CEC Bank, institutia financiara cu cea mai lunga traditie si cea mai extinsa retea teritoriala din Romania, poate acorda credite de aproximativ 2 miliarde de lei prin programul IMM Invest, avand alocat un plafon de garantare de 1.701.438.000 lei.
"CEC Bank este unul dintre principalii finantatori din economia Romaniei. Cu un portofoliu de peste 12.000 de companii care au apelat la finantari CEC Bank si sold al creditelor pe acest segment de peste 12 miliarde de lei, CEC Bank nu este doar o banca de economii, ci un partener de incredere al companiilor. Suntem aici pentru a sprijini repornirea economiei si pentru a incuraja dezvoltarea companiilor cu potential de crestere", a declarat Bogdan Neacsu, presedinte - director general al CEC Bank.
Prin programul IMM Invest, IMM-urile, indiferent de categoria acestora, pot accesa finantari pentru activitatea curenta si pentru investitii in conditii avantajoase. Fiecare beneficiar poate cumula finantari garantate de stat (credite de investitii si capital de lucru) in limita plafonului de 10 milioane de lei.
Pana la sfarsitul anului, dobanda este subventionata de stat, iar comisionul de risc si comisionului de administrare sunt subventionate pe intreaga durata de derulare a finantarii. De asemenea, nu se percep comisioane de rambursare anticipata.
Fluxul pentru acordarea acestor finantari este cel stabilit prin normele de aplicare pentru programul IMM Invest si presupun analiza si aprobarea solicitarii atat la nivelul... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 16:16
Emisiunile de divertisment ar putea contine si intrebari din domeniul financiar pe langa cele de cultura generala, iar in felul acesta ar putea fi sporita educatia financiara a cetatenilor, a declarat marti Radu Gratian Ghetea, presedinte CEC Bank si presedinte de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor.
"Am observat emisiuni pe care unii le-ar putea trece la categoria emisiunilor de total divertisment, genul 'Te pui cu blondele' sau 'Ce spun romanii', emisiunea facuta de Cabral.
Sigur, acolo apar tot felul de persoane, dar intrebarile sunt de cultura generala si vrand-nevrand persoana care deschide televizorul se intreaba 'Oare eu stiu ce intreaba acolo?'...
Ma intreb, oare, nu am putea sa introducem intr-un fel sau altul si niste intrebari cu caracter educativ financiar-bancar. De exemplu, care este obligatia principala pe care o are un debitor?", a spus Radu Gratian Ghetea.
Ghetea a precizat ca o cunoaste pe mama lui Cabral pentru ca aceasta a lucrat in sistemul bancar.
"O sa imi permit sa o contactez si sa ii spun 'Haide sa incercam sa il convingem pe Cabral sa puna si niste intrebari educative, din domeniul educatiei financiare'", a declarat Radu Gratian Ghetea.
Acesta a spus ca bancherii trebuie sa foloseasca toate canalele pentru a-i face pe clienti sa inteleaga notiunile financiare si obligatiile partilor.
Asociatia Romana a Bancilor organizeaza marti seminarul "Noua paradigma la nivel european: consumatorul de servicii financiare, intre... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 17:48
Enache Jiru (48 de ani), actual secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, este propunerea venita din partea premierului Victor Ponta pentru conducerea CEC Bank, institutia bancara din Romania detinuta de stat.
Potrivit CV-ului sau, Enache Jiru este nascut in Constanta, la 11 iunie 1965. Si-a inceput cariera la Banca Nationala a Romaniei, unde a ocupat pozitia de director executiv al Departamentului de administrare a rezervelor internationale, fiind responsabil de implementarea deciziilor conducerii BNR privind interventiile bancii centrale pe piata valutara interbancara, de administrarea operatiunilor valutare si operatiunilor cu metale pretioase si de administrarea Rezervelor Valutare si Internationale ale Romaniei.
"Enache Jiru este una din cele mai bune propuneri care se poat face pentru pozitia asta pentru ca este un profesionist de foarte buna calitate si cred ca s-ar descurca foarte bine. Intradevar nu are foarte multa experienta bancara, dar cu pregatirea de baza si experienta pe care o are il alte domenii a dovedit in repetate randuri ca se poate adapta cu usurinta la situatii", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
Numirea lui Jiru pentru preluarea conducerii CEC Bank vine dupa ce premierul a anuntat ca il va demite din functie pe actualul presedinte, Radu Gratian Ghetea. Banca de stat va avea un nou sistem de conducere, de tip dualist, cu un consiliu de supraveghere si un directorat executiv.
Premierul Victor Ponta... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 11:37
Primele doua pozitii in clasamentul celor mai mediatizati CEO din Romania sunt ocupate de bancheri. Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si Asociatia Romana a Bancilor, si Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, sunt cele doua personalitati care se bucura de cele mai multe aparitii in presa online si Social Media in acest an.
Seful CEC Bank apare pe prima pozitie in toate clasamentele intocmite de ZelistMonitor, topuri care vizeaza cei mai prezenti CEO in presa online si Social Media, precum si cei mai vizibili CEOs in functie de numarul total de aparitii in perioada monitorizata, pe domenii de activitate.
Ghetea este unul dintre cei mai cunoscuti bancheri din Romania. Este presedintele CEC Bank din anul 2007, an in care actionarul Bancii, Statul Roman, a aprobat "Strategia de dezvoltare a CEC pentru perioada 2007-2011.
Din amplul studiu aflam si ca presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, genereaza 1114 aparitii in presa online si 235 aparitii in Social Media.
Steven Cornelis van Groningen este un foarte bun cunoscator al pietei bancare din Europa Centrala si de Est, in ultimii 10 ani ocupand pozitii de top management ale subsidiarelor unor banci vest-europene in Romania, Ungaria si Rusia. Odata cu fuziunea Bancii Agricole Raiffeisen cu Raiffeisenbank (Romania), a devenit presedintele bancii rezultate, Raiffeisen Bank.
Pe locul 4 in presa online se situeaza proprietarul AdePlast, Marcel Barbut cu 579 aparitii, iar pe locul 5, directorul... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 07:00
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, va fi prezent, miercuri, la audierile din Comisia de buget-finante din Senat cu privire la activitatea bancii.
"Maine (miercuri n.r.), de la ora 10,00, va fi prezent domnul presedinte Ghetea (Radu Ghetea n.r.) aici si daca consideram necesar vom prelungi perioada dezbaterilor sau Comisiei de ancheta si saptamana viitoare. In acest sens probabil voi fi obligat sa solicit Biroului permanent al Senatului prelungirea acestui termen de depunere a raportului, termen limita fiind data de 18 decembrie", a declarat Cosmin Nicula, presedintele comisiei, la finalul audierilor de marti.
Fiind intrebat daca s-a amintit numele Ioanei Basescu in cadrul audierilor, Nicula a precizat ca acest lucru nu s-a intamplat.
Marti au avut loc audierile din cadrul Comisiei de buget-finante din Senat cu privire la activitatea CEC Bank.
La acestea au fost prezenti Andrei Liviu Stamatian, prim-vicepresedinte CEC Bank, si vicepresedintii Mihaela Lucica Popa, Gheorghe Carabasan si Mirela Iovu. mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 07:45
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, a declarat vineri ca a analizat creditul acordat Ioanei Basescu, fara a pronunta numele clientului, si considera ca nu au fost incalcate nici legile, nici regulamentele BNR si nici normele interne de creditare.
"Despre creditul de care se tot vorbeste in ultima perioada pot sa va spun ca l-am analizat si eu si consider ca, este o opinie personala, dar este si opinia bancii, nu s-au incalcat nici legile, nici regulamentele BNR si cu atat mai putin normele interne. (..) Vorbim mai multe dupa ancheta de la Parlament", a spus Ghetea intr-o declaratie la Sinaia, precizand ca nu va raspunde intrebarilor ziaristilor pe aceasta tema.
El a aratat ca nu are voie, potrivit Legii bancare, sa vorbeasca despre operatiunile derulate de un client al bancii.
Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a anuntat joi seara ca BNR va initia, la solicitarea Ministerului Finantelor, un control de conformitate la CEC privind creditul acordat Ioanei Basescu, verificare care va incepe saptamana viitoare si va fi incheiata pana la 9 decembrie.
Plenul Senatului a aprobat initierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC Bank de catre Comisia pentru buget-finante, iar ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, sunt invitati pentru audieri in 9 decembrie la comisia senatoriala privind activitatea acestei banci.
Membrii Comisiei de buget din Senat au decis sa solicite bancii transmiterea, pana... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 15:06
CEC Bank este printre ultimele de pe piata care nu au adoptat un sistem dualist, un sistem de conducere modern in care atributiile de supraveghere sunt separate de cele de executie. Discutia a fost readusa in actualitate dupa ce familia Basescu a obtinut un credit de la CEC pentru a acoperi suma necesara achizitionarii celor 290 de hectare de teren din Calarasi.
Ministerul Finantelor, Daniel Chitoiu, discuta schimbarea statutului CEC Bank, pe care o controleaza ca actionar unic, iar aceasta schimbare ar putea aduce si un nou sistem de conducere.
"Sistemul de conducere dualist este una din cele doua forme de structura a conducerii unei institutii, care este permisa de lege si este si practicata in Romania si in multe tari europene", a declarat pentru Business24 analistul economic, Aurelian Dochia.
Principiul organizarii bancii ca societate administrata in sistem dualist
Legislatia, atat cea romana, cat si cea europeana, da posibilitatea companiilor sa opteze pentru doua sisteme de administrare, respectiv pentru un sistem unitar cu un consiliu de administratie, in care functiile executive vor fi distincte fata de celelalte functii, sau pentru un sistem dualist cu directorat si consiliu de supraveghere, potrivit proiectului de modificare al legii societatilor comerciale 31/1990, aprobat de catre guvern.
"Sistemul dualist este modelul tipic german. Asta inseamna ca de fapt conducerea este organizata in doua entitatii distincte: unul este Comitetul Executiv,... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 09:47
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, este de parere ca bancile germane sunt primele banci care ar putea intra pe piata romaneasca, numarul bancilor din Romania pastrandu-se la nivelul de acum.
In cadrul unui summit bancar, intrebat despre evolutia pietei de profil din Romania, Radu Ghetea a declarat: "Vedeti, noi nu avem o banca germana. Eu ma astept de mult sa vina o banca germana". Presedintele CEC Bank a adaugat ca nu crede ca nemtii sunt dispusi sa "ia ceva pe care sa il modeleze".
Ghetea sustine, cu privire la miscarile care vor exista in piata, ca acestea ar putea fi dictate in special de deciziile bancilor mama, dar si prin interesul altor banci de a intra in Romania. Numarul actual de banci nu se va schimba prea mult, potrivit sursei citate.
CEC a cochetat cu ideea de a prelua portofoliile scoase la vanzare de alte banci
O alta tema abordata de presedintele CEC Bank a fost intentia bancii de a prelua portofolii scoase la vanzare de catre alte banci.
"Ne-am uitat la cateva portofolii scoase pe piata. Sigur aici este un proces de negociere. ..De fiecare data cand au fost pe piata portofolii am cochetat cel putin cu ideea daca sunt lucruri pe care le putem lua. In afara de aceste portofolii care sunt scoase la vanzare exista si altfel de portofolii care circula si la care noi am fost mai activi.
Este vorba de anumite expuneri care bancile mama considera ca ar fi prea mari si atunci cer bancii din Romania sa reduca expunerea iar banca respectiva... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 13:30
Presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat marti ca in cateva zile ar putea fi lansat programul Prima Casa 4, informeaza NewsIn."Probabil, in cateva zile, programul Prima Casa va fi lansat. Lucrurile au intrat pe fagasul normal", a precizat Ghetea in cadrul unui eveniment pe tema fondurilor europene.
Acesta a mentionat ca interesul pentru acest program este foarte mare, existand deja solicitari.
"Activitatea de creditare se relanseaza in conditiile in care avem primele semnale de iesire din recesiune.
Pe acest fond, stabilitatea veniturilor va fi mai mare si oamenii vor reveni la dorinta de consum.
Suntem deja la al patrulea program Prima Casa, pentru care interesul este deja mare, avem produse pentru credite ipotecare, credite pentru populatie, toate acestea vor face ca lucrurile sa inceapa sa se miste in a doua parte a anului, deci destul de aproape. Fara sa tintim perioada 2007-2008, vom asista la o crestere a consumului in 2011", a explicat Ghetea.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, la randul sau, in cadrul aceluiasi eveniment:
"Speram ca astazi (marti, n.r.) sa se publice ordinul prin care se aproba toate formularele necesare pentru implementarea acestui proiect". Presedintele CEC Bank a adaugat ca, "foarte curand", in alegerea creditului in valuta sau moneda nationala nu va mai fi important nivelul de dobanda, pentru ca acesta va fi asemanator.
"Diferentele de dobanda la creditele in euro si... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 13:26