Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa comune cu presedintele Klaus Iohannis, ca o eventuala ordonanta pe amnistie si gratiere ar fi un pas inapoi pentru Romania.
"Am vrut sa reamintesc regulile europene. Este vorba despre respectarea absolut necesara a statului de drept. Am spus ca Europa e facuta si pe compromisuri, dar nu pe chestiuni esentiale. O amnistie ar fi un pas inapoi!", a afirmat Jean Claude Juncker.
Presedintele CE a mai spus ca ar fi bine ca in Romania sa existe consens, deoarece "nu putem sa exportam in Europa conflicte interne".
"Cred ca presedintia romana va putea sa aiba o contributie foarte semnificativa pentru a demonstra ca cei care pretind ca exista doua blocuri, cel din Vest si cel din Est, nu au dreptate. Europa respira cu amandoi acesti plamani.
Ar fi foarte bine ca in interiorul tarii sa fie o atmosfera de consens care sa permita ca Europa sa prospere si sa avanseze. Nu putem sa exportam in Europa conflicte interne.
Romania vrea sa fie de folos Europei si atunci trebuie sa stabileasca la nivel intern conditiile care sa-i permita o presedintie de succes", a adaugat Juncker.
La randul sau, seful statului a precizat ca, pentru el, "statul de drept nu este negociabil".
"Pentru mine statul de drept nu e negociabil. Discutia pe Legile Justitiei si pe Coduri e una complicata ce se poarta deja de 2 ani, sper sa existe intelepciunea de a duce discutia la un final... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 11:56
Presedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj comemorativ, la 29 de la Revolutie, in care il acuza pe Liviu Dragnea ca intineaza memoria martirilor romani prin incercarile sale "disperate" de a scapa de inchisoare.
"In urma cu 29 de ani, romanii aparau cu propria viata libertatea si democratia. Idealurile Revolutiei din Decembrie 1989 stau la baza Constitutiei noastre, care este garantia suprema ca sacrificiul pentru drepturi si libertati fundamentale nu a fost in zadar.
Astazi, memoria acestor martiri este intinata de incercarile disperate ale unor infractori, in frunte cu Liviu Dragnea, de a impune amnistia si gratierea. Romania nu se va intoarce la epoca de neagra amintire a partidului-stat", a transmis Iohannis printr-un mesaj pe Facebook.
Amintim ca, tot luni, seful statului i-a cerut oficial premierului Viorica Dancila sa ii trimita, cu cel putin 24 de ore inainte, ordinea de zi a sedintelor de guvern. Ideea lui Iohannis vine dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, luni, la ora 06:30 dimineata, ca la Guvern este in lucru o ordonanta de urgenta cu doua capitole pentru adoptarea modificarilor la Codurile Penale.
Totodata, din sanul coalitiei PSD-ALDE se cere intens o ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere. Chiar liderii celor doua formatiuni au cerut duminica seara, la Consiliul National al PSD, sa fie data de urgenta pentru a repara ceea ce ei acuza "abuzuri ale Justitiei".
"De ce cuvintele amnistie sau gratiere... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:34
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, spune, despre o eventuala ordonanta de urgenta privind aministia si gratierea, ca un astfel de act normativ ar trebui elaborat dupa ample studii sociologice, criminologice, cu consultarea situatiilor infractionale, cu stabilirea exacta a infractiunilor care ar merita sa beneficieze de astfel de acte de clementa.
"Stau si ma intreb daca, intr-o societate atat de scindata, de fragmentata, de polarizata, momentul ar fi tocmai cel mai potrivit", a afirmat Tarcea intr-un interviu pentru Realitatea TV.
Intrebata daca societatea romaneasca ar fi pregatita pentru o lege privind amnistierea si gratierea unor fapte penale, in contextul informatiilor din spatiul public privind posibilitatea unei astfel de OUG, Cristina Tarcea a spus: " (...) avand in vedere si consideratiile doctrinarilor, dar si experientele nefericite ale trecutului, cred ca un astfel de act normativ ar trebui elaborat dupa ample studii sociologice, criminologice, cu consultarea situatiilor infractionale, cu stabilirea exacta a infractiunilor care ar merita sa beneficieze de astfel de acte de clementa. Efectele se rasfrang asupra intregii societati".
Presedintele ICCJ a explicat ca amnistia reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala, iar gratierea, una dintre cauzele prin care se inlatura executarea condamnarii totale sau partiale, de la caz la caz.
"Imi aduc aminte ca un eminent profesor din facultate imi spunea ca amnistia... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 09:47
Liviu Dragnea va incerca in zilele urmatoare sa obtina de la Viorica Dancila adoptarea unei ordonante de urgenta pentru amnistierea si gratierea unor fapte, printre care si cele pentru care a fost el condamnat la inchisoare cu executare, dupa modelul OUG13.
Premierul Dancila si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, se opun acestui plan, informeaza G4Media, insa Florin Iordache, contactat de Ziare.com, a confirmat ca pana pe 19 iulie se pot da ordonante de urgenta, pentru ca Parlamentul este in activitate, desi practic foarte multi parlamentari au plecat deja in vacanta.
Florin Iordache nu exclude modificarea Codurilor Penale prin ordonanta de urgenta: Guvernul poate face orice
"Guvernul poate sa faca orice. Pentru chestiunea asta ar trebui sa il intrebati pe domnul ministru Toader", a mai spus Florin Iordache.
In ceea ce priveste momentul in care ar intra in vigoare noile Coduri Penale, daca s-ar implica Guvernul Dancila, Florin Iordache a precizat: "Atata timp cat se emite o ordonanta si nu se spune in ordonanta ca intra in vigoare in 3,7, 25 de zile etc, e normal ca aceste ordonante isi produc efecte atunci cand apar in Monitorul Oficial".
Insa Liviu Dragnea nu ar avea de gand sa modifice Codurile Penale prin OUG, in mijlocul dezbaterii incinse care se poarta pe aceasta tema, spun sursele G4Media, ci doar sa obtina de la Guvernul Dancila o ordonanta pentru amnistierea si gratierea unor fapte, cum a fost OUG13, care trebuie sa intre doar o singura zi in... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 18:40