Pentru a reusi sa investesti inteligent este foarte important sa nu ai un singur tip de instrument financiar, a declarat luni Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care a aratat ca, in luna februarie a acestui an, in conturile de economii si in conturile curente se aflau 88 de miliarde de lei.
"Pentru a reusi sa investesti inteligent este foarte important sa nu pui toate ouale in acelasi cos, sa nu ai un singur tip de instrument financiar gen cont curent sau cont de economii. Este important sa reusesti sa plasezi cat mai diversificat, in cat mai multe instrumente financiare fiindca aceste lucruri practic te vor ajuta sa pui banii pe care ii agonisesti, ii economisesti cu atata truda, sa pui acesti bani sa lucreze pentru tine, sa munceasca pentru tine, sa dea randament pentru tine. Este esential si sper din suflet cei care au educatie financiara sa transmita acest mesaj tuturor", a spus Lucian Anghel.
El a afirmat ca la finele lunii februarie in conturile de economii si in conturile curente se aflau 88 de miliarde de lei, in crestere cu peste 19% in ultimele 12 luni, respectiv februarie 2018 - februarie 2019. Lucian Anghel a mentionat ca este important faptul ca economisirea creste, dar trebuie sa economisim si sa investim inteligent.
"Educatia Financiara este extrem de importanta pentru Bursa de Valori Bucuresti si oricat am face nu este suficient. Nevoia de educatie financiara fiind atat de mare incat orice am face inca nu este suficient... mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 10:59
Educatia financiara reprezinta o prioritate strategica pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si o componenta importanta a proiectului de dezvoltare a pietelor financiare non-bancare asumat de noi, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Leonardo Badea, presedintele ASF.
'Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a organizat, in perioada 25 - 31 martie 2019, cu ocazia Global Money Week (GMW), o serie de actiuni si de evenimente destinate imbunatatirii gradului de educatie financiara la nivelul populatiei, inclusiv la nivelul elevilor si tinerilor.
La activitatile desfasurate sub egida GMW au participat, la nivel national, aproximativ 6.000 de elevi, studenti si profesori.
Educatia financiara reprezinta o prioritate strategica pentru ASF si o componenta importanta a proiectului de dezvoltare a pietelor financiare non-bancare asumat de Autoritate. Lectorii Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt prezenti in scoli, in licee si in universitati.
Am adus informatia foarte aproape de tineri, dar si de profesori. Autoritatea de Supraveghere Financiara a devenit un adevarat furnizor de programe de educatie financiara.
Ne-am asumat acest rol si suntem extrem de determinati sa dezvoltam, in anii ce urmeaza, proiectele pe care le avem in acest domeniu", a afirmat Badea.
Pe parcursul ultimei saptamani din luna martie, sub egida Global Money Week (GMW) au fost derulate mai multe sesiuni ale Programului de educatie financiara al ASF, in diferite scoli... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:16
Noi, singuri, trebuie sa ne facem propria pensie privata, investind cu cap, nu pastrand banii in conturi de salarii sau de economii, care au o dobanda sub inflatie, a declarat, luni, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel, intr-un eveniment de educatie financiara adresat elevilor.
"Va imaginati ca maine impliniti 65 de ani si va pensionati. Imaginati-va cati euro ati avea nevoie pe luna ca pensie privata in plus fata de pensia de stat - Pilonul I. Fiecare isi pune in minte o suma, in euro, pe luna. Am sa va dau un exemplu: sa zicem ca eu mi-as propune, pentru exemplu didactic, 100 de euro. La 100 de euro pe luna, inmultim cu 12 ca sa vedem cati euro avem intr-un an de zile. La 100 de euro ori 12, reiese ca am nevoie de 1.200 de euro, intr-un an. Aceasta suma de 1.200 de euro o inmultim cu 20 si in cazul meu imi da o suma de 24.000 de euro, pentru 100 de euro, pensie privata in plus fata de ce imi da statul. Cam asta e suma de bani pe care voi ar trebui sa o strangeti, la suma pe care voi v-ati propus-o sa o aveti ca pensie privata, in momentul in care va pensionati. Einstein spunea: "Cine intelege puterea dobanzii compuse o incaseaza, cine nu o intelege, plateste". Ar fi bine sa o intelegeti. Nu exista elev de liceu din Marea Britanie care sa nu cunoasca aceasta regula. Este o regula pe care o invata, de fapt, in scoala generala", a afirmat Anghel.
Presedintele BVB a punctat, totodata, ca pentru a economisi o suma de bani, pe luna, este nevoie... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 12:28
Romania are cel mai slab scor din Uniunea Europeana in ceea ce priveste educatia financiara, iar cand vine vorba de investitii, romanii primesc sfaturi de la cine nu trebuie, in defavoarea profesionistilor.
Dincolo de acest aspect, din punct de vedere al economisirii, foarte putini romani folosesc si alte produse in afara de cele bancare, mai exact depozite care ofera randamente mici, in general sub rata inflatiei.
Daca ar primi 100.000 euro, doar 1,5% dintre romani ar investi in fonduri de investitii, primele optiuni fiind afacerile, calatoriile si investitiile imobiliare, arata studiile de specialitate.
De asemenea, aproape 44% dintre romani iau sfaturi de la prieteni, apropiati sau colegi de incredere in privinta investitiilor, 10,5% se informeaza de pe Facebook, iar 38,6% de pe diferite site-uri. Nu si de la specialisti!
De ce avem nevoie de educatie financiara?
In primul rand, educatia financiara te invata cum sa castigi mai multi bani si cum sa-i gestionezi astfel incat sa te protejezi de anumite riscuri.
Se poate spune, astfel, ca gradul de educatie financiara ofera sansa sa traim mai bine si este, de asemenea, un pas foarte important catre o crestere sustenabila a calitatii vietii si catre construirea unui viitor personal mai prosper.
Lucian Anghel, presedinte al Bursei de Valori Bucuresti si presedinte al BCR - Banca pentru locuinte, explica pozitia actuala a Romaniei din punct de vedere al educatiei financiare, ce am putea face pe mai departe... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 16:56
Disciplina optionala "Educatie financiara" a inceput sa fie predata in invatamantul primar din Romania in anul scolar 2013-2014. Proiectul a fost demarat de Banca Nationala a Romaniei, in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale.
Ca atare, peste 329.000 prescolari si elevi au studiat, in ultimii cinci ani, educatia financiara in tara si in Rep. Moldova.
"Suntem in cel de al cincilea an scolar de predare a acestui optional in invstamantul primar. Numarul celor care il studiaza a crescut de la an la an, respectiv peste 250.000 elevi si dascalii din municipiul Bucuresti si din cele 41 judete se bucura de predarea acestei discipline, dar si copii din Rep. Moldova", a declarat dr.Ligia GEORGESCU - GOLOSOIU, Presedinte APPE.
Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE), membru afiliat INDE/OECD, si-a adus aportul la sustinerea proiectului de educatie financiara inca de la infiintarea sa, in anul 2014, si functioneza ca un "tampon" intre Ministerul Educatiei-BNR-banci-companii in vederea asigurarii implementarii unitare a strategiei de educatie financiara.
Educatia financiara incepe de la gradinita
Din numarul total de copii inclusi in program, 79.000 sunt prescolari din Bucuresti si din tara,si se bucura de predarea prin joc a notiunilor elementare de educatie financiara.
"Educatia financiara a copiilor trebuie sa inceapa inca de la o varsta frageda. Acestia trebuie sa fie familiarizati cu banii, cum se castiga banii, valoarea acestora, sa li... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 15:04