Jurnalistii Associated Press au scris marti despre investigatia lansata de procurorii romani anticoruptie in cazul unor ilegalitati financiare comise de catre fostul premier Victor Ponta, care ar avea legatura cu vizita pre-electorala a lui Tony Blair in Romania.
De asemenea, stirea a fost preluata de alte publicatii internationale, care au atras atentia asupra celui de-al doilea dosar de coruptie deschis pe numele fostului prim-ministru roman.
Desi procurorii romani nu l-au identificat pe fostul lider strain pentru aparitia caruia s-au platit 220.000 de euro, deputatul Sebastian Ghita a declarat ca dosarul de coruptie are in prim-plan participarea fostului premier laburist Tony Blair la conferinta de presa "Viitorul Europei in noua ordine globala".
Associated Press relateaza ca fostul premier roman si-a folosit autoritatea de lider al Partidului Social Democrat pentru a-l convinge pe Sebastian Ghita sa plateasca 220.000 de euro pentru ...citeste mai departe despre "Presa internationala scrie despre ancheta procurorilor anticoruptie care priveste vizita lui Tony Blair in Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Septembrie 2016, ora 21:57
Presa internationala continua sa scrie despre faptul ca premierul Romaniei, Victor Ponta, este urmarit penal si refuza sa demisioneze, in ciuda solicitarii adresate public de presedintele tarii.
"Romania a intrat in criza dupa ce presedintele i-a cerut premierului Victor Ponta sa demisioneze din cauza acuzatiilor de coruptie. Procurorii spun ca Ponta este suspect de mai multe infractiuni, printre care fals in acte, spalare de bani, evaziune fiscala si conflict de interese", informeaza Euronews.
Urmarirea penala a premierului Victor Ponta a ajuns in presa internationala
Si presa din Franta publica stiri despre noul scandal care zguduie Romania.
"Premierul social-democrat roman Victor Ponta, urmarit penal pentru coruptie, a respins, vineri, apelul la demisie facut de presedintele Klaus Iohannis, care a atentionat asupra riscului de a se declansa o 'criza politica' in una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana. (...)
Este prima oara cand un premier roman in ...citeste mai departe despre "Scandalul premierului roman urmarit penal, in presa internationala: Romania a intrat in criza" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Iunie 2015, ora 11:28
Subiectul alegerilor parlamentare din Romania a fost pe larg dezbatut in presa internationala. Atat jurnalistii de la Reuters cat si cei la BBC scriu despre posibilitatea reluarii luptelor pentru putere dupa anuntarea rezultatului alegerilor.
O noua perioada de instabilitate politica ar putea afecta negocierile privind obtinerea unui nou acord cu FMI, scriu duminica publicatiile internationale.
Desi cele exista mari sanse ca USL sa obtina majoritatea parlamentara, Traian Basescu si-ar putea folosi de atributiile si ar pute desemna un alt premier, dintr-unul din aliatii sai politici, relateaza publicatiile BBC si Reuters.
Reuters: Rezultatul alegerilor ar putea determina noi lupte pentru putere
Reuters
Prim-ministrul roman se indreapta spre o victorie in alegerile parlamentare, ceea ce ar putea declansa o noua runda de lupte pentru putere cu presedintele Basescu si ar putea complica discutiile legate de un nou accord cu Fondul Monetar International (FMI).
Uniunea Social Liberara (USL) are toate sansele sa obtina in cadrul alegerilor parlamentare o majoritate, potrivit ultimelor sondaje. Totusi, analistii sustin ca presedintele Traian Basescu ar putea solicita unuia dintre aliatii sai politici sa formeze un nou guvern, lucru permis de legislatia romanesca.
O noua perioada de instabilitate politica va pune insa presiune pe pietele financiare si va ridica semne de intrebare cu privire la obtinerea unui nou accord cu FMI, intrucat in 2013 Romania iese... mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 15:25
Parlamentul a aprobat luni revenirea lui Basescu in functia de presedinte, la sase zile dupa ce CC a invalidat referendumul privind destituirea sa, convocat de majoritatea parlamentara, punand capat unei lupte politice cu repercusiuni economice, anunta principalele agentii de presa internationale.
Potrivit procedurii, unul dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, Stefan Minea, a anuntat in fata celor doua Camere reunite ale Parlamentului "incheierea interimatului asigurat de catre presedintele Senatului Crin Antonescu si reluarea de catre (Traian) Basescu a prerogativelor constitutionale", relateaza AGENCE FRANCE PRESSE (AFP), intr-un material preluat de publicatiile LE FIGARO, LE PARISIEN si postul paneuropean EURONEWS.
Parlamentarii Uniunii Social-Liberale (USL, coalitia la putere) au anuntat initial ca au decis sa boicoteze reuniunea Parlamentului, dupa care s-au reunit in sala pentru a asigura cvorumul, precizeaza agentia franceza.
Ei ar fi fost chemati la ordine de catre premierul social-democrat Victor Ponta, care le-ar fi trimis mesaje SMS din Africa de Sud, unde asista la o reuniune a Internationalei Socialiste, potrivit presei locale, citate de AFP.
Ponta a oferit asigurari in mai multe randuri, saptamana trecuta, ca majoritatea "nu doreste sa intarzie" revenirea lui Basescu la presedintie prin artificii procedurale, chiar daca premierul roman a declarat ca decizia Curtii este, in opinia sa, "ilegala si nedreapta".
Un fost premier... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 09:28
Cele mai importante publicatii din presa internationala titreaza, la unison, dupa decizia Curtii Constitutionale de a invalida referendumul, ca "Traian Basescu isi pastreaza scaunul si se intoarce la Cotroceni.
Curtea Constitutionala a invalidat, marti, referendumul privind suspendarea presedintelui roman de centru-dreapta Traian Basescu, acesta ramanand in functia de sef al statului, scrie AFP, citandu-l pe unul dintre cei noua judecatori, Tudorel Toader, scrie Mediafax.
Agentia Reuters il citeaza pe judecatorul Augustin Zegrean care le-a spus reporterilor ca decizia a fost luata cu "o majoritate legala de 6 la 3".
Potrivit BBC, acesta decizie de invalidare a referendumului, din cauza neintrunirii pragului de participare de 50 la suta, prejudiciaza eforturile premierului Victor Ponta de a-l elimina pe Basescu, un rival de temut.
Associated Press relateaza ca decizia Curtii ii deschide calea presedintelui Basescu de a se intoarce la postul sau, aceasta fiind cea mai recenta runda din batalia pentru putere dintre Guvernul de stanga si presedintele populist de centru-dreapta.
Stirea AP a fost preluata rapid de numeroase ziare si posturi de televiziune importante din Statele Unite, cum ar fi ABC, CBS sau cotidianul Washington Post, dar si de cotidianul britanic The Guardian.
"Traian Basescu scapa de suspendare", scrie postul de televiziune Euronews pe site-ul sau de Internet, in timp ce Le Monde titreaza: "Presedintele Basescu isi salveaza scaunul". France... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 16:00
Amanarea pana la 12 septembrie a unei decizii din partea Curtii Constitutionale cu privire la validarea rezultatului referendumului privind suspendarea presedintelui Romaniei prelungeste criza politica si poate avea efecte asupra economiei, comenteaza joi si vineri o serie de publicatii influente.
"Curtea (Constitutionala) din Romania il lasa suspendat pe presedinte", titreaza Financial Times, apreciind ca "decizia prelungeste incertitudinea politica din aceasta tara balcanica, in urma unei lupte pentru putere intre Guvern si presedinte care a provocat ingrijorari la nivel international cu privire la democratie".
"Hotararea Curtii reprezinta un impuls pentru coalitia guvernamentala de stanga, aflata la putere din mai, condusa de premierul Victor Ponta, si aliatul sau, presedintele interimar Crin Antonescu", apreciaza editorul pentru Europa de Est Neil Buckley in acest articol.
FT este de parere ca aceasta amanare reprezinta totodata o "piedica pentru investitori, care sperau ca criza politica a fost solutionata in urma neatingerii pragului de validare a refrendumului de duminica, chiar daca 88 la suta dintre alegatorii prezenti la vot au spus ca Basescu trebuie sa plece". Anterior, incertitudinea a scazut valoarea leului in raport cu euro si dolarul, mai noteaza publicatia.
The Economist se intreaba daca Basescu va ramane in functie, intr-un material intitulat "Lupta intre Basescu si Ponta continua", in care apreciaza ca "Ponta are un apetit redus pentru... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 09:35
Romania se pregateste pentru un referendum crucial, coalitia la putere indemnandu-i pe romani sa se prezinte la urne, iar presedintele suspendat si PDL cerandu-le sa boicoteze destituirea lui Traian Basescu, in urma unei campanii foarte tensionate, scrie presa internationala.
In urma criticilor UE cu privire la atingerile aduse statului de drept, romanii vor decide duminica daca aproba sau nu destituirea presedintelui aflat la putere de opt ani, Traian Basescu, ai carui simpatizanti au indemnat la boicotarea referendumului, scrie AFP intr-un material de prezentare intitulat "Romania se pregateste sa voteze destituirea presedintelui".
Aproximativ 18 milioane de cetateni sunt chemati sa voteze atat in Romania, cat si in strainatate, mai ales in Spania si Italia, unde traiesc sute de mii de emigranti romani. Participarea este cruciala, avand in vedere ca aceasta consultare va fi validata doar cu 50 la suta plus unul din numarul alegatorilor inscrisi pe liste, conform unei decizii a Curtii Constitutionale, continua agentia franceza. Este un prag dificil de atins, potrivit analistilor politici, intr-o tara in care absenteismul bate recorduri, pe fondul deziluziei, fata de o clasa politica acuzata de neglijarea bunului public si clientelism.
Sectii de votare suplimentare vor fi deschise pe litoralul Marii Negre, romanii aflati in concedii putand merge sa voteze in locuri neasteptate, cum ar fi restaurantele Pelican, Aurora sau la Aqua Magic, opozitia denuntand riscuri... mai mult
Sambata, 28 Iulie 2012, ora 18:13
Mai multe analize din presa internationala remarca faptul ca UE este lipsita de un mecanism si de criterii adecvate pentru a impiedica abaterea unor tari membre de la principii de baza. Presa internationala a comentat pe larg rapoartele de miercuri privind reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in Romania si Bulgaria.
Aceste documente au fost elaborate in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV).
New York Times: Romania, criticata pentru nerespectarea valorilor democratice
La cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania a facut obiectul unor critici publice neobisnuit de dure, miercuri, privind respectarea valorilor democratice, in contextul in care Comisia Europeana a anuntat o monitorizare intensificata a tarii, scrie New York Times.
Romania si Bulgaria au aderat la UE in 2007, dar cu conditia sa fie supuse unor evaluari periodice la Bruxelles, din cauza preocuparilor legate de coruptie si crima organizata in cele doua tari. Comisia Europeana ar fi putut decide miercuri sa intrerupa rapoartele, care sunt vazute ca un stigmat la Bucuresti si Sofia, dar a optat in schimb pentru a continua monitorizarea.
"Au fost inregistrate progrese atat in Bulgaria cat si in Romania, dar procesul nu este inca durabil si ireversibil', a declarat Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei. 'Accentul se pune foarte mult acum pe trecerea la punerea in aplicare", a adaugat Gray.
In timp ce Bulgariei i-a fost acordat un ragaz suplimentar pana la... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 14:27
Instabilitatea politica din Romania are efecte negative atat asupra imaginii tarii in fata Europei si a intregii lumi, dar si asupra monedei nationale.
Vineri, leul s-a depreciat din nou, atingand inca un minim istoric,fata de euro., in contextul in care joi, premierul Victor Ponta a fost chemat la Bruxelles unde liderii europeni si-au exprimat ingrijorarea vizavi de evolutia vietii politice din Romania si a derapajelor care au avut loc in ultimele saptamani.
Desi premierul i-a asigurat ca totul merge perfect si ca nu este vorba de o lovitura de stat, asa cum a vuit presa, sefii Uniunii Europene nu s-au aratat convinsi si si-au mentinut punctele de vedere aspre la adresa evenimentelor mioritice.
Iata cum a vazut presa internationala vizita lui Victor Ponta la Bruxelles:
Bloomberg
"Leul romanesc s-a depreciat pana la cel mai mic nivel din istorie pe masura ce apar ingrijorarile ca instabilitatea politica va afecta promisiunile facute de stat creditorilor internationali, dupa ce Germania si-a exprimat ingrijorarea privind eforturile guvernului de a ocoli deciziile Curtii Constitutionale, pentru a-l demite pe presedinte", scrie Bloomberg.
Cursul leu euro a atins pe piata interbancara un nivel record de 4,5633 lei/euro, inainte de a scade pana la 4,5618 la ora pranzului. Moneda a pierdut 2,5 procente fata de euro doar de la inceputul aceste luni, cea mai proasta evolutie a unei monede din cele 27 de tari emergente observate de Bloomberg.
Wall Street... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 12:24