Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) l-a desemnat pe Mihai Constantin Seitan in functia de presedinte al Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private (FGDSPP), pentru un mandat de patru ani, a anuntat vineri institutia.
Mihai Seitan a fost numit presedinte al Fondului de garantare a pensiilor
Mihai Seitan a fost ministru al Muncii in guvernul Boc in perioada decembrie 2009-septembrie 2010.
De asemenea, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) i-au numit pe Andrei Ioan Hass si Tudor Mircea Moldovan ca reprezentanti in Consiliul de administratie al Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.
"In termen de 30 de zile de la data numirii tuturor membrilor, presedintele Consiliului de administratie convoaca prima sedinta a Consiliului de administratie al FGDSPP, elaboreaza statutul propriu si structura organizatorica si de personal, pe care le supune spre aprobare Consiliului CSSPP", se arata in comunicat.
Fondul are rolul de a garanta drepturile participantilor si beneficiarilor la sistemul de pensii private si de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atat in perioada de acumulare a contributiilor cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate.
Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 12:33
Administratorii fondurilor de pensii private trebuie sa plateasca o contributie initiala, pana la 1 mai 2012, totalizand o jumatate de milion de euro, pentru infiintarea Fondului de Garantare in sistemul pensiilor private.
Aceasta suma initiala este destinata sa acopere cheltuielile de infiintare a Fondului de Garantare - sediu, utilitati, salariati, si nu pentru acoperirea obligatiilor fondurilor de pensii catre participantii in sistem, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
El a precizat ca pana pe 30 aprilie 2012 vor fi calculate de Comisie si contributiile anuale care vor trebui platite de catre administratorii de fonduri de pensii.
In prezent, pe piata autohtona exista 10 administratori de pensii private pe Pilonul III al pensiilor facultative si noua administratori pe Pilonul II al pensiilor private obligatorii. Contributia initiala pentru Fondul de Garantare este de 1% din capitalul social minim prevazut de lege pentru administratori, de 1,5 milioane euro pe Pilonul III si 4 milioane euro pe Pilonul II.
Fondul de Garantare este o persoana juridica de drept public, sustinuta din contributiile administratorilor si furnizorilor de pensii private, care va functiona sub supravegherea CSSPP si va fi controlata de Curtea de Conturi.
Fondul de Garantare va fi condus de un Consiliu de Administratie format din trei membri - din partea CSSPP, Ministerului Finantelor... mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 14:12
Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare in sistemul de pensii private, acesta urmand sa devina functional in prima parte a anului viitor, a anuntat, marti, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Camera Deputatilor a fost in acest caz for decizional, scrie Mediafax.
"Legea va intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial, iar Fondul de garantare va incepe sa functioneze efectiv incepand cu prima parte a anului 2012.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) saluta adoptarea acestui act normativ, necesar pentru consolidarea legislatiei primare in domeniu, ca si pentru cresterea stabilitatii, sigurantei si increderii participantilor in acest sistem", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Scopul fondului este garantarea drepturile participantilor (faza de acumulare) si beneficiarilor (faza de plata) la fondurile de pensii private, precum si compensarea oricaror eventuale pierderi ale participantilor care contribuie la sistem, derivate din orice situatie de incapacitate de plata a administratorilor si furnizorilor de pensii private.
Fondul de garantare va fi administrat de un consiliu de administratie compus din trei membri - presedinte, desemnat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), un membru desemnat de Ministerul Finantelor Publice si un membru propus de APAPR.
Mandatul acestora este de 4 ani si poate... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 15:07
Comisia de buget-finante a Senatului a decis marti sa adopte un raport favorabil cu amendamente asupra proiectului de lege privind functionarea Fondului de garantare a pensiilor private, presedintele acestui for urmand a fi numit de catre comisiile de specialitate din Parlament, informeaza NewsIn.Membrii Comisiei au decis ca numarul membrilor din Consiliul de Administratie sa fie majorat de la trei la cinci, iar presedintele CA sa fie numit de catre comisiile reunite de buget si munca din Parlament, urmand a fi validat in plenul celor doua camere.
In initiativa Guvernului se propunea ca presedintele CA sa fie numit de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
In CA ar urma sa fie propus cate un membru din partea CSSPP, Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Asociatia pentru Pensii administrate privat din Romania.
De asemenea, membrii CA ar urma sa beneficieze de o indemnizatie de 25% din cea a unui ministru, in timp ce presedintele acestui for va avea 30% din indemnizatia ministrului.
Proiectul de lege se afla in dezbaterea Senatului in calitate de prima camera sesizata, in timp ce decizia finala ar urma sa fie luata de catre Camera Deputatilor mai mult
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 14:55
Patronatele nu sunt de acord cu scaderea cu 15% a pensiilor mai mici de 1.000 de lei si vor cere, vineri, premierului, sa gaseasca solutii alternative pentru a nu reduce pensiile mici, iar UGIR 1903 propune infiintarea unui fond special de garantare pentru creditele ce nu pot fi platite de bugetari."Reducerea cu 25% a salariilor ar putea crea mari probleme familiilor de bugetari care si-au facut credite la banci pentru a-si cumpara o casa. Solutia pe care noi o propunem Guvernului este sa infiinteze un fond special de garantare a acestor credite si sa ceara bancilor sa reesaloneze imprumuturile facute pe 20 sau 30 de ani", a declarat, pentru NewsIn, presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci.
Acest fond de garantare nu se va aplica celor care si-au cumparat un televizor sau un frigider, ci doar in cazul bugetarilor care au facut imprumuturi pentru a-si lua casa in ultimii ani, a adaugat Coraci.
Totodata, el a precizat ca nu este de acord cu reducerea pensiilor mai mici de 1.000 de lei si ca asteapta din partea primului ministru Emil Boc solutii alternative pentru a nu reduce veniturile mici ale pensionarilor.
Si Florin Costache, reprezentantul patronatelor in Consiliul Economic si Social (CES), si totodata presedinte al CES, a precizat, pentru NewsIn, ca patronatele nu sunt de acord cu reducerea pensiilor mai mici de 1.000 de lei si ca asteapta alte solutii din partea Guvernului pentru echilibrarea fondului de pensii.
Reactiile patronatelor vin dupa ce ministrul Muncii,... mai mult
Vineri, 21 Mai 2010, ora 11:44
Proiectul de lege privind infiintarea Fondului de Garantare a Pensiilor Private va intra in aceasta luna in dezbatere publica, dupa care va fi trimis catre Guvern pentru aprobare, a declarat marti presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, citat de NewsIn."Proiectul de lege privind Fondul de Garantare e aproape finalizat si speram sa intre in dezbatere publica in aceasta luna", a mentionat Oancea.
El a adaugat ca CSSPP va adopta si actul normativ care ar reglementa sistemul multifond (administrare de fonduri de pensii private cu diferite grade de risc), care permite alocarea activelor participantilor in functie de varsta.
"In acest an speram sa incepem si discutia privind legislatia privind plata pensiilor private", a mai spus Oancea.Potrivit proiectului publicat anul trecut de CSSPP, contributia initiala a fiecarui administrator la Fondul de garantare a pensiilor private va fi de 1% din capitalul social subscris si varsat, dar nu mai putin de echivalentul in lei a sumei de 50.000 euro.Resursele Fondului de Garantare se vor constitui si din sume platite cu titlu de contributii anuale la Fond, calculate in functie de valoarea activelor nete administrate, distinct pentru administratorii de pensii facultative (pilon III), respectiv administratorii de fonduri de pensii obligatorii (pilon II).Fondul ar urma sa dispuna si de resurse financiare suplimentare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea si... mai mult
Marti, 02 Martie 2010, ora 13:19