Presa internationala prezinta in mod diferit cauzele care l-au determinat pe presedintele Klaus Iohannis sa ii ceara demisia premierului Viorica Dancila.
Astfel, in timp ce jurnalistii americani si britanici sustin ca supararea lui Iohannis e mai veche si are la baza inclusiv haosul fiscal pe care PSD l-a creat in Romania in ultimele luni, presa israeliana e convinsa ca decizia social-democratilor de a muta ambasa Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim l-a adus pe Iohannis la capatul rabdarii.
Prestigioasa publicatie Bloomberg informeaza ca "tensiunile politice cresc din nou in Romania, dupa ce, in urma mai multor dispute legate de buget si politica externa, presedintele Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dancila sa demisioneze".
In plus, scrie Bloomberg, aceste frictiuni politice vadesc instabilitatea de pe scena politica romaneasca:
"Conflictul dintre presedintele Iohannis si partidul aflat la putere tine din 2016. Social-democratii au schimbat deja alti doi premieri, iar soarta Vioricai Dancila - care este in functie abia din ianuarie - este acum, de fapt, in mainele presedintelui de partid, Liviu Dragnea, liderul de facto al Romaniei".
Scandalul ar avea si o miza electorala, cred jurnalistii americani.
"In vreme ce Iohannis n-o poate da afara pe Dancila - pentru asta e nevoie de un vot de retragere a increderii din partea Parlamentului pe care PSD in controleaza - aceasta furtuna ar putea declansa campania electorala pentru alegerile prezidentiale... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2018, ora 15:56
Protestele din Romania au ajuns in atentia presei internationale, care noteaza ca zeci mii de romani au iesit in strada pentru a-i cere Guvernului sa renunte la planurile de a elibera mii de detinuti.
Zeci de mii de romani au iesit in strada in capitala Romaniei, Bucuresti, si in alte orase, scrie BBC News. Televiziunea britanica explica faptul ca premierul Grindeanu sustine ca masura va reduce supraaglomerarea din inchisori, in timp ce criticii sai il acuza ca incearca sa isi elibereze aliatii condamnati pentru coruptie si cer ca propunerile sa fie dezbatute in Parlament.
Printre cei care urmeaza sa fie eliberati, in cazul in care legea va intra in vigoare, se numara mai multi oficiali si magistrati.
BBC precizeaza ca presedintele Klaus Iohannis, care "a promis sa elimine coruptia inradacinata", s-a alatura manifestantilor, spunand ca acestia sunt indignati pe buna dreptate.
Portalul Politico.eu scrie ca cel putin 20.000 de romani au iesit in strada duminica la Bucuresti si in alte orase importante din tara, dupa manifestatii de mai mica amploare miercuri si joi.
Site-ul de stiri noteaza ca noul Guvern a fost investit in functie in urma cu mai putin de o luna, dupa victoria detasata a PSD din luna decembrie, in urma promisiunilor de a creste salariile si pensiile si de a scadea taxele. Politicienii de opozitie au subliniat ca programul de guvernare promis de PSD inainte de alegeri nu a inclus o masura de a comuta pedepsele, potrivit Politico.
Portalul... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 09:28
Presa externa continua sa relateze despre alegerile parlamentare din tara noastra, in urma carora PSD a obtinut un succes istoric.
Unele dintre cele mai cunoscute institutii de presa din lume subliniaza ca PSD revine la putere, desi in urma cu un an guvernul social-democrat si-a dat demisia in urma tragediei din clubul Colectiv.
New York Times a remarcat, inainte de toate, ca alegatorii romani au readus la putere PSD, la un an dupa protestele de dupa tragedia din clubul Colectiv, in urma carora precedentul guvern PSD si-a dat demisia.
"Prezenta la votul de duminica a fost de sub 40 la suta. Anii de scandaluri politice, inclusiv condamnari la inalt nivel pentru coruptie, au lasat electoratul deziluzionat", scrie sursa citata.
"Stanga romaneasca revine triumfant la putere", titreaza Deutsche Welle, care adauga ca, la un an dupa iesirea din scena politica in contextul scandalului de dupa incendiul din Colectiv, PSD a reusit o mare revenire duminica.
"Desi rezultatele ...citeste mai departe despre "Presa straina analizeaza alegerile noastre: Electoratul deziluzionat a readus PSD la putere" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Decembrie 2016, ora 10:44
Importanta alegerilor parlamentare din Romania este evocata de unele dintre cele mai cunoscute institutii de presa din lume, care acorda spatii ample evenimentului de duminica, in urma caruia vom avea un nou Parlament si un nou Guvern.
Lupta anticoruptie este vazuta la unison drept tema principala a acestor alegeri, pe care jurnalistii straini se asteapta ca PSD sa le castige, dar fara sa formeze o majoritate. USR este vazuta drept potentiala surpriza a acestui vot.
"Indiferent care partid castiga, politica externa a Romaniei nu se va schimba radical. Cea mai mare parte a partidelor politice ale tarii sustin apartenenta sa la Uniunea Europeana si la NATO, iar multi sunt ingrijorati din cauza Rusiei si vor sa mentina legaturi puternice cu Statele Unite", noteaza agentia Stratfor, care aminteste si despre coruptie, devenita "una dintre chestiunile centrale ale campaniei".
Tot despre aceasta problema scrie si Politico, titrand ca "Romanii voteaza in umbra ...citeste mai departe despre "Ce scriu cele mai importante institutii de presa din lume despre alegerile noastre: Toate tunurile pe saracie si coruptie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 23:01
Pentru fortele politice din Romania, alegerile europarlamentare din luna mai reprezinta un prim test important inainte de cele prezidentiale, scrie presa externa.
Campania incepe pe 25 aprilie si candidatii au la dispozitie o luna de zile pentru a convinge populatia sa ii voteze.
Romania are 32 de locuri in Parlamentul European, aminteste EurActiv.
Chiar daca agenda europeana este plina de probleme presante, cum ar fi criza economica, dezbaterile legate de libertatea de miscare si euroscepticism, dar si problemele legate de Rusia, Ucraina si Moldova, campania electorala din Romania s-ar putea axa mai mult pe politici interne, conform sursei citate.
O relatie complicata
Romanii vor alege un nou presedinte in noiembrie 2014. Contextul este urmatorul: puterea este impartita intre un Guvern confirmat de Parlament si un presedinte ales prin vot popular.
In consecinta, ambele institutii joaca un rol imens in modelarea scenei politice din Romania, astfel ca se creeaza ...citeste mai departe despre "Euractiv: Alegerile europarlamentare din Romania, un test inainte de o batalie mai mare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 21:25
Rezultatele alegerilor din Romania au fost amplu comentate in presa internationala, dar si de personalitatile politice de la nivel european.
In timp ce se recunoaste victoria detasata a USL in aceste alegeri, raman insa in prim plan temerile privind coabitarea dintre presedintele Traian Basescu si guvernarea USL.
The Wall Street Journal trece in revista divergentele pe care Traian Basescu si Victor Ponta le-au avut, dupa ce presedintele PSD a devenit prim-ministru in mai 2012, conflict care a abatut pana acum atentia de la masurile necesare pentru ca Romania sa-si revina din punct de vedere economic, tara noastra fiind "cea mai saraca membra a UE dupa Bulgaria".
Financial Times considera totusi ca, in ciuda conflictului intre cei doi oficiali romani, "este aproape imposibil ca dl. Basescu sa nu-l nominalizeze pe dl. Ponta ca premier", in urma rezultatului acestor alegeri, care ar putea asigura USL peste 60% din locurile din Parlament, dupa redistribuire.
Revenirea din austeritate, o misiune dificila
Romania a avut unul din cele mai stricte programe de austeritate din Europa, dupa ce a obtinut imprumutul de 20 de miliarde de euro de la FMI, in 2009, iar Basescu a fost asociat puternic cu austeritatea, mai arata publicatia britanica.
Totusi nu este clar, deocamdata, modul in care Ponta va reusi sa revina pe viitor asupra masurilor de austeritate, marind salariile si reducand taxele, dupa cum a promis, tinand cont de faptul economia Romaniei este practic... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 12:15
Alegerile legislative din 9 decembrie vor incheia - se spera - un an turbulent din punct de vedere politic in Romania, noteaza cotidianul economic milanez Il Sole 24 Ore.
Scrutinul se desfasoara intr-o tara in care domneste confuzia, dupa masurile de rigoare luate de guvernul de centru-dreapta fidel presedintelui Basescu, masuri apreciate la nivel european si mondial, dar care nu au fost "aplaudate" de populatia romana. In urma protestelor populare, fostul premier Emil Boc i-a predat stafeta, in luna februarie, lui Mihai Razvan Ungureanu, un coleg de partid, dar, dupa numai trei luni, acesta a fost inlocuit de social-democratul Victor Ponta, sprijinit de o majoritate complet diferita fata de cea precedenta, rezuma cotidianul economic din Milano.
Au urmat numeroase "lovituri sub centura" intre premierul Ponta si presedintele Basescu, o lupta politica dura, lipsita de "fair play", care - potrivit sursei citate - a demonstrat lipsa de respect pentru respectivele roluri institutionale si i-a iritat pe partenerii europeni.
Intre timp, a crescut popularitatea lui Dan Diaconescu, care a fondat recent Partidul Poporului. Proprietar al unei retele de televiziune si protagonist al unor programe "trash", Diaconescu circula cu o masina Rolls-Royce alba. Aceasta noua miscare politica se profileaza a fi "the next big thing" a politicii romanesti si se indreapta catre circa 15% din preferintele alegatorilor romani, observa Il Sole 24 Ore.
Ce arata ultimele sondaje?
Dupa... mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 12:30
Presa internationala scrie despre posibilul rezultat al alegerilor legislative romane de duminica, evocand criza politica din vara si impactul ei dupa scrutin.
LE FIGARO comenteaza ca "problema nu este cine va castiga, ci care va fi amploarea Uniunii Social-Liberale (USL)", pe care o catalogheaza drept un "atelaj curios intrat in razboi in vara impotriva presedintelui Traian Basescu pe care a incercat in zadar sa il debarce" de la putere.
Publicatia se intreaba despre "viitorul acestei coabitari agitate", in contextul in care presedintele va numi viitorul premier pe fundalul unor amenintari cu o noua procedura de destituire. In Romania "aliantele se fac de pe o zi pe alta", iar "criza politica are mult zile inaintea ei", comenteaza publicatia franceza, notand o "campanie destul de terna si vida".
Cotidianul LE MONDE si agentia ASSOCIATED PRESS ironizeaza vizita de campanie a lui Dan Diaconescu la Targu Jiu, la bordul unui Rolls Royce. "Numerosi romani nu se mai regasesc in partidele traditionale de pe esicherul politic", observa publicatia franceza, apreciind ca pe fundalul tentativei esuate de destituire a presedintelui, crizei economice si dezamagirii fata de politica acestia "ar putea sa se indrepte spre cel care le-ar putea oferi macar un tur in Rolls-Royce".
"Chiar si dupa standardele romanesti, politica a fost tumultuoasa anul acesta", scrie AP, apreciind ca romanii "sunt satui de lupta personala pentru putere" dintre Basescu si Ponta, in timp ce tara... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 17:29
Referendumul privind demiterea lui Traian Basescu a facut inconjorul lumii, subiectul fiind tratat pe larg in presa straina.
Astfel, agentia de stiri Reuters mentioneaza ca presedintele suspendat are sanse mari sa isi pastreze functia, deoarece este necesar ca mai mult de jumatate din romani sa voteze.
"Sondajele arata ca 65% dintre romani vor demiterea capitanului din functie, insa USL se va chinui sa obtina prezenta de 50% plus unu la vot, pentru a invalida referendumul, in conditiile in care PDL a cerut boicotarea acestuia", mai scriu jurnalistii de la Reuters.
Cititi mai multe despre Referendumul a facut inconjurul lumii - Ce scrie presa straina despre alegerile de duminica pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Iulie 2012, ora 10:58