Presa internationala a primit duminica aceasta cu usurare anuntul victoriei democratului Joe Biden la presedintia SUA si a remarcat "plecarea nedemna" a republicanului Donald Trump, exprimandu-si totodata ingrijorarea cu privire la provocarile uriase care il asteapta pe noul presedinte ales si pe vicepresedintele ales Kamala Harris, transmite AFP.
"Noi zori pentru America", scrie ziarul britanic The Independent, evidentiind reusita lui Harris, prima femeie care accede la functia de vicepresedinte al SUA.
"Joe adormitul trezeste America", ironizeaza Sunday Times, o aluzie la porecla pe care i-a dat-o Donald Trump contracandidatului sau democrat in timpul campaniei electorale. Joe Biden "pune capat celor patru ani de guvernare haotica a lui Donald Trump", adauga ziarul citat.
Sunday Telegraph preia chiar cuvintele lui Biden: "Este timpul ca America sa se vindece".
Germania
"Ce eliberare, ce usurare: voturile sunt numarate, la fel si zilele lui Donald Trump (la Casa Alba - n.r.). Joe Biden mosteneste o povara grea, ca niciunul dintre predecesorii sai: trebuie sa uneasca America", a comentat cotidianul german de stanga, Suddeutsche Zeitung.
Revista germana Der Spiegel a reluat coperta controversata in care presedintele Donald Trump tine capul decapitat al Statuii Libertatii. O imagine a aceluiasi artist - cubanezul american Edel Rodriguez - il infatiseaza pe Biden care, urcat pe un scaunel, pune la locul sau capul statuii, alaturi de sloganul lui Trump, "Make... mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2020, ora 12:16
Mult asteptatul summit de luni de la Helsinki dintre Donald Trump si Vladimir Putin a dominat marti prima pagina in majoritatea publicatiilor internationale.
"Sarutul umed al lui Trump pentru Putin stabileste o noua ordine mondiala", titreaza Politico.eu.
Cotidianul ABC din Spania a pus pe prima pagina o fotografie cu cei doi lideri dand mana, insotita de titlul: "Trump si Putin: Atat de prieteni". Ziarul a scris ca "cei mai puternici lideri" din lume au ingropat Razboiul Rece si chestiunea amestecului Rusiei in alegerile din SUA, cel putin "deocamdata".
Cotidienele spaniole El Pais si El Mundo au scris, de asemenea, ca Trump s-a dat pe langa Putin, in timp ce a criticat UE si propriile sale servicii de informatii. El Mundo a titrat ca, dupa ce "a umilit Europa", Trump "s-a inclinat in fata lui Putin".
Le Figaro titreaza: "Dupa Helsinki, Trump este 'slab' sau 'tradator'?".
Intr-un articol amplu dedicat intalnirii dintre cei doi lideri, ziarul francez noteaza ca liderul de la Casa Alba s-a delimitat de serviciile sale de intelligence in fata presedintelui rus, iar acest lucru i-a atras critici vehemente.
"Lamentabil", "Incredibil", "Respingator", "Oribil", "Nepatriotic", "O rusine nationala" - au fost doar cateva dintre criticile venite "din stanga si din dreapta" cu privire la intrevederea celor doi sefi de stat, subliniaza Le Figaro.
De asemenea, ziarul francez Le Monde scrie, intr-un articol intitulat "Apropiindu-se de Putin, Trump distruge Partidul... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 13:56
Presa internationala scrie despre desemnarea lui Mihai Tudose in functia de premier, notand ca astfel se prefigureaza o solutie rapida la criza politica din Romania, ce risca sa submineze increderea investitorilor.
"Partidul de guvernare din Romania, Social-Democratii, l-a ales pe ministrul Economiei Mihai Tudose sa il inlocuiasca pe premierul pe care l-a demis saptamana trecuta, alimentand sperantele pentru rezolvarea inca de joi a impasului politic", scrie Euronews.
Postul de televiziune paneuropean citeaza analisti potrivit carora membri PSD erau nemultumiti de esecul lui Grindeanu de a relaxa regulile anticoruptie.
"Nu vedem nicio schimbare majora in politicile guvernamentale, cu exceptia posibilitatii unui efort mai mare pentru legi anticoruptie mai putin stringente", au notat analistii Nordea citati de Euronews.
La randul sau, Reuters afirma ca politicile guvernamentale vor continua, probabil, sa se orienteze catre cresterea salariilor din sectorul public si catre reducerea taxelor, care au alimentat temerile de derapaje fiscale exprimate de Comisia Europeana si de Fondul Monetar International.
AFP noteaza ca presedintele roman Klaus Iohannis l-a desemnat pe Tudose pentru functia de premier, la propunerea PSD, aflat la putere.
"Mihai Tudose, un jurist de 50 de ani, dispune de 10 zile pentru a obtine votul de incredere din partea Parlamentului privind echipa si programul sau", mai scris agentia franceza.
Associated Press, preluata de Washington... mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 07:59
Au trecut mai bine de 24 de ore de la prima vizita oficiala facuta de cancelarul german Angela Merkel presedintelui american Donald Trump, doi dintre cei mai puternici oameni din lume, iar stirile si impresiile despre acest moment continua sa curga, jurnalistii subliind diferentele mari dintre cei doi lideri.
"Angela Merkel si ofiterii sai de presa arata cum ar trebui sa opereze marile democratii", titreaza The Economist, sub cuvintele "Lectiile germane".
"Contrastul dintre cancelar si Donald Trump nu ar fi putut fi mai mare", continua articolul, subliniind diferentele dintre cei doi si abordarile care i-au despartit pe cei doi la prima lor intalnire de la Casa Alba.
Cei doi au fost in dezacord pe o multime de subiecte - de la imigratie la liber-schimb -, iar comportamentul lor a fost cum nu se poate mai diferit.
Astfel, Merkel a fost linistita tot timpul, in timp ce Trump a parut defensiv si vizibil iritat de intrebarile presei despre cele mai recente postari ale sale pe Twitter.
Iata ce au declarat cei doi lideri in cadrul intalnirii
Insa, dincolo de acestea, adevarata linie de demarcatie dintre cei doi a implicat natura conducerii politice a acestora.
Pe de o parte, il avem pe Trump, care s-a prezentat drept un tribun al poporului, cerand incheierea tratamentului "nedrept" la care este supusa America, noteaza autorul. Liderul american a spus ca este vremea ca membrii NATO sa-si plateasca "datoriile", subliniind ca tarile "trebuie sa plateasca ceea... mai mult
Duminica, 19 Martie 2017, ora 13:53
Dupa ce in timpul campaniei electorale, anul trecut, Donald Trump a anuntat ca-si va dona salariul, daca avea sa fie ales presedinte, presa a inceput sa faca cercetari pentru a afla daca presedintele a facut vreun demes in acest sens, asa cum a promis. Si, pana luni, nu a gasit nicio dovada in acest sens. Marti a venit si reactia din partea Casei Albe.
In timpul unei conferinte, Trump a transmis prin purtatorul sau de cuvant ca, intr-adevar, isi va dona salariul anual, de 400.000 de dolari, la sfarsitul lui 2017, arata BBC. In mod neasteptat, presedintele a transmis ca va lasa presa sa aleaga unde vor merge acesti bani.
"Intentia presedintelui este sa doneze salariul la sfarsitul anului si v-a rugat frumos sa alegeti voi destinatia", a spus secretarul de presa al Casei Albe, Sean Spicer, intr-o conferinta.
Din partea presei, criticata de Trump in nenumarate randuri din cauza asa-ziselor "stiri false", au venit sugestii ca stabilirea unor burse de jurnalism.
Salariul presedintelui american este o suma fixa de 400.000 de dolari inca din 2001. Inainte de a fi ales presedinte, Trump a declarat pentru CBS ca-si va dona salariul. A reiterat acest lucru si dupa ce rezultatul alegerilor a fost anuntat.
Totusi, vestile s-au oprit aici, chiar daca Trump a incasat un salariu la sfarsitul lunii ianuarie.
Trump nu ar fi primul presedinte american care si-ar dona salariul. La fel au procedat si Herbert Hoover, care a facut avere din minerit inainte de a fi ales, si... mai mult
Marti, 14 Martie 2017, ora 16:58
Intr-un efort de a limita cat de mult posibil aparitia in presa a unor informatii care au pus administratia Trump in dificultate, in urma unor articole negative, apropiatii presedintelui pun presiune pe functionarii de la Casa Alba, dar si din cadrul Departamentului de Stat, al Trezoreriei sau al Securitatii Interne, in demersuri vecine cu paranoia, care induc "un climat de intimidare" in institutii, scrie presa din SUA.
Membrii de la varful administratiei Trump incearca sa limiteze posibilitatea ca persoane din interior sa le furnizeze jurnalistilor informatii importante, iar pentru asta fac eforturi sa limiteze circulatia informatiei, arata Reuters.
Ea citeaza oficiali din diverse agentii care, sub protectia anonimatului, au spus ca unii angajati se tem ca apelurile telefonice si mesajele electronice le sunt monitorizate si au ajuns sa ezite sa isi exprime punctele de vedere in timpul discutiilor la nivel intern.
Alte surse au afirmat ca s-au impus limite in circulatia informatiilor in cadrul agentiilor si departamentelor guvernamentale, astfel incat nici macar unii oficiali de rang inalt nu au mai avut acces la ele.
La Casa Alba, accesul la un sistem computerizat clasificat a fost, in premiera, restrans de catre functionarii numiti politic, pentru ca functionarii sa nu mai vada documentele care sunt pregatite pentru presedintele Donald Trump.
Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, le-a cerut unora dintre angajatii sectiei de presa sa isi predea... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 12:59
Presedintele american Donald Trump se razboieste, mai noi, si cu presa internationala, pe care o acuza de musamalizarea unor atentate teroriste puse la cale de gruparea Statul Islamic in Europa.
"Se intampla peste tot in Europa. Am ajuns la un punct unde atentate nici macar nu mai sunt raportate publicului", a tinut sa mentioneze Trump in fata a 300 de soldati din baza McDill Air Force din Florida, informeaza CNBC.
"In multe cazuri, o presa foarte, foarte necinstita nici nu doreste sa faca acest lucru. Au motivele lor, iar voi intelegeti bine acest lucru", a specificat liderul de la Casa Alba.
Printre angajamentele asumate de noul presedinte american se numara si eradicarea gruparii teroriste Statul Islamic, dar, in ciuda acestui fapt, nu a precizat care ar fi aliatii ascunsi ai teroristilor din randul reprezentantilor media sau tintele atentatelor din Europa.
Ceva mai tarziu, biroul de presa al Casei Albe a dat publicitatii o lista cuprinzand 78 de atacuri teroriste din intreaga lume savarsite intre septembrie 2014 si decembrie 2016, dar multe dintre acestea au fost cap de afis al mai tuturor publicatiilor din lume, in special cele peteecute in Franta, la Paris si Nisa.
"Mas-media nu se mai dedica acoperirii acestor evenimente asa cum o facea in trecut. Nu putem permite ca acest lucru sa devina o noua normalitate", a comentat un reprezentant al administratiei Trump.
Insa, acuzele venite de la Casa Alba ii lasa stupefiati pe profesorii de la Poynter... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 10:25
3Donald Trump a lansat, sambata, pe Twitter, un atac impotriva a doua dintre cotidienele cele mai respectate in SUA, Washingtonn Post si New York Times, calificandu-le drept "necinstite".
El le reproseaza celor doua ziare ca "s-au inselat asupra lui de la inceput, ca in continuare nu si-au schimbat orientarea si ca nu o vor face vreodata. NECINSTITE!".
...dwindling subscribers and readers.They got me wrong right from the beginning and still have not changed course, and never will. DISHONEST- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 28, 2017
Acest subiect este repetat in trei mesaje, iar miliardarul critica New York Times pentru ca a prezis ca va pierde alegerile. "FALSE INFORMATII!", scrie Trump cu majuscule pe reteaua sociala.
Thr coverage about me in the @nytimes and the @washingtonpost gas been so false and angry that the times actually apologized to its.....- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 28, 2017
New York Times a raspuns afirmatiilor repetate ale lui Trump potrivit carora cotidianul isi "pierde abonatii si cititorii", negand acest lucru si afirmand ca sprijina jurnalismul independent.
The failing @nytimes has been wrong about me from the very beginning. Said I would lose the primaries, then the general election. FAKE NEWS!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 28, 2017
Reteaua de socializare Twitter este unul dintre mijloacele de comunicare favorite ale presedintelui american, cu peste 22,5 milioane de abonati
Zilele... mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 11:42