Statele Unite au devenit prima natiune care a depasit pragul de 10 milioane de infectii cu noul coronavirus de la inceperea pandemiei, conform unui bilant realizat duminica de Reuters, pe masura ce al treilea val de cazuri de COVID-19 se extinde in intreaga tara.
Punctul de referinta sumbru a fost atins in aceeasi zi in care la nivel mondial s-a depasit pragul de 50 de milioane de cazuri de coronavirus.
Statele Unite au raportat aproximativ un milion de cazuri in ultimele zece zile, cea mai mare rata de infectare de la momentul in care tara a anuntat primul sau caz de coronavirus nou, in statul Washington, in urma cu 293 de zile.
Tara a raportat sambata un numar record de 131.420 de cazuri de COVID-19 si peste 100.000 de infectii zilnice de cinci ori in ultimele sapte zile, potrivit unui bilant al Reuters.
Media pe sapte zile de 105.600 de cazuri zilnice inregistrata in SUA - o crestere cu cel putin 29% - este mai mare decat media combinata din India si Franta, doua dintre cele mai afectate tari din Asia si Europa.
Peste 237.000 de americani au murit de COVID-19 de la momentul in care boala provocata de coronavirus a aparut pentru prima data in China, la finalul anului trecut.
Media zilnica de noi decese raportate in Statele Unite reprezinta unu din unsprezece decese inregistrate la nivel mondial in fiecare zi, conform unei analize Reuters.
Numarul deceselor raportate la nivel national a crescut cu mai mult de 1.000 pentru a cincea zi consecutiv,... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 10:21
Rezultatul alegerilor prezidentiale americane, oricare va fi acesta, nu va avea un impact comercial major pentru Europa, pentru care Statele Unite nu mai constituie un partener amical, a afirmat miercuri, 4 noiembrie, ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, transmite AFP.
Alegerile americane, indiferent de rezultatul lor, 'pe fond nu vor schimba mare lucru in privinta intereselor noastre comerciale', a spus Le Maire, la microfonul Radio Classique.
Interventia sa a avut loc inainte ca presedintele Donald Trump sa revendice victoria, chiar daca numararea voturilor nu s-a incheiat in mai multe state-cheie.
'Nu trebuie sa ne facem nicio iluzie. Statele Unite nu mai sunt deja de foarte multi ani un partener amical al statelor europene', a explicat Le Maire.
'Sunt in rivalitate, cateodata in confruntare, cand suntem amenintati cu sanctiuni, cand suntem loviti de sanctiuni americane', a adaugat ministrul francez.
'Pe fond, singurul pivot al reflectiei americane este China, este relatia lor cu China si, mai larg, cu Asia', a remarcat Le Maire.
'Europa este de acum pentru Statele Unite o variabila de ajustare', potrivit lui Le Maire, care a chemat statele europene sa 'constientizeze' aceasta realitate si sa 'construiasca o suveranitate europeana'.
'Fie ca Joe Biden sau Donald Trump va fi ales in aceasta seara, maine de catre americani, nu schimba cu nimic acest fapt strategic', a mai afirmat ministrul francez, in opinia caruia 'continentul american s-a... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 13:43
Donald Trump a ajunsa sa conduca in sondajele de opinie referitoare la cursa prezidentiala de anul acesta din SUA.
Dar oricat de mult s-a bucura politicienii republicani la auzul acestei vesti, mai multi analisti trag un semnal de alarma in fata scenariului care il face pe magnat primul om din stat.
O analiza Nomura arata ca economiile Asiei si Mexicului ar avea cu siguranta de suferit in cazul in care Trump s-ar instala in iarna in Biroul Oval de la Casa Alba, anunta postul american CNBC.
Asia, lovita dur
"Sub mandatul lui Trump, PIB-ul tarilor din Asia ar scadea, iar impactul se va resimti in comert si politicile macro. Coreea de Sud si Filipine ar putea fi printre tarile asiatice cele mai vulnerabile la aceasta schimbare, in vreme ce India si Thailanda sunt cele mai putin expuse", arata analiza Nomura.
Donald Trump s-a remarcat in cadrul campaniei interne a republicanilor americani printr-un discurs cu tenta protectionista, dar o astfel de politica ar putea dauna serios securitatii nationale a SUA si politicilor la nivel macro, cred analistii institutiei financiare din Japonia.
Pe de alta parte, fara un "pedigree" politic in spate, este greu de spus cat din ceea ce a spus Trump in campanie va fi pus in practica si, mai ales, cat va putea sa realizeze in timpul mandatului sau, data fiind complexitatea sistemului legislativ din Statele Unite.
Principalele teme ale discursului politic al candidatului republican s-au axat pe probleme economice. Donald... mai mult
Marti, 26 Iulie 2016, ora 16:10
23 august 2015 ar putea ramane in memoria activistilor de mediu din America drept ziua in care Administratia Prezidentiala de la Washington a dat tonul unei schimbari radicale in politica de mediu.
Barack Obama se pregateste sa faca public, luni, programul sau de masuri "Clean Power Plan" referitor la productia de energie electrica din SUA. Presedintele american intentioneaza sa impuna o reducere de 32% a emisiilor de gaze de sera in urmatorii 15 ani, anunta BBC.
Opozitie acerba
Inclusiv Obama descrie programul ca fiind "cel mai mare si mai important pe care America l-a facut vreodata in protectia mediului". Insa, acest lucru nu inseamna ca nu intampina si o opozitie acerba.
Intentia liderului de la Casa Alba de a incuraja productia de energie din surse regenerabile nu este vazuta cu ochi buni de catre opozantii presedintelui democrat.
Acestia sustin ca Obama a declarat un razboi impotriva carbunelui, combustibilul fiind in continuare folosit pentru producerea a cel putin o treime din electricitatea consumata pe piata interna.
Planul vizeaza reducerea emisiilor de carbon cu 32% pana in 2030, aducand nivelul poluarii atmosferice din SUA la cel inregistrat in urma cu un deceniu.
Proiectul prevede ca fiecare stat din interiorul SUA sa reduca nivelul de poluare, in functie de calculele specialistilor. Autoritatile statale ar urma sa fie vizate direct de Agentia federala de Protectie a Mediului.
Deja, aproape 10 guvernatori ai statelor americane au... mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 12:28
1Presedintele Barack Obama va declara in Congresul american ca Statele Unite intra intr-o noua era si ca "intorc pagina" dupa o "recesiune violenta", potrivit unor fragmente preluate din discursul sau despre Starea Natiunii.
Evidentiind drumul parcurs de la sosirea sa la putere in 2009, in contextul unei crize economice mondiale, cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite, a carui popularitate este in crestere, va prezenta, in traditionalul discurs despre Starea Natiunii, o serie de propuneri in favoarea clasei de mijloc, potrivit Mediafax.
Insa aceste propuneri au sanse minime de a fi adoptate, din cauza opozitiei republicanilor, care detin majoritatea in ambele camere ale Congresului.
Barack Obama, care va lauda "o economie in crestere, un deficit in scadere, o industrie dinamica si o productie energetica in plina expansiune", va insista, de asemenea, cu doi ani inainte de incheierea celui de-al doilea mandat la Casa Alba, asupra necesitatii unei reforme fiscale.
"Ne aflam de 15 ani intr-un nou secol. Cincisprezece ani care au inceput cu un atac terorist pe teritoriul nostru, care au generat doua razboaie lungi si costisitoare, care au fost martorii unei recesiuni violente ce s-a extins in tara noastra si in lume", va declara Obama.
"Dar, in aceasta seara, intoarcem pagina", urmeaza sa incheie presedintele american. mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 09:29
Presedintele Traian Basescu l-a primit, vineri, la Cotroceni, pe proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, acesta spunandu-i sefului statului ca, in opinia sa, criza europeana poate fi rezolvata prin infiintarea Statelor Unite ale Europei, oficialul roman spunand ca sustine ideea.
"Sidex este foarte importanta pentru ArcelorMittal si suntem determinati sa fim parte a industriei romanesti. In acelasi timp, suntem intr-o situatie in care starea macroeconomica europeana nu este buna. Cererea europeana de otel a scazut cu 30%, comparat cu perioada precriza. Asta inseamna 60 de milioane de tone de capacitati in exces. Nu este cerere, nu este crestere, comparat cu SUA, unde cererea este deja asemanatoare cu cea din perioada precriza (...) Deci avem multe capacitati, dar nu ne dezvoltam, sau nu ne intoarcem la nivelul precriza", a spus Laksmi Mittal.
Presedintele Basescu a spus ca Uniunea Europeana este in criza, nu in precriza, cum este situatia in Statele Unite.
"Comentariul meu este ca criza europeana poate fi rezolvata daca am avea Statele Unite ale Europei, nu Consiliul European", a spus Laksmi Mittal. Basescu ras si a raspuns ca el sprijina aceasta idee, pe care i-a impartasit-o, anterior in cursul zilei, tot la Cotroceni, presedintelui companiei Stratfor, George Friedman.
Premierul Ponta si proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, au discutat vineri, la Palatul Victoria, propuneri de optimizare a costurilor de productie la ArcelorMittal Galati, seful... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 14:48
Presedintele american Barack Obama a declansat cu regret, vineri, taierile bugetare a caror responsabilitate le-a imputat-o adversarilor sai republicani, dupa ce a avertizat ca acestea vor determina un regres al principalei economii mondiale.
Desi a calificat drept "stupide" aceste taieri de 85 de miliarde de dolari in exercitiul bugetar care va expira la 30 septembrie, Obama a semnat un decret de aplicare a acestora, in timp ce biroul de buget al Casei Albe a ordonat diferitelor agentii guvernamentale sa ia dispozitiile necesare in fata acestor masuri de austeritate.
"Nu sunt un dictator. Sunt un presedinte", a declarat anterior Obama la Casa Alba, la cateva minute dupa ce s-a intalnit cu liderii celor doua Camere ale Congresului pentru prima lor reuniune de la inceputul acestei noi crize politico-bugetare.
"In absenta unei decizii din partea presedintelui (republican) al Camerei Reprezentantilor John Boehner si a altora pentru a pune interesele familiilor clasei medii in fata imperativelor politice, aceste taieri vor intra in vigoare", a adaugat el.
Presedintele democrat a tras alarma in ultimele zile in privinta consecintelor concrete ale acestor taieri, care reprezinta 8 la suta din bugetul apararii si 5 la suta in cazul altor posturi, in special concedii fara plata pentru sute de mii de functionari sau alti angajati.
Noul sef al Pentagonului, Chuck Hagel, a subliniat vineri ca aceasta situatie "ameninta capacitatea (Statelor Unite) de a indeplini... mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 12:33
Barack Obama si Mitt Romney au continuat sambata sa ii indemne pe sustinatorii lor ca sa voteze inainte de ziua scrutinului prezidential, insa apropierea uraganului Sandy de coasta de est a Statelor Unite, foarte populata, i-ar putea impiedica pe alegatori sa se deplaseze la urne, transmite AFP.
Pana in prezent, peste 10,5 milioane de alegatori au votat in avans, prin corespondenta sau in persoana, potrivit numararii efectuate de "project Elections" de la Universitatea George Mason, din apropiere de Washington.
Potrivit profesorului Michael McDonald, recordul de aproximativ 41 de milioane de voturi prin anticipare, stabilit in urma cu patru ani (30% din totalul voturilor) ar putea fi depasit.
Uraganul Sandy, ce va lovi coasta atlantica a SUA la inceputul saptamanii viitoare, ar putea stanjeni votul anticipat si a modificat deja programul candidatului republican si pe cel al vicepresedintelui democrat Joe Biden, amandoi anulandu-si deplasarile prevazute pentru acest week-end la Virginia Beach (statul Virginia).
Purtatoarea de cuvant a campaniei lui Obama, Jennifer Psaki, a refuzat sa se pronunte in legatura cu o eventuala perturbare a votului anticipat si a subliniat solida'organizare pe teren' a campaniei democratilor. Militantii isi sporesc apelurile telefonice si vizitele la domiciliul alegatorilor pentru a le reaminti adresele si orarul de functionare a birourilor de vot. In acest domeniu, Barack Obama si-a dovedit superioritatea in 2008, insa republicanii... mai mult
Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 16:02
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis participantilor ca singura solutie viabila pentru solutionarea crizei este infiintarea Statelor Unite ale Europei, dar si faptul ca Romania vrea sa participe activ la luarea deciziilor, deoarece nu isi doreste o Europa cu doua viteze.
Traian Basescu:
"Constantam ca discutiile privind viitorul cadru financiar se poarta intre doua tabere. Eu cred ca ne trebuie coeziune cu cheltuieli bine facute.
Piata unica ramane, in continuare, un deziderat, a carui realizare depinde de vointa comuna. Este in interesul nostru sa parasim retorica. Trebuie sa desavarsim eliminarea tuturor obstacolelor.
Fac un apel pentru a actiona impreuna intr-un autentic sens constructiv. Pentru noi, mai multa Europa inseamna o piata unica fara restrictii.
Citeste mai multe despre Basescu, la Congresul PPE: Statele Unite ale Europei, solutia corecta pentru Europa pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 20:56