Presedintele-ales al Frantei, Emmanuel Macron, urmeaza sa fie investit in functie, duminica, devenind cel de-al 25-lea si cel mai tanar presedinte al Republicii franceze, in cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Palatul Elysee.
Citeste cum se schimba UE cu Macron presedinte al Frantei si ce trebuie sa faca Romania
Emmanuel Macron s-a nascut la 21 decembrie 1977, in localitatea Amiens din nord-estul Frantei. A urmat cursurile de Filozofie la Universitatea Paris Nanterre si are un masterat in Afaceri publice de la Institut d'Etudes Politiques de Paris. Dupa absolvirea Ecole nationale d'administration (ENA) in 2004, Macron incepe sa lucreze in cadrul serviciului de Inspectie a Finantelor, dupa un an primind diploma de inspector.
In 2008 renunta la serviciul public si se angajeaza la institutia financiara Rothschild & Cie Banque. Macron a intrat in politica in anul 2012, atunci cand a ocupat postul de consilier al presedintelui Francois Hollande. Ulterior, intre 2014 si 2016, a fost ministru al Economiei.
In 2016, el demisioneza din functia de ministru si anunta ca va candida la presedintia Frantei. Pe 6 aprilie, in acelasi an, Macron infiinteaza miscarea En Marche!
Pe 7 mai 2017, Emmanuel Macron castiga alegerile prezidentiale din Franta in fata lui Marine Le Pen, candidata formatiunii populiste Frontul National.
Macron va prelua functia de presedinte de la Francois Hollande, in cadrul unei ceremonii care este programata sa inceapa la ora locala 10 (ora... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 09:19
Francezii merg azi la urne, pentru a-si alege noul presedinte. In al doilea tur al alegerilor ei au de ales intre Emmanuel Macron si Marine Le Pen.
Scrutinul ar putea reprezenta un punct de cotitura in istoria tarii - primul presedinte femeie, in persoana extremistei si euroscepticei Marine Le Pen, sau cel mai tanar lider de la Elysee, centristul Emmanuel Macron, singurul de pana acum care ar ajunge in fruntea republicii franceze inainte de a implini 40 de ani.
Toate sondajele il indica drept castigator pe Macron, care de altfel este sustinut de majoritatea liderilor europeni.
Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor si ce spun exit-poll-urile:
17:15 - Ultimele sondaje de opinie realizate chiar in ziua votului arata ca Emmanuel Macron poate miza pe un scor de peste 60%. Victoria sa a fost prevazuta de trei institute diferite de sondare a opiniei publice, arata presa din Belgia, in conditiile in care presa franceza nu are voie sa publice astfel de estimari inainte de inchiderea urnelor.
Prezenta la vot ramane in continuare importanta, la fel ca numarul voturilor anulate.
Este vorba despre sondaje de opinie clasice, nu de exit-poll-uri. Previziunile pe baza raspunsurilor oferite de alegatorii care au iesit de la urne vor fi anuntate abia dupa ora locala 19:00 (20:00, ora Romaniei), cand se inchid urnele, iar primele rezultate oficiale vor fi anuntate la ora 20:00, ora Frantei.
16:35 - Francezii care voteaza peste hotare se... mai mult
Duminica, 07 Mai 2017, ora 17:24
Alegatorii francezi se pregatesc pentru o decizie istorica duminica, atunci cand vor merge la urne pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in care, pentru prima data, niciunul dintre candidati nu face parte dintr-un partid traditional.
CNN prezinta opiniile lui Emmanuel Macron si Marine Le Pen in principalele teme care au dominat campania electorala.
Citeste toate stirile despre alegerile din Franta
EUROPA
Le Pen
Cand este vorba despre Europa, Le Pen, presedintele auto-suspendat al partidului Frontul National, a fost constanta in mesajul sau: "Calea mea sau nimic". Daca va fi aleasa, ea a anuntat ca va incepe rapid negocierile cu alte state membre UE pentru a schimba natura apartenentei Frantei la blocul comunitar.
Ea vrea sa retraga tara din Euro, o decizie care va trebui sa fie supusa la referendum. In plus, vrea sa scoata Hexagonul din Spatiul Schengen si sa obtina dispense de la o serie de reglementari europene.
Daca Bruxelles-ul nu ii va indeplini aceste cereri, ea a amenintat ca va convoca un referendum privind apartenenta Frantei la UE - si va face campanie pentru "Frexit". Potrivit CNN, Le Pen va trebui, insa, sa modifice mai intai Constitutia tarii pentru ca acest lucru sa fie posibil.
Candidata Frontului National a promis ca va demisiona de la Elysee, daca alegatorii voteaza ramanerea in UE, intr-o astfel de situatie.
In plus, ea a pledat pentru relatii mai stranse cu Rusia si a criticat deschis sanctiunile impuse... mai mult
Sambata, 06 Mai 2017, ora 11:43
Emmanuel Macron, candidatul organizatiei civice In Miscare! (En marche!, centru), si Marine Le Pen, liderul formatiunii populiste Frontul National, au luat parte la ultima dezbatere televizata din campania electorala pentru presedintia Frantei, cu trei zile inainte turul decisiv de duminica.
Dezbaterea a inceput agresiv cu un schimb de acuze intre cei doi candidati ramasi in cursa pentru Palatul Elysee.
Le Pen l-a acuzat pe Macron ca nu da dovada de "patriotism economic" si a incercat sa-l portretizeze drept un candidat al sistemului.
Macron a replicat ca strategia contracandidatei lui este de a spune "multe minciuni", adaugand ca Le Pen nu are propuneri concrete.
"Poporul francez merita ceva mai bun de atat. Merita adevarul", a mai afirmat el.
Le Pen a incercat sa se erijeze in reprezentanta familiilor franceze, acuzandu-l pe contracandidatul ei ca ar vedea relatiile interumane doar din perspectiva beneficilor economice, a dividendelor.
Ea a prezentat o lista consistenta de beneficii pe care le propune, inclusiv marirea pensiilor. Macron ii cere contracandidatei sale sa explice de unde va obtine fonduri pentru a finanta aceste planuri. Le Pen raspunde ca iesirea Frantei din Uniunea Europeana ar aduce o mare parte din fondurile necesare.
"Francezii au dreptul sa nu fie luati drept imbecili", a afirmat Macron cu privire la planul propus de Le Pen pentru reformarea sistemului de pensii.
Un alt subiect major al dezbaterii a fost problema terorismului,... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 08:21
Un primar francez, al carui oras a votat pentru candidata Frontului National la presedintie, Marine Le Pen, a declarat ca ar putea demisiona, pentru ca nu vrea sa isi dedice viata unor "idioti".
Aproximativ 38% dintre alegatorii din Annezin, un orasel din nordul Frantei, au votat pentru candidata de extrema-dreapta la Elysee. Daniel Delomez, edilul localitatii, a descris rezultatul drept "catastrofal".
"Este catastorfal. Este posibil sa demisionez, pentru ca nu vreau sa imi dedic viata unor idioti", a spus edilul pentru L'Avenir de l'Artois.
Pe locul al doilea in oras s-a clasat candidatul extremei-stangi, Jean-Luc Melenchon. El a primit 19,25% din voturi.
Delomez a fost descris drept "erou" pe retelele de socializare. "Este idolul meu", a scris un utilizator de Internet. "Foarte bine, ma face sa ma simt mai bine in legatura cu omenirea", a scris un altul.
Ministerul francez de Interne a publicat rezultatele finale ale primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, ce include si rezultatul votului din strainatate. Emmanuel Macron a obtinut 24,01% din sufragii, iar Marine Le Pen 21,3% din voturi.
Francois Fillon, candidatul Les Republicains, a obtinut 20,01% din sufragii, iar Jean-Luc Melenchon, de extrema-stanga, a fost votat de 19,58% dintre alegatori.
Rata de participare a fost de 77,77%, fata de 80,42% in 2012.
Alegatorii sunt chemati la urne pe 7 mai, pentru al doilea tur de scrutin.
Citeste si analiza The Guardian: De ce favoritul... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 09:35
Emmanuel Macron, 39 de ani, favoritul principal la castigarea fotoliului de presedinte al Frantei, este casatorit cu fosta lui profesoara mai in varsta decat el cu 25 de ani.
O astfel de pereche, in Romania, ar fi cazut prada barfelor, dar nu a fost cazul in Franta, o tara care n-a facut o obsesie din familia traditionala.
Emmanuel Macron, un european convins, un critic al lui Vladimir Putin, a castigat primul tur de scrutin cu aproape un sfert din voturile alegatorilor.
"Poporul francez a decis sa-mi ofere primul loc in turul intai al alegerilor. Sunt constient de onoarea si responsabilitatea care au fost asezate pe umerii mei", a declarat Macron in fata sustinatorilor, imediat dupa anuntarea rezultatelor.
In turul doi, sondajele de opinie il dau castigator detasat in fata lui Marine Le Pen, conducatoarea Frontului National, cu 62% din optiunile de vot.
Stop populismului
Dar ce inseamna aceasta posibila victorie a unui independent pentru Uniunea Europeana, dar si pentru Romania?
Majoritatea alegatorilor francezi, prin votul lor, spun stop populismului. Dupa Austria si Olanda, Franta e cel de-al treilea stat occidental in care liderii populisti pierd alegerile, desi in urma cu mai putin de un an, acestia erau mari favoriti.
Marine Le Pen voteaza si se califica in finala, dar are putine sanse sa ajunga presedintele Frantei - Foto:Hepta.ro
O astfel de schimbare poate fi explicata ca o reactie la Brexit si la alegerea lui Trump ca presedinte al... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 07:33
Presedinta Frontului National, Marine Le Pen, a promis duminica noaptea ca-i va elibera pe francezi de elitele arogante, in primul discurs dupa ce exit-poll-urile au anuntat promovarea candidatei de extrema-dreapta in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, in care se va lupta pentru palatul Elysee cu Emmanuel Macron.
Vezi aici LIVE cele mai importante momente si declaratii de la primul tur al prezidentialelor din Franta
"Suntem intr-o etapa istorica, iar acum imi revine o imensa responsabilitate. Este vorba despre un act de mandrie al francezilor. Fiecare francez si-a dat seama ca sistemul a incercat sa inabuse aceasta mare dezbatere politica. Acum, aceasta dezbatere va avea loc", a spus Le Pen, in discursul sau cu tente anti-globalizare.
"A sosit vremea sa eliberam intregul popor francez. Acum e momentul sa-i eliberam pe francezi de cei care sunt aroganti si care vor sa le dicteze comportamentul, pentru ca sunt candidata poporului!", mai spune Le Pen.
"Traiasca poporul francez, traiasca republica!" a incheiat liderul Frontului National, primind apoi un buchet de flori.
Marine Le Pen le-a multumit alegatorilor patrioti pentru rezultatul istoric, aceasta urmand pasii tatalui ei, care a reusit in 2002 sa ajunga in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, doar pentru a suferi o infrangere zdrobitoare in fata conservatorului Jacques Chirac.
Mai avem de asteptat pana la rezultatele finale oficiale, insa primele cifre de la Ministerul de... mai mult
Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 23:09
Dupa scrutinul din Olanda, unde populistul Geert Wilders era creditat cu prima sansa, dar a pierdut in fata lui Mark Rutte, actualul premier si presedintele Partidului Poporului (centru-dreapta), urmeaza alegerile din Franta. In data de 23 aprilie va avea loc primul tur, iar marea finala se va desfasura in data de 7 mai, cand se vor confrunta candidatii aflati pe primele doua locuri.
Cele mai multe sondaje de opinie ii dau ca favoriti pe Emmanuel Macron, un candidat independent cu vederi politice de centru si Marine Le Pen, candidata extremei drepte, sefa Frontului National Francez.
Dintre cei doi, Emmanuel Macron este dat drept favorit pentru a prelua fotoliul de presedinte al Frantei. Acest scrutin este cel de-al doilea mare examen pe care-l da Uniunea Europeana dupa esecul inregistrat anul trecut prin iesirea Marii Britanii din UE in urma unui referendum cu un rezultat surprinzator.
Brexit-ul a fost o gura de oxigen cu care s-au alimentat miscarile populiste sustinute de Vladimir Putin, liderul autocrat care duce un adevarat razboi politic si informational impotriva NATO si UE. Desi sondajele de opinie il dau ca favorit pe Macron, nimic nu este inca jucat. Si Hillary Clinton a condus in sondajele de opinie si a pierdut in fata populistului Donald Trump. In plus, si in cazul referendumului din Marea Britanie sustinatorii ramanerii in UE au fost creditati cu prima sansa, dar au pierdut. In mijlocul unei astfel de confruntari, orice e posibil.
Vladimir Putin a... mai mult
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 12:18
Dupa ce Europa a trecut de primele alegeri ale acestui an, cele parlamentare din Olanda, iar multi au rasuflat usurati pentru ca partidul lui Geert Wilders nu a reusit sa le castige, toate privirile sunt intreptate acum catre un hop si mai mare - alegerile prezidentiale din Franta, de luna viitoare.
Fostul ministru al Economiei Emmanuel Macron (foto), in varsta de 39 de ani, va ajunge cu Le Pen in turul al doilea, unde o va invinge, se arata in sondaje.
Potrivit unui sondaj Odoxa citat duminica de agentia Reuters, fostul ministru ar avea un mic avantaj in primul tur, din 23 aprilie - 26,5 la suta, cu 0,5 la suta peste cat ar obtine Le Pen si cat avea el insusi intr-un precedent sondaj realizat de aceeasi firma.
Macron si Le Pen ar urma astfel sa se confrunte in turul al doilea, pe 7 mai, cand fostul ministru al Economiei ar urma sa castige detasat si sa devina noul presedinte al Frantei - 64 la suta intentie de vot, fata de 36 la suta Le Pen.
Daca s-ar intampla acest lucru, Macron ar fi de departe cel mai tanar presedinte din istoria tarii, la nici 40 de ani.
Insa nu totul sta in sondaje, astfel ca este important ca majoritatea celor care au alte optiuni in primul tur sa se uneasca in turul al doilea si sa il sustina pe Macron, care se caracterizeaza ca fiind de centru, pro-mediu de afaceri si proeuropean progresist.
Conservatorul Francois Fillon, fost premier care este implicat intr-un scandal de coruptie si care se afla in sondaje dupa Le Pen si Macron,... mai mult
Duminica, 19 Martie 2017, ora 19:26