Vestea ca Laura Codruta Kovesi a primit si votul de incredere al Consiliului Uniunii Europene in cursa pentru sefia Parchetului European a ajuns in presa internationala.
Vot covarsitor pentru Kovesi in Consiliul Uniunii Europene. Ce urmeaza
Agentia de stiri Reuters titreaza "cavalerul roman anticoruptie va fi procuror-sef european, dupa ce a castigat votul UE".
Agentia mai noteaza ca fosta sefa DNA a castigat voturile in ciuda faptului ca nu a fost sustinuta de guvernul roman.
"Fosta sefa anticoruptie primeste 'unda verde' pentru Parchetul European, in ciuda opozitiei din partea propriului guvern", relateaza si jurnalistii de la Politico.
"Guvernul roman s-a opus numirii lui Kovesi, iar joi a votat din nou impotriva candidaturii ei. Fost procuror anticoruptie, Kovesi a avut cazuri impotriva unor politicieni mari, oameni de afaceri si judecatori corupti, inainte ca Guvernul sa o demita", relateaza publicatia.
Reusita lui Kovesi a fost remarcata si de cei de la Bloomberg, care noteaza ca, "desi a castigat sprijin in luna februarie de la liderii UE, candidatura ei s-a confruntat cu ceva obstacole dupa ce guvernele au decis sa il sustina pe contracandidatul francez, Jean-Francois Bohnert. A fost nevoie de luni de dezbateri politice pentru a se ajunge la un acord in acest sens".
Financial Times scrie: "Ambasadorii UE au sprijinit-o pe Laura Kovesi, din Romania, pentru a conduce noul Parchet European - un mare pas in lupta impotriva coruptiei din mai multe... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 12:14
Frankfurter Allgemeine Zeitung comenteaza pe marginea presedintiei romane a Consiliului UE, in timpul careia vor avea loc doua evenimente majore: Brexit si alegerile europene.
FAZ comenteaza prin Christian Geinitz (Viena) pe marginea situatiei ingrate in care se afla Guvernul de la Bucuresti, care are primul sau mandat in fruntea Consiliului UE de la aderarea tarii in 2007 intr-o perioada foarte grea, marcata de deznodamantul Brexit si de viitoarele alegeri europene.
Ambele sunt doua teme majore, la fel cum este, de fapt, si preluarea de catre Bucuresti a presedintiei prin rotatie a Consiliului UE. Doar ca aceasta din urma, desi nu mai putin controversata, dispare din prim-planul dezbaterii europene din cauza celorlalte doua subiecte, crede FAZ.
O guvernare controversata, cu regrese in privinta democratiei si statului de drept
Editorialistul cotidianului german explica de ce este controversata preluarea de catre Romania a sefiei UE in acest moment: mai ales din cauza numeroaselor probleme pe care le are cu Uniunea liderul de facto al Guvernului de la Bucuresti, Liviu Dragnea. FAZ aminteste condamnarea penala a acestuia si tentativele sale de impunere a unei legi a amnistiei, care i-ar reda posibilitatea de a prelua el insusi oficial sefia Guvernului.
FAZ aminteste de recentele admonestari ale Bruxelles-ului privind regresele Romaniei in materie de justitie, democratie si stat de drept sub ultimele guvernari pesediste, dupa ce anterior tara reusise progrese... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 14:11
In presa internationala continua sa apara comentarii negative legate de preluarea de la 1 ianuarie de catre Romania a presedintiei Consiliului UE. Din pacate, majoritatea exprima diverse temeri si mentioneaza coruptia drept o caracteristica fundamentala societatii romanesti.
Dupa ce presa franceza a dat tonul, exprimandu-si scepticismul cu privire la un posibil mandat de succes al Romaniei la presedintia Consiliului UE, opiniile negative au continuat si in randul publicatiilor de limba engleza, ele fiind din aceeasi gama.
"Romania a preluat marti, 1 ianuarie, presedintia rotativa a UE, pentru prima oara de la aderare, in urma cu 12 ani. Ea isi va indeplini rolul de coordonare a politicilor UE pe fondul frustrarilor ce caracterizeaza Comisia Europeana cu privire la coruptia de la Bucuresti si la erodarea statului de drept", noteaza EUObserver sub titlul "Coruptia de acasa umbreste presedintia UE a Romaniei".
De asemenea, articolul trece in revista problemele lui Liviu Dragnea in justitie si mentioneaza modificarile legislative controversate facute de puterea de la Bucuresti si care l-au facut pe vicepresedintele Frans Timmermans sa indemne Romania sa nu faca pasi inapoi, care sa puna in pericol progresele facute in ultimii 10 ani.
Citeste si: Financial Times: Liviu Dragnea, "sforarul condamnat" din tara care a preluat presedintia UE.
La randul sau, Express considera ca Liviu Dragnea este politicianul care reprezinta o adevarata "amenintare" pentru Bruxelles.... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 22:30
Modificarile la Codul de Procedura Penala, votate luni seara de coalitia PSD-ALDE, au ajuns subiect de stire in presa externa, care in ultima perioada a stat cu ochii pe situatia din Romania.
"Parlamentul Romaniei a aprobat o parte dintr-un pachet controversat de reforme judiciare, care a fost criticat si catalogat drept o alta incercare a coalitiei de guvernare sa slabeasca pedepsele pentru oficialii condamnati", scriu jurnalistii de la Bloomberg.
Publicatia amintita il citeaza si pe deputatul Florin Iordache, presedintele Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, care a declarat, luni, ca "facem asta pentru ca vrem sa oprim abuzurile din Justitie".
Agentia de presa Reuters scrie ca modificarile au fost adoptate in viteza, cu 175 de voturi "pentru" si 78 "impotriva".
De asemenea, agentia noteaza ca "Romania este una dintre cele mai corupte tari din UE, sistemul judiciar de la noi din tara fiind sub supravegherea speciala a Bruxelles-ului (MCV - n.red.) din 2007, de cand a aderat la Uniunea Europeana".
"Procurorii anti-coruptie au asigurat, in ultimii ani, mai multe condamnari, fiind vizati parlamentari, ministri, primari. Au fost expuse conflicte de interese, abuzuri de putere, fraude, dari si luare de mita. Insa politicienii aflati la Putere, dintre care unii sunt cercetati, isi neaga greselile si acuza procurorii ca se folosesc de puterea lor pentru a-i persecuta politic", scrie Reuters.
De asemenea, jurnalistii mai amintesc ca liderul PSD, Liviu... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 12:13
Presa internationala, in special cea franceza, atrage atentia ca presedintele francez Emmanuel Macron nu a primit in Romania sustinerea pe care o spera in privinta reformei directivei UE privind muncitorii detasati.
"Muncitorii detasati: Macron nu este la unison cu presedintele roman", titreaza Les Echos. "Etapa romaneasca s-a dovedit mai dificila decat cea austriaca, de miercuri. In a doua zi a turneului international al presedintelui francez, Klaus Iohannis nu i-a dat un cec in alb privind reforma directivei europene pentru muncitorii detasati", scrie publicatia franceza.
Les Echos noteaza ca liderul de la Elysee a obtinut miercuri, in Austria, aprobarea liderilor austriac, slovac si ceh, dar Iohannis nu si-a exprimat acordul clar asupra necesitatii de a reforma directiva pana la sfarsitul anului si "atat mai putin in sensul dorit de Paris".
"Reforma muncitorilor detasati: Macron nu obtine sustinere clara in Romania", titreaza si France 24, notand ca acordul oferit de Klaus Iohannis a fost "masurat". "Nu a fost un nu, dar nu este nicio o sustinere directa. Presedintele roman a apeciat joi ca directiva europeana privind muncitorii detasati trebuie imbunatatita... insa fara a-si exprima acordul clar cu Emmanuel Macron privind necesitatea de a face acest lucru pana in ianuarie", adauga televiziunea.
Alta opinie are Deutsche Welle care publica o opinie a lui Horatiu Pepine: Macron a obtinut un succes orbitor la Bucuresti, in ciuda unui viciu de logica
Reuters... mai mult
Joi, 24 August 2017, ora 23:12
Motiunea de cenzura a PSD impotriva propriului guvern, care a fost votata miercuri in Parlament, este tratata pe larg in presa internationala.
Numeroase institutii de presa scriu despre demersul partidului condus de Liviu Dragnea contra Cabinetului Sorin Grindeanu.
"Premierul roman, demis in revolta parlamentarilor", titreaza BBC, pe site-ul sau.
Sursa citata noteaza ca premierul roman "a fost indepartat cu forta de la putere dupa doar sase luni, de propriul partid, prin motiune de cenzura".
"Premierul a fost implicat intr-o lupta pentru putere cu liderul partidului, Liviu Dragnea, caruia i s-a interzis sa ocupe functia, dupa o condamnare pentru frauda electorala", mai noteaza BBC.
"Unii analisti sustin ca indepartarea sa (a lui Grindeanu - n.red.) a avut mai degraba legatura cu relaxarea masurilor menite sa combata coruptia", continua sursa citata.
BBC comenteaza si ca, "departe de a fi bolnavul Europei, economia Romaniei arata cea mai mare crestere din UE - 5,6 la suta".
Citeste care au fost primele reactii dupa ce motiunea a trecut
Agentia Associated Press scrie ca Grindeanu l-a acuzat pe Dragnea ca vrea sa-l inlocuiasca cu un social-democrat loial. AP este citata si de Washington Post si de ABC News.
"Parlamentarii romani rastoarna Guvernul premierului Grindeanu, asa cum era de asteptat", titreaza si agentia Reuters.
"Propriul partid a votat sa-l scoata din functie pe premierul roman", scrie Politico, care subliniaza faptul ca partidul sau... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 19:51
Protestele din Bucuresti de dupa adoptarea ordonantei 13, care de atunci sunt in atentia lumii intregi, sunt comparate cu cele din Statele Unite, dupa ce presedintele Donald Trump a semnat un ordin ce interzice intrarea in SUA a cetatenilor din sapte tari musulmane.
Pe aceasta idee isi construieste Gwynne Dyer articolul din The Portugal News, intitulat "Multimea si legea".
Sursa citata aminteste ca, dupa mai multe seri consecutive de proteste, Guvernul a decis sa abroge ordonanta de modificare a Codurilor Penale, si explica efectele pe care le-ar fi avut actul normativ: ar fi dezincriminat abuzul in serviciu (din motivul ca inchisorile sunt prea aglomerate). Astfel, pentru o frauda de sub 47.500 de dolari, noteaza autorul, s-ar putea sa fii nevoit sa dai banii inapoi, dar nu mergi la inchisoare.
In plus, cei care sunt acuzati ca au furat mai putin din aceasta suma scapa de urmarirea penala, inclusiv liderul PSD, Liviu Dragnea, care este acuzat ca ar fi furat echivalentul a 27.000 de dolari. Sursa citata precizeaza ca "suma asta nu este neaparat cat a furat, ci cat au putut DOVEDI ca a furat".
Paralela intre ordonanta 13 si ordinul anti-imigratie al lui Trump
Romania era una dintre cele mai corupte tari ale Europei, insa de cand a aderat la Uniunea Europeana in anul 2007, Bruxelles-ul a facut mari presiuni pentru lupta anticoruptie. De asemenea, a fost si o uriasa presiune din partea romanilor obisnuiti, care sunt satui de politicienii corupti, iar lupta... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 12:40
Presa externa relateaza inca de marti noaptea despre adoptarea de catre Guvern a ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale, pentru dezincriminarea abuzului in serviciu.
Agentia Associated Press, citata de Washington Post, New York Times, Fox News, Houston Chronicle, Daily Mail, New Jersey Herald, Colorado Springs Gazette, Lebanon Express, Star Tribune si KHQ, noteaza ca decizia anuntata marti seara de ministrul Justitiei, Florin Iordache, reprezinta o lovitura pentru lupta de ani de zile de combatere a coruptiei in Romania.
LIVE Proteste masive in toata tara dupa ce Guvernul a ingenunchiat Justitia
Apel din Parlamentul European, jurnalisti si profesori universitari straini: Romania are nevoie de atentia UE si sustinerea lui Juncker
Sursa citata aminteste declaratiile ministrului Iordache de marti seara, dar si faptul ca zeci de mii de romani au protestat fata de ordonante in ultimele saptamani si s-au adunat din nou, dupa anuntul Guvernului.
AP o citeza pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, care spune ca "masura va face ca lupta anticoruptie sa fie irelevanta".
Iata ce a mai spus Kovesi despre actele normative adoptate marti
De asemenea, agentia externa de presa aminteste ca DNA si Parchetul General au criticat dur modificarile codurilor penale, precizand ca, astfel, zeci de politicieni vor scapa de inchisoare, odata cu dezincriminarea abuzului in serviciu.
Reuters scrie ca decizia anuntata marti seara de Guvern este "cel mai mare pas... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 00:47
Intrarea Romaniei in recesiune tehnica, potrivit unui anunt facut joi de Institutul National de Statistica, a generat reactii si in afara tarii, atat in randul celor mai cunoscute institutii de presa, cat si in randul institutiilor bancare.
"O regandire a politicilor publice este necesara, din moment ce ei (Romania - n.red.) par sa puna cel mai mare obstacol in fata cresterii investitiilor, prin pierderea investitiilor publice, reducerea cofinantarii (si prin urmare a absorbtiei) fondurilor europene si impovararea fiscala a investitorilor privati.
Daca lucrurile nu se schimba, Romania se confrunta cu spectrul unei recesiuni tehnice, ceva ce era exclus in urma cu doar trei luni" afirma joi Dan Bucsa, de la UniCredit din Londra, citat de Portofolio.hu.
Acesta sustine ca factorul geopolitic ramane cea mai mare amenintare pentru cresterea economica din Europa Centrala, adaugand ca interdictia importurilor alimentare impusa de Rusia tarilor din Uniunea Europena va cantari mai mult ...citeste mai departe despre "Romania, in recesiune: Ce spune presa externa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 August 2014, ora 14:22