Economia Europei si-a redus ritmul de crestere in primul trimestru, din cauza scaderii avansului mai ales din Franta si Marea Britanie.
Tendinta ameninta sa afecteze cresterea globala, la care regiunea a contribuit anterior, potrivit Bloomberg.
Cresterea monedei euro, cu 11% fata de dolar in ultimul an, a pus presiune pe unele companii din zona.
Si datele primului trimestru din Statele Unite au aratat progrese mai slabe in cea mai mare economie din lume. Totusi, cresterea anualizata de 2,3% a depasit estimarile economistilor, care se opreau la 2%.
In Franta, cresterea PIB s-a redus la 0,3% in T1 din 2018, adica la mai putin de jumatate din ritmul din T4 al anului 2017, iar economia britanica are cel mai slab rezultat din 2012.
Vestile au fost mai bune in Spania si Germania, unde cresterea si-a mentinut ritmul, la 0,7%, respectiv 0,6%. Germania, cea mai mare economie din Europa, a inregistrat o noua scadere a ratei somajului.
Oficialii europeni, insa, raman increzatori: "Nu vedem nicio schimbare in abordarea noastra generala si credem ca redresarea in interiorul Europei si mai ales in zona euro este puternica, solida si robusta, adica durabila", a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru politice economice si monetare al Uniunii Europene, citat de Bloomberg.
Citeste mai departe despre Ritmul de crestere al economiilor UE si SUA a scazut in T1. Cele mai mari reduceri din Europa au fost in Franta si Marea Britanie pe Curs de Guvernare... citeste mai... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2018, ora 18:43
Slabiciunea economiei chineze a dat alarma globala, dar in spatele pasilor sovaielnici pe care ii face Beijingul s-ar putea ascunde o capcana a razboiului din piata valutara, sustine profesorul Jeffrey D. Sachs.
Cursul de schimb al yuanului in raport cu dolarul este cel care dicteaza soarta economiei din China, asa cum, in urma cu trei decenii, un curs supraevaluat al yenului a generat in final criza economica din Japonia, afirma profesorul american intr-o analiza prezentata de revistaMarket Watch.
La mana Statelor Unite
Drama economiei japoneze a fost provocata in perioada 1984-1990 de reactia dura a partenerilor americani care au calificat Tokyo drept un partener comercial neloial in relatia cu Statele Unite.
Ingrijorarea americanilor era data de cursul scazut al yenului japonez care incuraja exporturile de marfa la nivel global, dar mai ales pe piata din Statele Unite unde sufoca producatorii locali.
Japonia venea dupa doua decenii de crestere economica, perioada in care moneda sa se apreciase semnificativ, dar nu indeajuns de mult ca marfurile fabricate in Japonia sa nu reprezinte o atractie pentru consumatorii americani prin raportul calitate/pret.
In 1984, guvernul japonez a cedat presiunilor exercitate de Washington incheind Acordul Plaza un an mai tarziu. A urmat o perioada de 3 in care yenul a fost "umflat" cu 50%, provocand si o scadere a exporturilor.
Pentru o scurta perioada, nivelul crescut al investitiilor de pe piata japoneza a mascat... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 10:03
Cresterea economica a Statelor Unite, care inregistreaza o revenire "moderata", ar putea sa fie afectata de o escaladare a tensiunilor in Ucraina, potrivit minutelor ultimei reuniuni a Rezervei Federale (Fed) publicate miercuri.
Mai multi membri ai Comitetului Monetar Fed (FOMC) au subliniat ca o eventuala "crestere a tensiunilor geopolitice privind Rusia si Ucraina" in strainatate sau o noua incetinire a economiei Chinei, ar putea prezenta unele riscuri pentru economia americana, potrivit unui rezumat al acestei reuniuni, care s-a desfasurat pe 29 si 30 aprilie.
Dupa o perioada de relativa acalmie, Ucraina organizeaza duminica alegeri prezidentiale pe care separatistii prorusi ameninta sa le perturbe, sub privirile binevoitoare ale Moscovei.
In ceea ce priveste economia americana, indicatori recenti "releva o revenire si sugereaza ca economia se afla pe traiectoria unei cresteri moderate", se arata in acest rezumat al discutiilor in cadrul reuniunii.
Insa este "prea devreme sa se confirme daca aceasta relansare va conduce economia la un ritm de expansiune superior tendintei sale", s-au intrebat guvernatorii Fed, care au evaluat in cursul reuniunii "optiunile unei normalizari a politicii monetare".
Alt factor de risc pentru cresterea economica este "incetinirea persistenta a pietei imobiliare", au mai apreciat membrii Fed. Ei au examinat si riscurile la adresa stabilitatii financiare, notand ca au decelat presiuni "de crestere in valorizarea anumitor... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 10:00
Ritmul de crestere al economiei Statelor Unite este suficient de solid pentru ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa inceapa sa reduca achizitiile de obligatiuni in cursul acestui an si sa incheie acest program anul viitor, a declarat miercuri presedintele Fed, Ben Bernanke.
Declaratiile lui Ben Bernanke confirma ca Rezerva Federala a SUA este din ce in ce mai aproape de retragerea programului lunar de achizitionare a bondurilor de Trezorerie si a obligatiunilor ipotecare, in valoare de 85 de miliarde de dolari, adoptat pentru a incuraja investitiile, crearea de locuri de munca si cresterea economica, transmit AP si Reuters.
De la lansarea acestui program denumit relaxare cantitativa, in luna septembrie 2012, indicele bursier S&P 500 a crescut cu aproape 16% insa rata somajului ramane la un nivel ridicat de 7,5%.
Cresterea economica moderata ar trebui sa duca la o imbunatatire suplimentara a situatiei de pe piata muncii deoarece presiunile s-au atenuat iar rata inflatiei nu va depasi probabil tinta pe termen lung de 2%, a explicat Bernanke.
Anuntul Fed privind reducerea programului de achizitii de obligatiuni reflecta cresterea increderii in sustenabilitatea si soliditatea redresarii.
Bernanke a estimat ca in momentul opririi achizitiilor de obligatiuni, rata somajului in SUA ar fi urmat sa scada in jur de 7%, de la 7,6% in prezent. Daca aceasta estimare se va dovedi a fi prea optimista, Fed ar putea opri reducerea achizitiilor de obligatiuni sau chiar sa le... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:25
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit, luni, perspectiva de rating a SUA pana la "stabila" de la "negativa", ca urmare a diminuarii riscurilor fiscale, informeaza Reuters.
In acelasi timp, Standard & Poor's a confirmat ratingurile SUA la "AA plus/A-1 plus".
Potrivit agentiei, ratingurile atribuite SUA reflecta punctele tari ale economiei si sistemului monetar american, precum si statutul dolarului de moneda de rezerva internationala.
"Perspectiva stabila indica evaluarea noastra ca unele din riscurile in scadere la adresa ratingului SUA s-au diminuat pana la punctul in care credem ca probabilitatea unei retrogradari a ratingului pe termen mediu este mai mica de una din trei", a informat S&P intr-un comunicat. "Credem ca autoritatile monetare americane au capacitatea si dorinta de a sprijini o crestere economica sustenabila si sa atenueze socurile economice si financiare", se mai arata in comunicatul S&P.
Agentia estimeaza ca deficitul guvernamental general al SUA va scadea la 6% din PIB in acest an (de la 7% din PIB in 2012) si la mai putin de 4% din PIB in 2015. In acelasi timp, S&P estimeaza ca in urmatorii ani datoria guvernamentala a SUA va ramane relativ stabila la aproximativ 84% din PIB, ceea ce ar urma sa ofere factorilor de decizie mai mult timp pentru a solutiona o parte din presiunile legate de imbatranirea populatiei.
In luna august 2011 Standard & Poor's, cea mai mare agentie de rating din lume, a retrogradat SUA la "AA... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 16:57
In planul sau pentru dezvoltarea economica a SUA, presedintele Barack Obama vrea sa puna accentul pe investitii in infrastructura, productie industriala si energie verde, dar agenda democrata a presedintelui este departe de a convinge o Camera a Reprezentantilor dominata de republicani.
Obama urmeaza sa prezinte marti discursul sau privind starea natiunii, iar modul in care isi propune sa stimuleze economia americana va fi principalul punct urmarit nu doar in Statele Unite, ci la nivel global.
Presedintele si-a prezentat deja planul de crestere economica in fata democratilor, iar accentul va cadea pe indeplinirea promisiunilor facute catre clasa de mijloc, scrie Reuters.
Republicanii si democratii se afla inca intr-o disputa cu privire la reformele fiscale. Obama incearca sa obtina o amanare a reducerii cheltuielilor bugetare care ar trebui sa aiba loc incepand cu 1 martie, iar in acelasi timp insista asupra eliminarii unor scutiri de taxe, inclusiv cele pentru companiile petroliere, firmele cu capital privat sau proprietarii de avioane.
Republicanii se opun cresterii taxelor si se concentreaza pe taierile bugetare.
Discursul lui Obama, instrument de presiune asupra republicanilor
Analistii considera ca discursul presedintelui in fata Congresului american va reprezenta si o strategie de a pune public presiune pe republicani pentru ca acestia sa accepte reformele sale fiscale.
Obama a avertizat deja ca taierile bugetare la acest moment ar putea... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:48
In ciuda impactului dramatic, inclusiv asupra perspectivelor de supravietuire ale capitalismului ca sistem, pe care a ajuns sa-l aiba expansiunea disproportionata a capitalului financiar fata de celelalte componente ale capitalului, unele state occidentale practic nu concep nici macar ideea unei stavile in calea dominatiei financiar-bancare.
Exemplul cel mai pregnant il constituie Statele Unite ale Americii. Poate nu intamplator, pentru ca acolo sistemul financiar-bancar confisca peste 40% din profiturile realizate in economie, iar tara a ajuns rentier pe baza cupoanelor financiare obtinute de pe toate continentele lumii de catre multinationalele sale.
Dar nu numai atat.
Impunand prin suprematia sa economica, politica si militara la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial moneda proprie ca mijloc de plata cu acceptare internationala deplina, America a dobandit privilegiul de a-si finanta expansiunea mondiala cu emisiuni monetare proprii si de a-si acoperi cu aceleasi emisiuni deficitele externe, fiind singura tara din lume care poate realiza acest lucru cu moneda proprie, si nu cu moneda altcuiva.
America nu trebuie sa munceasca
Pentru a mai face rost de ceva resurse financiare, America nu trebuie sa munceasca, ci doar sa tipareasca niscai dolari in plus. Alte popoare muncesc din greu, exporta pe piata americana, de acolo iau dolari pe care, daca nu gasesc ce sa faca cu ei, platind marfuri luate de la altii sau investind banii aiurea, ii intorc pe piata... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 08:01
Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a avertizat ca reducerea prea rapida a deficitului ar putea afecta recuperarea economica si sustine ca banca centrala va lua in considerare adoptarea unui plan de masuri care sa sustina cresterea economica si sa stimuleze infiintarea de noi locuri de munca. "O consolidare fiscala substantiala, pe termen scurt, ar putea aduce o presiune suplimentara la turbulentele deja existente, cu care se confrunta cresterea economica si piata muncii", a declarat Bernanke, intr-un discurs la Minneapolis, repetand mai multe puncte atinse in discursul sau de luna trecuta, din Wyoming.Seful Fed declarase, atunci, ca institutia pe care o conduce este gata sa intervina la nevoie si ca va analiza in septembrie optiuni suplimentare de stimulare monetara.Printre masurile pe care le-ar putea lua Fed se numara achizitia de obligatiuni de stat si extinderea valorilor titlurilor de stat, din portofoliu, pana la 1650 de miliarde de dolari. Michael Gapen, senior economist la Barclays Capital si fost economist Fed, spune ca factorii de decizie politica vor decide, cel mai probabil, sa prelungeasca scadenta medie a obligatiunilor Fed.La cateva ore dupa discursul lui Bernake, presedintele Barack Obama a cerut Congresului sa adopte un plan care vizeaza, pe de o parte, cresterea numarului locurilor de munca si injectarea a 447 de miliarde de dolari in economie, prin investitii in infrastructura, prin reducerea la jumatate a impozitelor pe salarii platite... mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 08:07
Este timpul ca FED sa ia masuri, perioada de "hibernare" s-a terminat, averizeaza economistii americani. Acestia atrag atentia ca SUA a mai traversat o astfel de perioada, facand referire la anul 1937, cand inceputul de relansare a economiei dupa Marea Depresie a anilor '30 a fost anihilat de inasprirea prematura a politicii economice si monetare.Presedintele FED, Ben Bernanke, a asigurat ca niciodata in istoria SUA nu se va mai repeta aceeasi greseala ca in anii '30, potrivit Reuters.
Pana la sfarsitul anului 2008, Bernanke si-a tinut promisiunea, mentinand rata dobanzii aproape de zero, tripland marimea bilantului la 2850 de miliarde de dolari. Insa, reducerile cheltuielilor guvernamentale ar putea ca efect inghetarea economiei, iar Bernanke nu poate schimba situatia.
Potrivit analistilor internationali, criza anilor '30 din America seamana cu ceea ce se intampla acum. Falimentul bancilor, prabusirea burselor, somajul au condus la o slabire a consumului, in vreme ce ofertele abundau, lucru care a dus la caderea industriilor.
Relansarea economica in SUA a fost blocata de o alta recesiune care a inceput in 1937 si a durat pana in iunie 1938. Decizia Rezervei Federale de a inaspri cerintele pentru rezervele monetare a provocat nu doar intreruperea cresterii rapide a rezervei monetare, ci o noua cadere.
Faptul ca Statele Unite au resimtit o a doua contractie economica foarte severa inainte de a-si fi revenit din criza financiara din 1939 a fost motivul principal pentru... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 10:54