Liderii UE analizeaza posibilitatea ca directorul general al Bancii Mondiale, Kristalina Georgieva, sa fie urmatorul presedinte al Comisiei Europene, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Aceasta functie este una dintre cele trei pozitii de top din institutiile comunitare care devine vacanta in urmatoarele luni, alaturi de presedintia Consiliului European si a Bancii Centrale Europene (BCE).
In timp ce guvernele sunt angajate in negocieri intense pentru aceste pozitii, liderii au discutat potentialele nominalizari saptamana trecuta la Sibiu, in cadrul summitului consacrat viitorului post-Brexit al UE, iar Kristalina Georgieva, din Bulgaria, a fost desemnata ca unul dintre principalii competitori la presedintia Comisiei Europene, sustin sursele. Liderii europeni ar urma sa-si prezinte lista scurta de optiuni la un alt summit, care va avea loc in 28 mai la Bruxelles, dupa alegerile de saptamana viitoare pentru Parlamentul European.
Kristalina Georgieva a ocupat in trecut functia de vicepresedinte al Comisiei Europene si in perioada 2014 - 2016 a fost comisar pentru buget, supervizand prima reducere a bugetului multianual al UE.
Ea a lucrat pentru prima data in 1993 pentru Banca Mondiala si din 2017 este director general al institutiei financiare mondiale. Un purtator de cuvant al Bancii Mondiale a precizat ca institutia nu comenteaza asupra speculatiilor privind angajatii sai.
Ca si actualul presedinte al Comisiei... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 12:24
Controversata ordonanta de urgenta 114, care prevede masuri fiscale, printre care si introducerea "taxei pe lacomie" pentru banci, a fost scoasa de pe ordinea de zi a Comisiei pentru buget din Senat, la cererea ministrului de Finante, Eugen Teodorovici.
Acesta a argumentat ca au fost depuse foarte multe amendamente, care urmeaza sa fie discutate de catre Guvern si fiecare sector in parte
"Multumim pentru amendamentele depuse la acest act normativ, sunt foarte multe, ele se afla in analiza Ministerului de Finante si la celelalte ministere implicate in acest act normativ, cum ar fi Comunicatii, Energie. Propunerea noastra este urmatoarea: avand in vedere ca sunt foarte multe amendamente si pentru a face o analiza aprofundata, propunerea noastra este sa scoatem de pe ordinea de zi acest punct, OUG 114.
Asa vom avea timp, la nivel de Guvern, cum spunea si doamna premier ieri, vor fi discutii pe fiecare sector in parte, bancar, energie, comunicatii, se vor discuta si aceste amendamente pentru ca Guvernul sa vina cu o propunere. Daca va fi cazul, daca vor fi amendamente care sa duca la cresterea calitatii vietii pentru romani si companiile din Romania vom fi deschisi la modificarea acestei OUG", a spus Eugen Teodorovici.
In replica, senatorul PNL Florin Citu, a atras atentia ca saptamana viitoare OUG 114 va trece tacit de Senat, fara sa mai fie discutata. Totodata, el s-a aratat nemultumit de faptul ca nici pana acum Guvernul nu a prezentat un studiu de impact cu... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 13:08
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a aprobat, luni, in unanimitate, proiectul noului Cod Fiscal, stabilind scaderea TVA de la 24% la 19%, de la 1 ianuarie 2016.
Popunerea de scadere a TVA la 19% a fost facuta de deputatul PNL Andreea Paul, iar presedintele Comisiei de buget, deputatul PSD Viorel Stefan, a spus ca PSD este de acord cu aceasta propunere, din "dorinta ca noul Cod fiscal sa fie votat in unanimitate".
Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a spus ca analizele facute arata ca o astfel de propunere va avea efecte bune in economie si ca cifrele arata ca "se poate face acest lucru".
Ponta guverneaza de la Istanbul prin Facebook: Reduce TVA la 19% de pe patul de spital
"Partea buna este ca din analizele pe care le-am facut, inclusiv la nivel tehnic cu cei de la CE, Fond si BM, asa cum stau astazi calculele, am spus ca suntem de acord cu orice fel de masura care vine in ...citeste mai departe despre "TVA de 19%? Comisia de buget a aprobat in unanimitate Codul fiscal - urmeaza votul deputatilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 18:12
Comisiile de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat au adoptat, joi, proiectul bugetului de stat pe 2015, cu doar doua voturi "impotriva" si o abtinere, cu unele amendamente, dupa un maraton de dezbateri, care a durat trei zile.
Parlamentarii din comisiile de buget-finante au inceput, marti, dezbaterile generale la proiectul bugetului de stat pe 2015, in prezenta secretarului de stat in MFP Daniela Pescaru si in ciuda obiectiilor opozitiei privind absenta ministrului Darius Valcov de la sedinta. Dezbaterile au fost finalizate joi, la ora 22.00, dupa trei zile de dezbateri aprinse.
Raportul comisiei de buget-finante urmeaza sa intre, vineri in dezbaterea plenului Parlamentului, iar votul final ar putea avea loc duminica, in aceeasi zi cu depunerea juramantului in fata Legislativului de catre noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis.
Proiectul de buget a fost aprobat in sedinta din 12 decembrie a Guvernului.
Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltarii, ...citeste mai departe despre "Bugetul de stat pe 2015, adoptat de comisii, dupa trei zile de dezbateri" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 22:42
Presedintele Comisiei buget, finante din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a declarat, luni, ca CEC va trebui sa dea "cateva explicatii" in fata subcomisiei de ancheta privind "ultimele evenimente" relatate de presa, insa a precizat ca in sedinta conducerii Senatului nu s-a discutat despre Ioana Basescu.
"Azi am propus in Biroul Permanent infiintarea unei subcomisii in cadrul Comisiei pentru buget-finante privind anchetarea activitatii CEC. CEC fiind o banca a statului roman, cred ca este cazul sa vina sa dea cateva explicatii cu privire la ultimele evenimente pe care le-am vazut in presa", a declarat Nicula dupa sedinta Biroului Permanent al Senatului.
Intrebat daca ancheta vizeaza creditul acordat de CEC Bank fiicei presedintelui pentru achizitionarea unui teren, el a raspuns: "Nu am discutat despre fiica presedintelui Romaniei in cadrul Biroului Permanent. Cred ca este o banca a statului si fiecare cetatean din Romania merita sa acceseze un credit atat de performant acordat de catre CEC".
Chestionat daca va fi discutat si modul in care s-a acordat "un un credit de investitii imobiliare", acesta a afirmat: "Ne intereseaza si acest subiect. Eu consider ca in Romania sunt multe persoane care pot beneficia de credite de la CEC si, daca se incadreaza ca si persoanele pe care le-ati amintit aici, sa vedem si in ce masura pot si ei sa acceseze credite".
"Categoric, la sedintele subcomisiei va fi invitat si domnul presedinte Radu Ghetea, ca sa prezinte un raport de... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 19:06
Conducerea Uniunii Social Liberale a adoptat, luni, o rezolutie referitoare la sustinerea de catre toti reprezentantii Romaniei in structurile europene a pozitiei privind politica de coeziune si politica agricola comuna USL formulate pentru viitorul cadru financiar multianual de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, si de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
"Aceste propuneri formulate de Comisia Europeana si Parlamentul European indeplinesc obiectivele fundamentale ale Romaniei in perioada 2014 - 2020 referitoare la politica agricola comuna si la politica de coeziune. USL, ca majoritate de guvernare in acest moment in Parlamentul Romaniei si foarte posibil ca viitoare coalitie castigatoare a alegerilor din 9 decembrie, solicita presedintelui Romaniei si celorlalti reprezentanti, primului-ministru, ministrilor, ca in cadrul reuniunilor la care participa sa mearga in totalitate pe aceasta pozitie exprimata de Comisia Europeana si Parlamentul European. Inca o data, USL considera ca, alaturi de celelalte fundamente care tin de drepturi si libertati fundamentale, de statul de drept, Uniunea Europeana are ca fundament o politica de dezvoltare comuna, care implica atat coeziunea si fondurile structurale, cat si sprijinul pentru agricultura europeana. Uniunea Europeana se bazeaza pe aceste fundamente si USL considera ca Romania trebuie sa sprijine si sa beneficieze in mod implicit de politicile referitoare la coeziune si sprijin al agriculturii.... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 16:58
Guvernul va crea un consiliu care sa stabileasca "o pozitie unica si coerenta" a Romaniei in negocierile cu Uniunea Europeana, cu privire la bugetul 2014-2020. Structura va fi compusa din ministri si reprezentanti ai altor institutii si va fi condusa de premier. Presedintia nu este inclusa.
Mai exact, toti ministrii cu exceptia celui al Apararii sunt inclusi in aceasta structura, precum si presedintii Comisiei Nationale de Prognoza si Institutului National de Statistica, potrivit Mediafax.
"In functie de necesitatea colaborarii cu alte autoritati sau institutii publice si cu mediul academic, coordonatorul grupului de lucru tehnic poate solicita participarea acestora, in calitate de invitati, la activitatile grupului de lucru tehnic. In cazul in care contributia unei autoritati sau institutii publice este relevanta si necesara, coordonatorul grupului de lucru tehnic poate solicita respectivei autoritati sau institutii publice desemnarea unui reprezentant in cadrul grupului de lucru tehnic", se arata in actul normativ.
Consiliul are ca atributii analizarea propunerilor formulate in plan national si european, actualizarea constanta a prioritatilor Romaniei si a pozitiei nationale in vederea finalizarii negocierilor pentru bugetul 2014-2020 si consultarea cu alte state membre inclusiv prin participarea la "reuniuni formale sau informale" pe aceasta tema organizate in Romania "sau in strainatate", astfel incat sa fie formulata o "pozitie unica si coerenta" in... mai mult
Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 11:31
Deputatul independent Valeriu Steriu a declarat, pentru NewsIn, ca a fost numit in functia de presedinte al Comisiei prezidentiale pentru politici de dezvoltare a agriculturii in calitatea sa de fost fermier, nu de politician, si ca nu exista o incompatibilitate cu functia de parlamentar."Este o Comisie pe langa Administratia Prezidentiala care nu folose?te venituri din bugetul Administratiei, care are ca scop finalizarea documentelor incepute de predecesorii mei - Dacian Ciolo? ?i Mihail Dumitru.
E vorba de o comisie ?tiintifica, nu exista o incompatibilitate cu functia de deputat, situatia a fost atent analizata de juri?ti. Sunt singurul politician de acolo, dar am fost numit in calitate de fost fermier", a spus sambata Steriu.
Intr-adevar, legea privind Statutul parlamentarului nu face nicio mentiune la capitolul incompatibilitati despre functii in comisii sub egida Presedintiei.
Capitolul "Incompatibilitati" spune ca un parlamentar nu poate fi in acelasi timp senator si deputat, nu poate fi membru al Parlamentului European, presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societati comerciale, presedinte sau secretar al adunarilor generale ale actionarilor sau asociatilor la societatile comerciale, reprezentant al statului in adunarile generale ale societatilor comerciale, manager sau membru al consiliilor de administratie ale regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale, comerciant... mai mult
Sambata, 16 Aprilie 2011, ora 16:31
Presedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera, Viorel Stefan, a declarat marti ca nu are nicio informatie oficiala potrivit careia modificarea si aprobarea OUG 50 ar fi o preconditie pentru acordarea transei de la FMI, dar ca Guvernul o poate modifica tot prin OUG daca doreste, informeaza Newsin."Nu am informatii ca exista o asemenea conditionalitate. Nicio conditionalitate nu poate sa forteze Parlamentul sa voteze intr-un anume ritm sau de o anume maniera.
Daca exista o astfel de conditionalitate, Guvernul are la indemana instrumentul ordonantei de urgenta, cu care poate modifica OUG 50 asa cum cere FMI-ul. Eu nu am nicio informatie oficiala in acest sens", a raspuns Viorel Stefan la intrebarea daca aprobarea transei de la FMI este conditionata de modificarea si aprobarea OUG 50.
De asemenea, Viorel Stefan a declarat ca nu poate face nicio estimare cu privire la data la care OUG 50 ar putea ajunge pentru vot in plen.
"Este o intrebare la care nu pot sa raspund.
Am dat mai multe raspunsuri saptamanile trecute, fiind mai optimist decit astazi (marti, n.r.), cand sunt mai pesimist pentru ca eu constat ca, pe masura ce intram in analiza, vedem cat de multe scapari are textul initial si, intre a aproba prin lege texte cu dificultati in aplicare sau interpretare si a intarzia adoptarea legii, eu prefer a doua varianta", a spus Stefan.
Totodata, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Samuel Calota, a precizat ca ritmul... mai mult
Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 00:09