Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi, dupa incheierea summitului european informal de la Sibiu, ca, in opinia sa, exista decizii luate de guvernul roman care au dus la fragilizarea statului de drept.
Intrebat de o jurnalista daca preocuparile pe care le-a exprimat anterior privind iliberalismul din Romania s-au agravat si daca crede ca tara noastra a luat-o deja pe drumul Poloniei si Ungariei, presedintele francez a reiterat ca va fi vigilent in aceasta privinta.
"Cred ca exista decizii luate de guvernul roman care au dus la fragilizarea statului de drept. Comisia Europeana a avut ocazia de a spune acest lucru si suntem vigilenti in aceasta privinta. Dar am notat si ca presedintele (Klaus) Iohannis a fost mereu aici, vigilent, prezent, puternic, pentru a tine linia", a spus Macron in cadrul conferintei de presa de dupa incheierea summitului.
"Consider pentru Romania, pentru poporul roman, ca a fi un stat puternic in UE, a respecta toate valorile UE, inclusiv independenta justitiei si tot ce constituie statul de drept, este un element foarte important pentru popor. Deci sunt, evident, alaturi de Comisie si suntem mai multe state membre care ne-am exprimat cu claritate pe acest subiect", a adaugat Emmanuel Macron la Sibiu.
El a mai precizat ca sustine, de asemenea, "in aceasta privinta, deciziile puternice luate in mai multe randuri de presedintele Iohannis". ...citeste mai departe despre "Macron: Exista decizii luate de guvernul roman care au dus... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 21:05
Motiunea de cenzura a PSD impotriva propriului guvern, care a fost votata miercuri in Parlament, este tratata pe larg in presa internationala.
Numeroase institutii de presa scriu despre demersul partidului condus de Liviu Dragnea contra Cabinetului Sorin Grindeanu.
"Premierul roman, demis in revolta parlamentarilor", titreaza BBC, pe site-ul sau.
Sursa citata noteaza ca premierul roman "a fost indepartat cu forta de la putere dupa doar sase luni, de propriul partid, prin motiune de cenzura".
"Premierul a fost implicat intr-o lupta pentru putere cu liderul partidului, Liviu Dragnea, caruia i s-a interzis sa ocupe functia, dupa o condamnare pentru frauda electorala", mai noteaza BBC.
"Unii analisti sustin ca indepartarea sa (a lui Grindeanu - n.red.) a avut mai degraba legatura cu relaxarea masurilor menite sa combata coruptia", continua sursa citata.
BBC comenteaza si ca, "departe de a fi bolnavul Europei, economia Romaniei arata cea mai mare crestere din UE - 5,6 la suta".
Citeste care au fost primele reactii dupa ce motiunea a trecut
Agentia Associated Press scrie ca Grindeanu l-a acuzat pe Dragnea ca vrea sa-l inlocuiasca cu un social-democrat loial. AP este citata si de Washington Post si de ABC News.
"Parlamentarii romani rastoarna Guvernul premierului Grindeanu, asa cum era de asteptat", titreaza si agentia Reuters.
"Propriul partid a votat sa-l scoata din functie pe premierul roman", scrie Politico, care subliniaza faptul ca partidul sau... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 19:51
Cel mai mare protest din istoria Romaniei a fost oglindit de presa straina. Nu doar CNN, The Guardian, Reuters sau BBC au alocat spatiu acestui subiect, dar chiar si presa din India sau Africa.
CNN anunta ca, pe fondul protestelor care au cuprins intreaga Romanie, Guvernul a abrogat o ordonanta de urgenta care proteja politicienii sa nu fie trasi la raspundere pentru coruptie.
Insa chiar si asa, mania protestatarilor nu a fost potolita, asa ca au avut loc proteste "masive" in toata tara, inclusiv in Piata Victoriei, mai arata CNN. Acesta descrie momentul in care multimea adunata in fata Guvernului si-a pornit lanternele telefoanelor mobile, inaltandu-le spre cer, intr-un moment emotionant.
CNN pomeneste si de faptul ca s-a cantat imnul national, dupa care s-a pastrat un moment de reculegere de cinci minute, in memoria celor morti la Revolutia din 1989.
Se mentioneaza in articol si ca anuntul abrogarii OUG 13 a fost facut duminica, intr-un comunicat dat de Guvern, dupa o intalnire de urgenta a Cabinetului premierului Sorin Grindeanu.
CNN pomeneste si de declaratia premierului Grindeanu de sambata, cand acesta a spus ca nu vrea sa imparta Romania in doua, amintind si ca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a aratat ingrijorat de ordonanta 13.
Si cotidianul britanic The Guardian scrie ca oamenii au continuat sa iasa in strada, promitand sa ramana "vigilenti" in urma tentativei Guvernului de a decriminaliza unele fapte de coruptie.... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 14:43
Importanta alegerilor parlamentare din Romania este evocata de unele dintre cele mai cunoscute institutii de presa din lume, care acorda spatii ample evenimentului de duminica, in urma caruia vom avea un nou Parlament si un nou Guvern.
Lupta anticoruptie este vazuta la unison drept tema principala a acestor alegeri, pe care jurnalistii straini se asteapta ca PSD sa le castige, dar fara sa formeze o majoritate. USR este vazuta drept potentiala surpriza a acestui vot.
"Indiferent care partid castiga, politica externa a Romaniei nu se va schimba radical. Cea mai mare parte a partidelor politice ale tarii sustin apartenenta sa la Uniunea Europeana si la NATO, iar multi sunt ingrijorati din cauza Rusiei si vor sa mentina legaturi puternice cu Statele Unite", noteaza agentia Stratfor, care aminteste si despre coruptie, devenita "una dintre chestiunile centrale ale campaniei".
Tot despre aceasta problema scrie si Politico, titrand ca "Romanii voteaza in umbra ...citeste mai departe despre "Ce scriu cele mai importante institutii de presa din lume despre alegerile noastre: Toate tunurile pe saracie si coruptie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 23:01
Rezultatele alegerilor din Romania au fost amplu comentate in presa internationala, dar si de personalitatile politice de la nivel european.
In timp ce se recunoaste victoria detasata a USL in aceste alegeri, raman insa in prim plan temerile privind coabitarea dintre presedintele Traian Basescu si guvernarea USL.
The Wall Street Journal trece in revista divergentele pe care Traian Basescu si Victor Ponta le-au avut, dupa ce presedintele PSD a devenit prim-ministru in mai 2012, conflict care a abatut pana acum atentia de la masurile necesare pentru ca Romania sa-si revina din punct de vedere economic, tara noastra fiind "cea mai saraca membra a UE dupa Bulgaria".
Financial Times considera totusi ca, in ciuda conflictului intre cei doi oficiali romani, "este aproape imposibil ca dl. Basescu sa nu-l nominalizeze pe dl. Ponta ca premier", in urma rezultatului acestor alegeri, care ar putea asigura USL peste 60% din locurile din Parlament, dupa redistribuire.
Revenirea din austeritate, o misiune dificila
Romania a avut unul din cele mai stricte programe de austeritate din Europa, dupa ce a obtinut imprumutul de 20 de miliarde de euro de la FMI, in 2009, iar Basescu a fost asociat puternic cu austeritatea, mai arata publicatia britanica.
Totusi nu este clar, deocamdata, modul in care Ponta va reusi sa revina pe viitor asupra masurilor de austeritate, marind salariile si reducand taxele, dupa cum a promis, tinand cont de faptul economia Romaniei este practic... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 12:15
Curtea Constitutionala a Romaniei nu va valida, cel mai probabil, referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, pe motiv ca mai putin de 50% dintre alegatori au participat la vot.
Aceasta ar insemna ca, in ciuda faptului ca 88% dintre cei care au participat la vot s-au pronuntat impotriva repunerii in functie a presedintelui, Basescu va reveni la Cotroceni, scrie Euronews.
De cealalta parte, Guvernul, condus de prim-ministrul Victor Ponta, sustine ca pragul de alegatori a fost atins.
Consiliul Europei sustine ca este "socant" gradul de presiune politica care se exercita asupra decizie Curtii Constitutionale si il acuza pe prim-ministrul Ponta de subminare a statului de drept.
De cealalta parte, premierul Ponta, la randul sau il acuza pe Basescu de blocarea politicilor guvernamentale si incurajarea coruptiei. mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 11:10
Instabilitatea politica din Romania are efecte negative atat asupra imaginii tarii in fata Europei si a intregii lumi, dar si asupra monedei nationale.
Vineri, leul s-a depreciat din nou, atingand inca un minim istoric,fata de euro., in contextul in care joi, premierul Victor Ponta a fost chemat la Bruxelles unde liderii europeni si-au exprimat ingrijorarea vizavi de evolutia vietii politice din Romania si a derapajelor care au avut loc in ultimele saptamani.
Desi premierul i-a asigurat ca totul merge perfect si ca nu este vorba de o lovitura de stat, asa cum a vuit presa, sefii Uniunii Europene nu s-au aratat convinsi si si-au mentinut punctele de vedere aspre la adresa evenimentelor mioritice.
Iata cum a vazut presa internationala vizita lui Victor Ponta la Bruxelles:
Bloomberg
"Leul romanesc s-a depreciat pana la cel mai mic nivel din istorie pe masura ce apar ingrijorarile ca instabilitatea politica va afecta promisiunile facute de stat creditorilor internationali, dupa ce Germania si-a exprimat ingrijorarea privind eforturile guvernului de a ocoli deciziile Curtii Constitutionale, pentru a-l demite pe presedinte", scrie Bloomberg.
Cursul leu euro a atins pe piata interbancara un nivel record de 4,5633 lei/euro, inainte de a scade pana la 4,5618 la ora pranzului. Moneda a pierdut 2,5 procente fata de euro doar de la inceputul aceste luni, cea mai proasta evolutie a unei monede din cele 27 de tari emergente observate de Bloomberg.
Wall Street... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 12:24
Inlaturarea de la putere a Guvernului roman condus de Mihai Razvan Ungureanu, vineri, in urma unei motiuni de cenzura, este considerata de presa internationala drept o consecinta a masurilor de austeritate adoptate din cauza crizei economice, similara multor tari membre UE.
Guvernul Romaniei a cazut in urma unei motiuni de cenzura, in timp ce Executivul ceh a rezistat unui vot similar, afirma la unison marile agentii de presa internationale.
Presedintele roman Traian Basescu l-a numit vineri pe liderul opozitiei de stanga Victor Ponta in functia de premier desemnat, afisandu-si dorinta de a asigura pietele, ingrijorate de riscul de instabilitate politica, scrie AFP.
Adaugand ca Ponta este, la varsta de 39 de ani, unul dintre cei mai tineri deputati ai Romaniei si liderul Partidului Social-Democrat (PSD), agentia franceza subliniaza ca acesta are la dispozitie zece zile pentru a forma un Guvern care sa obtina aprobarea Parlamentului.
Guvernul Ungureanu a fost demis cu votul a 235 de deputati, cu patru mai mult decat minimul necesar, relateaza Reuters, adaugand ca masurile de austeritate adoptate de Romania au afectat patura cea mai saraca a populatiei.
Exemplul Romaniei serveste drept avertisment pentru premierul ceh Petr Necas, adauga agentia britanica.
Romania a imprumutat 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala in 2009, aminteste Associated Press. Guvernul a crescut TVA la 24 la suta si a taiat... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 14:16
Diplomatia americana face apel atat la manifestanti cat si la autoritatilr romane sa "se abtina" de la orice "violenta", in contextul in care populatia isi exprima de o saptamana nemultumirea fata de conditiile grele de viata si fata de o clasa politica acuzata de coruptie.
"Avem tari, in Romania si in lume, care se gasesc in fata unor reactii populare provocate de anumite masuri de austeritate pe care guvernele au trebuit sa le ia in fata crizei financiare", a declarat Victoria Nuland, purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, citat de AFP.
"Sustinem dreptul persoanelor din lumea intreaga de a protesta si de a-si exprima punctul de vedere in mod pasnic, dar facem apel atat la manifestanti cat si la autoritati sa se abtina de la orice violenta", a adaugat oficialul american in timpul briefing-ului de presa zilnic.
Un ziarist al AFP aflat la Bucuresti relateaza ca, potrivit jandarmeriei romane, circa 7.000 de persoane au defilat joi la Bucuresti intr-o manifestatie organizata de opozitie pentru a cere demisia presedintelui Traian Basescu, pe care il acuza ca a "scufundat tara in saracie". mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 07:50