Rezultatul referendumului de Brexit a avut deja efecte negative. Daca urmeaza acum un Brexit dur, pietele ar putea fi afectate de turbulente sau chiar de prabusirea relatiilor economice intre UE si Marea Britanie.
Treaba devine serioasa: guvernul britanic a cerut oficial miercuri iesirea Regatului Unit din UE.
Camera Germana de Comert si Industrie (DIHK) prevede un recul drastic in relatiile economice cu Marea Britanie, din cauza Brexit. "Brexit va dauna masiv afacerilor firmelor germane cu Regatul Unit", a declarat presedintele DIHK, Eric Schweitzer, pentru Frankfurter Allgemeinen Zeitung. Deja in lunile urmatoare se asteapta scaderi continue ale schimburilor comerciale si investitiilor.
40% din companiile germane implicate in afaceri cu Londra se asteapta in lunile urmatoare la evolutii negative ale afacerilor lor, potrivit unui sondaj al DIHK, chiar daca pana acum situatia a ramas la un nivel considerat acceptabil.
9% din firmele germane vor sa-si mute din Marea Britanie proiectele de investitii, revenind majoritar in Germania sau alegand orase noi din alte tari din interiorul si din afara Uniunii Europene.
Relocarea investitiilor
Cu privire la negocierile de separare care vor urma intre Londra si Bruxelles, Schweitzer a avertizat sa nu se faca "prea multe concesii" britanicilor, pentru a nu periclita integritatea generala a pietei unice. Trebuie insa "evitate pe cat posibil bariere in circulatia libera a marfurilor si alte obstacole birocratice".... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 22:48
Liderul Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), Paul Porr, considera ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ii va afecta pe romanii aflati la munca acolo, acestia urmand probabil sa se reorienteze si sa isi gaseasca joburi in alte tari, inclusiv in Germania.
"Referendumul ii va afecta pe britanici in primul rand, pe restul Europei, ii va afecta pe cei care traiesc momentan in Marea Britanie. O sa se reintroduca vize, vama. Scotienii au inceput sa zica deja ca ei nu vor, in Irlanda sunt probleme, deci au si ei problemele lor interne, incat cred ca este o situatie foarte complicata", a declarat vineri Paul Porr.
Intrebat daca romanii aflati la munca in Marea Britanie se vor reorienta spre alte tari, precum Germania, liderul FDGR a raspuns: "Probabil".
In opinia presedintelui FDGR, Romania nu are niciun motiv sa doreasca iesirea din UE. "Noi nu avem niciun motiv sa ...citeste mai departe despre "Brexit - Presedintele FDGR: Probabil romanii din Marea Britanie se vor reorienta spre Germania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 20:52
Presedintele Germaniei, Joachim Gauck, a facut apel la o Europa unita, marti, in timpul unei vizite in tara noastra, cu doua zile inainte de referendumul care va decide daca Marea Britanie va ramane in UE sau nu.
"Ne aflam intr-o situatie de-a dreptul speciala dat fiind referendumul din Marea Britanie, dar si fara aceasta situatie problematica actuala din Marea Britanie, Europa ar trebui sa se gandeasca cum isi doreste viitorul, structurile, relatiile intre societate, cetateni fata de Uniunea Europeana", a declarat Joachim Gauck, in cadrul unei alocutiuni pe care a tinut-o la Biblioteca Nationala a Romaniei, organizata de Ambasada Germaniei si New Europe Foundation.
Presedintele Germaniei a tinut sa reaminteasca optimisul cu care tarile din Europa aderau la UE si a dat tara noastra ca exemplu.
"Acum aproape 10 ani, Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana si permiteti-mi sa va reamintesc cat de altfel priveam atunci, spre deosebire de astazi, atat la Bucuresti cat si ...citeste mai departe despre "Apelul facut de presedintele Germaniei inainte de referendumul care poate rupe Europa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 12:15
Berlinul da semne ca nu mai poate gestiona valul de refugiati care a luat cu asalt tara anul acesta. Peste un milion de persoane au intrat pana acum in Germania, in urma aplicarii politicii "usilor deschise" promovata de Angela Merkel, iar modul in care alte state UE incearca sa scape de responsabilitate i-a determinat pe nemti sa reactioneze.
Uniunea Europeana trebuie sa fie unita in gestionarea crizei refugiatilor sau risca sa se dezintegreze, a comentat joi, 10 decembrie, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, anunta agentia Reuters.
Singura usa deschisa
Germania pare sa fi ramas singura tara care promoveaza politica "usilor deschise" in privinta refugiatilor din Siria, Irak sau din nordul Africii, dar efortul s-ar putea dovedi prea costisitor.
"Fie Europa sta laolalta si da dovada de solidaritate in aceste momente grele pentru sute de mii de persoane, fie ne vom inconjura iarasi cu garduri de sarma ghimpata si bariere. Atunci si viziunea unei Europe unite se va sfarama", a declarat Steinmeier, in cadrul congresului national al social-democratilor germani.
Discursul sau pare un repros direct adresat tarilor din sud-estul Europei, cum ar fi Ungaria si Croatia, care si-au intarit granitele cu garduri din sarma ghimpata pentru a devia traseele frecventate de refugiati catre alte tari vecine.
In acelasi timp, ministrul german de Externe a facut apel la unitate in cadrul UE si a cerut o opozitie cat mai puternica in fata pericolului... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 18:00
1