Cu ocazia Zilei Europei, 21 de sefi de stat din Uniunea Europeana au semnat Apelul Comun pentru Europa inaintea alegerilor europene din mai 2019.
Conform unui comunicat de presa transmis joi de Administratia Prezidentiala, alegerile din aceasta luna au o importanta majora, iar din acest motiv cei 21 de presedinti indeamna alegatorii sa participe la europarlamentare.
"Integrarea europeana a contribuit la indeplinirea unei sperante de pace vechi de secole in Europa, dupa ce nationalismul feroce si alte ideologii extremiste au dus Europa la catastrofa a doua razboaie mondiale. Pana in ziua de azi, nu putem si nu ar trebui sa consideram ca pacea si libertatea, prosperitatea si bunastarea sunt garantate. Este necesar sa ne implicam cu totii in mod activ in promovarea ideii marete a unei Europe pasnice si integrate.
Alegerile din 2019 au o importanta deosebita: dumneavoastra, cetatenii europeni, sunteti cei care decideti calea pe care Uniunea Europeana o va urma. De aceea, noi, sefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franta, Croatia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia si Finlanda, ii chemam pe toti cetatenii europeni cu drept de vot sa participe la alegerile pentru Parlamentul European la sfarsitul lunii mai 2019.
Popoarele Europei s-au unit din propria lor vointa liber exprimata in Uniunea Europeana, proiect care se intemeiaza pe principiile libertatii,... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 09:08
Politicieni din Austria se declara preocupati in legatura cu situatia politica din Romania, exprimand dubii privind capacitatea Bucurestiului de a exercita Presedintia Consiliului Uniunii Europene.
Tensiunile politice din Romania ar putea avea consecinte pe plan european, in contextul in care Romania va prelua din ianuarie 2019 presedintia Consiliului UE, noteaza Der Standard.
Eurodeputatul austriac Othmar Karas, membru al formatiunii de guvernamant Partidul Libertatii (OVP, extrema-dreapta), a declarat ca este "inca prematur" sa se stabileasca daca Guvernul social-democrat de la Bucuresti va face fata provocarii detinerii Presedintiei Consiliului UE.
Insa daca va continua atitudinea de sustinere pentru utilizarea fortei impotriva demonstrantilor, "am putea asista la o problema fara precedent", a atras atentia el.
Rolul principal in asigurarea Presedintiei Consiliului UE dupa 1 ianuarie 2019 va fi asigurat de Guvernul Romaniei, in acest moment condus de Viorica Dancila.
Citeste si: Dancila, Daea, Vasilescu si Dan se vor afla 6 luni la carma UE. Valorificam o sansa unica sau ne facem de ras? - Interviu.
La randul sau, eurodeputatul social-democrat austriac Josef Weidenholzer a insistat ca "mai ales o tara care urmeaza sa preia presedintia Consiliului UE trebuie sa respecte si sa protejeze criteriile Copenhaga". "Exista riscul ca evolutiile politice observate in Ungaria si Polonia sa se extinda in Romania", a subliniat el.
Wolfgang Zinggl, liderul... mai mult
Luni, 13 August 2018, ora 18:59
Comisia Europeana este foarte aproape sa declanseze Articolul 7 din Tratatul UE impotriva Poloniei, o decizie care ar putea sa duca la suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru.
Anuntul a fost facut, miercuri, de vicepresedintele CE, Frans Timmermans, scrie Politico.
Oficialul european a spus ca declansarea Articolului 7, descrisa uneori drept "optiunea nucleara" a UE, "face parte din discutie" in ce priveste Polonia: "Date fiind ultimele evolutii, suntem foarte aproape sa declansam Articolul 7".
De asemenea, Comisia se va pregati sa inceapa procedurile de infringement impotriva Varsoviei. Toate aceste masuri ar putea fi luate ca urmare a incalcarii legii UE de catre Polonia, care a decis aducerea sistemului de justitie sub control guvernamental, a mai spus Timmermans.
Potrivit regulilor europene, Comisia poate determina ca "exista un risc clar al unei brese serioase din partea unui stat membru" in ce priveste valorile fundamentale ale UE. Prin urmare, s-ar putea declansa procesul de suspendare a dreptului de vot in Consiliul European, format din sefi de stat si de guvern din UE.
Totusi, pentru a se merge atat de departe, este nevoia de aprobarea tuturor celorlalti lideri UE, iar premierul maghiar Viktor Orban a spus deja ca ar fi impotriva oricarei incercari de sanctionare a Poloniei.
De altfel, si tara sa a fost aproape de o asemenea sanctiune:
Ungaria intra pe drumul la capatul caruia isi pierde dreptul de vot in Consiliul UEUngaria risca... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 19:48
Germania si Polonia au sustinut, luni, ideea alegerii directe a liderilor Uniunii Europene de catre cetateni, pentru a face fata euroscepticismului alimentat in special de criza datoriilor.
"Ne-am gandit la o modalitate prin care sa restabilim increderea in Uniunea Europeana", a declarat ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, care a participat la Varsovia la o intalnire a grupului de reflectie privind viitorul UE.
Acest grup, format din ministri de Externe din 11 tari europene, se pregateste sa prezinte o serie de recomandari presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, doua organisme europene in care liderii nu sunt alesi in mod democratic.
"Trebuie sa intelegem ca suntem o comunitate de valori si trebuie sa ne aparam modelul european", a declarat Westerwelle. "Criza datoriilor a devenit din ce in ce mai mult o criza a increderii", a spus el.
"Cred ca este decisiv si esential sa aducem mai multa transparenta si democratie in institutiile noastre si ma bucura ideea alegerilor directe in Uniunea Europeana. Cred ca ar fi un raspuns bun la lipsa de incredere cu care ne confruntam in prezent in UE", a adaugat el.
Ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski, l-a sustinut pe omologul sau german.
"Analizam cum sa facem Europa mai democratica", a declarat el. "Avem propuneri concrete si institutionale. Alegerea directa a inaltilor responsabili este una dintre... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:12
Presedintele Traian Basescu a participat marti seara la evenimentul prilejuit de incheierea presedintiei poloneze a Uniunii Europene si a spus ca presedintia poloneza a UE a fost "unica", pentru ca Polonia a dat, practic, doi presedinti: premierul Donald Tusk si presedintele PE, Jerzy Buzek.
Presedintele Traian Basescu a spus ca acest lucru este un succes al politicienilor polonezi.
La dineul de la Strasbourg au fost prezenti presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjrrn Jagland, precum si comisari europeni. mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 08:56