Noul presedinte ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a fost investit luni oficial in functie, a lansat un apel catre SUA sa-si inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei, intr-o intalnire cu o delegatie a Statelor Unite, sosita la Kiev pentru ceremonia investirii, informeaza agentia de presa oficiala Ukrinform.
"SUA sunt un partener puternic si foarte serios al Ucrainei, in primul rand, in ceea ce priveste depasirea agresiunii Rusiei. Nu putem face fata singuri agresiunii Rusiei in Crimeea si in Donbas (estul separatist al tarii) . Avem nevoie de ajutorul dumneavoastra. As dori sa indemn ca SUA sa continue sa inaspreasca sanctiunile impotriva Federatiei Ruse", le-a transmis Zelenski oficialilor americani prezenti la Kiev, conform serviciului de presa al noului sef al statului ucrainean.
Totodata, Volodimir Zelenski a multumit Statelor Unite pentru rolul lor de lider in restabilirea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si pentru sprijinul acordat in promovarea reformelor interne.
Noul presedinte ucrainean a multumit, de asemenea, SUA pentru asistenta oferita in domeniul securitatii. De altfel, SUA au transmis luni armatei ucrainene doua radare moderne din clasa AN/TPQ-36 impotriva bateriilor de artilerie, a anuntat Ministerul Apararii ucrainean, indicand ca predarea echipamentelor s-a desfasurat in cadrul unei ceremonii in localitatea Diviciki (regiunea Kievului), potrivit agentiei de presa Unian. Din 2014, partenerii americani au furnizat... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 10:49
Legea promulgata miercuri de Donald Trump, in pofida reticentelor sale, impune noi sanctiuni economice Rusiei si il impiedica pe presedintele american sa revina asupra masurilor mai vechi fara a consulta Congresul.
Este masura cea mai contestata de Casa Alba, care isi vede astfel marja de manevra limitata si care sustine ca este vorba de o imixtiune a Congresului in atributiile Executivului, se arata intr-o sinteza a agentiei France Presse.
Decretele fostului presedinte Barack Obama, care sanctionau persoane si companii legate de spionajul cibernetic rusesc si ingerintele Moscovei in Ucraina, sunt de acum consolidate prin textul noii legi: daca Donald Trump are intentia de a le abroga, de exemplu pentru a incerca sa-si amelioreze relatiile cu Kremlinul, el va trebui sa consulte Congresul american.
Printre aceste masuri figureaza un decret prezidential din decembrie, care vizeaza agentiile de informatii rusesti - Serviciul de informatii al armatei (GRU) si Serviciul de Informatii Externe (SVR) - acuzate de ingerinta in alegerile prezidentiale castigate de Donald Trump.
Legea cere Executivului sa adopte noi sanctiuni impotriva cetatenilor rusi identificati de administratia americana ca fiind implicati in atacuri informatice, activitati subversive in Europa, acte de coruptie, incalcari ale dreptului omului sau livrari de arme Siriei. Investitiile in domeniul petrolier sunt, de asemenea, vizate.
Citeste mai departe despre "Ce prevad noile sanctiuni ale SUA... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 11:32
Administratia Vladimir Putin nu mai mizeaza pe actiunile noului presedinte al SUA, Donald Trump, ci a inceput sa elaboreze planuri de a riposta la noile sanctiuni americane impuse Rusiei, comenteaza cotidianul The Washington Post, avansand ipoteza unui conflict comercial specific Razboiului Rece.
"Adversarul geopolitic sufera un declin si sustine ca partial este vina ta. Congresmeni furiosi aplica noi sanctiuni, iar presedintele lor afirma ca va promulga proiectul. Ce trebuie sa faca o autocratie in relansare? La Moscova, a venit vremea teoriei jocurilor geopolitice. Indiferent daca Administratia de la Kremlin crede propriile negari referitoare la ingerintele in scrutinul prezidential din SUA, exista un adevar incontestabil: Rusia este acum cel mai mare adversar politic al Statelor Unite.
Intelegand ca presedintele Donald Trump este >, Moscova analizeaza optiunile de riposta. Dupa tentativele de apropiere de Donald Trump, Rusia a revenit la realismul politic nemilos in functie de care isi configureaza identitatea politica si incepe sa isi asume rolul de erou negativ", comenteaza Andrew Roth, editorialist al cotidianului The Washington Post, intr-un articol intitulat "Kremlinul nu mai mizeaza pe Donald Trump, acum face planuri de riposta la sanctiunile SUA".
Gandirea Rusiei este de genul - "bun, deci credeti ca noi suntem tipii cei rai; vom fi tipii cei rai, vom vedea daca va place sau nu" - explica analistul Konstantin Eggert.
"Decizia Rusiei de a expulza zeci,... mai mult
Duminica, 30 Iulie 2017, ora 13:08
Diplomati din tari est-europene si baltice au facut apel, marti, la senatorii americani, ca sa-i ajute sa faca fata ingerintelor din partea Rusiei, care includ atacuri cibernetice, si au insistat ca sanctiunile impuse Moscovei nu ar trebui ridicate prea curand.
Ministrul de Externe al Ucrainei si ambasadorii la Washington ai Poloniei, Georgiei, Letoniei, Lituaniei si Estoniei au fost prezenti la audierile subcomisiei pentru buget din Senatul SUA pe tema activitatii ruse in tarile lor, transmite Reuters.
"Pana cand Rusia nu pleaca de pe pamantul ucrainean, sanctiunile nu ar trebui relaxate, ba dimpotriva", a declarat seful diplomatiei ucrainene, Pavlo Klimkin.
Alti diplomati au fost de acord, descriind eforturile tarilor lor si ale altora de a-si reduce dependenta fata de gazul natural rus. "Ne gandim in mod real la diversificare", a declarat ambasadorul Poloniei la Washington.
Senatorul republican Lindsey Graham (foto), presedintele subcomisiei care supravegheaza activitatea Departamentului de Stat si a ajutoarelor internationale, a intervenit in cadrul subcomisiei pe fondul ingrijorarilor ca presedintele american, Donald Trump, nu tine piept Moscovei si ca ar putea ridica sanctiunile impuse dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea.
Graham a declarat ca sustine continuarea acordarii de ajutor, apreciind ca este important si pentru securitatea SUA.
"Cu cat sunteti mai in siguranta, cu atat vom fi si noi mai in siguranta", a declarat Graham.... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 09:57
Ucraina spera ca UE si SUA vor extinde domeniile de aplicare a sanctiunilor in cazul in care Rusia va refuza sa aduca la indeplinire acordurile de pace de la Minsk, a declarat joi premierul ucrainean Arseni Iateniuk, in timpul celei de-a 8-a editii a Forumului pentru securitate care se desfasoara la Kiev.
De asemenea, Iateniuk si-a exprimat speranta ca UE si SUA vor continua actuala politica de sanctiuni la adresa Rusiei, pentru anexarea Crimeii si razboiul din Donbas, informeaza Unian.
Presedintele unei tari din centrul Europei: Sanctiunile impotriva Rusiei vor fi ridicate. Sunt total inutile
"In prezent se pune problema unitatii dintre SUA si UE cu privire la continuarea sanctiunilor. Nu exista nicio indoiala ca aceste ...citeste mai departe despre "Ucraina, apel la Occident sa nu lase Rusia sa-si faca de cap: Avem nevoie de sprijin" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 18:24
Decizia UE si SUA de a introduce noi sanctiuni impotriva Rusiei este o dovada ca a fost aleasa calea subminarii procesului de pace cu Ucraina, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Moscova a reactionat "cu calm, adecvat si in primul rand bazat pe cerinta de a-si proteja propriile interese", a mai declarat Lavrov, citat de Itar-Tass.
La randul sau, Alexei Pushkov, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat, a comentat pe Twitter situatia spunand ca "noile sanctiuni introduse de UE arata ca au ales adancirea conflictului politic cu Rusia, chiar si cu pretul unor pierderi financiare substantiale". Informeaza Itar-Tass.
De asemenea, Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal-Democrat (LDPR), a comentat ironic pe Twitter: "Multumesc, Bruxelles! Numele meu apare pe lista celor vizati de sanctiuni. Ma simt de parca am fost premiat cu ...citeste mai departe despre "Reactiile politicienilor rusi dupa noile sanctiuni impuse de UE si SUA: Multumesc, Bruxelles!" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 14:07
Presa rusa a afirmat sambata ca Washintonul s-ar afla in spatele conflictului din Ucraina, folosind Uniunea Europeana (UE) in calitate de "instrument pentru scenariul sau", si a apreciat ca UE este cea care a fost infranta in "razboiul" dintre Occident si Rusia.
"Europa a pierdut razboiul si pacea", titreaza RIA Novosti, comentand conflictul din Ucraina si rolul Statelor Unite in aceasta situatie, potrivit Mediafax.
"Sa discutam despre cel mai serios razboi: cel dintre Occident si Rusia. Cine a fost infrant in acest razboi? Cu siguranta, Uniunea Europeana, in afara de Ucraina", scrie agentia rusa, in pagina electronica.
Potrivit RIA Novosti, dorinta de a integra Ucraina in Uniunea Europeana este un "proiect al americanilor, Poloniei si Suediei", iar "europenii sunt pusi sa plateasca (pentru scenariul Statelor Unite)".
"Europa cheltuie mult pentru o aparare inutila impotriva Rusiei si pierde din cauza sanctiunilor impuse de Moscova", adauga publicatia.
De asemenea, agentia rusa pare sceptica in ce priveste respectarea armistitiului in estul Ucrainei, afirmand ca "incetarea focului intrata in vigoare vineri va fi incalcata, asa cum au fost incalcate alte acorduri".
In acest context, reprezentantul rus la NATO, Aleksandr Grusko, a apreciat ca situatia din Ucraina este folosita pentru a consolida relatiile Ucrainei cu NATO si pentru a mobiliza forte ale Aliantei la frontierele Rusiei, relateaza sambata publicatia Rossiskaia Gazeta.
"NATO are un rol... mai mult
Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 11:06
Inalti oficiali si unii dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Rusia incearca sa evalueze impactul economic al unor eventuale sanctiuni pe care le-ar impune SUA si UE, insa surse apropiate situatiei afirma ca presedintele rus Vladimir Putin nu le asculta temerile.
In schimb, liderul rus pare a fi concentrat pe pastrarea controlului asupra regiunii ucrainene Crimeea in pofida costurilor, care incep deja sa fie simtite, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).
"Toata lumea este ingrijorata de sanctiuni, dar nu exista nicio cale de a transmite aceasta temere celui care ia deciziile, intrucat este inconjurat de loialisti", a declarat un oficial guvernamental rus.
De la preluarea controlului in Crimeea de catre forte ruse, bursa de la Moscova s-a prabusit la niveluri inregistrate ultima data in timpul crizei economice globale. Cele mai mari 50 de companii au pierdut din capitalizare 110 miliarde de dolari.
Rubla a atins noi minime record si multi economisti si-au redus la mai putin de jumatate estimarile privind cresterea PIB in acest an, iar asta inainte ca Rusiei sa-i fie impuse sanctiuni.
Nervozitatea oligarhilor rusi a crescut odata cu tonul tot mai dur al avertismentelor statelor occidentale, care vor oprirea unui referendum programat la sfarsitul saptamanii in Crimeea pentru a se decide secesiunea de Ucraina si alipirea la Rusia.
Pana in prezent, Putin nu bate in retragere in fata retoricii tot mai dure a Vestului si pare pregatit sa... mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 12:34