state. Din cauza acestei piedici, platformele de schimb valutar se confrunta cu dificultati, iar schimburile sunt adesea afectate de o intarziere a cererii, care pompeaza temporar pretul Bitcoin.
Comparativ cu anii trecuti, Kimchi Premium este mult mai mic, avand in vedere ca acum este cu doar 15% mai mare decat pretul international al Bitcoin. In mai 2017 acesta este cu 63% mai mare, iar in ianuarie... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 20:30
Predictiile pe pretul Bitcoin apar in fiecare zi, iar specialistii in criptomonede se intrec sa le dea, desi uneori apar mesaje contradictorii in piata. Ultimul care a venit cu o astfel de estimare este chiar binecunoscutul analist Peter Brandt, care in 2018 a prezis foarte precis ca Bitcoin va cadea cu 84%. De data aceasta, analistul spune ca Bitcoin va ajunge in acest ciclu investitional la 200.000 de dolari.
Potrivit CryptoGlobe.com, Peter Brandt, cunoscut pentru interpretarea tiparelor din graficele de tranzactionare, a explicat ca pe termen lung Bitcoin va creste, dar va avea si catve corectii de-a lungul acestui traseu.
Brandt a estimat ca in al treilea sau al patrulea trimestru din 2021, Bitcoin ar putea ajunge la 180.000 - 200.000 de dolari, bazandu-se pe trendul pe termen lung.
"Sunt cu ochii pe imaginea de ansamblu. Bitcoin, in ultimii 10-11 ani, a avut evolutii spectaculoase care au durat doi, trei ani si apoi a venit o corectie uriasa", a spus Brandt.
Cu toate acestea, analistul a avertizat ca vor exista si scaderi de pret de-a lungul evolutiei.
Predictie pe pretul Bitcoin de 300.000 de dolari
Pe de alta parte, co-fondatorul platformei de exchange BCC, Bobby Lee, si-a exprimat cateva ingrijorari legate de Bitcoin. Potrivit lui Lee, Bitcoin ar putea ajunge mult mai sus decat este acum, adica undeva la 300.000 de dolari, inainte ca anul acesta sa se termine.
De asemenea, acesta crede ca Bitcoin va ajunge la valoarea de 100.000 de dolari in... mai mult
Miercuri, 24 Martie 2021, ora 19:01
Exista o diferenta mica intre pretul de Serviciul Universal si pretul din cea mai mica oferta a furnizorului actual, exceptie facand ENEL, potrivit datelor din Comparatorul de Preturi al ANRE, citate de Asociatia Energia Inteligenta.
ENEL este furnizorul de Serviciul Universal cu cei mai multi consumatori casnici pe piata libera, respectiv furnizorul care are de gestionat cel mai mic numar de consumatori in Serviciul Universal, carora le ofera preturi foarte avantajoase fata de pretul de Serviciu Universal. Acest comportament este aparent mult diferit fata de ceilalti frunizori.
Mai multi consumatorii casnici spun ca nu au semnat nici un contract in ultimii ani, dar se gasesc in piata libera, conform inscrisului de pe factura de energiei electrica.
Asociatia sustine ca pretul pe care-l platesc o parte dintre cei aproape doua milioane de consumatori casnici in piata concurentiala catre furnizorul lor ENEL este:
- cu 12% mai mare decat pretul de Serviciu Universal pe care-l platesc consumatorii ENEL din Bucuresti;
- cu 2% mai mare decat cel mai mare pret de Serviciu Universal platit in Romania;
- cu aproape 9% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau Electrica;
- cu 6% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau EON;
- cu 4% mai mare fata de pretul achitat de catre consumatorii din Serviciul Universal din reteau de distributie CEZ.
Liberalizarea pietei de energie... mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2021, ora 11:30