Presa internationala a scris, duminica seara, despre referendumul din Romania de modificare a Constitutiei in sensul redefinirii familiei, subliniind in special prezenta slaba la vot.
"Romania intoarce spatele referendumului pentru interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex", a titrat El Pais.
"Participarea slaba anuleaza rezultatul si face sa rasufle usurat Bruxelles-ul, ingrijorat de reformele justitiei si de coruptia din tara. Romania a intors masiv spatele referendumului. Esecul zilei este o lovitura pentru guvernul social-democrat, afectat de scandalurile de coruptie si de cerintele institutiilor europene", mentioneaza jurnalul spaniol.
"Romanii au lipsit de la urne", au scris si France Info si AFP. "Iar absenta masiva a romanilor, sambata, 6, si duminica, 7 octombrie, de la referendumul vizand permanentizarea interzicerii casatoriilor intre persoane de acelasi sex trebuie sa duca la un esec al scrutinului. Pe fond, aceasta consultare nu schimba nimic, pentru ca legislatia romana nu autorizeaza nici casatoria si nici uniunea civila intre persoanele de acelasi sex", se arata pe site-ul franceinfo.fr.
"Abtinere masiva", noteaza rtbf.be, adaugand ca romanii si-au exprimat clar dezinteresul pentru referendum. Site-ul belgian o citeaza pe Ileana Popescu, pensionara din Bucuresti, care a spus ca referendumul reprezinta o risipa de bani. "Ar trebui sa lasam pe toata lumea sa aleaga daca se casatoreste sau nu, fara sa tinem cont de orientarea... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2018, ora 23:26
Referendumul pe care Guvernul de la Bucuresti il organizeaza in octombrie, pentru a redefini in Constitutie notiunea de familie, a atras si atentia presei internationale.
Intr-un amplu articol, Politico.eu prezinta situatia din Romania, aratand ca demersul nu este numai "un atac la adresa drepturilor omului ce se intampla in interiorul UE", dar si o "fumigena", menita sa distraga atentia cetatenilor de la adevarata problema a tarii: coruptia.
"Cand votantii din Romania se vor prezenta la urne la referendumul din octombrie, ar putea crede ca voteaza in legatura cu definitia legala a familiei. In realitate, efectele acestui vot sunt mult mai ample si menite sa distraga atentia de la problema presanta a tarii - coruptia. (...)
Initiativa lansata in 2015 de un grup de ONG-uri sustinut de Biserica Ortodoxa este o tactica de diversiune periculoasa. Pentru Guvern, care a sustinut propunerea, este o cale facila de a distrage atentia votantilor, dintre care mii au manifestat in strada impotriva coruptiei", incepe materialul publicat de Politico, semnat de Evelyne Paradis, director executiv al ILGA-Europe, un ONG ce militeaza pentru drepturile membrilor comunitatii LGBTQ in Europa si Asia Centrala.
Aceasta prezinta si consecintele pe care modificarea Constitutiei in sensul dorit le pot avea.
"Votul este de doua ori periculos. In primul rand, ar inlocui descrierea neutra a familiei cu una care recunoaste doar casatoria dintre persoane de sex diferit. Drept urmare,... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 15:34