Parlamentul European este dispus sa permita instalarea noii echipe a Comisiei Europene pe 1 decembrie si cere urgentarea procedurilor de numire a comisarilor din partea Romaniei, Ungariei si Frantei, afirma Jaume Duch Guillot, purtatorul de cuvant al Legislativului Uniunii Europene.
"Presedintele PE si liderii grupurilor politice au analizat rezultatele audierilor parlamentare. Un proces democratic si transparent. Parlamentul vrea sa voteze la timp pentru a permite inceperea mandatului noii Comisii Europene pe 1 decembrie si cere numirea rapida a celor trei comisari desemnati", a declarat, prin Twitter, Jaume Duch Guillot, purtatorul de cuvant si directorul de comunicare al Legislativului UE.
. @EP_President and political group leaders took stock of #ephearings2019. A democratic and transparent process. Parliament willing to vote on time to allow new Commission to start 1st December, asks for rapid appointment of the new 3 commissioners-designate.- Jaume Duch (@jduch) October 16, 2019
Inceperea mandatului noii echipe a Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, probabil va fi amanata pana la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de Romania, Ungaria si Franta, a anuntase sambata si David Sassoli, presedintele Parlamentului European.
"Parlamentul UE este angajat intr-un mecanism transparent, dar acum sigur ca vor fi propusi alti trei comisari de catre Romania, Ungaria si Franta. Vom initia in Parlament examinarea... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 19:16
Italianul David-Maria Sassoli a reusit, din a doua tura de vot, sa obtina presedintia Parlamentului European, pentru Grupul Socialistilor, cu 345 de voturi, in conditiile in care avea nevoie de majoritatea calificata, si anume 334 de voturi, potrivit tabelei cu rezultate afisate in plen.
Patru candidaturi au fost depuse, marti seara, pentru conducerea Parlamentului European, dar pe lista nu s-a regasit niciunul dintre cei doi pe care i-ar fi dorit Consiliul European, in pachetul de distribuire a inaltelor functii europene, stabilit dupa un maraton de negocieri, la Bruxelles.
Cei patru canditati din prima runda au fost: Ska Kealler (Partidul Verzilor / Germania), Sira Rego (Stanga Europeana Unita/Stanga Verde Nordica / Spania), David-Maria Sassoli (Alianta Progresista a Democratilor si Socialistilor/ Italia) si Jan Zahradil (Grupul Conservatorilor si Reforminstilor Europeni / Cehia) . In a doua runda, cea decisiva, s-au prezentat aceiasi candidati.
Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, votul din plenul de la Strasbourg, precum si cele mai relevante declaratii:
14:15 - Italianul David-Maria Sassoli a reusit, din a doua tura de vot, sa obtina presedintia Parlamentului European, pentru Grupul Socialistilor, cu 345 de voturi, in conditiile in care avea nevoie de majoritatea calificata, si anume 334 de voturi, potrivit tabelei cu rezultate afisate in plen.
12:44: A inceput cea de-a doua runda de vot, sunt aceiasi candidati.
Intre timp, Alianta PLUS USR a... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 14:15
Presedintele PLUS, Dacian Ciolos, a avut mai multe discutii in ultimele luni cu conducerile partidelor En Marche, din Franta, si Ciudadanos, din Spania, pentru constituirea unui nou grup politic, de centru-dreapta, in viitorul Parlament European.
"Am vazut in aceste zile, in media, discutii legate de organizarea, in viitorul Parlament European, a grupurilor politice si vreau sa confirm faptul ca am avut negocieri deja, de doua luni de zile, cu partide politice la nivel european, din state membre ale UE, interesate de constituirea unui grup politic nou in PE.
Ca presedinte al PLUS si cap de lista pentru alianta, am avut discutii cu presedintele En Marche si cu capul de lista pentru alegerile europarlamentare En Marche", a spus Ciolos, luni, intr-o conferinta de presa, la Alba Iulia.
Acesta a adaugat ca, in urma cu cateva saptamani, a avut o discutie in acest sens in Spania, la Madrid, si cu conducerea partidului Ciudadanos.
"Sunt cele doua mari partide (La Republique en Marche si Ciudadanos - n.red.) care au si ele aceasta intentie de a contribui la coagularea unui grup politic nou, de centru-dreapta, in Parlamentul European. Discutiile sunt avansate in aceasta directie. Pentru noi e clar ca acesta este obiectivul politic pe care-l avem in Parlamentul European", a spus Dacian Ciolos.
Liderul PLUS a adaugat ca s-a "bucurat" sa vada ca si USR a luat duminica o decizie in acest sens, respectiv de a fi parte a acestui grup politic nou care se va constitui. "Deci... mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 15:45
Conferinta presedintilor din Parlamentul European a amanat, joi, votul pe rezolutia care priveste situatia din Romania pana in luna noiembrie.
Initial, votul era programat sa aiba loc in a doua plenara a PE de la finalul lunii octombrie.
Parlamentul European va dezbate in plen, pe 3 octombrie, o rezolutie privind respectarea statului de drept in Romania, sedinta la care a fost invitata sa mearga si Viorica Dancila.
Votul pe aceasta rezolutie urma sa se dea in a doua plenara de luna viitoare, insa la sedinta de azi a presedintilor din PE, la care participa liderii de grup ai partidelor europene, alaturi de presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, s-a luat decizia de amanare.
Cel care s-a opus unui vot in a doua plenara din octombrie a fost Manfred Weber (liderul de grup al PPE), care a propus in schimb sa se dea votul fie chiar odata cu dezbaterea, pe 3 octombrie, fie in luna noiembrie. S-a optat pentru o amanare pana in noiembrie.
Amintim ca, marti si miercuri, premierul Dancila s-a aflat la Bruxelles, intr-un soi de turneu de lobby, ocazie cu care a avut numeroase intalniri cu toate grupurile parlamentare din PE.
Iata gafele facute si concluziile intalnirilor:
Cum a fugit Dancila de un jurnalist Euronews pe holurile Parlamentului European (Video)(Audio) Dancila, o noua gafa la Bruxelles: Femeia jandarm a fost batuta cu bestialitate de protestantiViorica Dancila se lauda la Bruxelles: Am prezentat situatia reala din Romania, unde Guvernul e... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 14:05
Eurodeputatii au votat miercuri redistribuirea locurilor in Parlamentul European eliberate de catre alesii britanici din cauza Brexit-ului, in vederea viitoarelor alegeri europene din mai 2019.
Cu 566 de voturi pentru (94 impotriva si 31 de abtineri), Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, a adoptat principiul unei reduceri a numarului sau total de locuri de la 721 la 705 pentru viitoarea legislatura (2019-2024), transmite AFP.
Alegerile europene vor avea loc intre 23 si 26 mai 2019, cu doua luni dupa plecarea programata a Marii Britanii si a celor 73 de eurodeputati ai sai.
Dintre cele 73 de mandate britanice lasate vacante, 27 vor fi redistribuite unui numar de 14 tari din UE considerate "usor subreprezentate" in legislativul comunitar.
Astfel, Franta (79 comparativ cu 74 in prezent) si Spania (59 fata de 54) vor fi principalele beneficiare, fiind urmate de Italia (+3, adica 76 in total), Olanda (+3; 29 de mandate), Irlanda (+2; 13 mandate) . Polonia, Romania, Suedia, Austria, Danemarca, Slovacia, Finlanda, Croatia si Estonia vor avea fiecare cat un reprezentant suplimentar in PE.
Germania va ramane tara cu cei mai multi eurodeputati, 96.
In cazul aderarii unor noi tari in viitor, numarul mandatelor din PE, care isi tine alternativ sesiunile plenare la Strasbourg si Bruxelles, ar putea creste din nou, insa fara a depasi vreodata limita de 750 de deputati (plus presedintele PE), asa cum prevad tratatele europene.
Eurodeputatul... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2018, ora 17:45
Parlamentul European si-a ales un nou presedinte, pe italianul Antonio Tajani, membru al Partidului Popular European (PPE) si politician cu experienta la Bruxelles.
Iar europarlamentarul Iuliu Winkler, consultat de Ziare.com, sustine ca alegerea lui Tajani este o veste buna pentru Romania, pentru ca acesta cunoaste mai bine problemele cu care se confrunta tara noastra si alte state din Europa de Est.
"Eu cred ca pentru Romania este o veste buna alegerea lui, pentru ca este un mai bun cunoscator al Romaniei si al statelor din Europa de Est si cred ca va avea mai multa intelegere din anumite puncte de vedere, fie ca vorbim din punctul de vedere al dezvoltarii economice, fie ca vorbim de problemele pe care Romania le are.
Sigur, ele nu se decid in Parlamentul European - ramanerea in urma in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene sau faptul ca noi nu avem inca proiecte promovate in planul Juncker - repet, nu tin de Parlamentul European, dar tin de un anumit cerc decizional care acum s-a schimbat", a declarat Winkler.
O noua coalitie la Bruxelles
Acesta a vorbit si despre noua coalitie din Parlamentul European (PE), cea dintre grupurile PPE si ALDE, care a fost anuntata marti, inainte de alegerea presedintelui. Liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, s-a retras din cursa pentru sefia PE si l-a sustinut pe Antonio Tajani.
"Cred ca ceea ce aduce Tajani - nu ma refer la persoana lui, ci ma refer la noua situatie din Parlamentul European - este o... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 08:50
Europarlamentarii isi aleg marti un nou presedinte, care ii va urma in functie lui Martin Schulz. Printre candidati se numara si europarlamentarul roman Laurentiu Rebega, care insa a intrat in cursa din partea unor formatiuni extremiste.
Sapte politicieni si-au depus candidatura pentru presedintia Legislativului UE.
Este vorba despre:
Eleonora Forenza (Stanga Unita Europeana-Stanga Verde Nordica, Italia) Jean Lambert (Grupul Verzilor / ALE, Marea Britanie) Gianni Pittella (S & D, Italia) Laurentiu Rebega (Europa Natiunilor si Libertatii, Romania) Helga Stevens (Conservatorii si Reformistii Europeni, Belgia) Antonio Tajani (PPE, Italia)
UPDATE 11:07 - Liberalul Guy Verhofstadt a anuntat ca se retrage din cursa pentru presedintia PE si ca il va sustine, alaturi de formatiunea sa ALDE, pe candidatul PPE, Antonio Tajani.
Precizam ca grupurile PPE si ALDE din Parlamentul de la Bruxelles au anuntat marti ca vor forma o coalitie care sa reformeze Europa si le-au adresat si altor... citeste mai departe despre "Azi va fi ales noul presedinte al Parlamentului European, printre candidati e si un roman UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 11:07
Parlamentul European voteaza astazi TTIP, controversatul Acord comercial intre Europa si SUA, dar nu rezolutia care trebuie sa ajunga pe masa negociatorilor europeni, ci amanarea votului in plen pe acest dosar si retrimiterea lui la noi dezbateri in Comisia pentru Comert International.
Presedintele PE, Martin Schulz, speriat probabil de cat de divizati sunt fostii colegi socialisti si ingrijorat de perspectiva unui semnal negativ dat negociatorilor, a decis retragerea TTIP din plen, transmite corespondentul Ziare.com la Bruxelles, Dana Cotoara.
Dupa cateva balbe procedurale, europarlamentarii au fost convocati la ora 8:00, ora Strasbourg-ului, pentru votul de suspendare, iar acum este din nou treaba membrilor Comisiei de Comert sa gaseasca un compromis durabil pentru cele 200 de amendamente depuse dupa precedentul vot din comisie de acum 2 saptamani.
Citeste mai departe despre "Exclusiv Parlamentul European, bulversat de acordul cu SUA: Pericolul american, negocierile Ceciliei Malmstrom si precedentul Micula (Video) " pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 07:56
Reuniunea de saptamana aceasta a Parlamentului European de la Strasbourg va include discursul presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind starea Uniunii si o dezbatere despre situatia politica din Romania.
Eurodeputatii vor dezbate miercuri evolutiile politice din Romania cu reprezentanti ai Consiliului si ai Comisiei Europene. Referendumul din 29 iulie care viza demiterea presedintelui Traian Basescu a fost ulterior invalidat de Curtea Constitutionala din cauza neindeplinirii cvorumului de participare, reaminteste site-ul PE.
Tot miercuri, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso va prezenta principalele sale proiecte, in cadrul discursului anual privind starea Uniunii. Se asteapta ca accentul sa fie pus pe masurile necesare pentru a face fata crizei din zona euro si sa fie sustinut un buget european pe termen lung ambitios si orientat catre crestere economica.
Joi, eurodeputatii vor adopta o rezolutie prin care avertizeaza statele membre ca uniunea bancara avuta in vedere trebuie sa fie un proiect ambitios si ca preferintele lor actuale in ceea ce priveste crearea acesteia risca sa trimita un mesaj gresit.
Pe de alta parte, o noua directiva, care urmeaza sa fie votata marti in sedinta plenara a Parlamentului, va introduce masuri obligatorii in statele membre, printre care renovarea cladirilor publice, programe de economisire a energiei pentru sectorul serviciilor publice si audituri energetice pentru toate marile companii.
De... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 11:47