Primii 500 de litri de dezinfectant BIOCID au fost produsi in ultimele saptamani la Sibiu, dupa reteta Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de catre Consiliul Judetean (CJ) Sibiu, primii 500 de litri de dezinfectant BIOCID au fost produsi in ultimele saptamani, prin efortul comun al cinci institutii publice si private: Consiliul Judetean Sibiu, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu (CCIA), Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS), Fundatia Comunitara Sibiu si Societatea Nationala de Cruce Rosie - Filiala Sibiu.
"Initiativa productiei de dezinfectant la Sibiu pe baza retetei de biocid publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii a apartinut CCIA Sibiu, institutie care a si achizitionat materialele si materia prima necesara pentru primele sarje.
Productia este destinata centrelor din domeniul asistentei sociale, caminelor pentru persoane varstnice si autoritatilor publice locale, Consiliul Judetean Sibiu fiind institutia care a adus la aceeasi masa partenerii locali pentru stabilirea modului in care se va desfasura colaborarea, ca parte a initiativei 'Solidari pentru Sibiu'", a transmis CJ Sibiu.
Sursa citata a explicat ca prepararea efectiva a produsului este realizata la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, de catre cadrele didactice farmacisti si rezidentii din cadrul specializarii Farmacie Generala, conform comenzilor primite de la reprezentantii Consiliului... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 16:40
Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Alexandru Augustin" din Sibiu a inceput sa produca in farmacia proprie dezinfectant pentru maini eficient in lupta cu pandemia, pe care il distribuie unitatilor militare din trei judete.
"Incepand de astazi 30.03.2020, farmacia de circuit inchis in structura Spitalului Militar de Urgenta 'Dr. Alexandru Augustin' Sibiu a inceput prepararea de 'Solutie alcoolica dezinfectanta pentru maini', necesara pentru toate categoriile de personal ale spitalului si pentru personalul unitatilor militare arondate din judetele Sibiu, Alba si Hunedoara", informeaza spitalul.
O veste similara a venit si Politehnica din Bucuresti (UPB), unde s-a inventat un nou tip de dezinfectant eficient impotriva COVID-19.
"Solutia este bazata pe produsul BLUE, dezvoltat in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, Marine Research Bucuresti si Biotehnos Bucuresti", a scris pe Facebook rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti, Mihnea Costoiu.
Acesta a precizat ca noul dezinfectant poate fi produs rapid in cantitati mari si are impact redus asupra mediului - calitati pe care majoritatea produselor comerciale inca nu le-au dezvoltat.
Si Farmec, cel mai mare producator roman de cosmetice, a inceput productia a doua noi produse igienizante pentru uz personal, pe baza de alcool 70%: Lotiunea igienizanta pentru maini si Gelul de igienizare pentru maini.
Foto: Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Alexandru Augustin" Sibiu
Citeste si:... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 17:42
Romania a reusit sa inregistreze la nivel european "Telemeaua de Sibiu" ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP). Acesta este al doilea produs al orasului care devine protejat, dupa salamul de Sibiu.
"Dupa celebrul salam, Sibiul mai are un produs protejat!
Telemeaua de Sibiu a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicatie geografica protejata!", a anuntat, miercuri, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
Alte 6 alimente traditionale din Romania care au primit etichete europene de calitate sunt:
Carnatii de PlescoiScrumbia de Dunare afumataNovacul afumat din Tara BarseiTelemeaua de IbanestiSalamul de SibiuMagiunul de prune de Topoloveni
Conform unui comunicat de presa al Reprezentantei, "Telemeaua de Sibiu" este o branza obtinuta din lapte de oaie si preparata timp de secole de baci.
"Telemeaua proaspata are un gust dulce, dar in acelasi timp usor sarat, care devine mai intens si suculent atunci cand branza se matureaza. In fiecare an, un numar mare de festivaluri si sarbatori populare legate de cresterea oilor si productia acestui tip de branza sunt organizate pentru a celebra produsul emblematic al regiunii sibiene.
Cu noul ei statut, 'Telemeaua de Sibiu' se alatura altor peste 1450 de produse deja prezente in Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR)", potrivit sursei citate.
A.D. ...citeste mai departe despre "Telemeaua de Sibiu devine produs protejat si recunoscut la nivelul UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 15:47
Cultura, arhitectura, muzee, traditii si preparate cu gust adevarat romanesc, pe care, pentru multi dintre noi, nu le poate egala nicio alta bucatarie internationala: in 2019, toate drumurile duc la Sibiu, primul oras din Romania care a fost capitala culturala europeana si care, anul acesta, a fost desemnat Regiune Gastronomica Europeana 2019.
Aici, in inima orasului, Lidl si Mullen au construit Casa Lidl, locul unde vizitatorii redescopera diversitatea si istoria gastronomiei romanesti, afla despre traditii uitate si invata despre mestesuguri locale.
Povestea, pe scurt: 4 luni de activari, cu aproape 30 de evenimente si 200 de ore de workshop-uri. Iar pe larg, in cele ce urmeaza.
"Lidl indrageste traditiile romanesti si sustine, de ani buni, producatorii locali. Tocmai de aceea, de-a lungul anilor, am construit mai multe proiecte in jurul colaborarii cu furnizorii romani, cum sunt campaniile Camara Noastra sau #trecipeproaspat pentru Piata Lidl. Am mers mai departe si am creat diverse activari Camara Noastra in jurul gastronomiei traditionale, precum restaurantul La Iordache, urmat de Muzeul Camarilor Romanesti sau Muzeul Bucatelor Ascunse. Iar anul acesta, suntem parteneri ai programului Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019, aducand astfel pe rafurile magazinelor noastre si produse din aceasta regiune. Mai mult, ne propunem sa surprindem constant publicul prin campanii capabile sa trezeasca emotii si sa ofere experiente memorabile, aducand un suflu nou... mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 15:08
Regiunea Sibiului este promovata in cadrul Targului de Turism al Romaniei ce se desfasoara in perioada 22 - 25 februarie la ROMEXPO, printr-un stand 146 de metri patrati amenajat pentru demonstratii de live cooking, tema centrala fiind gastronomia din zona Sibiului prin Programul Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019.
Astfel, mestesugarii din zona Sibiului impreuna cu cele mai delicioase preparate locale vor intampina vizitatorii de Joi si pana Duminica la Romexpo in pavilionul B1, standurile 67-70.
Pe durata celor patru zile ale Targului, alaturi de oferta destinatiei turistice Sibiu, publicul va putea urmari in stand 13 animatii culinare pregatite de bucatari si producatori locali din judetul Sibiu, urmate de degustari ale preparatelor realizate.
Doua dintre animatii vor fi realizate de o echipa de studenti ai Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.
Sesiunile de live cooking vor prezenta alternativ retetele traditionale reinterpretate si retete traditionale consacrate, iar preparatele culinare vor fi insotite si de degustari de bere si vin produse in regiunea Sibiului.
Vizitatorii in standul Sibiului vor avea ocazia sa deguste carnatii de Mangalita, placinta cu urda numita popular "varzar", balmos, jintita, tocana de oaie, pastrav, ciolan afumat cu fasole dar si o "zeama de 3 minute", pregatita mai demult de tarani, consistenta si usor de gatit.
Demonstratiile de live cooking sunt programate in fiecare zi de targ, dupa cum urmeaza:
Joi, 22... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 15:44
Turistii romani sunt asteptati doua zile la Sibiu, sa guste produse locale, preparate traditionale reinterpretate si sa asculte povestea lor.
Cina in cetate, eveniment la care se va gati cu produse de sezon din regiune, se va desfasura intr-o locatie deosebita din centrul istoric al Sibiului, iar povestea meniului va fi legata de locul de desfasurare a cinei.
"La CulinART, legam meniul si produsele locale de o anumita tema din arta locala. COOLinar va consta intr-o iesire in zapada pentru servirea unui bufet cu specialitati locale, de sezon, in jurul unui foc de tabara", spun reprezentantii Reky Travel & Events, care impreuna cu Asociatia My Transylvania organizeaza evenimente de cultura gastronomica inedite in orasul Sibiu.
"Dupa un an imbelsugat in evenimente de cultura gastronomica, iesiri in natura in satele sud-transilvanene si o prima editie a unui festival (Transilvania Gastronomica - Food Culture Festival), ne propunem sa nu intrerupem sezonul gastronomic, asa cum se intampla de obicei.
Am conceput o serie de evenimente de toamna si iarna in locatii deosebite din zona istorica a orasului Sibiu, dar si un bufet in jurul focului afara, in zapada", spun organizatorii, intr-un comunicat remis Business24. mai mult
Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 00:00
Rezerva-ti cateva zile libere pentru relaxare si in aceasta toamna, pentru ca festivalurile de la Sibiu nu se opresc chiar daca vara se apropie de sfarsit.
Business24 iti recomanda prima editie a festivalului Transilvania Gastronomica - Food Culture Festival, care va avea loc intre 4 si 20 septembrie la Sibiu si iti va pune pe farfurie intreaga cultura gastronomica din sudul Transilvaniei.
De la brunch-uri pregatite de localnici, rute gastronomice si sesiuni de live cooking pana la gala de premiere si conferinte pe tema dezvoltarii gastronomice, evenimentele culinare din cadrul festivalului au fost concepute atat pentru gurmanzi, cat si pentru specialisti - producatori locali sau proprietari de restaurante.
In timpul festivalului, vei putea gusta, in 10 restaurante locale, preparate care imbina cu mestesug urbanul si ruralul (in cadrul Sibiu City Menu).
Vor avea loc sesiuni de live cooking, deschise publicului (New Transylvanian Cuisine), dar si un brunch cu preparate de sezon (Gourmet Brunch).
De asemenea, vei avea ocazia sa explorezi gusturile traditionale ale Transilvaniei, in cadrul unor evenimente tematice: de la cultura gastronomica a diverselor comunitati etnice din Sibiu (Neighborhood Cooking) si a regiunilor rurale din judetul Sibiu (Rural County Brunch), la cea a regiunilor vecine Transilvaniei (Five Regions Picnic), dar si a regiunilor istorice care se afla la o mai mare departare (Taste of Romania).
Daca ti-am starnit interesul, afla ca-ti... mai mult
Sambata, 22 August 2015, ora 00:00
Un numar de 12 producatori vor participa in zilele de 7 si 8 aprilie, la cea de-a doua editie a Targului de produse traditionale si ecologice, care va avea loc in Muzeul ASTRA din Sibiu, conform unui comunicat remis miercuri AGERPRES.
Foarte cautat pe parcursul anilor trecuti, targul de bucate traditionale reprezinta un pol de atractie pentru toti cei care sunt in cautarea produselor romanesti autentice, a bucatelor realizate dupa retete traditionale, cu ingrediente sanatoase, atent selectionate.
Targul isi propune sa promoveze fermierii si producatorii de specialitati traditionale de calitate, sa prezinte produse traditionale atestate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si sa ofere, prin intermediul animatiilor culinare prezente in cadrul fiecarei editii, ocazia retrairii atmosferei din vechiul sat romanesc, in care astfel de evenimente reprezentau prilejuri de intalnire, de discutii, dar si de petrecere, de gustare a unor mancaruri delicioase preparate la ceaun sau pe gratar.
La aceasta editie si-au anuntat participarea 12 producatori care vor oferi spre vanzare produse din carne (caltabos, lebar, carnati de casa, toba), branzeturi (telemea, branza de burduf), dulciuri traditionale, precum si preparate traditionale de post: paine de casa, dulceturi, gemuri, sirop, zacusca, turta dulce. In plus, vizitatorii vor putea cumpara peste afumat, preparat dupa retete traditionale, mai ales ca in Duminica Floriilor este dezlegare la peste.
Participarea... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 16:59
Printre comorile turistice ascunse de Romania se numara Sibiul, o bijuterie recent slefuita si reasezata la loc de cinste printre preferintele turistilor straini, o data cu dobandirea statutului de Capitala Culturala Europeana, castigat in 2007. De atunci, Sibiul demonstreaza ca isi merita reputatia si ca poate fi comparat cu orase mult mai celebre pe plan mondial, precum Viena. Samuel von Brukenthal a construit la Sibiu, in Piata Mare, un palat in stilul Barocului Tarziu, dupa modelul palatelor vieneze, devenit ulterior muzeu national.Turistii curiosi sa ii descopere colectiile vor putea admira opere de arta precum tablouri consacrate pictate de maestri precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady sau Nicolae Tonitza.Muzeul National Brukenthal, Complexul National Muzeal Astra si Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. sunt cele mai importante trei obiective turistice de neretat in Sibiu, cel putin la fel de interesante precum topul celor trei locatii "must-see" din Viena si anume Palatul Schonbrunn, Palatul Hofburg si Palatele Belvedere.Muzeele din Sibiu nu pot rivaliza opulenta si grandoarea care caracterizeaza majoritatea obiectivelor turistice din Viena, dar compenseaza din plin bogatia decorurilor prin incarcatura emotionala si spirituala, imposibil de obtinut prin obiecte si podoabe materiale.Colectia de pictura europeana a Baronului Samuel von Brukenthal, Cabinetul de stampe sau Galeria de Arta romaneasca sunt reprezentative pentru Muzeul... mai mult
Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 16:41