Presedintele Klaus Iohannis va participa, marti, 23 octombrie, la Strasbourg, la dezbaterea organizata de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene, in cadrul careia va sustine o alocutiune referitoare la viziunea Romaniei in acest sens.
Participarea presedintelui Romaniei la acest eveniment are loc in contextul seriei de dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, la care sunt invitati sefii de stat si guvern din statele membre ale Uniunii.
"Aceasta initiativa a fost lansata in ianuarie 2018 si va continua pana la sfarsitul mandatului actualului Parlament European, in mai 2019.
In cadrul dezbaterii din plen, vor mai sustine interventii presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum si liderii grupurilor politice din Parlamentul European", transmite un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale remis Ziare.com.
Cu ocazia vizitei la Strasbourg, presedintele va avea o intrevedere cu seful PE, Antonio Tajani, si va participa la o intalnire de lucru alaturi de presedintele Parlamentului European, presedintele Comisiei Europene, Reprezentantul Presedintiei austriece la Consiliul Uniunii Europene si liderii grupurilor politice din PE.
Discursul lui Klaus Iohannis vine in contextul in care o rezolutie privind statul de drept in tara noastra urmeaza sa fie agreata de grupurile din Parlamentul European si votata in sesiunea plenara din luna noiembrie a PE.
Iata si ce a... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 16:39
Jean-Claude Juncker viziteaza Romania, joi, pentru prima data in calitate de presedinte al Comisiei Europene, pentru a se adresa Parlamentului pe tema viitorul Uniunii Europene, acelasi subiect urmand sa fie abordat si in cadrul unei dezbateri cu cetatenii care va avea loc la Muzeul National de Arta al Romaniei.
Deputatii si senatorii se reunesc in sedinta de plen comuna, joi dimineata, de la ora 10:30, pentru a asculta alocutiunea presedintelui CE, Jean-Claude Juncker, intitulata "Viitorul Europei".
Aceeasi tema va fi abordata intr-o intalnire cu cetatenii, organizata de catre Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti la Muzeul National de Arta al Romaniei, intalnire programata la ora 16:30, la care Juncker va veni insotit de comisarul Corina Cretu. Cei doi oficiali europeni vor raspunde la intrebarile celor prezenti, precum si la cele puse prin intermediul retelelor de socializare intrucat evenimentul va fi transmis online.
Intalnirile de acest tip au fost demarate de catre Comisia Europeana dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana si lansarea celor cinci scenarii privind viitorul UE. Astfel, comisarii europeni au mers in tarile membre la astfel de dezbateri cu publicul larg pentru a explica beneficiile proiectului european si perspectivele sale.
La Bucuresti, prima dezbatere de acest tip a avut loc pe 20 aprilie, invitatul fiind Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei, aplaudat de public pentru pledoaria in favoarea unui viitor comun al... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 08:23
Presedintele Klaus Iohannis s-a adresat plenului reunit al Parlamentului, miercuri dimineata, prilej cu care a criticat schimbarile prea dese de legi, a vorbit despre necesitatea imbunatatirii sistemului de educatie si a abordat din nou tema refugiatilor.
Astfel, seful statului a criticat, in declaratia sustinuta la inceputul sesiunii parlamentare, faptul ca economia si societatea din Romania sunt afectate de schimbarile prea dese ale legilor. In plus, a facut apel la recredibilizarea sistemului legislativ al tarii noastre.
Presedintele a adus din nou in discutie tema educatiei si cea a crizei refugiatilor, subliniind totodata si dorinta ca, la sfarsitul mandatului sau, tema coruptiei sa nu mai figureze printre preocuparile din tara noastra.
Nu in ultimul rand, si-a exprimat dorinta privind pregatirea centenarului Marii Uniri si a preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene, de catre tara noastra, in 2018 si 2019.
In sala de plen, la discursul presedintelui au fost ...citeste mai departe despre "Ce a spus Iohannis in Parlament: mai putine legi, fara coruptie, Romania solidara cu UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 11:31
Presedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a aparat, marti, in Parlamentul European, moneda euro si a afirmat ca aceasta "protejeaza Europa", provocand proteste din partea euroscepticilor britanici.
"Moneda unica nu divizeaza Europa, o protejeaza", a afirmat Juncker in fata eurodeputatilor, care urmeaza sa voteze marti dupa-amiaza numirea fostului premier luxemburghez la conducerea Comisiei Europene. El a reamintit, in discursul din Parlamentul European, epoca "razboaielor monetare" si "pierderea demnitatii" statelor, nevoite sa accepte deprecierea monedei.
Afirmatiile sale au provocat proteste in randurile euroscepticilor britanici, dar si aplauze. Un eurodeputat britanic din cadrul partidului britanic eurosceptic UKIP l-a intrerupt strigand "Gunoi", ceea ce l-a determinat pe presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, sa intervina pentru a reinstaura calmul.
De asemenea, Juncker a pledat si pentru infiintarea "guvernantei economice" in zona euro, intrucat "trebuie sa se incheie situatia ridicola a reprezentarii uneia dintre cele mai puternice monede din lume de catre reprezentanti care, de cele mai multe ori, se contrazic".
Totodata, Jean-Claude Juncker s-a referit la criza din zona euro, pe care a gestionat-o in calitatea de presedinte al Eurogrup si a afirmat ca europenii au fost nevoiti atunci "sa repare in zbor un avion in flacari". "Am comis si greseli", a recunoscut el, deoarece "repararea unui avion in flacari aflat in... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 16:30
Presedintele Consiliului European s-a adresat miercuri Parlamentului Romaniei, in cadrul unui discurs aniversar, la sapte ani de la semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana.
Business24 va prezinta principalele idei din discursul lui Herman Van Rompuy:
"Ne intalnim astazi la sapte ani dupa ce Romania si cele 25 de tari membre au semnat intrarea Romaniei in Uniunea Europeana".
"In cei cinci ani in calitate de membrii, dar si anii de pregatire au schimbat tara dumneavoastra. Nu ne putem imagina o Uniune Europeana fara Romania. V-am vizitat tara pentru prima oara in 1974, cu o delegatie de politicieni tineri, din partidul meu. Aveam 26 de ani atunci. Desi mi-am promis ca nu voi vizita nicio tara comunista, aceasta a fost singura exceptie. A fost o calatorie intriganta atunci. Am avut discutii oficiale cu tineri romani si am inteles si ce nu se spunea, din cele spuse. Eram mult prea sincer pentru gazda mea, iar vizita oficiala s-a incheiat dupa doua zile, cand am fost exilat la Marea Neagra, intr-o statiune".
"Trebuie sa incheiem aceasta situatie in care exista linii de divizare ale trecutului, intr-un mod amiabil. Acordul pe care l-am convenit acum doua luni cu Serbia, este parte a acestui proces".
"Intrarea Balcanilor de vest in UE va pune definitiv capat istoriei indelungate de conflicte. Uniunea noastra este o uniune de drepturi si valori si numai prin toleranta si respect putem pastra aceasta uniune".
"Reprezinta datoria fiecarui guvern ca... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 10:43