Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Jerome Powell, a declarat miercuri că unul dintre cele mai puternice argumente pentru ca banca centrală să înfiinţeze o monedă digitală este că ar reduce nevoia unor alternative private, cum ar fi criptomonedele şi stablecoins, transmite Reuters.
Întrebat în timpul unei audieri în Congresul Statelor Unite dacă o monedă digitală emisă de Fed ar fi o alternativă mai viabilă decât apariţia mai multor criptomonede sau stablecoins în sistemul de plăţi, Powell a fost de acord.
”Cred că este adevărat şi cred că este unul dintre argumentele care sunt oferite în favoarea unei monede digitale. Mai ales acela că nu ar fi nevoie de stablecoins, nu ar fi nevoie de criptomonede dacă ar exista o monedă digitală americană, cred că acesta este unul dintre cele mai puternice argumente”, a spus Powell în timpul audierii sale în Comisia pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanţilor.
Oficialii Fed vor analiza pe larg universul plăţilor digitale într-un raport care ar putea fi publicat la începutul lunii septembrie, a arătat Powell. El a descris raportul ca fiind un pas major care accelerează eforturile Fed de a stabili dacă ar trebui să emită propria sa monedă digitală.
Powell a afirmat că este sceptic că activele cripto pot deveni un vehicul principal de plăţi în Statele Unite, dar a spus că stablecoins ar putea să prindă teren. Cu toate acestea, şeful... mai mult
Joi, 15 Iulie 2021, ora 10:14
Marile burse emergente si cele din Asia au inregistrat cresteri usoare dupa ce Rezerva Federala a SUA (Fed) a anuntat miercuri reducerea programului de achizitie de obligatiuni, care a sustinut pietele de capital la nivel global in ultimii ani.
Fed a redus cu aproape 11,7% programul de achizitii de obligatiuni, de la 85 miliarde dolari la 75 miliarde dolari pe luna, facand astfel primul pas spre desfiintarea pachetului neconventional, fara predecent, de stimulare a economiei. Lichiditatile masive introduse de banca centrala americana in sistemul financiar au sustinut in ultimii ani pietele de capital la nivel global.
Semnalele precedente ca Fed ar putea incepe sa reduca programul au cauzat turbulente pe pietele emergente. Calmul relativ de joi sugereaza ca Fed a pregatit bine terenul in ultima jumatate de an, scrie cotidianul britanic Financial Times.
Analistii avertizeaza, insa, ca inceputul sfarsitului pentru lichiditatile masive de la Fed ar putea cauza unele dificultati in viitor.
Din Brazilia pana in Japonia si Asia de Sud-Est, bursele au reactionat bine la decizia Fed de a reduce achizitiile lunare de obligatiuni guvernamentale si obligatiuni garantate prin ipoteci, prin care incearca sa stimuleze economia. Singura piata importanta in declin a fost India, cu indicele Sensex in scadere usoara, cu 0,4%.
Ministrul de Finante al Indiei, Palaniappan Chidambaram, a descris decizia Fed ca pe "o reducere temperata" si a adaugat ca guvernul nu se asteapta ca... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 12:02
Presedintele Fed a SUA, Ben Bernanke, considera ca nimeni nu intelege cu adevarat evolutia pretului aurului, care a provocat bancilor centrale din intreaga lume pierderi de 545 de miliarde de dolari in urma devalorizarii detinerilor, fata de un nivel record al cotatiilor atins in 2011.
"Nimeni nu intelege cu adevarat preturile aurului si nu am pretentia ca eu le-as intelege cu adevarat", a declarat Bernanke in timpul unei audieri din luna iulie in comitetul bancar al Senatului, transmite Bloomberg.
Bernanke este absolvent de studii economice al Harvard College si Massachusetts Institute of Technology si a condus Rezerva Federala in timpul crizei financiare, cea mai mare produsa dupa Marea Depresiune.
Bancile centrale, care detin 18% din cantitatea totala de aur existenta la nivel mondial, vor cumpara in acest an pana la 350 de tone, in valoare de circa 15 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Consiliului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra.
Rusia, cel mai mare cumparator de aur
In 2012, bancile centrale au cumparat 535 de tone de aur, cel mai mult dupa 1964.
Rusia este cel mai mare cumparator, rezervele sale urcand cu 20% de cand cotatia aurului a atins un nivel record de 1.921,15 dolari uncia, in septembrie 2011. De atunci, cotatia aurului a scazut cu 31%.
In timp ce bancile cumpara aur, investitorii si-au pierdut increderea in metalul pretios, ca rezerva de valoare.
In acest an, valoarea produselor financiare garantate prin aur a scazut cu... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 08:43
Fostul secretar american al Trezoreriei Larry Summers si-a retras candidatura la succesiunea lui Ben Bernanke la presedintia Rezervei Federale (Fed), a anuntat duminica presedintele Barack Obama.
"Astazi (duminica), mai devreme, am vorbit cu Larry Summers si i-am acceptat decizia de a-si retrage candidatura la presedintia Rezervei Federale", a anuntat Obama, citat intr-un comunicat. Decizia lui Summers de a-si retrage candidatura a fost anuntata un pic mai inainte de catre publicatia The Wall Street Journal (WSJ).
"Larry era un membru-cheie al echipei mele in momentul in care ne confruntam cu cea mai grava criza economica de la Marea Depresiune (economica) si, intr-o proportie deloc neglijabila, multumita competentei, intelepciunii si calitatilor sale de lider am repus economia pe calea cresterii si am realizat progresele pe care le constatam in prezent", a adaugat presedintele american.
WSJ a anuntat ca Summers si Obama au discutat despre aceasta decizie la telefon.
Ziarul a citat o scrisoare a lui Summers adresata presedintelui in care isi explica decizia de a-si retrage candidatura prin riscul, in cazul in care este numit, al unui proces de confirmare "caustic" in Congres. In ultima perioada, o serie de alesi democrati in Senat au anuntat ca nu vor aproba o nominalizare a lui Summers la Fed.
Summers, care a lucrat pentru presedintele democrat Bill Clinton la Departamentul Trezoreriei in perioada 1999-2001, a fost principalul consilier economic al lui... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 09:14
SUA cauta un nou sef al Rezervei Federale, care sa il inlocuiasca pe actualul presedinte Ben Bernanke, al carui mandat expira in ianuarie 2014, iar presedintele Barack Obama crede ca actualul vicepresedinte al Fed Janet Yellen si fostul secretar al Trezoreriei Larry Summers sunt foarte calificati.
"Sincer, cred ca Larry Summers si Janet Yellen sunt candidati foarte bine calificati", a spus Obama, adaugand ca decizia finala va fi una dintre cele mai importante decizii economice din mandatul sau.
Plecarea lui Bernanke, numit la conducerea bancii centrale in 2006 de catre presedintele George W. Bush si reconfirmat in post in 2010 de catre Obama, face obiectul unor numeroase speculatii, intr-o perioada in care Fed este pe cale sa hotarasca restrangerea politicii de stimulare a economiei.
"Presedintele Rezervei Federale nu este doar unul dintre cei mai importanti lideri politici din SUA, este si unul dintre cei mai importanti lideri politici din lume", a declarat presedintele Obama.
El a dat asigurari ca exista un numar mare de candidati remarcabili, iar criteriul principal de selectie va fi dedicarea totala pentru aceasta functie.
Janet Yellen este fost consilier economic al lui Bill Clinton la Casa Alba, iar in 2010 a fost numita de catre Obama in functia de vicepresedinte al Fed.
Principalul sau contracandidat este Larry Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA in timpul presedintiei Clinton, in perioada 1999-2001. mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 09:40
Rezerva Federala a Statelor Unite acuza Banca Centrala Europeana (BCE) ca ar fi creat o criza a datoriilor de stat care putea fi evitata, pe care nu a inteles-o si a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph, preluat de The Guardian.
"BCE nu are o strategie coerenta pentru a construi baza monetara necesara pentru sustinerea crearii de bani pe care sa se sprijine o economie in crestere", potrivit unui document pregatit de Rezerva Federala din Richmond, una dintre cele 12 institutii de supraveghere ale Sistemului Rezervelor Federale din Statele Unite.
Documentul, consultat de Daily Telegraph, a fost redactat in luna iulie si este semnat de economistul sef al Rezervei Federale din Richmond, Robert Hetzel.
Banca centrala a SUA recomanda BCE sa tipareasca mai multi bani pentru a stimula economia europeana, dupa modelul relaxarii cantitative adoptate in Statele Unite dupa criza financiara din 2008.
Rezerva Federala cere BCE actiuni directe pentru preluarea din sistemul bancar a unor pachete de credite catre companii mici, precum si a unor pachete de obligatiuni guvernamentale din zona euro, inclusiv titluri germane.
"BCE va trebui sa arate clar ca statele aflate in surplus vor inregistra rate ale inflatiei de peste 2% pentru perioade prelungite de timp", considera economistii americani, care noteaza ca Banca Centrala Europeana trebuie sa fie pregatita sa explice publicului german ca o astfel de situatie este dezirabila.
Totodata, institutia de... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 16:32
Ritmul de crestere al economiei Statelor Unite este suficient de solid pentru ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa inceapa sa reduca achizitiile de obligatiuni in cursul acestui an si sa incheie acest program anul viitor, a declarat miercuri presedintele Fed, Ben Bernanke.
Declaratiile lui Ben Bernanke confirma ca Rezerva Federala a SUA este din ce in ce mai aproape de retragerea programului lunar de achizitionare a bondurilor de Trezorerie si a obligatiunilor ipotecare, in valoare de 85 de miliarde de dolari, adoptat pentru a incuraja investitiile, crearea de locuri de munca si cresterea economica, transmit AP si Reuters.
De la lansarea acestui program denumit relaxare cantitativa, in luna septembrie 2012, indicele bursier S&P 500 a crescut cu aproape 16% insa rata somajului ramane la un nivel ridicat de 7,5%.
Cresterea economica moderata ar trebui sa duca la o imbunatatire suplimentara a situatiei de pe piata muncii deoarece presiunile s-au atenuat iar rata inflatiei nu va depasi probabil tinta pe termen lung de 2%, a explicat Bernanke.
Anuntul Fed privind reducerea programului de achizitii de obligatiuni reflecta cresterea increderii in sustenabilitatea si soliditatea redresarii.
Bernanke a estimat ca in momentul opririi achizitiilor de obligatiuni, rata somajului in SUA ar fi urmat sa scada in jur de 7%, de la 7,6% in prezent. Daca aceasta estimare se va dovedi a fi prea optimista, Fed ar putea opri reducerea achizitiilor de obligatiuni sau chiar sa le... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:25
Strategia Rezervei Federale a SUA (Fed) pentru retragerea masurilor de stimulare a economiei ar putea fi periculoasa si ar putea conduce la instabilitate financiara, au avertizat intr-un studiu comun, economistul Nouriel Roubini si specialistul in stiinte politice Ian Bremmer.
Conducerea Fed incepe marti o sedinta de politica monetara care se va derula pe parcursul a doua zile. Masurile bancii centrale americane includ o rata cheie apropiata de zero si achizitii de obligatiuni, care trebuie sa scada dobanzile la imprumuturile pe termen lung.
"Stim cum s-a terminat flimul trecut si am putea avea parte de o continuare. Economia reala si piata muncii slabe, impreuna cu indatorarea ridicata, sugereaza o nevoie de retregere lenta a masurilor monetare de sustinere a economiei. O retragere lenta risca sa creeze o bula speculativa a imprumuturilor si activelor la fel de mare ca precedenta, daca nu cumva chiar mai mare", au scris cei doi intr-un raport publicat in revista Institutional Investor, preluat de CNBC.
Roubini, cunoscut ca Dr. Doom pentru prognozele economice pesimiste, si Bremmer, presedinte al firmei de consultanta si cercetare Eurasia Group, au afirmat ca riscurile reale la adresa economiei mondiale sunt ignorate.
"Unii considera ca SUA pot amana deciziile dificile, europenii se vor descurca, iar China isi poate reechilibra fara probleme economia, in timp ce focurile din Orientul Mijlociu se vor stinge singure. Acestea sunt iluzii periculoase. Convulsiile... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 15:24
Investitorii trebuie sa se pregateasca pentru cresteri de preturi si noi politici monetare expansioniste din partea Fed, dupa ce actualul presedinte, Barack Obama, a castigat un nou mandat, potrivit lui Jim Rogers, cofondator impreuna cu George Soros al fondului de investitii Quantum.
Rezerva Federala a SUA (Fed) a coborat in ultimii ani dobanda de politica monetara aproape de zero si face achizitii importante de obligatiuni pentru a reduce costurile la imprumuturile pe termen lung.
Chiar inainte ca Obama sa fie prezentat drept castigator in estimarile mai multor posturi de televiziune, Rogers i-a respins dur pe ambii candidati, numindu-i "diabolici", scrie CNBC.
Cofondatorul Quantum a declarat ca se asteapta ca politicile lui Obama sa conduca la cresterea preturilor materiilor prime si la deprecierea dolarului.
"Daca Obama castiga va fi mai multa inflatie, mai multa datorie, tiparire de bani si cheltuieli mai mari. Nu va fi bine pentru nimeni. Cred ca tiparirea de bani o va lua razna acum, la fel si cheltuielile", a spus el.
Rogers a afirmat ca nu a votat pentru niciunul din cei doi candidati, "intrucat sunt ambii diabolici". mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 14:52