Noul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Marian Enache, a vorbit despre pensiile speciale, implicarea serviciilor in actul de Justitie si condamnarile Romaniei la CEDO.
Marian Enache a subliniat ca, in afara de magistrati, deciziile CCR pentru restul pensiilor speciale "trebuie sa fie adecvate si realitatilor socio-economice."
"Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie sa fie si adecvata. Voi urmari ca deciziile CCR sa fie adecvate si realitatilor socio - economice, fara a incalca prevederile constitutionale si legile. In general, trebuie sa avem decizii echilibrate si cu masura. La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Si la adoptarea legilor si la pronuntarea deciziilor. Pentru militari, Legiuitorul trebuie sa se gandeasca foarte bine daca nu este justificat sa aiba pensii, indemnizatii", a declarat presedintele CCR, Marian Enache, in emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
Marian Enache a vorbit si despre implicarea serviciilor secrete in actul de Justitie, in contextul in care CCR ar putea lua in discutie noile Legi ale Securitatii Nationale.
Referindu-se la jurisprudenta dezvoltata din 2016 de catre CCR, in sensul neimplicarii serviciilor secrete in actul de Justitie, noul presedinte al CCR, el a precizat ca este un sustinator al acestui lucru, dar ca pot aparea si "nuante".
"Primul imperativ al judecatorilor CCR este sa protejeze drepturile si libertatile cetatenilor. CCR trebuie sa protejeze drepturile si libertatile... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2022, ora 17:19
Presedintele Senatului, Anca Dragu, a afirmat, joi seara, ca spera ca "lectiile invatate in 2020 sa ne fie de folos si sa fim constienti de faptul ca numai uniti si solidari vom putea invinge greutatile".
"Dragi prieteni, anul care tocmai se incheie a fost unul dificil, plin de incercari si evenimente neasteptate. Un an care a provocat schimbari profunde, atat in plan personal, cat si profesional. Sper ca lectiile invatate in 2020 sa ne fie de folos si sa fim constienti de faptul ca numai uniti si solidari vom putea invinge greutatile", a scris, joi seara, pe Facebook, Anca Dragu.
Aceasta a afirmat ca isi doreste ca 2021 sa fie anul revenirii la normalitate. "Imi doresc ca 2021 sa fie un an al redresarii; un an al revenirii la normalitate in care sa incepem o reconstructie a unei Romanii mai bune pentru noi si pentru generatiile viitoare. Va doresc tuturor un 2021 fericit! La multi ani", a mai scris presedintele Senatului.
CITESTE SI:
Ministrul Lucian Bode, mesaj de Anul Nou: 2020, un an in care am fost pusi in fata unor provocari fara precedent si care ne-a fortat sa fim mai uniti si mai buni ...citeste mai departe despre "Anca Dragu, presedintele Senatului: Sper ca lectiile invatate in 2020 sa ne fie de folos si sa fim constienti ca numai uniti vom putea invinge greutatile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 20:41
Fostul presedinte Valery Giscard d'Estaing, in varsta de 94 de ani, a decedat miercuri seara "ca urmare a COVID", iar inmormantarea sa va avea loc "in cea mai stricta intimitate", informeaza AFP citand un comunicat al familiei inaltului demnitar francez.
"Valery Giscard d'Estaing s-a stins miercuri, 2 decembrie, in locuinta familiei sale din Loir-et-Cher. Starea sa de sanatate se deteriorase si a murit de COVID-19", a scris familia sa intr-un comunicat transmis AFP.
"In conformitate cu dorinta sa, inmormantarea va avea loc in cea mai stricta intimitate familiala", potrivit sursei citate.
Cel mai tanar presedinte (48 de ani) al celei de-a cincea Republici in momentul alegerii sale in 1974, politicianul de centru Valery Giscard d'Estaing fusese internat de mai multe ori in ultimele luni pentru probleme cardiace.
In timpul mandatului sau pana in 1981, el a desfasurat actiuni de modernizare a tarii, promulgand reforme sociale importante precum legalizarea intreruperii voluntare a sarcinii (avortul) sau scaderea dreptului de vot la 18 ani. El a fost, de asemenea, primul presedinte non-gaullist al celei de-a cincea Republici, dupa emblematicul general de Gaulle si mostenitorul sau politic Georges Pompidou.
Valery Giscard d'Estaing a lansat, in mandatul sau, mega-proiectul de infrastructura TGV (trenuri de mare viteza). Cu toate acestea, popularitatea sa a suferit din cauza recesiunii economice care a urmat anului 1973.
Valery Giscard d'Estaing a exercitat un... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 07:13
Din patru in patru ani, americanii isi aleg presedintele si vicepresedintele. Sistemul prin care este ales presedintele american combina cerintele constitutionale si de statut, regulile partidelor nationale si din fiecare stat, traditiile politice si practicile moderne.
Congresul Statelor Unite a stabilit, in anul 1845, ca alegerile prezidentiale sa se desfasoare in prima marti a lunii noiembrie, la fiecare patru ani. Urmatoarele alegeri prezidentiale in SUA vor fi la data de 3 noiembrie 2020, potrivit www.usa.gov.
Candidatii la Casa Alba trebuie sa aiba cel putin 35 de ani si sa fie cetateni americani, nascuti in Statele Unite, noteaza sursa citata. In SUA, presedintele nu este ales prin vot direct, ci printr-o procedura indirecta, bazata pe Colegiul Electoral, format din electori nominalizati de fiecare stat federal. Pana la acest moment, exista insa o serie de etape ce trebuie parcurse.
Exista doua tipuri fundamentale de alegeri: primare si generale. Pe langa cele primare si cele generale, care au loc in ani pari si cuprind competitiile politice pentru Congresul SUA (forul legislativ), in unele state si jurisdictii locale se desfasoara si alegeri "extra-anuale", atat primare cat si generale, in anii impari. Un scrutin primar este unul in vederea alegerii dintr-o serie de candidati a celui care va candida la alegerile generale. Victoria la alegerile primare presupune, de obicei, ca invingatorul va fi nominalizat sau sustinut de un partid politic in cadrul... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 09:01
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a indemnat luni pe turci sa boicoteze produsele frantuzesti, pe fondul unei dispute cu omologul sau francez Emmanuel Macron privind tratamentul musulmanilor in Franta, relateaza AFP.
"La fel cum in Franta unii spun , ma adresez aici natiunii mele: mai ales nu dati atentie marcilor frantuzesti, nu le cumparati", a indemnat Erdogan intr-un discurs, la Ankara.
Presedintele turc a comparat tratamentul musulmanilor in Europa cu cel al evreilor inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Erdogan a acuzat anumiti lideri europeni de "fascism" si "nazism".
"O campanie de linsaj asemanatoare celei impotriva evreilor inainte de-al Doilea Razboi Mondial este pe cale sa fie purtata impotriva musulmanilor", a denuntat seful statului turc.
Erdogan a apreciat in weekend ca Macron este bolnav psihic si ca ar trebui sa se trateze, ceea ce a determinat Parisul sa-si recheme ambasadorul din Turcia.
Turkey's President Erdogan calls for boycott of French products, responding in kind to France pic.twitter.com/hnVAGyoLW6- TRT World (@trtworld) October 26, 2020
Acest apel intervine de asemenea la cateva zile dupa ce Emmanuel Macron a subliniat ca Franta nu va renunta la caricaturile profetului Mahomed.
Prin acest apel, Turcia se alatura unor tari precum Qatarul, Kuwaitul sau Iordania, care indeamna la boicotarea produselor frantuzesti din cauza caricaturilor profestului Mahomed.
Relatiile diplomatice ale Turciei si Frantei... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 15:50
Consiliul Concurentei nu a declansat noi investigatii in aceasta perioada dar, dupa ridicarea starii de alerta, va relua inspectiile si va incepe cu inspectii mici, a declarat presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, care a precizat ca pana la finalul anului va finaliza o serie de investigatii aflate in curs.
"Am functionat foarte bine in aceasta perioada - concentrarile economice au decurs normal, in cazul investigatiilor nu au existat intarzieri. Nu am derulat audieri, insa ne propunem sa le reluam in saptamanile urmatoare, mutandu-le in format online.
De asemenea, nu am declansat noi investigatii dar, dupa ridicarea starii de alerta, vom relua inspectiile - vom incepe cu inspectii mici, astfel incat sa ne dam seama in ce conditii le putem derula, inainte de a trece la cazurile mari. Pana la finalul anului, vom finaliza o serie de investigatii aflate in curs", a declarat presedintele Consiliului Concurentei in cadrul unui eveniment online, referindu-se la activitatea autoritatii romane de concurenta pe durata starii de urgenta si a starii de alerta si la planurile pentru perioada urmatoare.
De altfel, autoritatea de concurenta atrage atentia ca aceasta situatie nu va dura la nesfarsit.
"Vom comunica public momentul la care vom renunta la aceasta atitudine oarecum permisiva si vom inceta emiterea unor astfel de indrumari, atunci cand situatia se va normaliza", a mentionat Bogdan Chiritoiu.
In privinta ajutorului de stat, presedintele Consiliului... mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 15:35
Cancelarul german, Angela Merkel, a incercat, sambata sa linisteasca temerile ca problemele climei ar putea fi scoase de pe agenda Uniunii Europene la preluarea de catre Germania a presedintiei semestriale a blocului celor 27, in iulie.
Merkel a recunoscut in alocutiunea sa saptamanala ca presedintia germana a Consiliului UE "va lua un curs diferit decat cel planificat, din cauza pandemiei", relateaza dpa si Reuters.
Potrivit cancelarului german, se va pune cu siguranta problema cum "sa se infiinteze sisteme eficiente de sanatate in toate statele membre", dar problemele legate de clima vor fi "in egala masura pe agenda ca problemele de sanatate".
"Ne gandim la viitor, iar acest lucru cuprinde si climatul si problemele de mediu", alaturi de recuperarea economica a Europei dupa epidemia cu coronavirusul de tip nou, a spus Merkel.
Pe langa protectia mediului si salvarea economiilor greu incercate ale blocului, Berlinul va avea si un rol cheie in tratativele de Brexit. Marea Britanie si Uniunea Europeana trebuie sa ia pana la sfarsitul acestui an o decizie privind viitoarea lor relatie, inclusiv in plan comercial.
Cancelarul german a subliniat ca obiectivul presedintiei germane a UE este crearea unei Europe mai unite si "mai bine echipate sa dea piept cu secolul XXI decat este astazi".
In afara de un sistem de sanatate eficient pentru toate statele membre, Germania va mai promova introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare, dobanzi minime si un sistem... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 21:44
Presedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a anuntat ca intra de bunavoie in carantina, ca masura de precautie, suspendandu-si orice activitate publica in tara si in strainatate pe o perioada de doua saptamani, potrivit unui comunicat dat publicitatii pe site-ul presedintiei.
El a motivat aceasta decizie neobisnuita explicand ca a fost in contact saptamana trecuta cu elevi ai unei scoli din nordul Portugaliei, inchisa intre timp dupa descoperirea unui caz de coronavirus, scrie AFP.
"Nici elevul internat in spital, nici clasa lui nu au participat la aceasta intalnire", a precizat comunicatul.
Seful statului "nu prezinta niciun simptom" si isi va continua activitatile din palatul presedintiei.
Documentul a subliniat ca presedintele a hotarat sa urmeze recomandarile autoritatilor sanitare, deoarece considera ca atunci cand vine vorba de masuri preventive trebuie "sa dea un exemplu".
Portugalia se confrunta de sambata cu o crestere a numarului de cazuri de infectie cu COVID-19, in special in nordul tarii. Tara a depasit sambata pragul de 20 de cazuri confirmate, fata de 13 vineri seara.
Pentru a face fata situatiei, autoritatile au anuntat o serie de masuri pentru nordul Portugaliei: suspendarea temporara a vizitelor in spitale, camine de pensionari si inchisori, inchiderea unei scoli si a doua cladiri apartinand unor universitati.
"Recent, au fost confirmate" cazuri de COVID-19 la persoane care au frecventat locurile respective, ceea ce "sporeste... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 08:40
Candidatul prezidential democrat Michael Bloomberg a propus, sambata, majorarea semnificativa a taxelor pentru americanii bogati si corporatii, inclusiv o noua taxa pentru persoanele care castiga peste 5 milioane de dolari pe an, transmite Reuters.
Potrivit campaniei lui Bloomberg, masurile ar atrage circa 5.000 de miliarde de dolari in decurs de 10 ani.
Toti candidatii democrati importanti au cerut taxe mai mari pentru bogati, iar planul lui Bloomberg il plaseaza pe fostul primar miliardar al Nrew York-ului ca fiind un relativ moderat, intre democratii care spera sa il concureze pe Donald Trump in alegerile prezidentiale din noiembrie.
Propunerile includ similaritati cu propunerile lui Joe Biden, favorit la desemnarea drept candidat din partea democratilor in alegerile prezidentiale.
Ca si Biden, Bloomberg sustine anularea reducerilor de taxe pentru americanii bogati, adoptate de administratia Trump, precum si cresterea impozitelor pe profiturile obtinute de bogati din vanzarile de active. Tot ca Biden, Bloomberg doreste majorarea taxei corporative de la 21% la 28%.
Bloomberg vizeaza insa si taxarea super-bogatilor, intre care se afla si el, cu o abordare similara cu cele propuse de progresistii Bernie Sanders si Elizabeth Warren.
Michael Bloomberg si-a castigat averea estimata la 60 de miliarde de dolari prin vanzarea de informatii financiare pe Wall Street. In privinta taxarii super-bogatilor, abordarea sa difera de cele ale lui Sanders si Warren prin... mai mult
Duminica, 02 Februarie 2020, ora 10:46